Değerli arkadaşlar,
Mukayese kolaylığı açısından dünyada geçerli standartlara bağlı kalmaya çalışırsak aşağıdaki gibi bir şablonumuz da olmalı bence. Aklıma gelenleri sıraladım. Öneriniz, soracağınız varsa beklerim.
Kullanılan tüfek ve namlu uzunluğu:
Şok ölçüsü:
Fişek marka, gramajı:
Saçma adedi(ortalama):
İsabet adedi:
İsabet yüzdesi:
Mesafe:
Hedef ebadı(en, boy):
Atmosfer şartları(sıcaklık, nem, yükselti, rüzgar):
Diğer notlar ve düşünceler:
Açıklamalar:
Şok ölçüsü: Üreticinin işaretlediği sembol veya namluda yazan şok genişliği. Biliyorsanız namlu iç çapı.
Atmosfer şartları: Mümkün olduğunca kesin bilginin faydası olur. O gün meteorolojinin verdiği bilgi vs de dikkate alınabilir.
İsabet Yüzdesi: [isabet sayısı / toplam saçma] x 100 ile hesaplanır.
Mesafe: Genel Standart(12, 16, 20, 28 Ga namlular)
Mod, İmp. Mod, Full(***, **, *): 36,5 metre
Cyl., İmp. Cyl(*****, ****): 23 metre ama 25 de olabilir. Belirtilmesi iyi olur.
Genel Standart(36 Ga, .410 cal namlular)
Tüm 36Ga şoklarla 25 m.
Hedef ebadı: Standart 76 cm çapında bir daireyi içine alabilecek büyüklükte hedef. Kağıt, boyalı metal levha vs.
76 cm lik çemberin içine 51 cm ve 25 cm çaplı iç çemberler çizilebilirse daha fazla bilgi verir.
Çemberleri çizmek için büyük pergel temin edilemezse yeterli uzunlukta ipin birer ucuna kalem ve raptiye bağlanarak çizilebilir.
Nişan almak için 76 cm çaplı çemberin ortasına 15 cm çaplı bir çember daha çizip uzaktan farkedilir şekile getirdikten sonra bu noktayı hedef alabilirsiniz. Diğer usul, hedefe atışı yaptıktan sonra dağılım merkezini tahmin etmeye çalışıp, merkeze göre 76 cm lik çemberi çizmektir. Fakat tüfeğinizin POI şeklinde kısaltılan Point of Impact(isabet noktası) da öğrenmek isterseniz büyük ve nişan çemberi önceden çizilmiş olmalıdır. Bunu belirtirseniz iyi olur.
EK 1:
Grupman testini daha farklı, detaylı bir yöntemle yapmak isteyen olursa aşağıda verdiğim linkten detayını öğrenebilirsiniz.
http://avlakforum.com/forum/av-doga-dergisi-ve-oltaci-dergisi-kamil-ucbas/sacma-grupmani-analizi-avdoga-nisan-2011-ibrahim-aysu/EK 2:
Hedefe uzaklık adımla ölçülmemelidir. Yeterli uzunlukta ölçüm aracı yoksa, kendim denediğim metodu önerebilirim. Evde mezro, cetvel yardımıyla 1 ila 1,5 m uzunluğu sehpa, masa gibi bir tezgahın üzerinde belirleyin. Daha sonra esnemeyen yeterli uzunlukta ipi, demin uzunluğunu belirlediğiniz sehpa aralığına kulaç kulaç getirerek uzunluğunu ölçün, işaretleyin.
http://avlakforum.com/forum/yivli-yivsiz-av-ve-atis-tufekleri-genel-konular/mesafeleri-adimlayarak-tahmin/