Gönderen Konu: Avlaklar Madencilere Teslim  (Okunma sayısı 4248 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hüseyin BAŞARIR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 652
  • Thanked: 470 times
Avlaklar Madencilere Teslim
« : 22 Nisan 2010, 15:38:08 »
Korunan alanlar maden şirketlerine teslim ediliyor

Maden Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Türkiye'nin en önemli korunan alanlar ağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları maden arama çalışmalarına açılmak isteniyor. Tasarı kabul edilirse, Türkiye'nin doğal zenginliklerini barındıran en önemli alanlar maden şirketlerinin eline geçecek ve birçok canlı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.


  

Bozayı  
 

Türkiye'deki 79 Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 1 milyon 200 bin hektarlık bir alan kaplıyor ve Türkiye'deki korunan alanların yüz ölçümünün üçte birini oluşturuyor. Bu alanlar, Anadolu Yaban Koyunu, dağ keçisi, ayı, sırtlan ve flamingo gibi Anadolu'ya özgü ve nadir yüzlerce canlının son yaşam alanları. Yeni maden yasa tasarısı ile maden şirketlerine dokunulmazlık kazandırılıyor ve Yaban Hayatı Koruma Alanları da bu şirketlerin kullanımına açılıyor.

  



 


Konuya ilişkin açıklama yapan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, tasarının korunan alanları korumasız hale getirerek küresel maden şirketlerinin insafına terk ettiğini belirtti. Eken, kanun tasarısı hakkında "Hazırlanan yasa taslağı, Türkiye topraklarının koşulsuz şartsız yağması anlamına gelmektedir ve belli ki uluslar arası maden lobisinin güdümüyle hazırlanmıştır. Tasarı, Bern Sözleşmesi başta olmak üzere Türkiye'nin imzaladığı uluslar arası anlaşmaları açıkça ihlal etmektedir. Bu nedenle, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları'ndaki daha önce yapılmak istenen maden çıkarma çalışmaları, mahkemeler tarafından durdurulmuştur. Bu tasarı meclisten geçerse, kanunun iptali için daha üst hukuki mercilere gitmek gerekecektir. Çevre ve Orman Bakanlığı, korumakla yükümlü olduğu Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları'na sahip çıkmalı ve bu kanunun Meclis'e gitmesini durdurarak Türkiye doğasını koruma görevini yerine getirmelidir" dedi.


Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları: Av ve yaban hayvanlarının ve yaban hayatının korunduğu, geliştirildiği sahalar. Türkiye'nin dört bir yanında Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yönetiminde olan 79 Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Bulunmaktadır.

 Maden Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı konusunda ayrıntılı değerlendirme
1. Madencilik faaliyetinin ancak bu kanun ile kısıtlanabileceği şeklindeki ibare, madenciliği özel bir faaliyet olarak tanımlamaktadır ve bu durum Anayasanın 56. maddesine aykırıdır.
2. Konu Çevre Hukuku olunca, kazanılmış haklardan bahsedilemez. Bir faaliyetin insan sağlığı üzerinde etkileri olacaksa ki pek çok madencilik faaliyeti doğrudan sağlıklı ve dengeli bir yaşam hakkına müdahale niteliğindedir, faaliyetin sadece kazanılmış hak kavramından yola çıkarak devamının sağlanması kabul edilemez.
3. Madencilik temelde ekonomik bir faaliyet olup sağlıklı ve dengeli bir yaşam hakkına müdahale anlamına gelen "kazanılmış hak" yaklaşımı kabul edilemez. Ekonomi insanların esenliği ve refahı için bir araçtır. Sağlıklı ve düzenli bir çevre ise yaşamın kendisidir. Yaşam olmadığında ekonominin devam etmesinin her hangi bir anlamı olamaz. Kazanılmış haklar kavramından yola çıkıldığında, bu kavramın diğer yanının ekonomik imtiyazcılığı getirdiği ve gözettiği, bu anlamı ile de ülkenin kaynakları üzerindeki egemenliğin sürekli ve kalıcı ya da tanınan süreler boyunca ortadan kalkması anlamına gelir.
4. Tasarının 2/2 bölümünde yer alan "madencilik faaliyetlerine izin verilir" cümlesi kanun yapma tekniğine aykırıdır. Bir faaliyetin çevresel etkilerin ne olup olmadığı Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yetkisinde olup, ÇED yönetmeliği gereğince çevresel etkilerin olup olmayacağı, olacak etkilerin enaza indirilebilip indirilemeyeceği, alınacak tedbirler gibi konularda idari yetki ihlali anlamına gelecek bu ibare çıkartılmalıdır. Benzer şekilde izin verilir ibareleri tasarının devamında da vardır.
5. Özel çevre koruma bölgeleri, milli parklar, sit alanları vs gibi sayılan alanlarda madencilik faaliyeti yapılamaz. Söz konusu alanlara ilişkin koruma statülerini düzenleyen mevzuata getirilen madencilik faaliyeti istisnası, bu alanların bütünlüğüne zarar verir. Bu gibi alanlar bir bütün olarak korunmalıdır. Aksi takdirde korunan alanlardan bahsedilemez. Koruma anlayışına aykırı bir yaklaşım olarak bu gibi alanlara yapılacak müracaatların ilgili kurumlardan izin alınması için yönlendirilmesi bu kurumların madencilik lobileri ile karşı karşıya gelmesine neden olacaktır.
6. Yaban hayatı ile madencilik faaliyeti bağdaşamaz. Yaban hayatının sürdüğü alanlarda ÇED yönetmeliği ile bile olsa faaliyet yürütülemez. Bern ve Cites Uluslararası sözleşmelerine aykırı olarak yasal düzenleme yapılamaz. Uluslararası sözleşmeler ulusal hukukun üstünde olup bu sözleşmelere aykırı olarak yapılacak kanunlar, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu kadar Anayasaya da aykırı olacaktır. Bern Sözleşmesinin ilgili maddeleri aşağıda belirtilmiştir:

 Bern Sözleşmesi: Bern Sözleşmesi, açık adıyla Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi, 19 Eylül 1979'da Bern'de imzalanmış olup bu Sözleşme, 09.01.1984 tarih ve 84-7601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak 20.02.1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Sözleşmenin amacı, yabani hayvanları, bitkileri ve bunların yaşama ortamlarını muhafaza etmektir.

Sözleşmenin konuyla ilgili dördüncü maddesi:
1. Her Akit Taraf, yabani canlı türlerinin yaşam ortamlarının ve yok olma tehlikesi altında bulunan doğal yaşam ortamlarının muhafazasını güvence altına almak üzere, uygun ve gerekli yasal ve idari önlemleri alacaklardır.
2. Akit Taraflar, planlama ve kalkınma politikalarını saptarken, önceki paragraf uyarınca korunan alanların muhafaza gereksinimlerine, bu tip yerlerin her türlü tahribattan uzak veya tahribatın mümkün olan en alt düzeyde tutulmasına özen gösterilecektir.

Doğa Derneği / 21.04.2010
 
« Son Düzenleme: 22 Nisan 2010, 18:06:35 Gönderen: Hüseyin BAŞARIR »
1980-Antalya
 
The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
Ynt: Avlaklar Madencilere Teslim
« Yanıtla #1 : 23 Nisan 2010, 20:27:31 »
Maalesef ülkemizde uzun yıllar avlaklar ve av hayvanları hep gözardı edilmiştir, son zamanlarda bazı olumlu adımlar atılmakta idi, ama bu tasarı kabul edilirse maalesef av ve yaban hayatının önemli bir yara alacağı şüphesizdir, paylaşım için teşekkürler hüseyin bey,
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36
 
The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı Yusuf KARAMANLI

  • *
  • İleti: 79
  • Thanked: 1 times
  • avcılık Hz. Adem'den beri vardır ve var olacaktır.
Ynt: Avlaklar Madencilere Teslim
« Yanıtla #2 : 23 Nisan 2010, 22:02:46 »
malesef yıllardır istanbul un karadeniz sahillerini kömür çıkartmak için delik deşik ettiler. küre dağındaki bakır işletmeleri derelere atıklarını boşaltarak binlerce canlıyı katletti.bunlar olurken birşey yapılmadı. şimdi bu kanunla varın ki gerisinin siz düşünün.Allah sonumuzu hayır etsin.
devlet üç kuruş para kazanacak diye doğal güzelliklerimizi ve canlılarımızı yok etmek, en güzel mekanlarımızı yabancılara satmak, cennet vatanımızın ilkelerine sığmamaktadır. bu ülke parayla değil kanla kazanıldı.

selamlar saygılar...
Yusuf KARAMANLI
1977 kadıköy/istanbul
 
The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

  • Tuncay Kandemir
  • Hocamız
  • *******
  • İleti: 4269
  • Thanked: 846 times
    • Avcı Sayfası avlak
Ynt: Avlaklar Madencilere Teslim
« Yanıtla #3 : 23 Nisan 2010, 22:29:29 »
Ne kadar doğal alanımız kaldı ki zaten,
Ormanları 2B ile, Madencilerle, Zenginlerin Villa sahaları ile, Golf sahaları ile, talan et
DSİ ile sulak alanları kurut
Zirai ilaçları çiftçilere dağıt kullandır
Her isteyene avlanma belgesi ver

Neremiz Doğru ki !!!
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara
 
The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN, Bilal AYDIN

Çevrimdışı Kemal TAŞDELEN

  • *
  • İleti: 7
  • Thanked: 1 times
Ynt: Avlaklar Madencilere Teslim
« Yanıtla #4 : 28 Nisan 2010, 18:06:34 »
bakalım daha nerelere göz dikecekler.Geleceği yok ediyorlar.BU maden şirketleri gelip geçici.Kalıcı bizleriz.Biz çoçuklarımıza ne vereceğiz?Ne kaldı elimizde?
Kemal TAŞDELEN
1971-İstanbul
 
The following users thanked this post: Bilal AYDIN

Çevrimdışı Halil YURTSEVEN

  • *
  • İleti: 136
  • Thanked: 28 times
Ynt: Avlaklar Madencilere Teslim
« Yanıtla #5 : 16 Mayıs 2011, 11:03:38 »
bu memleketin bakanlığına ve ya buna yakın üst kademelereavcı birisi veya sempatisi olan bir  kişi gelmeden hep gormezden gelinen grup olacaktır avcılar. hele hele bu donemde ozallestırme yada başka ısım altında satılmayan yer kalmamıs  iken  adam avı avcıyı yada ekosıstemı dusunecek degılya. burdur cavresındekıler bılır. dağ kalmadı dağ.   para uğruna bunu yapanın benım gozumdekı yeri para  uğruna daha neler yapmaz ki olur ancak..
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2011, 11:04:51 Gönderen: Halil YURTSEVEN »
  • İNGİLİZ POİNTER
HALİL YURTSEVEN

1985-ANTALYA-ÇAVDIR/ BURDUR
 

Çevrimdışı Halil ARIK

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1250
  • Thanked: 52 times
Ynt: Avlaklar Madencilere Teslim
« Yanıtla #6 : 16 Mayıs 2011, 13:56:10 »
Ben hem avcıyım hem madenciyim. madencilerin doğaya av hayvanına verdiği zararlar kaçak avcıların yanında hiç bişey. Mermer ocaklarından Türkiyede milyonlarca aile geçimini sağlıyor. Dışarıya yapılan ihracattada mermer önemli bir yekünü tutuyor. Maden ocakları olmazsa biz açız. Maden yasaları bence dahada serbestleşmeli. İhracat yapıcaz yok yol parası yok orman parası 1 tirilyonu geçti   ikisenedir patronumuzun harcadığı para. İhracat olmassa bu ülke dahada dışa bağımlı hala gelir...
halil arık
1984 afyonkarahisar
5464458072
Türk`ü,Türklüğü,Vatanı sevmek faşistlikse, Hitler yanımızda komünist kalır..
 
The following users thanked this post: Hüseyin ÜNLÜ, Aslan POLAT

Çevrimdışı Aslan POLAT

  • *
  • İleti: 107
  • Thanked: 115 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: Avlaklar Madencilere Teslim
« Yanıtla #7 : 01 Mart 2017, 19:49:07 »
Ben hem avcıyım hem madenciyim. madencilerin doğaya av hayvanına verdiği zararlar kaçak avcıların yanında hiç bişey. Mermer ocaklarından Türkiyede milyonlarca aile geçimini sağlıyor. Dışarıya yapılan ihracattada mermer önemli bir yekünü tutuyor. Maden ocakları olmazsa biz açız. Maden yasaları bence dahada serbestleşmeli. İhracat yapıcaz yok yol parası yok orman parası 1 tirilyonu geçti   ikisenedir patronumuzun harcadığı para. İhracat olmassa bu ülke dahada dışa bağımlı hala gelir...

    Halil bey şaka yapmış galiba! Ya da tersini söylemek istemiş.. Ya da Burdur, Isparta, Antalya taraflarına gidip sedir ormanlarının içinde açılan mrrmer ocaklarını görmemiş..

      Adam 100 gr saat yapıyor. 100 bine satıyor.. Biz 100 ton mermeri kaça satıyoruz?
Sâhipsiz olan memleketin batması haktır;
Sen sâhip olursan bu vatan batmayacaktır.
 
The following users thanked this post: Yaşar KÖKÇEN