Gönderen Konu: Namlu Boyu ve Arpacık (tek ve çift arpacık)  (Okunma sayısı 22146 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M.Cihan AKIN

• *
Namlu Boyu ve Arpacık (tek ve çift arpacık)
« : 07 Mart 2010, 21:16:24 »
Herkese Selamlar..

Tüfek seçiminde kafamı kurcalayan iki soru var ve sizlerin yardımının dokuna bileceğini düşünüyorum..

Ben bir y.otomatik tüfek almayı düşünüyorum ve tüfeğimi her türlü avda kullanmak istiyorum. Namlu boyunu hep 71cm olarak düşünmüştüm fakat şimdi 66cm namlu kafamı karıştırıyor sizin tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum..

Her türlü ava gidebilmek için 71 namlu mu yoksa 66 namlu mu tercih etmeliyim?

İkinci konu hakkında ise hiç bir fikrim yok, ben hep tek arpacıklı tüfek kullandım ama şimdi piyasada gördüğüm tüfeklerde birde ortada arpacık var. Bunun avantajları ve dezavantajları hakkında bir bilginiz var mı? Özellikle Benelli gibi bir markanın bir çok modelinde çift arpacık olması beni şaşırttı çünki ben nişan alırken biraz kafa karıştıracağını hedefe tam odaklanamayacağımı düşünüyorum...

Tüfekte sizce tek arpacık mı yoksa iki arpacık mı olmalı? İki arpacığın avantajları ve dezavantajları neler?

Siz abilerimin ve arkadaşlarımın değerli yorumlarını, düşüncelerini ve bilgilerini paylaşmasını umuyorum.

M.Cihan AKIN 1987
Manavgat-ANTALYA

Çevrimdışı Serkan KESKİN

• Müdavim Üyemiz
Ynt: Namlu Boyu ve Arpacık (tek ve çift arpacık)
« Yanıtla #1 : 07 Mart 2010, 21:45:14 »
Cihan hangi ava en çok gidiyorsan namlu boyunu ona göre al.Örnek 71 namluyla bıldırcın avı yapılmaz.Parçalarını yerden toplarsın.En ideal namlu 60-65 cm dir.Şimdi malum yeni tüfeklerde 5 adet mobil şok var.Bu sayede senin 66 namlu olur 71 namlu bilmem  anlatabildim mi.Diğer bir konu evet yeni tüfeklerde çift arpacık koymaya başladılar.Benim yeni aldığım tüfeğimde de vardı.Söktüm birader.Niye diyecek olursan zaten çoğu zaman avın heyacanından normal arpacığa dikkat etmiyoruz,bir diğerine nasıl dikkat edeceğiz?Ayrıca kesinlikle gerek yok.Tek kurşun atanlar domuz avı gibi işe yarayabilir onun haricinde gerek yok derim.
Serkan KESKİN  1983 Senirkent / ISPARTA -  İKAMET GELİBOLU

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #2 : 07 Mart 2010, 23:06:27 »
71 namlulu tüfekle de hertürlü avı yapabilirsin...Buna bıldırcın da dahil....Ama bende sizin gibi 66 namluya ilgi duymaya başladım..Mobil şoklar sayesinde istediğin ayara geliyor zaten...
Çift arpacık meselesine gelince bence de gereksiz...
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Fatih KANDEMİR

• *
« Yanıtla #3 : 07 Mart 2010, 23:21:19 »
71 namlulu tüfekle de hertürlü avı yapabilirsin...Buna bıldırcın da dahil....Ama bende sizin gibi 66 namluya ilgi duymaya başladım..Mobil şoklar sayesinde istediğin ayara geliyor zaten...
Çift arpacık meselesine gelince bence de gereksiz...

bende sizinle hem fikirim. mobil şok olduktan sonra71 namlu yakın ve parlama avlarında dezavantajlı. benim üç adet tüfeğim var. birinin namlusu 61 cm ilave şoklu. diğerleri ise 71 cm namlulu. açık şokla hepsiylede zevkle bıldırcın ve keklik avı yapıyorum. hiç parçalamadım desem yalan olmaz. yalnızca biraz açılmasını beklemek gerekir.

benim fikrim; ördek ve kaz avlarını yoğun olarak yapmayacaksanız 66 namlu (mobil şoklu) en idealidir.

rastgele.....
  • BENELLİ RAFAELLO DELUXE
  • Yıldız Elegant A1 E
  • Huğlu 103 CE
  • Ata Arms
  • Yıldız SPZ ME
  • POİNTERLERİM BONİ&BORA

Fatih KANDEMİR
1977-Ankara

Çevrimdışı M.Cihan AKIN

• *
« Yanıtla #4 : 08 Mart 2010, 04:41:40 »
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.. Dediğim gibi hep 71 namlu olarak düşünmüştüm, sizin de söylediğiniz gibi beni 66 namluya yönlendiren de mobil şoklar oldu, hem daha rahat hareket edebilirim hemde 71 namlu gibi kullanabilirim düşüncesi..
Diğer konuda ise sanırım hepimiz ortadaki arpacığın gereksiz olduğunu düşünüyoruz..

M.Cihan AKIN 1987
Manavgat-ANTALYA

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 08 Mart 2010, 06:09:11 »
şimdiki fişeklerle 66 namluyla ördek kaz avı bile yapılabilr...mobil şoklu olsun yeterli,bende her ava 66 kullanıyorum avına göre şok takıyorum...
çift arpacık hatda tek arpacık bile uçar avında hiçbir işe yaramaz,sabit hedeflerde ikinci arpacık gez görevi görür...
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Ferhat DEMİRCİ

• *
« Yanıtla #6 : 11 Mart 2010, 00:20:27 »
   Selamlar çift arpaçığın gereksiz olduğunu düşünen arkadaşlara bazı sorularım olucak.
   Çift arapacığın gereksiz olduğunu neye dayanarak söylüyorursunuz .arkadaşlar!!
   Daha önce hiç çift arpacıklı tüfek kullandınızmı?
   Eğer kullandıysanız avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Ferhat DEMİRCİ
1979 ADANA
[email protected]

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #7 : 11 Mart 2010, 22:08:46 »
Ben ateş ederken arpacığa bakmıyorum. Arpacık saçma ile avlanırken gerekli değil diye düşünüyorum. 30 metre civarında arpacık olsa bile faydası olmaz. Hatta zararı bile olabilir. Bu tip fişeklerle avlanırken birinci öncelikle ava bakmak gerekir.
Arpacık ne zaman lazım olur? Tek kurşun atışında olabilir. Duran uzak hedefe gerekebilir. O da yivli tüfekler veya slug namlularda faydalı olabilir.

Yine de bazı avcılar arpacığı kullanmaya alışmıştır, biliyorum. Bana kalırsa kötü bir alışkanlıktır. Aynı tek göz kapalı ateş etme alışkanlığı gibi. Eğer hakim göz tüfeği omuzladığınız taraftaki ise iki göz de açık atış daha sağlıklıdır. Bu söylediklerimden tek gözü kapama bende de var ama vazgeçmeye çalışıyorum. Arpacığa ise eskiden beri bakmam. Bu tüfeklerde önemli olan omuzlanınca otomatik olarak hedefi bulmaktır. Bunu da belki, başlandıçta o arpacıkla test edebilirsiniz ama yine elzem değil. Çünkü bu tüfekler her zaman arpacıkla gördüğün yere vurmazlar. Gerçi bazısı vuruyor ama aslında aranmaz. Daha doğrusu ben pek aramam.

Aslında daha detaylı yazmak isterdim ama uzun sürer. Bu söylediklerim bu tüfeği kullanan ustalar tarafından da kabul gören genellemelerdir. Elbette herkesi bağlamaz. İstiyorsanız kullanırsınız. Bana ve çoğu atıcı ve avcıya göre boşa gayret ve yanlış alışkanlık kazanmak demek. Mamafih, görüntüsü benim de hoşuma gider :) Benim de böyle bir tüfeğim var ve yakışıyor da. Fakat arpacıklarına atarken değil, okşarken bakıyorum; o da yandan, geriden değil. :)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı M.Cihan AKIN

• *
« Yanıtla #8 : 11 Mart 2010, 22:23:37 »
Değerli yorumlarınız için bir kez daha teşekkürler...

Ferhat Bey sanırım siz ikinci arpacığın faydalı olduğunu düşünüyorsunuz, ben hiç kullanmadım ama gereksiz olduğunu düşündüğümü söyledim çünkü ben uçar atışlarda hedefe odaklanamayacağımı düşünüyorum. Sanki hedefle önümde bir fazlalıkmış gibi geliyor..

Bildiklerinizi  paylaşırsanız çok sevinirim...

M.Cihan AKIN 1987
Manavgat-ANTALYA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #9 : 11 Mart 2010, 22:26:48 »
Hadi elim değmişken namlu uzunluğuna da fikrimi yazayım. Ava isabet veya mesafe açısından namlu uzunluğu ile ilişki ve genelleme yapmak imkansız gibi bir şey. Kimi uzun kimi kısa namluyla daha muntazam dağılım yapar. İsabet sayısı da şok ile daha alakalı. Fişek çeşidi de her tüfekte biraz değişik sonuç verdiğinden, en iyisi her tüfeği farklı şok ve fişeklerle denemek olmalı sanırım.

Mesafe ve dağılım genellemesini çıkınca ne kaldı geriye? Atış için savurma meselesi. Uzunlarda savurmak kısalara nazaran daha zordur ama yerinde de gerekli bir şey. Hızlı yön değiştirerek uçan avlarda kısa, diğer türlü uzun namlu daha faydalı olabilir. Bence zaten böyle. Aslında yine uzunluktan başka şeyler de var ama karıştırmayalım. Otomatik veya pompalıların kasaları nedeniyle zaten çiftelerden uzun olduklarından, çifte ve pozelerden daha kısa namlulu olmalarında sakınca yok. Özellikle parlama avlarında otomatiğin 60 namlusu bence yeterince uzun, hatta o bile fazla olabilir. Kesin demiyorum, markaya, fişeğe ve daha başka sebeplere göre değişebilir.

Kanımca parlama avılarında otomatikte 60 cm ve pozede 65cm ortalama iyidir. Ördek, üveyik gibi nisbeten daha düz uçan kuşlarda pozelerde 75 falan, otomatikte de 70 cm gibi hoşumuza gidecektir. Hepsinden önemlisi tüfeğin yapımıza uyması. Gerisi şokla, fişekle, belki uzatmalarla veya yeni namluyla ayarlanabilir. Biraz tecrübe isteyen bir şey. Ve ancak kendimiz bilebiliriz, birinin demesiyle de fazla yardımı olmaz bence.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Erdoğan KAPUCU

• *
« Yanıtla #10 : 11 Mart 2010, 23:48:16 »
gittiğin ava göre kullandığın fişekleri iyi araştırıp seçimini yaparsan namlu boyunun önemi bence yoktur kendi fiziğine göre şilahını seçim kullanabilirsin rastgele
Erdoğan KAPUCU
1965-Karabük

Çevrimdışı Hasan BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #11 : 22 Mayıs 2010, 00:28:34 »
namlu seçimim otomatikte 65 mobil şokludur.her avda kullanırım.
1982 Konya

Çevrimdışı Özgür TOKCAN

• *
« Yanıtla #12 : 22 Mayıs 2010, 08:29:25 »
merhabalar kaçyıldan beridir 66 namlulu bir tüfek almak istiyordum,hep paramı yanıma alıp gidiyorum bayii ye "şumarka şu model ama 66 cm namlu olsun"diyorum ama "66 cm bitti ama 71 var" diyorlar mecburen 71 alıyorum çünki kararımı verip gittimmi almaya almadan gelemem bir türlü.bu durum üç dür böyle devam ediyor,malesef içimde hep uhte kaldı inşallah ilerleyen zamanlarda bir tüfek daha alıcam ama bu defa olmasa bile  sabredip bekliyeceğim 66 cm namluyu

sonyıllarda tanıdığım herkes 66 namluya dönmeye başladı arkadaşlarımdada var inanın ördek te üveyk te aklınıza gelen her avda kullanıyorlar bence çok güzel

çift atpacık konusunda ise bende atış yaparken arpacığa bakmayanlardanım ama olsada bişey farketmez görüntü açısından çokda hoş görünüyor, ben son aldığım tüfeğimi özellikle çift arpacık olsun istedim

bence çift arpacıklı 66 cm namlulu bir tüfek alın ve kazasız belasız sağlıklı günlerde kullanın
Özgür TOKCAN
1975 DENİZLİ

Çevrimdışı M.Cihan AKIN

• *
« Yanıtla #13 : 26 Mayıs 2010, 18:47:06 »
yorumlarınız için bi kez daha teşekkürler :)

M.Cihan AKIN 1987
Manavgat-ANTALYA

ferhatatasoy

• Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : 21 Aralık 2010, 19:27:23 »
65 dir bence keklik bıldırcın

Çevrimdışı Tuncay ÇAVUŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 21 Aralık 2010, 20:17:30 »
Namlu uzadıkça tüfeğe ekstra ağırlık katar. Namlu boyunun menzile etkisi yok. Şoklara bakacaksın.

61-66-71 bunlar standarttır. 66 namlu 4/2, 4/3, 5/3 şok ile her av yapılır.

Ayrıca yivsiz tüfeklerde slug namlular haricinde arpacık hiçbir işe yaramaz. İstiyorsa bant üzerinde 15 arpacık olsun hiç arpacık olmamasıyla aynıdır. Swing, arpacığa bakılarak yapılmaz. İki gözünde ava bakacak, tüfeği sol elin yönlendirecek. Sağ elin ise beyin koordinasyonuyla, doğru zamanda tetiği çekecek.

Doğru budur.
Tuncay ÇAVUŞ
1985 İSTANBUL

Avlarım İçin Buraya Tıkla

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #16 : 21 Aralık 2010, 20:23:55 »
namlu seçimim otomatikte 65 mobil şokludur.her avda kullanırım.
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ
Sözün bilmez bazı nâdan elinden
Yol ağlar, usûl ağlar, erkân ağlar...

Çevrimdışı Necdet METİN

• *
« Yanıtla #17 : 21 Aralık 2010, 21:35:19 »
Arkadaşlar saçma 66 cm de mi daha uzak avı öldürür 71 demi?
şoklar sadece saçma dağılımını düzenler,saçmanın ısınmasına pekfaydası olacağı kanısında değilim,
bende 66 cm otomatik var,saçmalar avı fitilliyor buda saçmanın yeteri kadar ısınmamasından olduğu kanısındayım..
bu konuda bilgisi olan varmıdır?
Necdet METİN
1970 Elmalı-ANTALYA
A Rh +

Çevrimdışı Kaan ÇAKIR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #18 : 12 Temmuz 2013, 00:27:56 »
peki 66 cm namlulu bir çifte mesela namlu ucunda mobil şoktan ötürü genişleme oluyomu ben 71 cm namlulu çiftede gördüm çok çirkin görüntüsü çizgi filmlerdeki tüfekler gibi borazan ucu gibi namlunun 10 cm olan uç kısmı daha geniş tıpkı çiftede fişek koydugumuz yerden namlunun ortasına doğru daralması gibi , buda ortadan namlu ucuna doğru genişliyor onu soruyorum tüfeğin bantından bakınca çiftede arpacık ın oldugu kısım namlunun orta yerinden , daha geniş gözüküyormu ?
file:///C:/Users/Cas/Desktop/24022013142.jpg

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 12 Temmuz 2013, 00:55:19 »
bende çift namlu oto var biri 66 namlu diğeri 71 namlu  71 ile 4 şokla avlanıyorsam 66 ile 3 şok ile avlanırım  71 namlu 4 şokla yaptığım grupmanı 66 namlu 3 şok ile yapıyorum 35 mt mesafeden bütün fon kartonlarına yaptığım atışlardada sonuç aynı
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

Çevrimdışı Akif ARSLAN

• *
« Yanıtla #20 : 12 Temmuz 2013, 05:22:03 »
Ben 55 cm namlu kullanıyorum bütün avlarda.Bütün grupman testlerini yaptık.sonuçlar uzun namlularla aynı ve etkiside aynı.hatta aynı namluyla trap atışı yaptım usta atıcılar parmak ısırdı :) Mobil şoklar 71 cm ve üstünü gereksiz kıldı diye düşünüyorum.bıldırcından kaz avına kadar hepsini gayet randımanlı yaptım. saçmanın ısınmasına konusuna gelince ; power tapalarda zaten saçma namluya değmiyorki ısınsın.bior tapalarda dersen onuda genelde bıldırcında kullanıyoruz.ısınsa nolur ısınmasa nolur.Bu arada göl yüzeyinde 55 cm namlu ile 71 cm namluyu denedim 55 namlu ile saçmalar daha uzağa gitti.Sürtünmeyle alakalı bi durum galiba.Bunu fazla araştırmadım.
Akif ARSLAN
1980 KARAMAN

Çevrimdışı Halil ÖZTÜRK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #21 : 19 Temmuz 2013, 22:15:06 »
bu namlu boyu gerçekten çok kafa karıştırıyor bi sorum olucak peki trap tüfekleri niçin 76cm oluyor ?
1971 antalya

Çevrimdışı Akif ARSLAN

• *
« Yanıtla #22 : 20 Temmuz 2013, 01:35:04 »
Swing olayi ile ilgili olabilir.namluyu daha duz ve sabit hareket ettirme kolayligi sagliyor sanirim.
Akif ARSLAN
1980 KARAMAN

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #23 : 31 Ağustos 2013, 14:52:28 »
peki 66 cm namlulu bir çifte mesela namlu ucunda mobil şoktan ötürü genişleme oluyomu ben 71 cm namlulu çiftede gördüm çok çirkin görüntüsü çizgi filmlerdeki tüfekler gibi borazan ucu gibi namlunun 10 cm olan uç kısmı daha geniş tıpkı çiftede fişek koydugumuz yerden namlunun ortasına doğru daralması gibi , buda ortadan namlu ucuna doğru genişliyor onu soruyorum tüfeğin bantından bakınca çiftede arpacık ın oldugu kısım namlunun orta yerinden , daha geniş gözüküyormu ?

Ayni soruyu ben dun sormustum benim tufekte aynen oyle kasadan namlunun orta arpacigina kadar bi yukselme ve ordan ote namlu ucuna dogru bi alcalma var gibi gorunuyor namlu ucuda ortasina nazaran daha genis
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #24 : 31 Ağustos 2013, 18:37:21 »
enes bey tüfeğiniz hangi marka o durum çok acayip birşey tabi göz yanılmasıda olabilir ölçmek lazım ama hiç hoş durmuyor
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul