Kaz Avı
Kaz, iri ve beyaz veya boz tüylü, ayakları perdeli kuş türlerine verilen ad.
Erkek ve dişisi aynı büyüklüktedir. Genellikle kuğulardan küçük, ördekten büyüktür. Beslenme şekli kuğu ve ördeklerden farklıdır.genellikle iç anadolu bölgesinde bulunur.
Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır. Hızlı bir yüzücü olmamasına rağmen suda rahatça yüzer, daldığında uzun zaman su altında kalabilir. Gagaları ile kanatlarını düşmanlarına karşı silah olarak kullanır. Kanatları uzun uçlara doğru sivrilen yumuşak sık tüylerle örtülüdür. Erkek ve dişi birbirine benzese de erkekler genellikle dişilerden iridir. Boyun bölümleri bütün türlerde gövdeden kısadır. Başlıca besinleri olan otları koparmaya uyarlanmış gagaları başa bağlandığı yerde genişler ve bazen kambur oluşturur. Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar. Kazlar yaşamları boyunca tek eşlidir.
Yuvalarını bataklığın sığ sularında veya bir tümseğin üzerinde yaparlar. Kuluçkaya yatan kazların yumurtalarından bir ay
(30-34 gün) sonra sarı tüylü yavrular çıkar. Yavrular 3-4 ay içinde uçmaya başlarlar.
Kaz Avı
Avcılığı hakkında yakın zamana kadar metot açısından çok şey bilinmeyen kaz avı, tabiri caizse avcılar tarafından tesadüflere bağlı bir av türü idi. Avcıyı kendisine yaklaştırmayan yaban kazı, tehlikelere karşı daima hazır görünümü, yaşam alanının düzlüklerde oluşan ekili alanlar oluşu, avlanmasını zorlaştırıyordu. Önceki tarihlerde bu av esnasında, avcılar tarafından tek kurşun kullanıldığı düşünülecek olursa bu av türünün çok iyi bilinmediği anlaşılmaktadır.
70 li yılların sonuna geldiğimizde, avcılarımız gerçeğin böyle olmadığını, her zaman ki gibi yine, yenidünyadan öğrendi. Mühre yapımı ile yapılan kaz avının başarılı sonuç vermesi, zorluklara göğüs germeyi gerektiren bir dizi çalışmayı içerir. Yaşam alanı, sulak sahalara yakın ekili alanlardan oluşan kaz avı, iki farklı yöntem ile yapılabilir.
1- Göl çıkışına yakın veya benzer kritik noktalarda beklemek sureti ile yapılan Geçit avı
2-Tarlada, mühre yardımı ile yapılan, Mühre Avı
GEÇİT AVI
Yaban kazı geceyi sulak alanların ortalarına yakın bölgelerinde geçirir. Sabaha doğru, günün ilk ışıkları ile beslenme amacı ile bulunduğu sulak alanları terk eder. Avcıların, kazın gölü terk ettiği anda uygun yerlerde saklanmak sureti ile kaz avı yapmaları mümkündür. Havanın açık olduğu zamanlarda çok yükseklerden geçen yaban kazı, sisli havalarda alçaktan uçmayı tercih eder. Avcının, değişen hava şartlarına göre davranması doğru olur. Çok rüzgârlı havalar yaban kazlarını alçaktan uçmaya zorlarken, avlanmanın şartları da doğal olarak zorlaşır. Yaban kazlarının yoğun olarak bulunduğu İç Anadolu’da hava sıcaklıkları aşırı derecede düşerse, yaban kazları bir gecede Akdeniz Bölgesine iner ve hava şartları normale dönene kadar orada konaklarlar. Avcılar, yaban hayvanlarının değişen hava şartlarına göre tavır aldıklarını hiç akıllarından çıkartmamalıdırlar.
MÜHRE AVI
Tarlada mühre yardımı ile yapılan avlanma kolay gibi görünse de, hazırlık aşaması oldukça zahmetlidir. Uygun tarla seçimi ancak yaban kazının alışkanlıklarını izlemekle mümkün olur. Av öncesi yapılacak keşif çalışmaları en doğru harekettir. Bu sırada yaban kazlarının davranış biçimlerini yakinen takip etmek, başarılı bir avın gerçekleşmesinde önemli rol oynar.
Su kaynağı ile ekin tarlaları arasında açılmış ve iyi kamufle edilmiş boy çukurları, bu av için çekilen zahmetleri nispeten azaltabilir. Mühreleri, yaban kazlarının geleceği yöne doğru uygun mesafede dağıtmak, mühreleri değişik konumlarda ve şekillerde yerleştirmek, önemli bir kuraldır.
NOT :
Bu avda, elektronik ses düzeni ve canlı mühre kullanmak, yasaklanan avlanma metotları kapsamına girer.
KAZ AVI İÇİN TÜFEK SEÇİMİ
Yaban kazı genellikle yüksekten uçan bir av hayvanıdır. Dolayısı ile 70 cm.nin üzerinde ve tam şoklu silahlar bu av için uygun tercih sayılabilir. Çok iyi kamuflaj yapmış bir avcı için, tam şok/ yarım şok bir silah daha uygun olabilir. 4-5 numara saçma ile dolu fişekler, mühre ile av yapan avcı için yeterlidir. Uzak mesafelere gelişi güzel atış yapan avcılar bu hareketlerinin sonunda ele geçiremeyecekleri kazları hafifte olsa yaralayabileceklerini düşünerek, bu tür alışkanlıklardan vazgeçmeleri lazımdır. Avcılık etiğine sahip, bilinçli avcılar, kesin ele geçiremeyeceği av hayvanını türü ne olursa olsun yaralamaktan kaçınacak davranışları benimsemiş olmaları lazımdır. Avcıların, özellikle su kuşları avcılığında, avlanması yasaklanmış olan türleri göz ile çok uzak mesafelerden ayırt edebilme özelliğine sahip olmaları gerekmektedir. Bunun bilinebilmesi maksadı ile av sezonu açılmadan çok önce kitaplardaki fotoğraflar üzerinde çalışma yapılmalıdır. Avcılar içinde bulundukları av sezonunda hangi türlerin avlanmaya açık, hangi türlerin avının içinde bulundukları sezon yasak olduğunu bilmelerinin yanı sıra, kendisine yaklaşan hayvanın, cinsini de çok uzak mesafelerden anlayabilmelidirler. Bilerek avlamadığınız her dişi hayvan, bilinçli avcılığın gelişmesi yönünde doğru atılmış bir adımdır.
KAZ AVI İÇİN MALZEME SEÇİMİ
Bu avda silah kadar önemli bir husus da kaz avcısının giysileridir. Olumsuz hava şartlarında uzun süre beklemenin, bu av türü için şart olduğu düşünülürse BEKLEME BOTU tabir edilen ve -25 derece soğuğa kadar dayanıklı olan ayakkabıların özellikle bu av türü için tercih edilmesi hemen hemen kaçınılmazdır. Kaz ve ördek avlarında soğuk hava şartlarına uygun diğer giysilerinde çok önemli olduğu, pek çok avcı tarafından bilinen bir gerçektir.
Kaz avında, özellikle öğleden sonra yapılan avlanmalarda avcının yanında fener ve pusula bulundurması, doğru bir tercih olur. Düdük taşımayı ise avcılar hiçbir zaman ihmal etmemelidir. Burada kast edilen düdük, olağan üstü durumlar için yanınızda taşımanız gereken, tiz sesler çıkarabilen ve yaygın adı ile Bekçi Düdüğü veya Hakem Düdüğü dediğimiz düdüktür. Kazı çağırmak için kullanılan özel amaçlı düdük ise uygun kullanıldığı takdirde kaz avının önemli gereçlerinden biridir.
Bu avda avcı, kış şartlarında uzun zaman dilimi içinde yalnız kalabileceğini düşünerek, yanında daima yiyecek bulundurmalıdır. Kana, hızla karışabilen şekerli maddeler bu yönde tercih edilirken, özellikle alkollü içkiler ısınmak maksadı ile asla kullanılmamalıdırlar.
Bu av da, kamuflaj çok önemli bir unsurdur. Doğa şartlarına fiziki açıdan uygunluk sağlamak, başarının olmazsa olmaz şartlarından biridir. Avcı, zaman zaman saklandığı yerden çıkarak, belirli mesafelerden saklanma yerine Güme uzaktan bakmalı ve doğa ile aykırılık gösteren her şekli, mutlaka ortamla uyumlu hale getirmelidir.Kaz ve ördek gibi yüksekten uçarak gelen hayvanlar, arazideki gayri tabi izleri, örneğin araçların tekerlek izlerini, yeni eşilmiş çukurlardan çıkan toprak atıklarını, kolayca görebilirler.
Kaz avına giden bir avcının ulaşım aracında çeki halatı, kazma, kürek bulundurması şarttır. Bu ava gidecek avcıların yanlarında mutlaka deneyimli bir avcının bulunmasında büyük yarar vardır.
Saygılar