Gönderen Konu: SULAK ALANLARLA İLGİLİ BİLDİRGELERİ BURADA TOPLAYALIM !!!  (Okunma sayısı 10702 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Recep İLGİN

  • fethiyeli avcı
  • *
  • İleti: 1475
  • Thanked: 14 times
  • www.kayraconstruction.com
    • KAYRA İNŞAAT FETHİYE
Sulak alanlar; bölgenin iklimini ve su rejimini dengeler, su rezervlerini yeniler, kimyasalları, zehirli maddeleri, tortuyu alıkoyarak veya besin maddelerini kullanarak suyu temizler, tuzlanmayı önler, taşkınlardan korur, taban sularının zenginleşmesini sağlar, oksijen kaynağıdır. Balıkçılık, tarım, hayvancılık, saz üretimi ve eko turizm yönlerinden yüksek ekonomik değere sahiptir. Kuşlar ve balıkların üreme alanıdır. Dünyada avlanan balıkların üçte ikisi sulak alanlarda ürerler.
 
Kaçak ve aşırı yer altı suyu kullanımı, yağışın sulak alanlara ulaşmasını bentler ve barajlar, küresel ısınma nedeni ile yağışların azalması, sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, sanayi kirliliği, aşırı yapılaşma gibi nedenlerle Türkiye sulak alanlarının yarıdan fazlası kaybedildi
 
Türkiye, 1993 yılında RAMSAR antlaşmasına taraf olmuş, 2005 yılında  “Sulak alanların Korunması Yönetmeliği ”Çevre ve Orman Bakanlığı” tarafından yayınlanmıştır. Ancak D.S.İ yönetmeliğin yürütülmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştır.
 
Sulak alanlar küresel ısınmaya karşı ormanlar kadar önemlidir. Sulak alanların kurutulduğu yerlerde iklim değişiklikleri kaçınılmazdır. Tükenmeyecek sanılan sınırlı kaynakların yok edilmesi sonucunda dünyada olagelen felaketlerden ders almak gerekir.
 
Tuzla Sulak Alanı da ne yazık ki giderek artan kaçak yapılaşmalar kadar planlı projelerin de tehdidi altındadır. Sulak alan sınırlar içinde “Sulak Alanlar Korunması Yönetmeliği”ni uygulamakla görevli merkezi veya yerel idareler; kaçak yapılaşmaları kontrol altına alamadıkları gibi sayılar giderek artan kooperatiflerin ve golf projelerinin yönetmeliğe uygunluğunu denetlemekten uzaktırlar.
 
Su kaynakları kısıtlı olan ülkemizde özellikle golf sahaları planlanırken doğaya verdiği zarar ve maliyet göz önüne alınmalıdır. Golf sahaları yeraltı suyunun kirlenmesi konusundan büyük tehdit oluşturmaktadır. Golf sahasının yıllık kimyasal gübre ve ilaç kullanımı tarımda kullanılan miktarın altı katıdır. Kimyasal maddeler yeraltına sızarak su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır. Bu golf sahası için gereken yıllık su miktarı hektar başına 10.000 – 15.000 metreküptür. 100 hektarlık bir golf sahasının 1 yılda tüketeceği 1 milyon metre küp su 12.000 nüfuslu bir yerleşimin yıllık su tüketimine eşittir.
 
Son günlerde basında golf sahaları ile ilgili yanıltıcı, yatırımları destekleyen haberler yer almakta, kamu oyununu yanıltacak kampanyalar yapılmaktadır.
 
Bizler; bilimin, uluslar arası anlaşmaların ve yasaların desteği ile Tuzla Sulak Alan Korunması için başlattığımız mücadeleye devam ediyoruz. Golf projelerinin “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğine” uygun olarak ÇED raporu alması, alanda yapılacak her türlü planlama yapılaşma faaliyetinin koruma kuralları çerçevesinde olması için yasal yollara başvuran Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği’nin yanında olduğumuzu da bildiriyoruz.

Çevreyi Savunmak Yaşamı Savunmaktır.




Tuzla Sulak Alanı`nda ‘sonunda göl, oldu çöl’ eylemi
 
Muğla’nın Bodrum İlçesi`ndeki Tuzla Sulak Alanı’nda bugün eylem yapan çevreciler, sulak alan kenarlarındaki aşırı yapılaşmayı, sanayi tesisleri kurulması ve golf sahaları yapılmak istenmesini protesto etti. Çevreciler, yasak olmasına rağmen avlanan avcıların attığı boş fişekleri toplayarak denetimsizliğe isyan etti.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 12.10.2004 tarihinde koruma altına alınarak ‘Tuzla Sulak Alanı Koruma Bölgesi’ ilan edilen bölgede, Mavi Yol Girişimi üyeleri bugün ‘Sonunda göl, oldu çöl’ eylemi yaptı. Mavi Yol Girişimi üyelerine Bodrum’da bulunan 40’a yakın çevre ve sivil toplum örgütü üyesi de destek verdi. Yaklaşık 60 çevreci eylem sırasında Tuzla Sulak Alanı içinde flamingoların avlandığı bölgede çıplak ayaklarla dolaştı, avuçlar dolusu boş av fişeği topladı. Av fişeklerini gösteren Dr. Hayati Şener, “Koruma bölgesi olmasına ve kaymakamlık tarafından av yasağı getirilmesine rağmen görüyoruz ki sulak alanlardaki denetimsizlik tüm hızıyla sürüyor. Sulak alana tonlarca atık su bırakılmasının yanında avcılar da yok olmaya yüz tutan kuşları avlıyor” dedi.

Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar da Tuzla Sulak Alanı’nın giderek artan kaçak yapılaşmalar kadar, planlı projelerin de tehdidi altında bulunduğunu iddia etti. Filiz Dizdar, “Sayıları giderek artan kooperatiflere, golf sahası kurulması projelerinin durmasını istiyoruz. Sulak alanların küresel ısınmaya karşı ormanlar kadar önemli olduğu ve korunması bilincinin yaygınlaşmasını, buna göre önlemler alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Sulak alan etrafındaki yapılaşmayı ve golf projelerini alkışlarla protesto eden çevreciler daha sonra Türkiye’de yok olmaya yüz tutan Beyşehir, Seydişehir, Gavur gölleri, Ereğli Sazlıkları, Eşmekaya Sazlıkları, Avlan Gölü civarında yaşayan köylülerin ve balıkçıların yakınmalarını anlattı. Çevreciler, doğa katliamını skeçle anlatırken, 100 metre uzaklıkta flamingoların, olanlara aldırış etmeden yemlenmeye devam etmesi ilginç bir görüntü oluşturdu.

« Son Düzenleme: 31 Ocak 2010, 01:12:31 Gönderen: Recep İLGİN »
Recep İLGİN Cep Tel:05327779355
1978 Fethiye - MUGLA  ''Beni Öldürmeyen Darbe Herdefasında dahada ÖLÜMSÜZLEŞTİRECEKTİR''

 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Recep İLGİN

  • fethiyeli avcı
  • *
  • İleti: 1475
  • Thanked: 14 times
  • www.kayraconstruction.com
    • KAYRA İNŞAAT FETHİYE
Milas`a Yapılacak Golf Sahasına Çevrecilerden Tepki

Bodrumlu Gönüllüler Derneği üyesi bir grup ile Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Genel Müdürü Dr. Uygar Özemsi ve TEMA Bodrum Temsilcisi Şenay Nur, Muğla`nın Milas ilçesinde bulunan Tuzla sulak alanı ve kuş cennetinin bulunduğu bölgede yapımına başlanan golf sahasına gelerek incelemede bulundular.

Bodrumlu Gönüllüler Derneği Başkanı Cüneyt Karaloğlu, burada yaptığı açıklamada, sulak alanların korunması gereken ekolojik değerler olduğunu söyledi.

Karaloğlu, "Bu sınırlara riayet edilmediği için golf sahasının yapılmasına karşıyız. Golf sahası yapılacak alanda, Sulak Alanlar Yönetmeliği`ne aykırı uygulamalar yapıldığı için golf sahasının yapılmasını istemiyoruz" dedi.

Golf sahasında çok fazla su tüketimi yapılacağını düşündüklerini ve ot öldürücü kimyasalların kullanılmasından kaygı duyduklarını ifade eden Karaloğlu, golf sahasının sulak alandaki kuş popülasyonuna ve floraya da zarar vereceğini iddia etti.

Karaloğlu, "Bu bölgede yıllardır kuş gözlemleri yapılıyor. Kuş türlerinde ve sayılarında ciddi azalmalar görülüyor. Sulak alanda 221 çeşit kuş türü bulunuyor. Geçen yıl bu alanda 3 bin flamingo vardı. Bu yıl sayıları bin 400`e kadar düştü. Bizim temel rahatsızlıklarımızdan bir tanesi de bu. Sulak alana yapılacak her hangi bir insan müdahalesinin flamingolara zarar vereceğini ve onların sayısında ciddi azalmalara neden olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye`deki bütün golf sahalarını değerlendirdiklerini ve bu sahaların ekolojik yöntemlerle yapılmasını istediklerini belirten TEMA Genel Müdürü Dr. Uygar Özemsi, "Bu alanların doğayla uyumlu olduklarını görmek istiyoruz. Tuzla`ya yapılacak olan golf sahası, gördüğünüz gibi henüz inşa halinde ve değerlendirilmesi gerekiyor. Gerçekten ekolojik olup olmadığını görmek istiyoruz. Ümit ediyoruz onlar da TEMA sertifikasını alabilirler" dedi.

Grup daha sonra kuş gözlemcisi Brian Stoneman ile birlikte Tuzla sulak alanına geçerek kuş türlerini gözlemlediler. Stoneman, bölgenin korunması için acilen yeni tedbirler alınmasını istedi.

Öte yandan Milas`ta yapılacak olan golf sahasının 2 bin dönümlük bir alanda 18 delikli 2 saha üzerine projelendirildiği öğrenildi. Golf sahası çevresinde çok sayıda gölet bulunduğu ve saha için gerekli olan suyun bu göletlerden sağlanacağı bildirildi.

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, geçtiğimiz günlerde bölgeye özel bir şirket tarafından 2 adet golf sahası yapılacağını ve bu golf sahalarının bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacağını açıklamıştı.

Anadolu Ajansı


Recep İLGİN Cep Tel:05327779355
1978 Fethiye - MUGLA  ''Beni Öldürmeyen Darbe Herdefasında dahada ÖLÜMSÜZLEŞTİRECEKTİR''

 

Çevrimdışı Mesut KONYA

  • *
  • İleti: 2088
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.
Kaçak ve aşırı yer altı suyu kullanımı, yağışın sulak alanlara ulaşmasını bentler ve barajlar, küresel ısınma nedeni ile yağışların azalması, sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, sanayi kirliliği, aşırı yapılaşma gibi nedenlerle Türkiye sulak alanlarının yarıdan fazlası kaybedildi

çok yazık


recep abi çevrecilerin gösterdiği tepkiyi bizde gösterelim golf molf istemeyiz biz. hayatın vazgeçilmezi olan su bize  yeter ...

paylaşım için teşekkürler

MESUT B. KARACİHAN
1985 KONYA/MERKEZ 
[email protected] 0535 259 44 61
 

Çevrimdışı Ferhat ARTAN

  • *
  • İleti: 14
  • Thanked: 4 times
Ynt: SULAK ALANLARLA İLGİLİ BİLDİRGELERİ BURADA TOPLAYALIM !!!
« Yanıtla #3 : 31 Aralık 2012, 22:24:03 »
Ardahan'a yaklaşık 5km uzaklıkta bir sazlık var(dı), Putka Gölü diye de bilinen bu doğa harikası sazlık, yakınında üniversite binalarının yapılmasıyla başlayan yapılaşmalar sonucunda, kısa bir süre sonra yok olacak. Tüm avcılar ve doğaseverler bir araya gelsek de önleyemeyeceğimiz bu kıyımı, duyurmak istedim sadece. 
Ferhat ARTAN
1953-Ardeşen
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: SULAK ALANLARLA İLGİLİ BİLDİRGELERİ BURADA TOPLAYALIM !!!
« Yanıtla #4 : 31 Aralık 2012, 22:34:57 »
Ardahan'a yaklaşık 5km uzaklıkta bir sazlık var(dı), Putka Gölü diye de bilinen bu doğa harikası sazlık, yakınında üniversite binalarının yapılmasıyla başlayan yapılaşmalar sonucunda, kısa bir süre sonra yok olacak. Tüm avcılar ve doğaseverler bir araya gelsek de önleyemeyeceğimiz bu kıyımı, duyurmak istedim sadece. 
Üniversite için sulak alanın kurutulmasının bir anlamı yoksa, bilim niye var.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Ferhat ARTAN

  • *
  • İleti: 14
  • Thanked: 4 times
Ynt: SULAK ALANLARLA İLGİLİ BİLDİRGELERİ BURADA TOPLAYALIM !!!
« Yanıtla #5 : 31 Aralık 2012, 23:28:44 »
Üniversite için sulak alanın kurutulmasının bir anlamı yoksa, bilim niye var.
Sorunuzun cevabı içinde zaten. Böyle güzel bir yerin, dünyada da eşinin olduğunu sanmıyorum; ama tabii ki, güzellikten anlayanlar için.
Ferhat ARTAN
1953-Ardeşen
 
The following users thanked this post: Selim UYGUN