Bende daha önce başka bi forumda okumuştum Ünlü silah uzmanı ve aynı zamanda avcı olan bi Amerikalıya sorulmuş bu soru verdiği cevap....
1,25 ons (yani 36 gr) dan daha ağır fişeklerde saçmanın gerek birleştirme konisi gerekse şok bölümünde boğularak deforme olduğunu ördek ve kaz avlarında ağır dolularda back bored in daha iyi sonuç verdiğini ama upland bird avlarında 1-1.125 ons (yani 28 ve 31,5gr) lık fişeklerde 18,3mm lik iç çaplı tüfeklerin daha iyi sonuç ve pattern verdiği.
Benim görüşüm eğer ördek ve kaz avı dışında av yapılacak ise poze veya çiftede veya yarı otomatikte 18,3 18,4 ideal
hatta üst namlu 18,3 alt namlu 18,4 beretta ve diğer avrupa tüfeklerde oldugu gibi çok daha iyi oluyo...
Benim kullandığım
Benelli süper 90
Berretta A 390
vursan 92 a
interpres yarı oto
Beretta s 55 in atl namlusu ve vursan 92 a hariç hepsi 18,3.......... s55 in alt namlusu ve vursan 92 a 18,4
Bir diğer tecrübemde 18,3 namlulu bi tüfek kullanılıyosa namlu çıkış hızı yüksek fakat yumuşak patlayan düşük gramajlı 28.30 gr ...Çok soğuk kış günlerinde 32 gr fişekler tercih edilmeli...aksi takdirde saçmalar savruluyo ve yediğiniz dipçik darbeleri size bonus kalıyo..öldürmeyen tüfek olmaz yeterki avcı kullandığı tüfeğin özelliklerini bilsin bu özelliklere ve avına göre mühimmat kullansın....beretta benelli gibi dünya devleri şimdiye kadar genelde 18,3 kullanmışlardır ama bundan sonra durum ne gösterir allah ömür verirse görecez inşallah...