Osman bey,
Ben kendi fişeğimi kendim de doldururum. 3,35 gram baruta tüfeğin dayanması olacak iş değil. Hele rubust 222 gibi bir tüfekte. Hepsini geçin bir kenara atan rahatsız olur ve ister istemez barutu azaltır. Uzun vadeli olmaz o olay.
Ancak kullanılan barut kara barutsa evet o zaman belirttiğiniz miktarlar kabul edilebilir.
Ama dumansız da...36 gram için kullanılan barut genelde 1,80 civarı, magnumlarda bile 2,10'u zor geçiyor.
Bu olayda ise eğer;
Kilit kırılmış olsaydı -ki bu belirtilmemiş- Fişek tablasının o hale getiren basıncın plastikten mamül tetik korkuluğu ve fişek kaldırıcıyı dağıtması lazımdı. Tetik kaidesi metalden yapılan tüfeklerde bile böyle bir olayda ağır hasar meydana gelir.
Fişekten arta kalanın arkasında net olmasa da çıkartıcı ejektörün izi var ve oldukça derin. Bu mekanizmanın normalin çok üzerinde bir hızla geri gittiğini gösteriyor.
Bilemiyordum belki namluda bir tıkanma olmuştur. Bantın kalkması biraz o yönde şüphe doğuruyor.
Silahın piston ve gaz odasının bulunduğu kısımdaki aşırı yağ bile basınçla yanarak pistonu norma hızından daha yüksek hızda iterek erken açılmaya neden olmuş olabilir. Ama tetik tertibatında deformasyon yok. VE bu fişek borusunun neden kıldığını açıklamıyor. Aslında o borunun nasıl o şekilde kırıldığını açıklayacak tek olay var o da namluyu kasaya sabitleyen somunun sıkılmamış olması ve hatırı sayılır boşluk vermesi. Ama Ata’nın sökülüp takılmasını göz önüne aldığımızda arkadaşın elininde namlu ve buna bağlı el kundağı ile birlikte ileri fırlaması lazımdı. Yani yaralamadan kurtarması olayı çok zordu.
Neticede silahın görüntüsü normalin dışında bir olayla karşılaştığı izlenimini veriyor.
Bir silahın hem fişek borusu kökünden kesilmiş gibi kırılacak, hem bantı kalkacak...
Ancak bu olaya bakarak firmayı ve silahı kötülemek yanlış bence. Çünkü bu silahı sorunsuz kullanan binlerce avcı var.
Ben namlusu balon gibi şişmiş beretta poze de gördüm, Üst namlusu fişek yatağından parçalanmış winchester poze de. Normal şartlarda takır takır çalışan silahların küçücük bir hata nedeniyle namlularının nasıl parçalandığının fotoğrafları internet sitelerinde var.
Yerli firmaları eleştirelim elbette ama haksızlık etmeyelim. Ata’sı sasılmazı, armsan’ı huğlusu bir çok yabancı markaya fason tüfek üretiyor. Ürettikleri markalar öyle kolay mal alacak, markalarını kulandıracak cinsten değiller.