ayrıca ata neoların iç çaplarını ölçtüm 18.26, 18.30, 18.33, 18.41, 18.43, 18.47 ve 18.51 olanlarına rastladım bunların içinde en geniş çaplı olan(18,51) arkadaş çok memnundu yakın mesafede saçmayı dağıtıyodu ona keza uzaktada çok iyiydi. mesela 2 şokla 6 adımdada 60 adımlada vuruyodu 84 adımda keklik 92 adımda tavşan 5 şokla 70 adımda çulluk vurdu. tek şikayeti yaralı bırakıyor diyodu. diğer arkadaşlarda memnun ama keklik avında 2 şok kullanamıyorlar hatta 3 şoku dahi 5 kişi kullanamıyo 1 i kullanıyor (18.41 iç çaplı tüfeğe sahip olan arkadaş kullanıyor). bu 3 şoku dahi kullanamayan arkadaşların sıkıntısı saçmanın çok sık bir grupman vermesi. mesela 18.26 iç çaplı tüfeği kullanan arkadaş 5 şokla çullukları parçalıyodu gerçi power tapa kullanıyodu o da tabi etkendir. ayrıca bu 18.26 iç çaplı arkadaştada yaralı kalıyo öldürmüyor lafları vardı. 18.47 dede vardı. bu arada 18.33 iç çaplı arkadaşın bir vuruşunu gördüm 11 numara bior tapa fiockki 3 şoku takarak yakın mesafede üveyiğe attığını gördüm. sanki baseball sopası yemiş gibi kuşu abartısız 3 metre iktirdi. belki daha fazlaydı. şok oldum ben bu vuruşu barthon frezenin tüfeklerinde gördüm. kuşa baktım parçalandı sandım ama ilistir olmasına rağmen parçalama yoktu. şok meselesine gelince 123 şokların birbirine yakın grupman vermesi aklıma o zaman niye 5 tane şok sorusunu getiriyor. anladığım kadarıyla aralarında çok belirgin farklar yok. bu arada atanın şoklarının 5 çentiklisi 18.40 ve fabrikanın bütün şokları aynıymış ancak aynı tüfekle iki ata neo şokunu saçma dağılımı olarak denedim iki şokta 5 şoktu. fişek 6 no 32 gr sterlingti. 20 adım yürüyüp beyaz duvara attım. bunu 10 dan fazla denedim.anladığım kadarıyla ölçülmüş olan 5 şokla (18,40) ölçülmemiş olan 5 şok aynı iç çap değil çünkü dağılım farklı bu kanıya burdan vardım biri daha geniş olduğunu anladım mesela diğeride 18.50 olabilir tabi attım kafadan ölçme fırsatım olmadı. sonra bu farkın 4 şoktada aynı olduğunu gördüm 2 tana 4 şoktan biri daha genişti. tabi ben bunu grupmandan anladım o yüzden ölçmeye gerek duymadım. ayrıca atalarda saçma dağılımının sıklığı sizce başarımı? tüfek yakın mesafede saçmayı dağıtmalı ama grupman kendini koruyarak uzağıda vurmalı ata neolarda bunu o 18,51 iç çaplı tüfeğe sahip olan arkadaşta başarmış. mesela fabarm franki gibi tüfeklerde de aynı şeyden bahsetmişlerde yakın mesafede kalbur gibi saçmayı açıp uzağada o şekil götürüyo diyenlere denk geldim. ben ise bu olaya gefar sentetiende gördüm. velhasıl bu işler göreceli olabilir bilmiyorum ama ben böyle düşünüyorum arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum bu arada ata neonun ilk çıkanları için daha iyi diyolar düşünceleriniz neler