CİĞER SARMA
Malzemeleri;
Sarmalık sarma iç yağı,Ciğer 2 su bardağı( bezelye büyüklüğünde doğranmış), pirinç 2 su bardağı(yıkanmış duru suyu alınmış), kuru soğan 1 adet orta boy ve ince kıyılmış,bir paket çam fıstığı,bir çay bardağı kuş üzümü(kabartılarak),bir çay kaşığı toz kırmızı biber,bir çay kaşığı toz karabiber,bir tatlı kaşığı kuru nane,bir tatlı kaşığı tuz,bir fincan sıvı yağ,bir yumurta sarısı,bir çay kaşığı toz şeker.
Ön hazırlık;kuş üzümleri suda kaynatılarak kabartılır kenara alınır,bir yumurta sarısı bir yemek kaşığı yağ ve çay kaşığı çeker ile çırpılır kenara alınır.
Bir miktar sıcak ama kaynak olmayan suya sarmalık ciğer yağı temiz bir kapa alınır ve gevşemesi sağlanır.
Bu arada ince doğranan ciğer ve soğanlar derin bir kaba alınarak üzerine yıkanıp suyu süzülen pirinç aktarılır,bir fincan sıvı yağ,karabiber,kuş üzümü,çam fıstığı,kırmızı biber,kuru nane,tuz katılarak tahta bir kaşık ile karıştırılır.sıcak suda yumuşayan sarmalık yağ bir tepsiye yayılır ve hazırlanan iç içine yerleştirilip sarma sarılır,tabanı yağlanmış asıl pişirme tepsisine ters yüz edilip aktarılır ve hazır olan yumurta ile üzeri yağlanır.soğuk fırına 180 derece ayarlı vaziyette verilir ve 10 dakika üzeri kızarana dek kızartılır.
Bu arada iç hazırlama için kullanılan kapa yumuşatılan yağın suyu alınarak kap içindeki baharatlı kalıntı ile su hazırlanır.yağ ve baharatlar ziyan olmamış olur.
Su ılık sıcaklıkta hazırlanır ise kolaylık olur,(ölçü olarak ta 2 pirinç için 4,5 su bardağı su)
10 dakika kızaran sarmaya çıkartılıp bu su bardak veya cezve ile üzerleri börek delinir gibi delinerek su gezdirilir ve bu arada fırın ısısı 100 dereceye düşürülür.suyu ilave edilen sarma tekrar fırına verilerek suyunu çekene dek yaklaşık 35 40 dakika 100 derecede pişirilir.ve fırın kapatılarak yemeğe servis edilene dek ılık fırında bekletilir.
Sarma suyu rahat emmesi için ara ara kaşık ile üzerine su yanlardan alınarak aktarma yapılarak kontrolü de yapılmış olur.
Afiyet olsun
HUNTER22VT