TAVŞAN TENCEREDE
1 adet tavsan
¼ bardak sirke
100-140 gr sade yağı yada margarin
1 demet maydanoz
tuz
soğan (4 orta)
TAVSANI YATIRMAK İÇİN:
2 bardak et suyu
¾ bardak sirke
1- Kart olmayan 800-1500 gram arasındaki tavşanın arka ayaklarındaki deriyi kesmek suretiyle etten ayırarak, deriden bir uç, yani tutamak elde etmeli, sonra da bir el ile tavşanı arka ayaklarından tutarak yukarıya kaldırmalı, diğer elle de, etten ayırmış olduğumuz derisini aşağıya doğru sıyırmak suretiyle tavşanı yüzmelidir.
2- Sonra, yüzmüş olduğumuz tavşanı arka üstü yatırdıktan sonra karnını uzunluğuna doğru yararak bağırsaklarını, sonra da yürek ve ciğerlerini çıkarmalı (Şekil:3), yalnız içlerini dışarı alırken, karaciğere yapışık olan safra kesesini patlatmadan hemen kesip atmalıdır. (Safra kesesi patladığı takdirde et acımsı bir tat ve yeşilimsi bir renk alır.)
3- Sonra, temizlenmiş bu hayvanı but, kol ve kaburga olarak parçalara böldükten sonra, bunları ancak alabilecek bir kaba koymalı ve hayvanı büyüklüğüne göre, üstüne 3-4 bardak kadar da sirke katarak ertesi güne kadar sirkede bırakmalıdır.
4- Ertesi gün, bir tencereye; tavşanın büyüklüğüne göre, 5 -7 silme kaşığı arasında margarin, ya da sadeyağı koyarak, iyice kızdırmalı, kızınca, buna bir gece sirke içinde yatırılmış ve süzülmüş olan tavşanın parçalarını koyarak, arada bir çevirmek suretiyle etlerin her bir taraflarının iyice kızarmasını sağlamalıdır.
5- Tavşan kızarınca; buna çentilircesine küçük kesilmiş 4 orta baş soğan katarak,tavşanı soğan katarak,tavşanı soğanlarla 10 dakika daha kızarttıktan sonra,bunlara 2 bardak et suyu, 1- 1/4 bardak sirke, demet halinde olmak üzere bir demet maydanoz ile 2-3 tatlı kaşığı da tuz koyarak, tencerenin kapağını kapatmalı ve tavşanı iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar ilk on dakika kuvvetli, sonra da ortadan daha az kuvvetteki ateşte olmak üzere iki-iki buçuk saat arasında pişirmeli ve maydanozu çıkarıp atmalı ve tavşanı da salçasıyla tabağa alarak servis yapmalıdır. (Tavşan eti pişmeden su azalacak olursa, bir miktar daha sıcak su katmalıdır.)