Gönderen Konu: KARŞINIZDA ZEYNA KIZ-- BU SEVDA BİTMEZ-- PLOT HOUND  (Okunma sayısı 13552 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Feyyaz ÇAKIR

• *
Ynt: KARŞINIZDA ZEYNA KIZ-- BU SEVDA BİTMEZ-- PLOT HOUND
« Yanıtla #25 : 26 Şubat 2011, 01:10:09 »
Sizin adınıza gerçekten sevindim. Bunlar tüm Domuz avı yapan arkadaşların aradığı özellikler. umarım yavrular da anne babası kadar iyi avcılar olarak kopay severlere iyi avlar yaptırırlar.

Feyyaz bey kendi  köpek araştırma hikayemi anlatayım bu arada. Düzceliyim ve öğretmenlik yapıyorum. 4 yıl ankara ardından 4 yıl kadarda zorunlu hizmet sebebiyle siirtte kaldıktan sonra memleketim olan düzceye yerleştim.Yakın bir köyde bahçeli bir evim var.  küçüklüğümden beri bir çok köpek besledim ama ağırlıklı olarak bekçi köpeği olan cinslerdi. ava olan ilgimden dolayı buraya dönünce bir köpek aldım barak cinsi. şu an 1 yaşını geçti fiziksel gelişimi gayet yerinde. 1 ay kadar önce önünde ilk domuzu vurmak nasip oldu ama aynı zamanda benim için bu büyük bir hayal kırıklığına da sebeb oldu.
 Taze karda yeni bir ize köpeği aferin falan diyerek bir gazla soktum.o önde ben arkasında izden gidiyoruz. köpeğin arkasında benim olduğumu sık sık kontrol ederek yaptığı kısa bir takipten sonra, bir çamın arkasına giren köpek birden geri dönüp bana doğru gelmeye başladı. şaşırdım ama hemen arkasından yavaş yavaş gelen domuzu görünce durumu anladım. bu arada köpekte ne iz sürerken ne de domuzu bulduğunda hiç havlama, ses yok geri kaçarken de yok tabi Smiley domuzu vurup düşürdükten sonra ben yanına gittim ama köpek 10m den fazla yaklaşmıyor domuzun ölüsüne bile. tabi yine bir hav bile demedi bu arada yine  . Yani anlayacağınız köpeğin ilk avla buluşması tam bir hayal kırıklığı oldu benim için. acemiliğine verecem ama domuz avlayacak cesarete iz takip edecek iç güdülere yeterince güçlü bir şekilde sahip olmadığı kanaati oluştu bende . yaklaşamasa da uzaktan bile havlamadı maalesef

Bu tecrübeden sonra ben de standartları oturmuş daha saf bir bir Domuz köpeği ırkı araştırmaya başladım. Bu aralar Deliorman kopoyunu baya araştırdım ama onda da Ahmet Büyükkol gibi arkadaşaların yoğun gayretlerine rağmen iyi sonuçlar elde edemediğini gördük. kafamda soru işaretleri oluştu.
  Daha önce Plotthound ları da araştırmıştım ama safkan bir yavru temin etme konusu sorunlu görünüyor. ya da maliyetleri bizi aşacak düzeylerde. Sizin yavrulardan iki tane kalmış elinizde sanıyorum. bunları birini alma imkanımız var mı . ya da güvendiğiniz bir yerden temin edilebilir mi ?  iyi bir kopaycı olma kunusunda desteğinizi bekliyoruz...
Selamlar.

Ahmet Bey Merhaba,
Kutsal bir meslek sahibisiniz öncelikle başarılar dilerim. Yetiştirmeye çalıştığınız köpek konusunda üzüntünüzü iyi anlayabiliyorum. 1 Yıl uğraşıyorsunuz gözüne bakıyorsunuz ama sonuç tamamen hüsran ve yıkılıyorsunuz, bu bence tüm kopaycıların başına en az 1 veya daha çok sefer gelmiştir. Köpeğiniz konusunda bir kaç söz söyleyeyim eğer ilk tepkisi buysa ve devamındada (vurulduktan sonra) hiç salmamış ve tepki vermemişse domuz avı için sakın zorlamayın olabiliyorsa tavşan için deneyebilirsiniz. Bilmelisiniz ki domuz avını her köpek yapamaz. Cesaret ister. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada çok cesur ve çok pısırık korkak köpekler çıkabilir. Malesef bizim yerli ırklarımızda bu çok oluyor. Ama cesur olanı iş yapanı oldumuda 4-4 lük köpek oluyor. Ama işte yine başa geldik 1 yıl bak sonuç hüsran.
İşte bende bu tecrübelerden sonra arayışlara geçtim ve şu andada başarılı olduğumu düşünüyorum. Plotthound cinsleri yırtıcı ve büyük avlarda kullanılan köpekler çok cesaretli, korkusuz, hızlı ve sesleri müthiş köpekler. Safkan secereli anne babadan (bu çok önemli çünkü ülkemizde kırık plothondlar mevcut kopayla eşleştirilmiş kırılmış) bir yavru aldım. Gözüm gibi baktım 5/6 aylık ufak çaplı gezdirdim ormana alıştırdım. 7. ayda bir domuz avında daha önce hiç domuzu görmemişken kaçak bir domuz izine ses vererek takibe başladı ve bu beni çok mest etti. Genlerinde var bunların o gezdirme esnasında hiç karaca tilki çakal izi yokmuyduda onlara ses v ermedi domuza ses vererek gitti. Kovmaz değil çakal tilkide kovar ama  kovanköpekle giderse veya önünde vurulursa onuda kovar ama hiç göstermeyin vurmayın domuzdan başka bir ava bakmaz.
Deliorman köpeği konusuna gelince o cinstende mevcut çok yakın arkadaşım bakıyor ve çok memnunuz ama arkadaşımın avcılığı zayıf olduğundan pek çıkarıp av yapamıyor ama hem tavşan hemde domuz konusunda şu anda elindeki deliorman(osmanlı kopoyaları) çok iyi. Ama onlardad her yavru 4-4 lük av yapacak diye bir kural yok.
Benim köpeğimden yavru aldım 2 yavrum vardı kendime ayırdığım bir erkek vardı onu kapalı olduğu yerden çaldılar 2 dişim kalmıştı ama onu da dün verdim sitede ilan vardı. Köpek fazlalığından ve toplamda 3 plott dişi olduğundan vermek durumundaydım keşke daha önce irtibata geçseydik yardımcı olurdum ama isterseniz köpeğim kızana gelince irtibata gecelim yavru konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Selamlar,saygılar,
Feyyaz ÇAKIR
1978 Silivri İSTANBUL        0532 382 67 48

Çevrimdışı Ahmet YÖNDEM

• *
« Yanıtla #26 : 26 Şubat 2011, 12:49:27 »
Ahmet Bey Merhaba,
Kutsal bir meslek sahibisiniz öncelikle başarılar dilerim. Yetiştirmeye çalıştığınız köpek konusunda üzüntünüzü iyi anlayabiliyorum. 1 Yıl uğraşıyorsunuz gözüne bakıyorsunuz ama sonuç tamamen hüsran ve yıkılıyorsunuz, bu bence tüm kopaycıların başına en az 1 veya daha çok sefer gelmiştir. Köpeğiniz konusunda bir kaç söz söyleyeyim eğer ilk tepkisi buysa ve devamındada (vurulduktan sonra) hiç salmamış ve tepki vermemişse domuz avı için sakın zorlamayın olabiliyorsa tavşan için deneyebilirsiniz. Bilmelisiniz ki domuz avını her köpek yapamaz. Cesaret ister. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlardada çok cesur ve çok pısırık korkak köpekler çıkabilir. Malesef bizim yerli ırklarımızda bu çok oluyor. Ama cesur olanı iş yapanı oldumuda 4-4 lük köpek oluyor. Ama işte yine başa geldik 1 yıl bak sonuç hüsran.

Umarım hakkını vererek yapabiliriz, teşekkür ederim.
-Aslında o 1 yıla 1 yıl da, yeni bir yavru alıp yetiştirmeyi eklersek kaybımız 2 yıla çıkıyor.
Domuz avı sizin de malumunuz en zahmetli avlardan biri ,ama belki de en heyecanlı olanı.
bu kadar zahmeti çektikten sonra köpeğimizi ava alıştırmak için, sonuç ta olumsuz olunca insan gerçekten üzülüyor. Bu deneme yanılmalar zamanla insanı avdan soğutuyor. Benim bazı arkadaşlarım yıllarca süren bu kısır döngüden dolayı kara avcılığından vazgeçti, daha kolay avlara yöneldiler balık gibi…
  Köpeğimin tepkileri maalesef anlattığım gibi, yani korku dışında bir tepkiden söz edemeyiz aslında. Azalmaya başlasa da tüfek sesi korkusu devam ediyor. Cesaret konusunda ciddi bir eksiklik var anlaşılan . daha önceleri köyümüzdeki köpeklerle yaptığmız bazı avlarda tecrübeli bir kopoyun orta boy bir dişi domuzu burnundan yakalayıp biz gelene kadar bırakmadığına şahit oldum. O köpekten bi yavru almıştım ama ona da araba çarptı ve kanı kaybetmiş olduk. Tabi her köpekten bu performansı beklemesek te ortalama bir performansı göstermeden de o kadar zahmeti çekmeye değmiyor. Benim ve genelde domuz avcılarının köpekte aradığı çok iyi koku alma, iyi ve uzun bir iz takipçisi olma, ses vererek iz sürme ve sesin gür çıkması ve kesinlikle üst düzey bir cesaret.
Ayrıca köpeğinizin 7 ay gibi bir erken bir zamanda ize girmesi çok sevindirici.

Bunlar da Plotthound la ilgili güzel videolar

2.videodaki canavar plotthoundlar daha 3 aylık

Aslında ırk araştırması yaparken Jagd Terrier lerin videolarını izlemiştim .onlar da gereğinden fazla  cesurlar . domuz arkasını döner dönmez arkasından, bacağından ısırıyor , yani mantık dışı bir cesareti var

.fakat iz sürme , koku alma ses verme, kovma süresi gibi konularda bilgi alabileceğimiz bir avcı  bulamadım?  Ama Plotthound larla ilgili bu bilgilere ulaşabiliyoruz çok şükür.
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2011, 14:41:17 Gönderen: Ahmet YÖNDEM »

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,160897.0.html
Ahmet YÖNDEM 0505 733 2636 1978 DÜZCE
İyi bilin ki , kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.  (Rad 28)

Çevrimdışı Ahmet YÖNDEM

• *
« Yanıtla #27 : 26 Şubat 2011, 13:01:35 »
Benim köpeğimden yavru aldım 2 yavrum vardı kendime ayırdığım bir erkek vardı onu kapalı olduğu yerden çaldılar 2 dişim kalmıştı ama onu da dün verdim sitede ilan vardı. Köpek fazlalığından ve toplamda 3 plott dişi olduğundan vermek durumundaydım keşke daha önce irtibata geçseydik yardımcı olurdum ama isterseniz köpeğim kızana gelince irtibata gecelim yavru konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Selamlar,saygılar,

Evet iyi olurdu gerçekten haberim olmadı .tekrar yavru aldığınızda beni unutmayın. Bu kış yavru almayı düşün müyor musunuz köpeğinizden ?
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2011, 14:33:33 Gönderen: Ahmet YÖNDEM »

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,160897.0.html
Ahmet YÖNDEM 0505 733 2636 1978 DÜZCE
İyi bilin ki , kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.  (Rad 28)