Madde- 16 (d) bendine göre, Çobanlar çoban köpeği, diğerleri bekçi köpeği cinsi köpekleri bulundurabilir.Çoban köpekleri sürülerin dışında ve bekçi köpekleri başıboş bırakılmaz bağlı olmadan bulundurulamaz. Evet yasa böyle diyor, yani çoban kardeşimiz köpeklerine sahip olmak zorundadır, aksi halde insana veya başka hayvanada zarar verebilir.Kendimde çocuk iken 2 yıl çobanlık yaptım.Gündüz vakti çoban köpeğinin başıboş olarak sürünün yanında işi ne?3 hafta önce benimde başıma aynı durum gelecekti, fakat ben erken davrandım ve av köpeğimi kurtardım, yanımdan ayırmadığım tek şey, köpeğimin zinciri, böyle bir durumda hemen zincirini takıyorum.Ve çobanları uyarıyorum.Hatta zorda kaldığım zamanlarda çoban köpeklerine sıkmak için TUZLU FİŞEK kullanıyorum.Yani saçma yerine tuz koyuyorum, tuzlu fişeği yiyen çoban köpeği, sizi bırakıp (Yağdır mevlam su) şarkısını söyleyerek , su aramaya başlıyor, tuzlu fişek sayesindede kendisine ciddi bir zarar vermemiş oluyorum, sadece o gün akşama kadar bol bol su içiyor.