Konuyu baştan sona okudum bazı arkadaşlar direk vururum demiş bazıları sağduyulu yaklaşmış.Bir çok bölgede böyle olduğunu tahmin ediyorum fakat bizim bölgemizde bizzat biliyorum köpek yüzünden adam yaralama veya öldürme işleri sıkca olmuştur.Özellikle çoban köpeğini vurursanız başınıza gerçekten iş aldınız demektir.Bir çok sürü sahibi ve çoban, sürü köpeğine namus gözüyle bakmaktadır.Bu bir gelenek kültür olmuş.Ülkemizde yüzyıllardır hiç bir sürü köpeği gece veya gündüz görevde iken bağa vurulmamıştır bundan sonrada vurulmaz.Çoban köpekleri bölgelerini ve sürüyü koruyan köpeklerdir.O yüzden bir sürü görünce mümkün mertebe uzaklaşmakta fayda var.Nasıl bizim av köpeğimiz çok kıymetli ise çobanın köpeği de o derece kıymetlidir vurma işi çok naçar kalınırsa başvurulacak en son yol olmalı.En büyük yanlışta dratharım kurzhaarım var diye güvenerek temas kurmalarına müsade etmektir orta anadolu çoban köpekleri bu iki ırkıda kedi boğar gibi boğar.Özetlemek gerekirse nacizane düşüncem sürü gördüğümüzde mümkün olduğunca uzaklaşmak bir anda istem dışı böyle bir karşılaşma olursa tuz fişeği yada eskiden yaptıkları gibi kuru mısır dolu fişekle caydırma yoluna gidilebilir.