Gönderen Konu: DİKKAT X DİKKAT // BİOR TAPA YENİ BİR FİŞEKTE CİDDİ PROBLEM  (Okunma sayısı 38621 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hasan CAN

• Müdavim Üyemiz
ARKADAŞLAR BİZ 4KOLİ ALDIK ÇOK MEMLUNUZ  BİRAZ NAMLUYA  KARARTIYOR AMA  SONUÇTA BİZİM YERLİ MALIMIZ HARALDE ÜRETİCİLER BU ELEŞTİRİLERİ DİKKATA ALIRLAR SAYGILARIMLA

Hasan CAN
1962 ANKARA

Çevrimdışı Kaan GENÇ

• *
namluya kursun sivamasinin sebebi tapanin namlu ic ceperiyle yeterli temasi saglayamayip cok yuksek derecedeki barut gazinin sicakliginin sacmalara tesir edip sacmalarin birbirine yapisacak kadar eritmesidir bu olayi bi dergide okumustum hatta sacmayla kagit hedefe atis yaptiklarinda bazi bolgelerde findik buyuklugunde delikler oluyordu biribirine kaynayan sacmalar hedefe toplu gidiyordu tabii kuresel sekli bozulan bu sacmalarin nisan hattindan cok sacma yerlere gidip kazalara sebebiyet vermeside mumkundur
>br<
Kaan GENÇ
1982 ANKARA-HATAY
dişhekimi

Çevrimdışı Merdan KAÇAR

• Müdavim Üyemiz

Kaan bey,

Saçmaları erimesi olayı hikaye... Ciddiye almayın böyle yazıları. Saçmanın arkasında ne var...Tapa...Neyden mamül..plastik. Hangisi daha kolay yanar... Saçmamı, plastik tapa mı? Tapaları bir çoğumuz atıştan sonra bulmuşuzdur. Namlunuz temizken ilk atış yaptığınız fişeğin tapasını bulmaya bakın. Üzerinde doğru düzgün is bile yoktur. Atış yaptıkça namluyu da silerek çıktığından tapaların rengi de kararmaya başlar. Ama eriyenine yananına ben daha rastlamadım.

Erime olayına şöyle bir örnek vereyim. Av tüfeklerinde saçma ile barut arasında tapa var. Ve ortalama basınçta 600 bar civarı. Mesela 357 magnum mermisini ele alın. Gömleksiz kurşun çekirdekli mühimmat kullanın. Tabanca mermilerinde çekirdek ile barut arasında bir tapa bulunmaz. Tam olarak basınç değerini söyleyemeyeceğim. Ama 9 mm parabellum fişeğinin patlama anında basıncı 2800 bar civarlarında olduğuna göre 357 magnumda çok rahat 3 bin bar'ın üzerindedir.

Kurşun çekirdeğin arkasındaki basıncı düşünün. 600 bar da saçma eriyor ve birbirine kaynıyorsa, 3000 bar da kurşun tabanca mermisinin sıvı halinde namludan püskürmesi gerekir. Rastgele...
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2009, 18:56:41 Gönderen: Merdan KAÇAR »
Merdan KAÇAR
1970-Ankara

The following users thanked this post: M.Kemal ATEŞSAL

Çevrimdışı Kaan GENÇ

• *
merdan abi tapanın kenarından sızan barut gazı o sıcaklıkta yanma olayı için en gerekli şey olan oksijenle teması halinde çok ani bir yanma olayı gösterıyor ve ince saçmaları daha çabuk etkiliyor son ayarda yanan bir ocağın üstüne havayla temasını kesecek bişey örterseniz hemen söner ben okuduğum kadarıyla yazdım saçmaların namluya şekil değiştirip yapışmasına başka bir anlam veremedim.
>br<
Kaan GENÇ
1982 ANKARA-HATAY
dişhekimi

Çevrimdışı Merdan KAÇAR

• Müdavim Üyemiz

Kaan kardeşim,

Elbette bildiğimizi ve duyduklaımızı da yazacağız ki en doğru sonuca varalım. Belirtiğiniz yazılara benzer yazıları okudum. Bir yerde de tenekede açılan büyük delikleri gösteriyorlardı örnek olarak. Bunların bir geçerliliği yok benim gözümde. Atış yaptığınızda saçmalar bazen birbirine çk yakın ikili üçlü gruplar oluşturur. Beraber tenekeye ibabet edince tek delik açarlar. Olay bundan ibarettir.

Saçmaların namluya sıvaşması sürtünme yoluyla olur. Ve genelde yumuşak saçma ve bior ya da keçe tapa kullanıldığında daha çok olur. Sıvaşma da namlunun fişek yatağında itibaren 10 cm lik bölümü içerisinde olur. Çünkü namlu içi basınç bu noktada en yüksek değerlerdedir.

Power tapa dedikleri saçmayı muhafaza eden tapalar kullanıldığında saçmalar yumuşak dahi olsa namluyla temasları olmadığından ya da çok az olduğundan sıvaşma görülmez. Power tapaların saçmaların sağlıklı olarak hedefe ulaşmasında fonksiyonu büyük.

-Saçmayı tamamen muhafaza ederek namluya sürtünmelerini ve böylece deforme olmalarını önler. Deforme olmayan saçmanın grupmanı derli toplu olur.

- Saçmalar namludan çıktıktan sonra tapanın kanatları açılarak frenlenir ve grupman serbest kalır, yani tapanın saçmaları itmeye devam ederek grupmanı bozması engellenir.

-Tapanın çukur alt yüzeyi patlama anında basınçla önce fişek sonra da namlu iç çeperine sıkı sıkıya yapışarak gaz basıncının kaçmasına engel olur. Bu da baruttan azami verim almayı sağlar.

Keçe ve bior tapa da namluya temas eden saçmalar namlu içi basıncın yüksekliğine göre değişen oranlarda sürtünerek deforme olurlar. Bu da grupmanın daha dağınık olması sonucunu doğurur.

Bior tapaların tabanı genel olarak power tapalar gibi çukur olduğundan barut dozajı farklılık göstermez. Ancak keçe tapaların altına plastik barut üstü tapa konulmazsa barut gazı kaçağı olacağından her zaman daha fazla barut konulur.

20 numara fişeklerden birkaç tanesini inceledim. 20 numara fişeklerin genel sıkıntısı tapaları. Kullanılan tapaların saçmaların konulduğu kupa kısmı 21-22 gram saçma alacak şekilde dizayn edilmiş. Cheddite ve YAF, luxor, B&P ve RC'nin fişeklerindeki tapalar bu şekilde.

Tapa hacmi bu kadar olan fişeğe 28 gram saçma konulduğunda saçmalar tapanın çok üstüne taşıyor. Yani bu bölümdeki saçmalar tamamen keçe tapa veya biorda olduğu gibi namluya sürtünerek ilerliyor. 25 gram standart 20 no dolusunda bile bu tapalarda taşma bayağı yüksek kalıyor.

20 numaralarda sıvamayı önlemek için üreticilerin kupa kısma uzun piston kısmı kısa tapaları tercih etmesi gerekir. Saçmanın namluyla teması kesilirse bu olay biter. Bakın federal ve winchester fişeklerinde tapa uzundur. Avrupalı üreticiler bu işin kolayına kaçıyor. YAF'ın da burada bir günahı yok bence. Anlaşmalı firma ne gönderirse onu doldumak durumundalar.

Bior tapalarda  kullanılan kurşunun atış fişeklerinde olduğu gibi sertleştirilmiş kurşun olması gerekiyor. Zaten kısa mesafede dağılan fişek istendiği için özgül ağırlığı düşük sert kurşunun tercih edilmesi handikap oluşturmaz.

Bu arada Bior tapa fişek kullanmayı sevmem. Bu nedenle de almam. Bir kaç atış yaptım.  Yabancı fişeklerde namluya sıvaşma çok az oluyor. Çünkü dediğim gibi saçmaları sert. Yerlilerde zuber kullandım. İki fişekte fişek yatağından itibaren 7-8 cm lik bölüme sıvanma yaptı.  YAF'ta da aynı olay olmuş olabilir. Gerçi benim kullandığım 12 numara fişeklerdi. 12 numarada 28 gram saçmanın fişek içindeki uzunluğu 20 numaradakine göre daha kısadır. Ve namlu içi basınçta 20 numaradan daha azdır. Bu da 20 numaranın niye daha fazla sıvama yaptığını açıklıyor olabilir.

Daha uzun saçma sütunu...Daha yüksek namlu içi basınç....Yumuşak saçma ve sonuç...sıvanma.

Ama bütün bunlar bile bu topiğe konu olan parçalı sıvamayı açıklamaya yetmiyor. Keçe olsun bior olsun sıvaşan kurşun miktarı o boyutlara ulaşmaz.

Merdan KAÇAR
1970-Ankara

The following users thanked this post: Soydan TÜRK

ferhatatasoy

• Ziyaretçi
abi bende bıor tapa kullanmayın derim bende 1 kutu aldım bornohı 11 no çiftenin içini resmen kalaylıyor her atıştan sonra 1 saat harbiyle zor çıkarttım allahtan bittide mermi kurtuldum.

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
adres keçe tapa..oda biraz tuzlu...
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Gökhan KAN

• Müdavim Üyemiz
ÇOK sakat bir drum. bende bıldırcına kullanıyorum memnunum ama gözüm korktu.
3 lıra fazla olsun avrupa olsun hepsını deyıstım fişeklerimin. teşekkür ler.
  • REMİNGTON 1187 SPECİAL PURPOSE.(71CM) 51CM FULLY RİFLED.
  • VURSAN 92-A (71-61CM)
  • AVSAN.S.POZE.(76-61) TRAP VE SKEET.
  • İNG.SETTER.
Gökhan KAN
1978-Sakarya-AKYAZI
DEL FABIOMASSIMO.
--------CİNA-----------

Çevrimdışı Süleyman DALAR

• Müdavim Üyemiz
oncelikle mereba arkadaslar 17 yildir yabanci marka kullaniyom en ucuzunuda kullandim
en pahalisinida bu sorunlarin hic biriyle karsilasmadim yerli markalar 10 13 tl gibi buradan ilternetten devamli bakiyom orta sinif yabanci markalarda 15 20 arasi bence yabanci markadan
geri kalmayiniz memleketimizde sandedersem asiri av yok 40 gun taban eti birgun av eti derler ya
federal remington wincister kesinlikle memnun kalirsiniz yada orta sinif yabancci marka
herkese kazasiz belasiz av sezonu gecirmek dileklerimisunarim
Süleyman DALAR
1973 FRANSA afyon

• Müdavim Üyemiz
saçma haddinden yumuşak olursa sıvar,tapa adi plastik olursa sıvar...ucuzunucuzu bir fişekte sorun çıkmasına şaşmamak gerekir....

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
sözün,, özü UCUZ ETİN YAHNİSİ YAVAN OLUR atasözünü hatırlatıyor bize ne kadar yazıp çizsekte bu durum kolay kolay düzelmez HERKESE SELAMLAR....
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Kadri KASAPOĞLU

• Müdavim Üyemiz
Çok fazla dikkat edilmesi gereken bir konu....

Daha önce tapa yada namlu tıkanması gibi sebeplerle yarılan namlulara çok şahit oldum....

Allah hepimizi böyle kazalardan korusun.....Bilgilendirdiğin için teşkler....

Kadri KASAPOĞLU  05374961110
1985 ANTALYA / ALANYA

Ali Orsan

• Ziyaretçi
Merhabalar
Bu baslik altindaki iletileri ilgi ile okuyorum. Aranizdaki yasli avcilardan biriyim, yillarca MKE barutu ile doldurdugum veya hazir aldigim fiseklerle avlandim ancak bu sözu gecen sorunlari yasamadim.  Gecenlerde bir Armsan yari otomatik silah aldim, bir kutu da yaf fisek verdiler yaninda. Besinci fisekten itibaren namlu ici aynen sizin de anlattiginiz gibi, benim de daha önce hic görmedigim bir artik yigini ile doldu.

Acaba diyorum - emin degilim -  76 mm fisek yataginin bunda bir sucu var mi? Benim zamanimda tufeklerin % 99 u 70 mm fisek yatagi ile uretilirdi. Magmum dedigimiz 76 mm fisek yatakli tufekler cok nadiren de olsa vardi ( bende bir Beretta S 56 vardi)  ancak ördek avi disinda kullanilmazdi ve tepmesi cok oldugundan da rahatsiz ediciydi.

Artik neredeyse butun silahlar 76 mm fisek yatagi ile uretiliyor ancak birkac av turu haric bu gucte ve boyda fisek kullanmayi gerektiren av  cok az, kim bugun keklige , bildircina veya uvegig magnum ile gidier? Bu is elimizde sahra topu ile serce avina gitmege benzer. Bana göre bu 76 mm fisek yatagi olan magnum silahlar gereksiz.

Kirlenme konusuna baglamak istiyorum sözu; 76 mm fisek yatagi olan bir silahta 70 mm fisek kullandigimizda arada 6 mm lik bir bosluk (daha genis namlu bölumu) kaliyor Acaba diyorum, bu kirlenme de hemen fisek yatagindan sonra olduguna göre acaba sacmalarin bir kismi bu bol bölumde tapa ile namlu arasina sikisip sivaniyor mu? aradan sizan barut gazi  ve artiklari da bu sivamada harc görevi görebilir mi?

70 mm fisek yatakli silah sahibi arkadaslarimiz da ayni sorunu yasiyorlar mi acaba? Deneyimlerini paylasirlarsa sevinirim.

Rastgele

• Müdavim Üyemiz
benim yıldız sp 70 yatak bahsi geçen ucuz fişeklerdende kullandım sorun olmadı...yalnız ustamın stoegerin bu ucuz fişekle 4-5 atımdan sonra barut artıgı yüzünden mekanizması çalışmaz olmuştu...bence sorun standardlarda..ustam meraklıdır fişegi kesti  baktı banada gösterdi her numaradan saçma vardı...bir kutu diger kutuyu bir kolisi diger koliyi tutmuyor...

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Hüsnü GÜLEK

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • Selim UYGUN - KOPYA ÜYELİK
 Çok tehlikeli, acaba sakalanan olmuşmudur bu fişeklerden. :-\
1976 - Milano/İtalya - Kahramanmaraş

Çevrimdışı Bahri TUĞRULTEKİN

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Çok tehlikeli, acaba sakalanan olmuşmudur bu fişeklerden. :-\
Ben bu fişeklerden sakatlanmadım ama benimkide benzer bir durumdu namlu patladı. ilk attığım fişek gevşek patlamıştı büyük bir ihtimal tapa içeride kaldı
Gördüğüm kadarıyla bazı fotolarda namluların içi resmen tıkanmış. Böyle durumlarda namluların yarılması kaçınılmaz. Kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir durum. Aşağıdaki fotodaki el bana ait. Serçe parmağımın yarısı koptu yanındaki parmakta sakat kaldı.

« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2017, 19:54:02 Gönderen: Bahri TUĞRULTEKİN »
1983 Malazgirt/Muş

The following users thanked this post: Hüsnü GÜLEK

Çevrimdışı Ali TATAR

• *
http://ibb.co/iivx5v   dikkat edip atıştan sonra içine bakmazsanız sonuç bu olur.tüfeğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun.baretta s686
Ali TATAR
1985 Antalya

The following users thanked this post: Hüsnü GÜLEK

Çevrimdışı Hüsnü GÜLEK

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • Selim UYGUN - KOPYA ÜYELİK
http://ibb.co/iivx5v   dikkat edip atıştan sonra içine bakmazsanız sonuç bu olur.tüfeğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun.baretta s686
   En kaliteli tüfek bile patlar, çok doğru namlu tıkalıysa hangi fişek çeşitdi olduğununda önemi yok galiba.
1976 - Milano/İtalya - Kahramanmaraş

The following users thanked this post: Ali TATAR

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Benzer bir olay yanımdaki arkadaşın başına geldi, avda eski fişeklerden atıyordu, birtanesi isteksiz patladı sesinden şüphelendim, dur dedim sakın fişek atma, tüfeği söktük namluya baktım ki tapa içinde kalmış. eğer 2. fişeği atsa kötü sonuçlar ortaya çıkabilirdi..
Bu tür durumlar için kırma tüfekler daha güvenli.. En azından namluyu kontrol edebiliyorsun. Otomatik tüfekte öyle bir şansın da yok, peşpeşe atış esnasında namlu tıkansa Allah korusun, istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.. Yine de, yerli veya avrupa farketmez, kaliteli ve taze fişek kullanmak gerek..
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Ali TATAR, Mustafa AYDIN 54, Hüsnü GÜLEK

Çevrimdışı Ali TATAR

• *
Benzer bir olay yanımdaki arkadaşın başına geldi, avda eski fişeklerden atıyordu, birtanesi isteksiz patladı sesinden şüphelendim, dur dedim sakın fişek atma, tüfeği söktük namluya baktım ki tapa içinde kalmış. eğer 2. fişeği atsa kötü sonuçlar ortaya çıkabilirdi..
Bu tür durumlar için kırma tüfekler daha güvenli.. En azından namluyu kontrol edebiliyorsun. Otomatik tüfekte öyle bir şansın da yok, peşpeşe atış esnasında namlu tıkansa Allah korusun, istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.. Yine de, yerli veya avrupa farketmez, kaliteli ve taze fişek kullanmak gerek..
    aynı durum benim arkadaşımın da başına geldi.neyse ki medeniyete yakın biryerdeydik.yüzeysel yanıkları vardı yüzünde ve ellerinde
Ali TATAR
1985 Antalya

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ, Hüsnü GÜLEK

Çevrimdışı Soydan TÜRK

• *
Ynt: DİKKAT X DİKKAT // BİOR TAPA YENİ BİR FİŞEKTE CİDDİ PROBLEM
« Yanıtla #70 : 18 Haziran 2017, 09:07:20 »
Ben bu fişeklerden sakatlanmadım ama benimkide benzer bir durumdu namlu patladı. ilk attığım fişek gevşek patlamıştı büyük bir ihtimal tapa içeride kaldı
Gördüğüm kadarıyla bazı fotolarda namluların içi resmen tıkanmış. Böyle durumlarda namluların yarılması kaçınılmaz. Kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir durum. Aşağıdaki fotodaki el bana ait. Serçe parmağımın yarısı koptu yanındaki parmakta sakat kaldı.

cok buyuk gecmiş olsun bahrı bey :(
  • BAİKAL MP 153 YARI OTOMATIK 12/89
  • BAİKAL 27 EM-1C TEK TETİK SUPERPOZE
  • GAZELLE SUPERPOZE
Soydan TÜRK
1979 bursa

The following users thanked this post: Bahri TUĞRULTEKİN

Çevrimdışı Zülküf ÖZDUMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #71 : 18 Haziran 2017, 14:02:10 »
 Bahri Bey geçmiş olsun, Allah beterinden korusun. 05 Ağustos 2009'da açılmış ve bazı arkadaşların sayesinde yeniden canlanmış önemli bir konu; Ben son 3 yıldır bıldırcın avlarımda Meca bior 28-30 grm.kullanıyorum. Sıvama var ancak hafif. Sezona yaklaşık 2 ay var,diğer yerli markaların yeni üretimleri ile ilgili  tecrübelerimizi paylaşmamız yararlı olur.
  • Robust 222
  • Breda Astro
  • Sarsılmaz Concorde
Zülküf ÖZDUMAN
1962/Diyarbakır

The following users thanked this post: Bahri TUĞRULTEKİN

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #72 : 18 Haziran 2017, 21:39:26 »
Geçmiş olsun Bahri Bey Allah daha beterinden korusun. Yine de, yerli fişeklerde içi görünmeyen, şeffaf olmayan fişekleri asla tercih etmem. içinde ne olduğunu görmem lazım. 
1984 ORDU

The following users thanked this post: Soydan TÜRK, Bahri TUĞRULTEKİN