Tüm forum sakinlerine merhaba...
Osman Bey, fotoğrafları inceliyordumda....Bu kurşun artıkları daha önce atılmış ve namluya sıvaşmış tek kurşun parçaları olmasın.
Kardeşimde baikal marka 20 numara süperpoze var.
Bu silahla çok değil bir kutu (25 adet) italyan gualandi tipi domuz kurşunu attık. Sonrada eve gelip silahı temizledik. İlginçtir kurşun barak şeklinde öyle bir sıvaşmışki belli bile olmuyordu. Namluyu yağlayıp silahı kaldıracakken bir gölge dikkatimi çekti. Kurşun bir yerden ufak bir kalkma yapmış. Onu barut kiri diye düşünerek temizlemek amacıyla tel fırça ile işe giriştim. Bir kaç defa fırçayı içinden geçirince gözlerime inanamadım. Namlunun fişek yatağının bittiği yerden hiç abartısız 6-7 cm lik bölüm tamamen kurşun kaplanmıştı ve ABD malı kleenbore temizleme takımının 20 numara jag'ı ile küçük paçavra geçirdiğimde bu kurşun kaplamanın bir kısmı çikolata barağı gibi kumaşın üzerine yapışarak yerinde çıktı. Ama geride kalanları temizlemek yarım saatimi aldı. Tel harbuiyi ve Jag'ı namlu içindern kaç defa geçirdim sayısını bilmiyorum. Bir daha da o silahla kurşun atmadık.
Demek istediğim böyle bir olay olabilir.
Bior tapa yamuk ya da saçmalar saf kurşun bile olsa öyle bir araya gelip tek parça halinde ve barak şeklinde üstelik de namluyu kapatacak kadar birikmesi mümkün değil. Bunca yıldır binlerce fişek attım saçmalı fişeklerde böyle bir şeyle hiç karşılaşmadım. Ha bior tapa ve keçe tapalarda saçma normal power tapadaki gibi bir korumaya maruz kalmadığı için namluya sürtünme vardır. Ama saçmalar çok olsa çizgi şeklinde iz bırakırlar. Daha çok da namlu ucundaki şok kısmında bu izleri bırakırlar.
Elimde çok sayıda 12 numara yaf marka fişek var. 24-28 ve 32 gram. Hepsinden bu yazıyı okuduktan sonra birer tane kesip inceledim. Kovanlar, kapsüller, barut ve tapa ithal. İnternette kullanılan baruta kadar baktım. Saçma Türkiye'nin benim bildiğim en eski ve büyük saçma üreticilerinden bir firmaya ait. Bu saçmayı ben kendi fişeklerimi doldururken de kullanıyorum.
Yani fişekten kaynaklanan bir durum olması zor gibi görünüyor. Saçma hiç bir şekilde namluya o şekilde sıvaşmaz. Eriyip birbirine kaynaması lazım ki o durumda arkadaki tapa da sıvaşır zaten.
Osman bey sizden ricam elinizdeki son örneği keserek içindeki malzemenin fotoğrfını siteye koyabilirmisiniz. Barutu, tapası ve saçmasıyla birlikte. Bir bakalım barutu tapası saçması nasılmış. Kimi arkadaşlar elindeki bütün fişeği atmış. Yazıktır. Elden geldiği kadar duumu aydınlatmaya çalışalım.Selamlarımla.