B&P 34 GR 3 NO der ustalarım
Diğer sorunuz için bir cevap buldum ama cevabım başka bir siteden 'FİŞEK DENEMELERİ' konulu yazıdan bilgi ve tecrube paylaşımı oldu için alıntıdır.O sitedekı degerlı dostlar affetsın benı.Umarım herkese yardımcı olur.
^^Arkadaşlar öncelikle belirtmek istiyorum.Bu fişek denemelerini Türkiye Avcıları sitesinden Tolga SEKU arkadaşımız yapmıştır.Benim yaptığım Şinasi Kardeşimin isteği üzerine burada paylaşmaktır.Kanaatimcede güzel bir çalışma olmuş.Verdiği uğraş ,zaman ve para için kendisine tekrar teşekkür ederim.Umarım size bu denemeler yardımcı olur.
Bundan sonrası Tolga arkadaşımızın yaptığı denemelere ait kendisinin yorumlarıdır.
Saygılarımla
Geçtiğimiz hafta bazı fişek denemelerim oldu. huğlu çifte, armsan yarı otomatik işe çeşitli mesafelerden deneme atışları yaptım.
öncelikle denediğim fişekleri belirtmek istiyorum.
RC SİPE 32 GRAM 6 NO
RC S4 33 GR 6 NO,
FEDERAL 28 GR 6 NO,
İMPERİAL KEÇE TAPA 30 GR 6 NO,
İMPERİAL KEÇE TAPA 32 GR 5 NO,
RC 32 6 NO,
B&P NİKE 32 GR 6 NO,
B&P GB 32 GR 6 NO BİOR TAPA,
RC S4 33 GR 7 NO,
RC S4 33 GR 8 NO,
RC S4 33 GR 5 N0,
İMPERİAL KEÇE TAPA 28 GR 9, NO,
RC 2 28 GR 9,5 NO,
RC 2 28 GR 7.5 NO,
özellikle çıkardığım sonuçları belirtmeden deneme ayrıntlarını vereyim,
denemeleri yaptığım karton 60 cm * 60 cm,
tüfekler huğlu 104 b üst namlu tam şok,
alt namlu yarım şok. armsan yarı oto ,4 5, ve 3 nolu şoklar. rakım 80 metre ve hava açık ve nem oranı düşük.
dış sıcaklik 23 derece ve her iki tüfeğin namlu boyu 71 cm, huğlu sabit şoklu, armsan mobil içten takma şoklu,
denemeleri 23 metrede ve 32 metrede yaptım.
her kombinasyonu denedim.
sonuçlarım şunlar. iri saçmalar (5 no fişekler) kesinle 3 numaralı ve 1 numaralı şoku sevmiyor. 4 ve 5 nolu şoklarda hedefler üzerinde daha fazla saçma vardı.
keçe tapalı fişekler kesinlikle tam şoku sevmiyor. 3-4-5 nolu şoklarda daha iyi sonuç veriyor.
fakat en iyi sonuçları 4 nolu şoklarda aldım.
rc trap fişekleri 1 ve 3 nolu şoklarda harika sonuç veriyor.
rc skeet fişeği 9.5 no 28 gr, her şokta hemen hemen aynı sonucu verdi.
ama en iyi sonucu 4 nolu şokta armsanda aldım.
gelelim keklik fişeğine, 23 metre atışlarında 3 nolu şok ile b&p nike 6 numara saçma ile hedefte 200 saçma vardı.
Rc s4 33 gr 6 no ile hedefte 225 saçma vardı.(3 nolu şok ile)
imperial 30 gr keçe tapa ile 4 nolu şokla 172 saçma vardı.
dikkat: 32 metre atışlarında ise federal hedefe tam 188 adet saçma isabet ettirdi.3 nolu şokla.
federal 28 gr.yani 225 adet saçmanın 188 adedini 32 metrede hedefe gönderdi.
32 gr saçma içerisinde 250 adet 6 no saçma var. 33 gr içinde yaklaşık 265 adet.
bu şekilde yüzdeye vurulur ise federal 28 gram olmasına rağmen hedefte daha fazla isabet sağladı diyebiliriz. fakat federalin 28 gram olması ve diğer fişeklerin 30 32-33 gr olmaları sıcak havada daha fazla basıncla patlamalarına ve saçmayı dağıtmalarına sebep olabilir. bunuda tartışabiliriz.
bunun yanında pazar sabahı 10 çeşit 6 no fişeği (federalin 32 gramı dahil) deneyeceğim ve atış yüzdelerini belirteceğim.
7 no 8 no ve 9 no saçmalarda rc s4 için tüfek şoku pek önem taşımıyor. hem 4 hem 3 hemde 1 nolu şoklarda hemen hemen aynı sonuçlara ulaştım.
hepside başarılı idi.
keçe tapa fişeklerde ise saçma numarası pek önemli olmadan sok daraldıkça saçmalardaki isabet sayısı azalıyordu. çıkardığım sonuç keçe tapa fişeklerde ve iri saçmalarda RC ( 4 nolu şok ) kullanmak lazım en iyi sonuçlara böyle ulaştım.
6 numara saçmalar arasındaki son finali bugün sabah yaptım. kazanan rc S4 6 no 33 gram saçma.
22 derece sıcaklı hava açık ve rüzgar yok.
atışı armsan yarı otomatik ve 71 cm namlu ile yaptım.
hem 3 nolu hemde 4 nolu şokları kullandım.
hedefe en çok saçma federalde isabet etti. ama saçmalar arası mesafe çok çok yakın.keklik kadar bir kısımda en çok 22 en az 6 saçma saydım.
en iyi dağilımı rc s4 6 fişekte aldık.
her atışda 7 civarı saçma hedefi buldu dağılım ise eşit ve 60 *60 kartonun her tarafını kaplayacak kadar iyi idi.
rc sipe 32 gram 6 no ise s4 e çok yakın sonuçlar verdi.
fiocchi pl 32 6 ise bazı atışlarda mükemmel sonuç vermesine karşın bazı atışlarda grupmanında yer yer boşluklar verdi.
mirage 32 6 fişekte , fiocchi gibi grupmanında yer yer boşluklar olmasında rağmen kullanılabilir.
b&p nike düzgün dağılım vermesine rağmen bazı durumlarda avı kaçırabilir gibi görünüyor.
ama tercih edilebilir.
sonuç olarak denediğim fişeklerde fiyat-performans sıralaması yaparsak.
1- rc s4
2 -rc sipe
3 -bp nike
4 -fiocchi
5- mirage
6- federal
vuruş gücü ve isabet oranı için
1- federal - s4 6
2 rc sipe
3 b&p nike
4 fiocchi
5 mirage
bunun yanında nike 5 numara ve s4 5 numara, winchester ranger 4 no ve federal 6 no fişekleri tavşan avı için teneke üzerinde denedim. tavşan büyüklügünde tenekeyi yan yatırıp 32 metreden hızlı nişan alarak ateş ettim. ( diğer atışlar gibi destekli değil).
winchester 15 isabet, hepsi 025 mm kalınlığında tenekeyi deldi.
federal 12 isabet hepsi tenekeyi deldi.
s4 5 no nike 5 no saçmalar 11 isabet ,hepsi tenekeyi deldi.
isteğe bağlı olarak s4 ve nike 5 no saçmalar kullanılabilir.
fiyat olarak daha uygun.
denemelerimden çıkardığım bir sonucu daha ekleyeyim.
grupmanı en iyi olan fişekler en sert saçmalara sahipti.
teneke kutulara yaptığım atışlarda teneke içindeki saçmaları ezerek sertliklerini inceleme fırsatım oldu.
Arkadaşlar söz verdiğim fişek denemeleri 2 yi gerçekleştirdim.
yaf 32 gram 6 numara,
zuber 32 gram 6 numara,
fiocchi 32 gr 6 numara,
mirage 32 gram 6 numara,
rc s4 6 numara,
yfs 34 gr 5 numara ,
rc s4 5 numara,
bp nike 5 numara , saçmaları 4 ve 3 nolu şoklarla denedim. tüfeğim armsan 612 d, 71 cm namlu,
hava açık 20 derece, rüzgar yok ve hedef 32 metrede 60-60 cm karton.
öncelikle 3 numaralı şokla 6 no saçmaları denedim.
ve hem mutlu aldum hemde şaşırdım ama en iyi dağılımı Zuberden aldım.
saçmalar arası mesafe beni şaşırtacak kadar iyi idi. açıkçası şok oldum.
en iyi dağılım sırası,
zuber, rc s4 , mirage, fiocchi, yaf oldu.
5 no saçmalarda ise rcs4 , nike ve yfs seklinde sıralama aldım.
konuk fişek olarak denediğim winchester 4 no ranger ise, tavşan avı için sadece yeterli şeklinde sonuç verdi.ama kesinlikle daha iyi olabilirdi. saçmalar karton üzerine tamamen degesiz şekilde dağılmıştı.
4 no şokla ise en iyi dağılımı rcs4 te aldım.5 no saçmalarda.
geriye kalan bütün fişekler yetersiz grupman verdi.
6 no saçmaları denerken bir şey dikkatimi çekti. zuber dışındaki bütün fişekler kartonu delip geçti ve kartonda yuvarlak delik açtı.
zuber ise kartonu deldi fakat deliklerden ışık sızmıyordu. diğerfişeklerde bakıldığında kartonun arka tarafı görünürken zuberin delikleri , delik etrafındaki kağıt parçaları ile kapanmıştı. bunun sebebini anlamadım.kartonun arkasından bakıldığında ise saçma kartonu delmişti fakat deldiği yerdeki kağıt parçası kopmamıştı ve kopmayan parça deliği kapatmıştı.
bunun ne anlama gelebileceği hakkında fazla fikrim yok.^^