şu ana kadar bir otomatik tüfeğimin üzerindeki şeridi kaldırdım, yivlilerdekine benzer bir arpacık koyduk, gez de koymadık, gayet güzel vuruyorum. önemli olan dipçik açısı.
eğer uzun boylu iseniz, boynunuz beşar esadın boynu gibi normalden biraz uzunsa dipçiğin kesin aşağı doğru biraz eğik olması lazım. ya da kollarınız biraz uzunsa dipçiğin normaldan biraz uzun olması lazım. önemli olan bu.
şeritli tüfeğin iyi tarafı kasadır, namnudur dikkat dağıtan birşey yok. kafayı kaldırıyosun mal direk karşında. o da az bir konfor değil, ama estetik olarak şeritsiz, slug tüfekleri daha çok beğeniyorum şerit boşuna ağırlık. adamın elini de rahatsız ediyor yani.
bence asıl kafa karıştıran şey gez. yivsiz tüfekle tek kurşun atacağımız ortalama 50 metre onda da geze çok gerek yok diye düşünüyorum. çünkü bazen gezi uzağa ayarlı olur hedef kısa mesafeden önüne çıkabilir. bazen yakına ayarlıyorsun av uzaktan görünebiliyor yivsizlerde bence gez çok kullanışlı sayılmaz. nişan alırken hedefi de biraz kapatabiliyor. gezsiz tüfekteki gibi ferahlık yok.
gezli ya da gezsiz olsun , tüfeğin hangi mesafeden ne kadar yukardan ya da ne kadar aşağıdan vurduğunu iyi kavramak lazım. yüzlerce fişekle deneme atışları yapmak lazım. tüfeğin kabiliyetine hakimiyet önemli. gezsiz tüfek o bakımdan daha kullanışlı.