Ülkemizdeki forumlarda kinetik çalışmayı beğenenlerin ortak gerekçesi temizlik kolaylığı. Üretimde kusur yoksa pek başka sıkıntı söz edilmiyor. Bazen de hafif fişekle çalışmıyor diyorlar. O da kısmen doğru. Benelli bile 32g ve üzerini öneriyor ama çok daha hafiflerle çalışan aynı sistem bir sürü tüfek de olduğunu da biliyorum. Bununla beraber, hafiflerle çalışmayan gazlılar da var. Remington da dahil, böyle tüfeklere modifiye konusunda forumlarda yardım isteyenler gördüm. Fişek dikme, çift sürme gibi şeyler her iki sistemin de olabilen sorunları.
Yabancı forumlarda ise dikkatimi çeken, kinetiklerin esas tercih sebebinin yağış altında, ıslak durumlarda diyelim
daha güvenilir bulunması. Özellikle böyle şartlarda seçiliyor. Sevilmeyen yanı ise tepmesi, bazı savunma amaçlı taktik fişeklerle çalışmaması ama bizde böyle fişekler yok. Olsaydı bile, o amaç için üretilmiş benelliler de var.
Yabancı forumlarda, gazlıları seçenler az tepmeleri başta olmak üzere, hele bazı markaların çok atışlarda bile yüksek performans göstermeleri. Bizim forumlarda gazlı kullananların özel sebepleri yok sayılır. Vaktinde döner kafaları iyi yapamayanlar ve kullanmasını bilmeyenler neticesi üretimleri yok dereceye geldi. Yani ister istemez çoğumuz gazlı kullanır olduk. Fakat dikkatimi çekiyor, eskiden döner kilitleri beğenmeyenler şimdi memnun. Tabi kusurlu olanlar gazlı guzlu farketmeden kaka oldu çıktı. Vursan bu sistemi büyük başarıyla uyglayan bir firma olmuştu. Herhalde artık eski deneyimlerini de katarak daha güzel yapmışlardır. Eğer tepmesini dert etmezseniz(gerçi bana abartılı geliyor) güzel bir tüfeğimiz olur. Üzerinde duruldukça daha da güzel olacaktır. Ata, Stoeger hangisi hoşunuza giderse, işinize gelirse artık. Bende Huğlu 401 var ve destek bile olmadan 24 gram düzinelerle fişek attım. Ama avda, dipçikli tüfekle dipçiği kullanamak anlamsız geliyor. Öyle isabet olur mu?
Her ne kadar her iki sistemin tüfekleri de her avda kullanılmalarına rağmen, tepme ve su içinde çalışma konusundaki faklılıklarını hemen herkes kabul ediyor. Yine de yağmurlu günde avlanacam diye ille benelli kullanmak şart olmadığı gibi tersi de şart değil. Tüfeği beğenmek, güvenmek, uyum, bakımı çoğumuz için esas seçim sebebi oluyor. Bu arada sistem falan diyoruz ama mesela Benelli nin aynı sistemi olsa da başka markanın onun yerini doldurması sözkonusu olamaz. Adamlar A dan Z ye her şeyine en kalitelisini kullanıyor.
Bu arada aklıma geldi, bu Benellilerde kundak birazz daha dik, nişan hattı biraz daha yüksek olsa daha az tepmez ama daha az şahlanırdı. Gerçi ben o şahlanmayı hissedemedim ama oluyor ki söylüyorlar.
Biraz karışık yazdığımı hissediyorum. Kafamda başka konular da var. İdare edin.