'Yaban Hayatı' okulu açılıyor
TRABZON (A.A)
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesine bağlı olarak, Türkiye'de bir ilk olan “Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü” kuruldu.
KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yaban Hayatı Uzmanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayatı ile ilgili olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde bölümlerin bulunduğunu, Türkiye'de ise bu konuda bir okulun olmadığını söyledi.
Uzun yıllardır böyle bir bölümün açılması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkaya, “Bölümün kurulması için bütün çalışmalarımızı tamamlayarak YÖK'e başvuruda bulunduk. Onlar da incelemelerini tamamlayarak, böyle bir bölümün, Türkiye'de ilk defa üniversitemizde açılmasına karar verdi. Orman Fakültesi bünyesinde, “Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi” altında eğitim verecek bölüme, gelecek yıl öğrenci alınabilecek” diye konuştu Türkiye'de yıllardan beri, yaban hayatı ile ilgili işlerin neredeyse tamamının, yaban hayatı ile ilgili konularda doğrudan ve ayrıntılı olarak eğitim vermeyen bölüm mezunları tarafından yürütüldüğünü belirten Başkaya, şöyle devam etti:
“Halbuki, dünyanın hemen her ülkesinde, 'Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi' konusunda mezun veren çok eski ve köklü birçok bölüm bulunmaktadır. Yaban hayatı konusundaki ilk bölüm, 1933 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Wisconsin Üniversitesi'nde, “Yaban Hayatı Ekolojisi” adıyla açılmıştı. Ülkemizde de bir an önce, yaban hayatıyla ilgili konularda kalifiye elemanlar yetiştirilmesi ve bu alandaki mevcut açığın acil olarak kapatılması gerekiyor. Bunun içinde yeni kurulan bölümle bu çalışmalar yapılarak, açık kapatılmaya çalışılacaktır.”
YABAN HAYATINA DAİR HER ŞEY ÖĞRETİLECEK
Bölümün ana konularının, memeli yaban hayvanları, kuşlar ve iç su balıkları olacağını vurgulayan Başkaya, şunları söyledi:
“Bunun yanında, amfibiler, sürüngenler, böcekler ve diğer omurgasız yaban hayvanlarının biyolojisi, ekolojisi, etolojisi konularında eğitim verilecek. Bölümde ayrıca orman, dağ, bozkır, sulak alan gibi değişik ekosistemlerdeki, bitkiler başta olmak üzere bütün bileşenlerin etkileşimleri ile ilgili yeterli bilgilerle donanmış elemanlar yetiştirilecek. Yaban hayatı ile ilgili koruma, üretme, geliştirme, iyileştirme, hastalıklarla mücadele, yaralı hayvanları bakım ve iyileştirme, dolgu-tahnit yaparak müze materyali hazırlama, avlak planlama, avcılık, atmacacılık gibi kültürel avlanma yöntemleri, av turizmi, biyolojik çeşitliliği dikkate alan orman amenajman planlamalarının yapımı konusunda eğitim verilecek. Yaban hayatı fotoğraf ve kuş-doğa gözlem turları gibi değişik ekoturizm etkinliklerini içeren konularda sürdürülebilir planlamalar ve uygulamalar yapabilen nitelikli elemanlar da, bu bölümden yetişecek.”
HEYECANLI, İSTEKLİ ÖĞRENCİLER BEKLENİYOR
Bölümde, tamamen arazi uygulamalarına dayalı, çadırlı kamp çalışmalarını içeren 4 yıllık bir eğitim-öğretimin yapılacağını belirten Başkaya, “Bölümü tercih edecek gençlerin, bu konulara meraklı, istekli, hevesli ve bünye olarak doğada araştırmalar yapmaya uygun olmaları gerekecek” dedi. İlk yıl İngilizce hazırlık programı içeren bölüm öğrencilerinin bir veya iki dönemi yurt dışında okuma imkanlarının da alacağını bildiren Başkaya, “Bölüm mezunlarının hem kamuda, hem de özel sektörde iş bulma imkanları oldukça yüksek. Bölümü tercih edecek gençleri, heyecan dolu dört yıllık bir eğitim bekliyor” diye konuştu.
11.06.2009