Çulluk avının en büyük ustalığı ava çıkalacak olan hava koşulunda karagözlüyü nerede hangi bölgede bulacağını kestirmektir.Lodosta ne yapar yağmurlu havada ne yapar don olursa nereye kaçar kar yağarsa ne olur .Avcı önce çulluğun bu şartlara vereceği tepkiyi bilmelidir.Bulunduğum bölge ve tecrübelerime dayanarak bir kaç kelam da ben edeyim.
1. Sıcak ve sezon başı denilen zamanlarda rakımı yüksek yerlerde olmayı sever.Bulunduğunuz bölge dağlık bir yerse yüksekleri aramanız size avantaj sağlar. Rutubet ve mantar arayın dolaştığınız yerlerde.
2.Toprağın donduğu soğuklarda kuşu dağda bulamazsanız ova ya meyva bahçelerine bakın.Veya dağ eteklerindeki dere kenarları size yardımcı olacaktır.
3.Kar yağan bölgelerde karın parça parça olmadığı yerlere bakın.Sürprizler ile karşılaşabilirsiniz. Ben bir fermadan 4 kuş kalktığına şahit oldum.
4.Lodos havada Allah size de köpeğinize de yardım etsin
. Rüzgar olmayan kuytulara bakın.Kaya araları küçük makiler .
5.Yağmur havada iğne yaprak (çam ağacı) yüksek çamlık yerler yol veya şerit kenarları potansiyel yerlerdir.
Nacizane bilgilerim bunlar.Tüfek 61-65 cm namlu kesinlikle 4 veya 5 şok. 30 gram bior veya keçe tapalı 8-9-10 numaralı saçmalar iş görüyor.Hava şartlarına göre 32 veya 28 gram da kullanılabilir.Köpek olayına gelince 10 yaşında ingiliz pointerim var 1.5 yaşında bir tane daha canavar gibi ingiliz pointer yetiştirdik.Biz çok memnunuz.Köpeğin açık araması avantaj.Ama ekip arkadaşımızın ölen kurzhaar ı çok ingilize setere nal toplattı gittiğimiz avlarda.Kurzhaar olunca paçanızda dolaşacak diye bir kaide yok. At sahibine göre kişner.İstediğiniz ırka gönül verebilirsiniz.Sizin yetiştirdiğiniz kadar avcı olacaktır.Rasgele...