Ne demek Volkan Bey, cok tesekkurler degerli fikir ve bilgilerinizi paylastiginiz icin.. Oldukca dar bir boyutta devam eden tartismamiza daha genis bir boyut getirdiniz. Biz henuz, ciftenin kucuk bir odada cakisma testinin yapilip yapilamayacagini tartisiyorduk ve hatta ciftenin her mesafede cakismali diyen Selcuk Bey'e , tek bir mesafede cakisabilir yanitimdan oteye giden bir tartisma olmamisti.
Siz bastan bu tartismayi gecmis ve tek bir mesafede cakistirilabilecegini bilerek daha ileri safhalara gecmissiniz ..
Soylediginiz gibi, vurus noktasi ile nisan alinan nokta arasindaki fark da namlu seridi ile alakali.
Bu arada eklediginiz iki maddeden 1ncisi hakkinda sunlari soyleyebilirim. Namlularin birlestirme sekilleri ve teknikleri genellikle, ureticinin o model icin tercih ettigi fisek yatagi uretme teknigine bagli.
Genellikle 3 tip fisek yatagindan, monoblock yani nispeten ucuz maliyetli olani sizin dediginiz gibi, onceden tek bir block halinde uretiliyor ve bu blogun icerisine girecek namlularin acilariyla birlikte tasarlanarak uretilmekte. Monoblock fisek yatagina sahip bir tufek disaridan bakildiginda, breech kismindan yani namlunun receiver ile birlestigi noktadan itibaren yaklasik 3 inch'lik kisimin bitiminde bir halka seklinde blogun namlularla birlestigi nokta barizdir ve belirgindir.
Ornek monoblock fisek yatakli (Turk avcilari arasinda cakma fisek yatagi da diyenlere rastladim)
Bundan baska, daha kaliteli ve pahali tufeklerde kullanilan Henri Pieper'in icadi Demi-Block ve Chopper Lumps fisek yataklari da vardir ki, bunlarin uretim maliyetleri daha yuksektir ve nispeten daha zordur. Bunlarla ilgili ileriki mesajlarda yazariz.
2nci maddede bahsettiginiz, namlularin kac metrede kesistigini, yani ayni noktayi gosterdigini gormek icin yaptiginiz denemeler hic de cahil birinin yapacagi denemeler degil, bence buyuk tevazu gosteriyorsunuz. Soyediginiz gibi , namlu arkasindan ya da icinden bakarak tespit edeyim derken gozunuz aldanirdi, bunda da haklisiniz.
En dogru metodu bulmussunuz aslinda, namlu capina uygun adaptorlu asagidaki resimdekine benzer iki tane Laser Bore Sighter...
Bu testi yapildiginda , iki namlu hangi "tek bir mesafede" cakisiyor, ayni noktayi gosteriyor cok acik bir sekilde ortaya cikar zaten.
Huglu 103D'nin de 40 yard gibi yaklasik 35m civarinda kesistigini bulmussunuz , laser kullanmadan bu testi yapabilmissiniz, oncelikle tebrik ve takdir etmek istedigimi soylemeliyim, yonteminizi merak ettim ama ondan once mesleginizi merak ettim Volkan Bey, bizimle paylasir misiniz?
Selamlar
Burada ben de maydonoz olayım. Bu namluların kesişme açılarını kullanıcının değiştirmesine imkan veren bir tüfek de olduğunu hatırlatalım. Galiba Finlandiyalı bu tüfeğin markası Valment. Namlu arasının açık olma sebebi de sadece açı değişimine müsade etmesi sanırım.
Açının çok farklı mesafelere ayarlandığını daha önce de okumuştum. Fakat 36 metrede sıfırlanmak istense de sükunette bakıldığında daha yakın mesafede birleştirildiğini yazıyordu. Sebep, atış sırasındaki şahlanmanın da dikkate alınması. Yan veye bindirik olmasına göre, önceki atıştaki bir tarafa şahlanmanın tekrar hedefe ayarlanması süreci bu değişik açıyı işe sokuyormuş.
Elbette burada nişan alınan nokta ile vuruş noktası konusun da var. Namlu şeridi ile de alakalı.
Burada kendi kendime düşündüğüm bir iki şeyi de ekliyeyim.
1. Tüfek ustaları bu birleştirme işini ayarlarken nasıl bir alet edevat kullanıyor acaba? Araç gereç yoksa, en azından namluların birleştirilmesinden önce çok standart biçimde fişek yatağı bloğu üretiliyor olmalı. Belki ustalar alışkın gözleriyle bizden fazla şey görüyorlardır. Daha teferruattı da düşünüyorum ama kafa karıştırmayayım.
2. Namluların kaç metrede kesiştiğini benim gibi bir cahil görmek istese ne yapar diye de düşündüm. Namlu arkasından bakarak tespit edeceğime güvenemedim. O kadar ehil değilim. İki yöntem buldum. Biri namlu ucuna adapte edilmiş lazer. Diğeri kağıt üzerinde anlatması karışık çizimlerle falan.
Lazeri yapmadım. Kağıt üzerindekini denemiştim. Bana kalırsa da hata payı fazla değildi. Kullandığım Huğlu 103D için hesapladığımda neredeyse dedikleri gibi 35m civarında kesiştiğini buldum. Bu sayı da aslında çok önemli değil. Çünkü o mesafelere varana kadar eksenler o kadar birbirine yaklaşıyor ki, avı isabet ettirme açısından öenmi yok bence. Tabi birisi elindeki çifteyle sineği gözünden, pireyi dizinden vuracağım derse başka.
Yine demeden edemedim: Her iki namlu belli bir açıda kesişmiş olsa bile, namlu üzerine paralel(poze için) şerit ile her iki namlunun hedef alınan noktayı vurması imkansız. Yukarıda anlattığım namlu eksenleri çakışması içinde şerit konusunu hiç dikkate almadım.