Volkan Bey merhaba,
"Gerektiginde bu testleri yapabilmeli" ifadem yanlis anlasilmis sanirim, haklisiniz, tekrar okudugumda yanlis anlasilabilecek bir cumle yapisi oldugunu farkettim. Tabii ki, ornegin, eger urunun 1370 bar sertifikasi yoksa, kullanici kendi basina 1370 bar testini kesinlikle yapmamalidir zaten.. Sonucunun nelere yol acabilecegini kimse bilemez.. Burada altini cizmek istedigim nokta, tuketicilerin yani bizlerin, buradaki ornek 1370 bar sertifikasyonunu sorgulayabilecek kalite bilgisine sahip olmasi gerektigiydi.
Ureticiye bu testi ve sertifikasyonunu sorabilmeli ve bize soylenen cevabin ya da sunulan belgenin yeterli olup olmadigini bilmelidir tuketici.
Bir baska ornek namlu malzemesi, uluslararasi standartlarda uretilmis ust duzey bir namlunun, kullanim kilavuzunda ya da urun tanitim brosurunde ya da namlu uzerinde malzemeyle ilgili bir ibare genellikle vardir. Yoksa bile, kullanicinin, tuketicinin , alasimin icerisindeki kullanilan kromun belli bir miktar oraninda Molybden olmasi gerektigini bilmesi ve bu kalite bilgisiyle muhatap oldugu ureticiye bunu sormasi ve bu kalite bilincinin artmasi, ureticinin daha kaliteli urunler uretmesk zorunda kalmasinda bas etken oldugunu soylemek istedigimi tekrar belirtmek isterim.
Bununla birlikte, bir shotgun tufek tuketicisi, kendi basina, ornegin; pattern testi , point of impact testi, bore sighting testi, locking testi vb gibi bir cok testi , tufegin DAC, DAH, LOP, CAST-OFF, CAST-ON, PITCH gibi olcumlerini basitce yapabilmeleri gerektigini dusunuyorum.
Selamlar..
İyi tüfeklerin esas özelliklerinin dıştan bakınca görülenlerden fazla maalesef gözle görülemeyenlerde olduğunu düşünüyorum. Mesela kullanılan malzeme, onun üzerinde yapılan islah çalışmaları gibi. Mesela meşhur Rus tüfekleri dıştan bakınca adi bir şeylere benziyorlar ama parçaları çok sağlam, kolayca aşınmıyorlar. Şeritleri düzgün olduğunda atığın yere iki namlu da iyi grupman veriyor. Elbet gözle fark edilecek veya deneyimli birinin kullanırken fark edeceği şeyler de var ama en canımı sıkan şey tüfeğin malzemelerinin kalitesini anlayamıyor olmak. Bu özellikleri ölçebilen donanım yok mu, var. Metalin çekmeye, bükülmeye vs dayanımı ölçülebiliyor. Yüzey sertlikleri, kırılganlıkları ölçülebilir ama o teste giren hiçbir parça deforme edilmeden testten çıkmaz. Anca parası bol birileri tüfeğine kıyarsa üstesinden gelinir. Zaten kimse de bunlarla uğraşmıyor. Alıp kullanıyorlar, ak zöt, kara zöt meydana çıkıyor. Silahı elime alıp iyice evirip çevirirsem bir sürü şeyi görebilirim. Kendimce güveniyorum ama demin yazdıklarımı bilmeme imkan yok. Hatta şunu da diyeyim, öyle çıplak gözle bakıp da bunun çeliği şöyledir, böyledir diyenlere de itibar etmeyin. Bu iş için pahalı makineler var. Gözle anlaşılsaydı, hiçbirine gerek kalmazdı. Naçizane...