Gönderen Konu: meskun mahal dışında tüfekle atış yapmak  (Okunma sayısı 67735 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

meskun mahal dışında tüfekle atış yapmak
« : 05 Haziran 2009, 17:24:49 »
sevgili avcı dostlarım tüfeklerimizle çogu zaman meskul mahal dışında (yani yerleşim dışı daglık bölgeler vb.) av hariç atış yapmışızdır bunun yasal olup olmadıgını ben çok araştırdım sizinde görüşlerinizi almak isterim görelim bakalım ne kadar bilgi sahibiyiz
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2009, 12:32:40 Gönderen: Emrullah ÇETİNDEDE »
Emrullah ÇETİNDEDE
1984 İZMİR

Çevrimdışı Kamil SİNER

• *
Ynt: meskun mahal dışında tüfekle atış yapmak
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2009, 23:11:31 »
meskün mahalinde hiç bi türlü av dahil tüfek atılamaz diye biliyorum
Kamil SİNER
1989 MUĞLA
Muğla Üniversitesi

Çevrimdışı Harun KARAOSMANOĞLU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2009, 10:33:51 »
                                                                SİZİN ARAŞTIRMALARINIZIN SONUCU NASIL-BENİM ŞAHSİ ARAŞTIRMAM:YOLA VE KÖYE 300 m UZAKLIKTAKİ ŞEHİR VE KÖY SINIRLARI HARİÇİNDE AV  KAPALI İKEN AV YAPMAMAK KAYDIYLA SİLAH DENENEBİLİR.
Harun KARAOSMANOĞLU
1964 KASTAMONU         [email protected]
0 542 603 30 29 Kurt, Ayı dahil TAHNİT VE TROFE YAPILIR
Puanter ve Drahthaar  itinalı tavşan avı yapılır.

Çevrimdışı Fatih ÖZALANYALI

• Müdavim Üyemiz
  • Edincikli_Avcı
« Yanıtla #3 : 07 Nisan 2010, 21:29:25 »
 Araştırmadım ama meskun mahal dısında tehlike yaratmıyacak sekilde atış yapmak sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum.
  • SARSILMAZ Magıc 61-71cm
  • Setter
Fatih ÖZALANYALI
1980 Edincik/BALIKESİR

Çevrimdışı Fatih KANDEMİR

• *
« Yanıtla #4 : 07 Nisan 2010, 21:47:54 »
evet pek çok kez bizlerde benzer denemeleri yapmışızdır. yasakmı değilmi bende merak ettim.

bilgisi olanlar paylaşımlarınızı bekliyorum.

saygılar
  • BENELLİ RAFAELLO DELUXE
  • Yıldız Elegant A1 E
  • Huğlu 103 CE
  • Ata Arms
  • Yıldız SPZ ME
  • POİNTERLERİM BONİ&BORA

Fatih KANDEMİR
1977-Ankara

Çevrimdışı Bora TANKUL

• *
« Yanıtla #5 : 15 Nisan 2010, 08:16:56 »
İstanbul Emniyet Müdürlüğü web sitesinde soru-cevap kısmında cevabı şu şekilde:

Tasıma ruhsatlı sılahımla meskun mahal dısında hedefe ates etmek suc olusturur mu?
Elbettekı poligonları secmeliyiz ancak yasal acıdan meskun mahal dısında Tasıma Ruhsatlı tabanca ıle cansız hedefe ates etmek suc olusturur mu?

CEVAP:
Meskun mahal dışında ateş edebilirsiniz. meskun mahal dışı olmasına dikkat edin

http://ruhsat.iem.gov.tr/index.php/sss.html?start=80
  • Stoeger M3000 Peregrine
  • Huğlu 103 DE
  • Deutch Kurzhaar
Bora TANKUL
1969 - İstanbul
Stoeger M3000 Peregrine, Max5
Huğlu 103 DE

Çevrimdışı Rıdvan KOCATAŞ

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #6 : 15 Nisan 2010, 09:48:43 »
Meskün mahal dışında dahi olsa kolluk kuvvetlerindende izin alınırsa bir problem olmuyacağı kanaatindeyim.

Nazife ablaya katılıyorum. Ama bundan 2-3 hafta kadar önce canlı bıldırcın ve fırlatma makinası ile meskun mahal dışında fırlatmalı av köpeği eğittik ve bu esnada jandarma geçti selam verdi geçti. Eğer böyle hukuki bir yasak olsaydı jandarmanın elinden kurtulamazdık gibi geliyor..

Rıdvan KOCATAŞ - 0545 464 4805
1980 Antalya - İkamet  ISPARTA

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #7 : 15 Nisan 2010, 10:03:05 »
Araştırmadım ama meskun mahal dısında tehlike yaratmıyacak sekilde atış yapmak sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum.
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Özhan KELEŞ

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #8 : 15 Nisan 2010, 10:56:52 »
Meskun mahaller dışında yivli-yivsiz hertürlü ateşli silahla hedefe atış yapmak illegal diye biliyorum.Legal olması için deneme atışı yapacağınızı belirten bir dilekçeyi atış yapacağınız bölgeyi ve saatini o bölgenin kolluk kuvvetlerine veyahut muhtarlığına vermeniz gerekiyor.
Özhan KELEŞ
28/05/1962-İstanbul

Çevrimdışı Fatih KANDEMİR

• *
« Yanıtla #9 : 18 Nisan 2010, 15:01:06 »
benim şahsi kannatim; bu durum sizi kontrole gelen ekibin yorumuna açıktır. eğer isterse pek çok değişik açıdan değerlendirip işlem yapabilir.
  • BENELLİ RAFAELLO DELUXE
  • Yıldız Elegant A1 E
  • Huğlu 103 CE
  • Ata Arms
  • Yıldız SPZ ME
  • POİNTERLERİM BONİ&BORA

Fatih KANDEMİR
1977-Ankara

The following users thanked this post: Fuat ARANMAZ

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #10 : 19 Şubat 2011, 01:33:23 »
aslında işin yasal boyutu şudur.
av tüfegi kılıfında ve boş taşınmak zorundadır
egerki bu tüfek meskunmahal dışında kılıfından cıkarsa av yapıyorsunuz anlamı taşır egerkı yasal avlanma tarıhındeysenız ve avcılık belgeniz var ise kimse size bırsey diyemez
hı avcılık belgeniz yok jnd geldi size kacak avcılıkdan ceza kese bilir tabiki jnd kurnaz biriyse bu yasal acıgı akıl ede bilirse :)
genelde bunu akıl etmedikleri için birazda insiyatıf kullandıkları için hedefe atış sayıyorlar göz yuma biliyorlar harun abininde dedigi gibi yol ve sınırlardan 300 m de nsonra tüfekle avlanıla bilir yani atış yapıla bilir.
yivli veya yivsiz av tüfegini normal şartlarda av amaclı kılıf dısına cıkartmak yasakdır.
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Tolga BAĞCI

• *
« Yanıtla #11 : 27 Şubat 2011, 22:17:25 »
ruhsatınızın 3. maddesinde olay açık ve net. insanları rahatsız etmediğiniz ve yaban hayatı olumsuz etkilememe şartıyla taşıma , bulundurma (kılıfa gerek yok)(sadece meskun mahalde kılıf istiyor) haliyle kullanma yetkisi veriyor kanun size. iyi günler
Tolga BAĞCI
1976 BODRUM

Çevrimdışı Osman ÇALIŞÖREN

• *
« Yanıtla #12 : 28 Şubat 2011, 20:54:55 »
dun sabah yeni aldıgım tufegi denemek için yola çıktım karakolun onunden gecerken aklıma geldi bi sorayım dedim 2 polıs vardı bahcede durumu arz ettım abi dedim yenı aldım denemek istıyorum dedim silahın ruhsatlı ise  meskun mahal dısında dikkat et ev falan olmasın yakında istedigin kadar fişek atabilirsin diye cevap aldım demekki bir yasagı yok.
Osman ÇALISÖREN
1984 KONYA....

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #13 : 01 Mart 2011, 22:30:25 »
işin yasal boyutunu tekrardan yineleyim
öncelikle tolga abimiz 3cu maddeden bahsetmiş onu acıklamakda fayda var
3. madde dıyorki bu belge size avlanma yetkisi vermez ve devamında diyorki bu belge ile tüfegi meskun mahelde kılıfında içi boş meskun mahel dışında kılıfsız taşıya bilirsiniz yani meskun mahal ve dışında tüfegin nasıl taşınacagını anlatıyor hanı meskun mahal içinde kılıfsız taşımasınlar dıye uyarıyor
taşıma hallerini anlatıyor ateş edebilirsiniz demiyor.

yivsiz av tüfegi meskun mahal içinde kılıfından cıktımı suç meskun mahel dışında kılıfından cıktımı avcısınız demektir.
ormanda merada herneyse tüfek elinizde duruyorsunuz av koruma geldi sen avcısın dedi nasıl degilim diyeceksınız elınızde tüfek var içinde veya ustunuzde fişek var

osman kardeş polisten örnek vermiş polise git adam vuracam de banane git vur der ozmana adam vurmakda suc degil.

polis size akıl vermiş bu nu yasaya baglıyamazsınız
dedigim gibi adı üstünde av tüfegi olan silav kılıfdan cıktıı anda avcısınız demektir
orman koruma memuruna git sor bakalım elinde silahla senı görsün bakalım nadsıl ceza kesıyor
polisin jndarmanın göz ardı etmesi haklılık anlamı taşımaz ıyı nıyet kullanıyorlar ama sen avcısın dese yok dıyemezsin cünkü tüfek var elinde

av zamanı dısında köpekle merada gezersın ama tufekle gezemezsiniz yasak
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

The following users thanked this post: Fuat ARANMAZ

Çevrimdışı Cihan AKBEL

• *
  • aw tedevisi olmayan bir hastalıktır
« Yanıtla #14 : 01 Mart 2011, 22:59:25 »
evet çok güsel bi konuya değinmişsiniz kadir kardeşimin dediğine göre poligon dışında hç bir şekilde tüfekle hedefe ateş edemiyoruz yani  usulüne göre av yapmak dışında
Cihan AKBEL
1987 eskişehir biyolog

Çevrimdışı Osman ÇALIŞÖREN

• *
« Yanıtla #15 : 02 Mart 2011, 21:21:44 »
kadir abi bu polis meslegi bıraksın ozaman bana serbest dedi demekki yakalansak cezai işlem var oylemi? peki abi tufege el koyuyorlarmı av yapmadıgın surece yani ruhsat risk altına giriyormu ?
Osman ÇALISÖREN
1984 KONYA....

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #16 : 04 Mart 2011, 18:46:01 »
nıye meslegı bıraksınkı polis butün yasayı bılecek dıye birşey yok ozaman polisligi bıraksın hakim savcı avukat olsun
bir kere karakola gittim basıt bır yaralamadan polis iyi etmişin  dedi ozaman ben suc işlememiş sayılayım polis bana ıyı yapmışsın dedi .
ben size yasal yoldan bahsediyorum yasal yol ile gözardı etmek ayrıdır yasa benim dedigimi diyor gerisi senı yakalayan memura kalmış isterse sen avcısınder ceza keser isterse atışdasın der serbest bırakır o onun insiyatıfı.

ruhsatlı olan hiçbir tüfege el koyamazlar koysalar dahı mahkemeye başvurdunmu mahkeme gereken para cezasını kesiyor bu sucun cezası bukadar para cezasıdır malına el koyamazsın dıyor tüfegi geri iade ettiriyor

meskun mahal dışında ateş etmenınde ufak bir para cezası var 50 mı 75 tlmı ne
ayrıca yakalayan kişi avcılıkdan ceza kesmesede ateş etmekden yıne keser :)
yani yakalayanın insafına kalmış yoksa her türlü cezayı kitlerler.
ama yasal av günündesindir avcılık belgen vardır ıster ateş et istersen avlan kımse bırsey dıyemez
öteki türlüde memura kalmış artık
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Tolga BAĞCI

• *
« Yanıtla #17 : 05 Mart 2011, 01:10:51 »
arkadaşlar;
uzman erbaşlıktan ayrıldım. haliyle jandarma ile sohbet ortamında kolayca konuları açabiliyor hatta tartışabiliyorum.
ayrıca kanun ne yazıyorsa anlıyorsanız sıkıntı yok. silahı sana taşıma yetkisi veriyorsa kafana göre atarsın yetkisi ile değil.
etrafını rahatsız etmediğin sürece usulünce atarsın. silahla her dolaşan avlanıyor diye yorumlara ise vurduğun bir şey yoksa kimse bu iddaayı atamaz ortaya. ha iş bilgilenip memuru bozayıma gelirse; ki tavsiye etmem devletin adama verdiği yetkiler çok .can sıkar.
orman muhafaza memuru geldiği zaman yanında değil tüfek köpeği görsün
yaban hayatı olumsuz etkiliyorsun diye yasal işlemini yapar. köpeğinin eğitimini bile sadece sezonda belirli günlere veriyor.

saygılarımla
Tolga BAĞCI
1976 BODRUM

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #18 : 05 Mart 2011, 02:28:04 »
bak abım sız kendınız diyorsunuz orman muhafaza memuru  degil tüfek köpegi dahı görse ceza keser dıyorsunuz ve yukarda demişsinizki vurulan hayvan yoksa avcısın dıyemez derler abim derler adı üstünde av tüfegidir bu merada elınde oldugu sürece avcı statüsündesindir. orman muhafaza memuru seni elinde tüfekle gördü senden svcılık belgesi istedi sen yok dedin cezayı yersın
iyi ozaman boşa belge alıyoruz biz gidelim ördege yapalım evsinimizi oturualım atalım muhremizide av koruma geldimi hanı kardeşim vurdugumuz avmı var ceza kesemezsın dıyelım yollayalım  vurdugumuzuda saklayalım kimse görmesin gece av koruma gittimi alıp dönelim
ateşli silahlar poligon dışında hedefe atış yapılması yasakdır. kanunen böyle dediginiz gibi rahatsız etmeden atarsınız gelen memur göz yumar o ayrı konudur ben kanunun gerektirdigini söyluyorum memurun insafını degil
merada elinde tüfek olan herkes avcıdır ister av vur istersen vurma ateşli silahlar poligon dışında hedefe atış yapılmaz.
mevzuat bu uygulamak memura kalmış birşey
başımdan gecen bır olay avdayız  hatta avda bile degil yol kenarında aractan indik peynır ekmek yıyoruz tabıkı tüfekler dışarda bir sivil araba durdu avcıdır dedık indi orman muhafaza selam hoş beş evraklar dedi 2 kişide var birinde evrak yok bizimevraklara baktı dedi göz önünde durmayın biri şikayet eder belgesiz arkadaşa ceza yazmak zorundakalırız bölge gösterdı o tarafda avlanın dedi gitti
istese o memur orada bize cezayı keserdi kacak avcılıkdan adama hiçbirşey dıyemezsın elinde tüfek var cünkü

tutanaga yazsa falanca bölgede elinde av tüfegi ile yakaladım istediginiz mahkemeye baş vurun bu tutanak ile cezayı yersiniz elinde av tüfegi var
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #19 : 05 Mart 2011, 02:36:58 »
buyrun abi ilgili mak kararı en son 4 ve 5 cı maddeyı ve  5 cı maddenın alt maddesını ıyı okuyalım
kanun bunu dıyor isteyen varsa gitsin atış yapsın izin almadan
yasa böyle ama memurun insafına kalmış
arıcı veya tarla sahıbı ıse oda tek kurşunla geze bılırsın üstünde sacma oldugu anda cezayı yersın

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Av Hayvanları ve Tüfeklerin Taşınması ile Eğitilmiş Hayvanlarla Avlanma

Tüfeklerin ve Avlanan Av Hayvanlarının Taşınması

MADDE 15-(1) Av hayvanlarının yaban domuzu hariç, et ve trofelerinin satışı yasaktır. Avlanan yaban domuzunu avlaktan tüketim yerlerine nakletmek isteyen avcı, yaban domuzunu parçalamadan ve et haline dönüştürmeden;

a) Muhtarlık veya belediyeden menşe şahadetnamesi alacak; ayrıca bu avlanan yaban domuzunun avlandığı yerin ilçe sınırlarının dışına çıkarılması durumunda ise, menşe şahadetnamesinin ilgili Kanun gereği Tarım ve Köyişleri Bakanlığı mahalli teşkilatına verilerek veteriner sağlık raporuna dönüştürmek,

b) İl müdürlüklerinden nakliye tezkeresi almak zorundadır.

(2) Yasal olarak avlanan kuşların, en az bir kanadının tüyleri temizlenmeden ve bacağı kesilmeden avlak ve araçlarda taşınması zorunludur.

(3) Nakliye tezkeresi olmadan avlanma süreleri ve günleri dışında canlı, ölü ya da et olarak taşınan yaban domuzları yasa dışı avlanmış sayılır ve taşıyanlar hakkında 4915 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

(4) Avlanma izni olmayanlar, av sezonu içinde veya dışında da dahi olsa, tüfeklerini avlaklarda boş ve kılıfında taşımak zorundadırlar.

(5) Avlaklarda avlanma amacı dışında silah taşıyanlar; avlanma amacı dışında silah taşıdıklarını kanıtlayacaklardır.

Bağ ve Bahçeleriyle Ürünlerini, Sürülerini, Kendilerini Korumak Durumunda Olanların Avlanma Amacı Dışında Silahlarını Taşıma ve Köpek Bulundurma Esasları.

MADDE 16-(1) Ürünlerini korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde, arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında kendilerini korumak amacıyla ruhsatlı yivli veya yivsiz tüfekleri üzerlerinde bulunduracaklar, Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 57 nci maddesi hükmü gereği İl Müdürlüklerinden koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi almak zorundadırlar. Ancak bu kişiler yanlarında tek kurşunlu fişek ve şevrotin fişeği dışındaki diğer fişekleri bulunduramazlar.

« Son Düzenleme: 05 Mart 2011, 02:39:44 Gönderen: Kadir TOPÇU »
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Tolga BAĞCI

• *
« Yanıtla #20 : 08 Mart 2011, 12:44:40 »
ne güzel;
bir şeyler okuyup bilmek ve bilerek tartışmak. Kadir bey, teşekkürler yazarak verdiğin bilgiler için.
ancak tüfek ruhsatının üzerinde yazan av tüfeği ibaresi yok. yivsiz tüfek ruhsatnamesi yazıyor.
benim şu an anlatmak istediğim diyelimki ben avcı değilim avcıların mak kararına göre haritası çıkarılan
avlak ta da değilim. kendimi korumak için bu tüfeği taşıdığımı söyledim. veya koymuşum bir cansız hedef yaşadığım yerin
kırsalında kimseyi rahatsız etmeden talim yapıyorum  kim ne diyebilir ki.
herşey yoruma kalmış bu konuda. 5. maddede ki kanıt ibaresi senin vereceğin ifadeden başka birşey olamayacağı için
ne kadar dil döksen yalan olur memur niyeti bozarsa. bunun aksini kimse kanıtlayamaz. burada ki olayın tek güzel
tarafı tartışarak gerektiğinde kanundan veya yazılı geçerli bir metinden gerekli bilgileri aktarıp birbirimizi aydınlatıp
bilinçli toplum oluşumuna fayda sağlamak.buna da aracılık eden avlakforum.com başta olmak üzere tüm forum sitelerine teşekkürler.
ayrıyetten de sana kadir bey.  

Tolga BAĞCI
1976 BODRUM

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #21 : 09 Mart 2011, 01:21:33 »
tartışmak güzeldir abi insanlar bilmediklerini ögrenir veya hatalarını görür abim

5. madde acık ve net
avcı degilsen diyor tüfegi niye taşıdıgını kanıtlayacaksın dıyor altındada yazmış bagcı arıcı vs gibi kişiler taşıya bilir diyor yanı arı kovanın varsa tarlan bagın bahcen varsa mahsulunu korumak için taşıya bilirsin
ve sacma bulunduramaz dıyorlar mesela bız şuan her pazar domuz avına gidiyoruz ama gittigimiz köyün muhtarı ve avcılar orman bölgeden izin aldı tarla koruma izini ona dayanarakdan domuz avı yapa bılıyoruz sezon dışı ama önumuzden tavsan geciyor keklık kalkıyor katıyen atmıyoruz zaten atanıda ıhtıyar avcılar kendı eliyle av korumaya teslim eder :)

dedigim gibi kanun bu yönde gerisi memurun ınsafına kalmış durumdur ama kanunu 4  4lük uygulayan bır memura denk düşerseniz yapılan sözde deneme veya nişam talim atışları kanunen yasak yaban hayatı  etkilediginden hayvanları ürkütdügünden dolayı yasak cezaya tabidir.
ama memur  ister göz yumar ıster ceza yazar ısterse kanunnu anlatıp uyarır

abicigim mak kararındakı avharıtasından bahsetmişsiniz.
abi mak ın yayınladıgı haritada yasaklı bölge yayınlanıyor yasaklı bölge dısındaki her alan av sahasıdır

egerki yasak bölgede degılsen av sahasındasın demekdır avcılık belgenız olmak zorunda
 mak av sahası dıye bır harıta yayın lamaz sadece yasak bölgeyı yayınlar devamı heryer av sahasına gırer
saygılar
« Son Düzenleme: 09 Mart 2011, 01:30:02 Gönderen: Kadir TOPÇU »
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #22 : 09 Mart 2011, 01:30:56 »
bu işin içinde oldugumuz için hakkımızı hukukumuzu ıyı bilmeliyiz bilelimki gelen memura dilimiz cıksın :)
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Tolga BAĞCI

• *
« Yanıtla #23 : 11 Mayıs 2011, 14:00:48 »
 GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE BULUNDUĞUM BÖLGE JANDARMA KARAKOLUNA GİDİP TÜFEĞİMİ DENEMEK BİRAZ ATIŞ YAPMAK İÇİN MÜSAADE İSTEDİM. GİDİP ATIŞIMI YAPTIM TÜFEKLERİMİ DENEDİM. KİMSE NEYAPIYORSUN DEMEDİ.SADECE BULUNDUĞUNUZ VEYA ATIŞ YAPMAK İSTEDİĞİNİZ BÖLGENİN KOLLUK GÜCÜNDEN ŞİFAEN MÜSAADE ALMAKLA SORUN ORTADAN KALKIYOR.
Tolga BAĞCI
1976 BODRUM

The following users thanked this post: Ufuk METİN

Çevrimdışı Halil ARIK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #24 : 11 Mayıs 2011, 21:40:41 »
En iyisi kolluk kuvvetini haberdar etmek. Bizim İlçenin Emniyet Müdürü avcı sıkıntı olmuyor canımız sıkılınca kıyıda köşede bir yerde gidip sitres atmak için atış yapıyoruz...
halil arık
1984 afyonkarahisar
5464458072
Türk`ü,Türklüğü,Vatanı sevmek faşistlikse, Hitler yanımızda komünist kalır..