Gönderen Konu: TÜRKİYE'NİN ÜNLÜ USULSÜZ AVCILARI  (Okunma sayısı 13246 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
TÜRKİYE'NİN ÜNLÜ USULSÜZ AVCILARI
« : 11 Mayıs 2009, 15:10:25 »
İnternet de sörf yaparken bana vayyy bee dedirten bir yazı dikkatimi çekti ve sizlerin de okumasını istedim...

Bakalım daha neler duyacağız neler göreceğiz... 8)

Umarım adı geçen ünlüler bu duyduklarımıza cevap verirler.

TÜRKİYE'NİN ÜNLÜ USULSÜZ AVCILARI - Serhan GÖKSU         8/5/2009

Bildiğiniz gibi ülkemiz büyük av hayvanı türleri açısından çok zengindir. Geyik, alageyik, karaca, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban koyunu, ceylan, ayı, kurt ve yaban domuzu bu türler arasındadır. Bu türlerin bazıları sadece ülkemizde yaşarlar. Türkiye bu açıdan da dünyanın önde gelen yaban hayatı yaşama alanlarından birisidir.

Yukarıda sayılan türlerden eti yenmeyen kurt ve büyük çoğunluğun etini yemediği yaban domuzunu saymazsak, diğerleri gerek 1937 tarihli, 3167 sayılı Kara Avcılığı Kanunu gerek Merkez Av Komisyonu kararları ile koruma altına alınmışlardı. Son olarak ayı avı da, 1976 yılında MAK ile yasaklanmıştı. (Başlı başına ayrı bir değerlendirme konusu olan Anadolu Pars’ı bu yazının kapsamı dışında tutulmuştur) Ancak, koruma altında olmalarına karşın bu türlerin sayıları beklenen düzeyde artmamıştır.

Yaban koyununu dışarıda bırakırsak, bu türlerin hiçbirisinin  yaşama ortamları bozulmamış, bu alanlarda tarım ilaçları, gübre kullanılmamıştır. Bu gerçek de göstermektedir ki bu türlerin sayılarının artmamasının tek
nedeni usulsüz avcılıktır.Nitekim,avlanmaları yasak olmasına karşın tüm bu türler,katliam derecesinde avlanmıştır. Bu usulsüz avcılığın, büyük bölümü, et için avlanan kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bu konuyu birkaç örnekle açmak olanaklıdır. Köylüler bu türleri- özellikle geyik ve karacayı- eti için avlamışlardır. Bu usulsüz avcılık, bazı yörelerde hâlâ da devam etmektedir. Bu tür usulsüz avcılığın en çarpıcı örneklerinden biri, 1954 kışında Bolu dağlarında kara saplanan geyiklerin, balta ve tarhalarla katledilmesi ve o yörelerde geyik neslinin tükenmesidir.

Bir Urfa seyahatimde, Harran’da (belediye başkanlığı da yapmış) bir ağa, geçmişte makineli tüfekle bir ceylan sürüsüne ateş ettiğini ve 20 ye yakın ceylanı öldürdüğünü söylediğinde, tüylerim diken diken olmuştu.  Yine hemen hemen bütün Karadeniz bölgesinde karaca, uzun yıllar, özellikle kışın, bölge köylüleri tarafından eti için öldürülmüştür. Tabii bu tür usulsüz avcılıkta, erkek, dişi yavru ayrımı da yapılmamaktadır. Sevinilecek husus, özellikle Av ve Yaban Hayatı Vakfı’nın usulsüz avcılıkla mücadele amacıyla 1992 yılından bu yana Jandarma Genel Komutanlığı ve Orman Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sayesinde bu durumun son yıllarda değişmiş, bu tür usulsüz avcılığın çok büyük ölçüde azalmış olmasıdır. 

Geçmişte köylüler bu usulsüz avcılığı sürdürürken, kentlerde yaşayan ancak bu köylerle bir şekilde bağlantıları bulunan kentli usulsüz avcılar da, gerek domuz avı bahanesi ile gerek köylerini ziyaretleri sırasında -avcı arkadaşlarını da davet ederek- bu yağmaya katılmışlardır.

Toroslardaki yaban keçisi avlarından örnek vermek gerekirse; örneğin Adana ve Mersinli avcılardan yaşı 50 nin üzerinde olup da keçi avına gitmemiş çok az avcıya rastladım.

Doğudaki yaban keçisi avlarında ise, Elazığlı bir kaçak avcının, yaptığı usulsüz avları anlattığı kitabında, yanlış hatırlamıyorsam, yaban keçilerinin yaşadığı yerlerdeki köylülerin, uğursuzluk getirdiği, keçi avlayan kişinin başına bir felaket geleceği inancı ile keçi avlamadıklarını ancak 1950 sonlarında NATO’da (ABD askerleri) görevli personelin yaptıkları usulsüz keçi avlarını görerek keçi avına gitmeye başladıklarını yazmıştı.

İşte ülkemizin en değerli büyük av hayvanı türleri, bir taraftan avlak içinde yaşayan köylüler, bir taraftan da kentlerde yaşayan avcılar tarafından usulsüz olarak katledildikleri için, yasalarla koruma altına alınmış olmalarına karşın, sayıları uzun yıllar boyunca artmamıştır.  Eğer kentlerde yaşayan avcılar yasalara uysalardı, köylülere de kötü örnek olup, onları teşvik edip, kendi suçlarına ortak etmeselerdi, usulsüz avcılığın çok daha az oranda olacağından kuşku duymuyorum.

Peki kim bu, kentlerde yaşayan ve usulsüz olarak avlanan avcılar? Bir çoğunu herkes tanıyor. Elimde bir kitap var: Safari Club International- Rekord Book of Trophy Animals (Rekor Trofeler Kitabı). Bu kitaba bakınca görüyoruz ki, “büyük avcı” geçinen ve işin ilginci, bugün bile çok sayıda avcılık meraklısının öyle adlandırdığı bazı kişiler, tüm bu türleri yasa dışı, usulsüz olarak vurmuşlar. Bununla da yetinmeyip, “biz avladık!” diye, Safari Club International’a bildirmişler. (SCI nin sitesinde Record Book kitabı ile ilgili bölüm var. Kitaba internet üzerinden girmek olmak ücrete tabi. Ancak, 24 saat ücretsiz olarak inceleme olanağı da veriliyor.)

Doğrusu ne diyeceğimi bilemiyorum! Cüretin bu kadarına pes! Hani maliyenin vergi ödemeyen yüzsüzler listesi yayınlanır. Benim o sözcüğü kullanmaya terbiyem izin vermiyor ama galiba Safari Club listesi sayesinde benzer bir durumla karşı karşıyayız. Üstelik bu kişilerin bazıları her fırsatta ortaya çıkıp, “bu türlerin avı yıllardır yasak, sayıları artmıyor, demek ki koruma altına almakla bir sonuç elde edilemiyor” diyen kişiler.

Sen hem usulsüz olarak bu hayvanları yıllarca öldüreceksin, sonra da “yasaklamakla bir yere varılamıyor!” diye ahkam keseceksin! Siz ve sizin gibiler av hayvanlarını yok etmeseydiniz, yasalara uysaydınız ve diğerlerini de uymamaya özendirmeyip hatta zorlamasaydınız bugün bu türler mutlaka çok daha iyi bir durumda olurdu. Bunun örnekleri bir çok ülkede yaşanmıştır. Bizim ülkemizde de son 15 yıldır yaşanmaktadır. Nitekim, yukarıda sözünü ettiğim, Av ve Yaban Hayatı Vakfının kurulmasıyla usulsüz avcılıkla mücadelenin ciddiye alınması ve etkili hale gelmesi sayesinde bugün sayılan türlerin tümünde hızlı bir toparlanma görülmektedir.

Şimdi sözünü ettiğim trofe kitabına dönelim ve ülkemizin bu ünlü “usulsüz avcılarının” kimler olduğunu kamuoyu ile paylaşalım.

“Avrupa karaca’sı” sayfasında Nedim Göknil var! 1983 yılının kasım ayında Trakya’da avlanmış! Trofe sıralamasında 22 nci olmuş!

Ortadoğu ayısı sayfasında, Ali Haydar Üstay’ın, 1984 mayıs ayında Bingöl’de öldürüğü ve 5 inci sırayı aldığı, ayı trofesi var! Üstelik Sayın! Üstay’ın avlandığı ay, ayrıca avcılığın tümüyle yasak olduğu aylar! (Aynı listede Şadi Yazgan’ın 1970 de Bolu’da ve Arslan Köksal’ın 1965 de Tunceli’de avladığı ayılar da var ama, o yıllarda ayı avı açıktı)

18 inci sırada yine Ali Haydar Üstay var! 1980 yılının mayıs ayında, yine Bingöl’de avlanmış!

20 nci sırada ise Ömer Borovalı yer alıyor! 1984 yılının ekiminde Doğu Anadolu’da avlanarak listeye girmeye hak kazanmış! Belki bilmeyeniniz vardır. Ömer Borovalı bu ülkede avcılık konusunda en çok ahkam kesen, sesi en gür çıkan kişilerin başında gelmektedir. Hatta kendisi, yanılmıyorsam uluslararası bir avcılık kuruluşu ile birlikte, Orman Bakanlığı ile ortak, avcılık okulları bile düzenlemektedir. Umarım bu okullarda kendi yaptıklarını örnek olarak anlatmıyordur.

Anadolu çengel boynuzlu dağ keçisi (Anatolian chamois- Şamua) trofelerinde; 1976 yılının aralık ayında Mehmet Adakan!

1984 ekim ayında, Doğu Anadolu’da Ömer Borovalı!

1984 kasım ayında Bingöl’de, Göksev Olcay!

1984 ekim ayında, Doğu Anadolu’da Murat Günşiray!

1960 yılında Tunceli’de Arslan Köksal!

1980 mayıs ayında Bingöl’de, Ali Haydar Üstay!,

yine 1960 yılında Tunceli avı ile Arslan Köksal listede yerlerini almışlar!

Listeye sonradan girmeye hak kazanan biri daha var. İlk listelerde görülmemesine rağmen son listede görülüyor: 1983 Rize ile, Rıza Kutlu Işık

Yaban keçisi trofe listesinde ise bir başka ilginç durum var. Bu listede yasal olarak avlanan avcılar çoğunlukta. Ancak, bazı avcılarımız yasal avlanma olanağı varken bile, usulsüz olarak keçi avlamışlar.

Örneğin Ali Haydar Üstay 83-84-86 yıllarında Antalya’da yasal olarak avlanırken, 1988  yılı şubat ayında da Bingöl’de usulsüz olarak keçi öldürmüş!

Bu listede Geray Bilimer’e de rastlıyoruz! 1974 yılı ekim ayında Doğu Anadolu’da bir keçi öldürme şerefine! nail olmuş.

(Ömer Borovalı’nın 1984 yılı ekim ayında Yusufeli’nde avladığı keçinin yasal olup olmadığını belirleyemedim. Araştırıyorum. Bakanlıkta kaydı varsa bu avı düşeceğim)

Arslan Köksal bu listede de var! 1965 yılında Tunceli’de bir keçi öldürmüş!

Listenin 80 inci sıralarında Yine Ali Haydar Üstay var! 1982 mayıs ayında ve 1988 şubat ayında öldürdüğü yaban keçileri ile trofe koleksiyonunu zenginleştirmiş! Listeden anlaşıldığı kadarıyla 1988 de aynı avda 2 keçi öldürmüş. Tabii bunlar, listeye girebilen trofeleri. Acaba listeye giremeyen kaç adet keçi öldürdü?
Murat Günşiray da 1982 de Tunceli’de bir keçi trofesi sahibi olmuş! ‘Sahibi olmuş’ diyoruz çünkü Günşiray’ın trofesinin yanında ‘Picked up’ notu var! Vurup da mı buldu, bulup da mı vurdu bilemiyoruz artık!

Yaban koyununda ise kaçak listesine giren Arslan Köksal dışında kimse yok! O koyunu, 1967 de Van’da öldürmüş.

“Ortadoğu geyik” listesine, usulsüz geyik öldürerek girebilen iki avcımız var. Ali Haydar Üstay 1981 ağustos ve 1983 ekim aylarında iki geyik öldürmüş! Ömer Borovalı ise 1983 yılı ekim ayında avladığı geyikle trofe odasını zenginleştirmiş!

Ben yazmaktan sıkıldım, listeler bitmiyor. Anadolu karacası listesinde de yine bilinen isimler var. Trofe birinciliğini ilk defa Ali Haydar Üstay almış! Bu birinciliği elde etmek için acaba kaç karaca öldürdü? 

Bu listedeki isimleri sırasıyla bildireyim.

Ali Haydar Üstay, temmuz 1984 Bolu!

Nedim Göknil, kasım 1981 Bolu! 

Ali Haydar Üstay, nisan 1987 Bolu! (Kaçak av yapmadığı ay yok, çalıştığını bilmeyenler, “işi gücü yok herhalde!” der).

Ömer Borovalı, Mart 1978 Edremit! (Kazdağı’nda domuz avı merakının nedeni anlaşılıyor değil mi?)

Murat Günşiray, 1981 Bolu! Burada da ‘Picked up’ notu var! Sayın günşiray çok şanslı adam vesselam! Bunca yıldır ormanlarda dolaşırım, daha bir tane bile rekor boynuz bulamadım!

Biliyorsunuz avcılığın basamakları var. Bu, büyüklükleri kendilerinden menkul usulsüz avcılarımızın yaşlarını dikkate alırsak, öldürdükleri hayvanlar belli bir dönemi kapsıyor. Bu döneme “trofe dönemi” diyebiliriz. Acaba trofe dönemine gelinceye kadar, çok daha dikkatsiz ve sadece vurmaya odaklanmış dönemlerde neler öldürdüler?

Şimdi gelelim acı gerçeğe; bu kişiler başka bir ülkede olsalar, bırakın avlanmayı ellerine oyuncak tüfek bile verilmez ve büyük olasılıkla yaşamlarının önemlice bir bölümünü tutukevinde geçirirler. Ne yazık ki biz öyle bir ülkede yaşamıyoruz!

Benim bildiğim, Safari International gibi ciddi uluslar arası avcılık ve trofe kuruluşları, yasa dışı olarak avlanmış trofeleri tescil etmezler, yapılanı da avcılık olarak kabul etmezler.

Acaba yukarıda adlarını saydığımız kişiler o trofeleri usulsüz olarak elde ettiklerini bildirmek dürüstlüğünü gösterdiler mi? Ne dersiniz, yapmışlar mıdır? Bunu da yakında öğreniriz. Herhalde Av ve Yaban Hayatı Vakfı gerekli girişimlerde bulunur.

Türkiye’de elde edilmiş trofeler listesinde, ülkemizde usulsüz olarak avlanmış bazı yabancıların isimleri de var. O yabancılar da mutlaka bir Türk’ün yardım ve yataklık yapması sayesinde avlanmışlardır.

Benim anlayamadığım bir nokta daha var. Haydi yasalara uymadınız. Usulsüz olarak avlandınız. Bari kesin sesinizi oturun.

Listelerdeki usulsüz Türk avcılarının arasında Ali Haydar Üstay’ın durumu daha da ilginç!? Şana, şöhrete mi ihtiyacı var? Keşke o yasak avları yapmasaydı da, Orman Bakanlığından izin isteseydi. Orman Bakanlığı ona nasıl yaban koyunu, alageyik, ceylan avlama izni verdi ise, avlamak istedikleri diğer türler için de izin verirdi!

Bakanlık korumaya, yasaları uygulamaya gelince pek cimridir, bin dereden su getirir de, vurdurmaya gelince eli pek açıktır!  Az kalsın unutuyordum. Arslan Köksal’ın trofelerinin 4 adedinin resmi ölçümleri, Ali Haydar Üstay tarfından yapılmış. SCI Nil internet sitesindeki ‘Record Book’kitabı listesinde gözüküyor.

“Yasaklamakla hiçbir yere varılmıyor” diyenlerin yaptıkları, ve “şecaat arzederken söyledikleri sirkat” bu işte! İbret için!

Beyler, kırsal kesim avcılarına kötü örnek olacağınıza o avların korunması için niye çaba göstermediniz? Hani imam ve cemaatle ilgili bir söz vardır! Siz böyle yaparsanız tabii yasaklamakla bir yere varılmaz.

Merak ettiğim bir başka konu daha var. Ömer Borovalının 1960 sonları, 1970 li yılların başlarında av turizmi yaptırdığını biliyoruz. (Hangi yetki ve izinle onu da sormak gerek tabii!) Acaba Borovalı yaptırdığı o avlarda yabancı avcılara koruma altındaki bu türleri de avlattı mı? Açıklarsa biz de öğrenmiş oluruz.

Elbette usulsüz avlananlar sadece bu kişiler değil. Daha bildiğimiz, duyduğumuz bir çok avcı var. Aralarında kitap yazanlar da var.

Yeri gelmişken Hayati Pirselimoğlu için de bir şeyler söylemek istiyorum. Kendisini insan olarak centilmen, kadirşinas, iyiliksever, kâlp kırmayan bir kişi olarak biliyorum. Ölenin arkasından konuşulmazmış ama, kötü bir avcıydı. Tam bir et avcısıymış. Kamyonet dolusu kırmızı benekli alabalık, her avda 3-4 keçi öldürmüş. Üstelik anladığım kadarıyla trofe merakı da yokmuş. Çünkü, trofeleri eşe dosta dağıtırmış. Yine de Allah rahmet eylesin. Tanrı, günahlarını –varsa- affetsin.

Türkiye, her yıl binlerce karaca, yaban keçisi avlandırma potansiyeline sahip. Ancak, usulsüz, dolayısıyla düzensiz avlanmalar nedeniyle bu türlerin sayıları, son yıllara kadar artmadı. Bu kişilerin ceremesini namuslu avcılar çekti, hâlâ da bir ölçüde çekiyor. Ben de istemez miydim makul bir bedelle karaca, yaban keçisi, geyik avlamayı?

Ayrıca bu kişilerin yasa, avcılık sistemi, avların ve avlakların korunması umurlarında bile değil. “Yılın (Usulsüz) avcısı” ödüllerini alıp, çubuklarını tüttürürken eminim bıyık altında gülüyorlardır.

Siz diğer avcılar! Bırakın artık bu kişilere methiyeler düzmeyi. Avlarınıza sahip çıkın. Yoksa ne bu türleri avlayabilir, ne de maliyeti yivsiz tüfekle aynı olan bir yivli tüfek sahibi olabilirsiniz. Biz bu türleri korumaya çalışıp, avlamadık. Siz de bir el verin de, sizin, bizim hakkımız olan avları usulsüz olarak vurup Safari International’ın listelerine giren bu kişilerden kurtulalım. Çocuklarımız, torunlarımız,  düzgün bir şekilde avlanabilsinler. Onların usulüne uygun olarak avlayacakları trofeler, şimdiki kaçakların yerini alsın!

Ankara 2009 Mayıs
Serhan Göksu

AV VE YABAN HAYATI KORUMA, GELİŞTİRME VE TANITMA VAKFI, ÜLKEMİZDE YASA DIŞI OLARAK AVLANMIŞ OLAN YUKARIDAKİ TÜRLERİN, SAFARI INTERNATIONAL LİSTELERİNDEN ÇIKARILMASI VE BU USULSÜZ AVCILIĞI GERÇEKLEŞTİREN KİŞİLER HAKKINDA GEREKLİ YASAL TAKİBATIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ İÇİN GİRİŞİMLERİNİ BAŞLATMIŞTIR.

VAKIF, TÜM BU BİLGİLERE ZATEN SAHİP OLAN ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞININ DA, YASALARIN KENDİSİNE VERDİĞİ GÖREV GEREĞİ, BENZER İŞELMLERİ İVEDİLİKLE YERİNE GETİRMESİNİ BEKLEMEKTEDİR.

http://www.avyaban.org/infoView.aspx?id=530

Emin KOÇAK
1953 ANKARA
Uyum fikirlerin ortak olduğu yerde geçerlidir,
Uyum yoksa fikirler çatışıyor demektir.

Çevrimdışı Vedat DURAN

• Müdavim Üyemiz
  • Epagneul Breton:Minimum ebatta Maksimum Performans
Ynt: TÜRKİYE'NİN ÜNLÜ USULSÜZ AVCILARI
« Yanıtla #1 : 11 Mayıs 2009, 16:27:04 »
harika bir araştırma yazısı ,
bakanlık avcılık izinleri ile ,Safari International listesine giren trofelerin karşılaştırılması sonuç ortada ,
ya listeye giremeyen trofeler demiyecem katliamlar.....
mikrofon uzatıldıgında mangalda kül bırakmayanların iğrenç yönü bu .
tahmin ettiğim şeylerdi ama bu kadarına pes açıkçası
  • Epagneul Breton, Winchester Select Lıght Gold
  • Epagneul Breton, Beretta 391 Light
  • Epagneul Breton, Fabarm L4S
  • Epagneul Breton, Zabala Side Look Çifte
  • Epagneul Breton , Akus Çifte
  • Epagneul Breton Benelli Vinci
Vedat DURAN
1974 Çan ÇANAKKALE
0 543 831 32 24
Mininum Ebat Maksimum Performans

Çevrimdışı Savaş ÇETİN

• *
« Yanıtla #2 : 11 Mayıs 2009, 16:56:03 »
Emin abi bulmuşsun yine can alıcı konuyu. En çok üzüldüğüm konu da; adı geçen bir çok kişi şu anda Türkiye' de avcılık için çalışıyor gibi görünmesi ve buna inanan ciddi sayıda avcı olması. Vur, öldür. Azalmaya başlayıncada sürdürülebilir avcılık diye çık ortaya. Avcıyı arkana almak için, bir kaç süslü haf et; Tamam. Bu kadar basit olmamalı bence.
Savaş ÇETİN
1976 Eşme UŞAK

Çevrimdışı A.Selçuk KARAKÖY

• *
    • REMINGTON
« Yanıtla #3 : 11 Mayıs 2009, 17:11:21 »
Serhan bey iyi güzel yazmışda..Kar motoru üstünden Küçük tekeleri kim eşine dostuna vurduruyormuş zamanında ?Kim görevinden edilmiş?Bu tarz avlarda avlananlar neden Türk vatandaşı değilmiş?

Yoksa yazı çok güzel olmuş...Diycek 1şey yok...

RASTGELE

BU ARADA ESKİ AVCILAR EĞER BULABİLİYORLARSA 1980 YILINA KADAR OLAN TEZKERELERİNİ ..BİRDAHA İNCELESİNLER  DERİM...

TÜRKİYEDE HEMEN HEMEN BAHSİ GEÇEN YILLARDA...LEOPAR-KAPLAN-ERKEK KARACA VE ERKEK KEÇİ AVI SERBESTTİ...

« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2009, 17:19:54 Gönderen: A.Selçuk KARAKÖY »
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]
 ''İyi düzenlenmiş bir Milis, özgür bir Devlet’in güvenliği için şart olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlâl edilemez.” Amerikan Anayasası

• *
    • REMINGTON
« Yanıtla #4 : 11 Mayıs 2009, 18:52:08 »
Sevgili Semi....Her 10 yılda Türkiye gelişmekde ve daha çok bilgilenmekde...

Bence bu yazılan yazı çok üzücü...Ali ÜSTAY koca usta...milyonlarca $nı ava harcamış biri..
Ömer BOROVALI koca usta.Hayati PİRSELİMOĞLU koca usta ALLAH RAHMET EYLESİN...
Bak yukarda yazdım...Erkek karaca-erkek teke serbest..

Şimdi eskileri açmaya gerek yok..baştada dedim her 10 yıl ülke ve kafalar değişiyor....PİRSELİMOĞLUNUN yawru ve dişi ayılarla resimlerini görmek...3-5 tane 90 cm altı keçi resimlerini görmek benide üzüyor...Fakat ozamanlar TROFE avı diye bir deyim yoktu..

76 yılında bu avlar serbesti..kusura bakmayın birden bıçak gibi keserseniz avcılığı 90lı yıllara kadar sürer ....

Şu anı düşünün ne güzel yazıyor herkes vicdan vicdan......
Şu an canlı mühre serbest değil...teyp değil..kullanılmıyormu..kullanılıyor....
Bir 10 sene sonra onlarda kullanılmaz....Taşların yerine oturması lazım....

Her zamanki gibi avyaban yine çok kötü bir yazı yazmıştır...

Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]
 ''İyi düzenlenmiş bir Milis, özgür bir Devlet’in güvenliği için şart olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlâl edilemez.” Amerikan Anayasası

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 11 Mayıs 2009, 18:53:44 »
deveye sormuşlar boynun neden egri diye,boyun fıtıgı oldum demiş:))bahsi gecen usulsuzlukler miruru zamana ugramıştır,80-90 lı yıllardan bahsediliyor ki ozamanlarda avlanma belgesi diye birşeyden kimsenin haberi yoktu,tüfek ruhsatı desen olsada olur olmasada olurdu,şimdiki durumumuzla o devirleri yargılamak bence haksızlık olur,şimdi ismi gecenlere sorulsa oh nede iyi yapmışız diyeceklerini sanmıyorum,kendilerinin yaptıkları hataları başkalarınında yapmaması için yurdum avcısını bilinçlendiriyorlar,bunda bir kötülük görmüyorum,ve avcı buyuklerim abilerim ustalarım olarak kendilerini kabul ediyorum..kimsede sütten çıkmış ak kaşık degildir,ve hata insana mahsustur..ders almak tekrarlamamak ve yanlışa teşvik etmemek önemlidir kaanatimce..tşk
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

• *
    • REMINGTON
« Yanıtla #6 : 11 Mayıs 2009, 19:36:21 »
Konunun  yayımlandığı Vakıf gündemden düştü kaşıntı başladı sanırım...

Yahu şu...

İNCİ KEFALLERİNE NE OLDU ..?  BİR ANLATINDA AYDINLANALIM...

ÖLMÜŞ İNSANLARIN  VE  ŞU AVCININ YAKASINDAN DÜŞÜN YETER ARTIK   

:)
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]

Çevrimdışı Fazlı BOZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 11 Mayıs 2009, 23:08:49 »
Sevgili Mustafa bey ölmüşü,kalmışı kalmamış artık ne varsa sırtımıza sarmaya çalışıyorlar,eleklerini asanlar,kılıçtan daha keskin olmuşlar sanırım.
Anadolu ödülünü bu yıl kim aldı acaba,sizce kimlere layık olması gerek.
Bern şahsen l983 ten bu yana hiç kuralsız avlanmadım,kimseyide aldatmadım.Aldatsaymıydım acaba.Karacalar evimin karşısında gün ortası otlayıp duruyorlarda.
Avına avcısına vede doğasına sahip çıkan dostlara selmolsun.Bu ülke hepimizin.
Fazlı BOZ
1949 Eynesil GİRESUN

Çevrimdışı İsmail ÇIKRIKÇI

• *
« Yanıtla #8 : 11 Mayıs 2009, 23:34:36 »
N.Yıldız hanım vaktiniz varsa yazınki herkez bilgi sahibi olsun.
İsmail ÇIKRIKÇI
1957 BALIKESİR
Tel. 05326577460

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 12 Mayıs 2009, 00:14:51 »
Serhan bey iyi güzel yazmışda..Kar motoru üstünden Küçük tekeleri kim eşine dostuna vurduruyormuş zamanında ?

Kim görevinden edilmiş?

Bu tarz avlarda avlananlar neden Türk vatandaşı değilmiş?

Sayın A Selçuk ifadelerinize göre belli ki siz kar motoru üzerinden küçük tekeleri kimin vurdurduğunu bilmektesiniz. samimiyetinize güvenerek sizden bu söylediklerinizi daha açık bir dille yazarak bizleri bilgilendirmenizi diliyorum...

Ayrıca bahis konusu yıllar da av yasağı yoktu diyorsunuz! Ama benim okuduğum yazının sonunda gerekli yasal işlemler başlatılmıştır diyor!

Sizce acaba hangisi doğru?
Emin KOÇAK
1953 ANKARA

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 12 Mayıs 2009, 00:20:56 »
Sevgili Mustafa bey ölmüşü,kalmışı kalmamış artık ne varsa sırtımıza sarmaya çalışıyorlar,eleklerini asanlar,kılıçtan daha keskin olmuşlar sanırım.
Anadolu ödülünü bu yıl kim aldı acaba,sizce kimlere layık olması gerek.
Bern şahsen l983 ten bu yana hiç kuralsız avlanmadım,kimseyide aldatmadım.Aldatsaymıydım acaba.Karacalar evimin karşısında gün ortası otlayıp duruyorlarda.
Avına avcısına vede doğasına sahip çıkan dostlara selmolsun.Bu ülke hepimizin.

İlahi fazlı bey gecenin bu saatinde beni güldürdünüz rabbimde sizi güldürsün, çok yaşayın..

Evet bence de bırakın sizin evin karşısında karacalar gün ortası otlayıp dursunlar. ;) :D

Saygılarımla
Emin KOÇAK
1953 ANKARA

Çevrimdışı Fazlı BOZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #11 : 12 Mayıs 2009, 09:22:43 »
Sevgili Emin bey Rabbim hepimiz Güldürsün inşallah.Sizler gibi değerli dostlarımızda olmasa,kendini avcı sayanlar doğanın kökünü kazıyacaklarmış.Bu güzelim ülkemize yazık olmuş.Vurmaktan ziyade avcının av seyretmesinden daha güzel ne olabilirki.
Avına,avcısına ve de doğasına sagip çıkan dostlara selam olsun.
Fazlı BOZ
1949 Eynesil GİRESUN

• *
    • REMINGTON
« Yanıtla #12 : 12 Mayıs 2009, 15:38:53 »
Sayın A Selçuk ifadelerinize göre belli ki siz kar motoru üzerinden küçük tekeleri kimin vurdurduğunu bilmektesiniz. samimiyetinize güvenerek sizden bu söylediklerinizi daha açık bir dille yazarak bizleri bilgilendirmenizi diliyorum...

Ayrıca bahis konusu yıllar da av yasağı yoktu diyorsunuz! Ama benim okuduğum yazının sonunda gerekli yasal işlemler başlatılmıştır diyor!

Sizce acaba hangisi doğru?

Avyaban ne diyebilirimki..Emin bey 1953 doğumlusunuz...eski av tezkerelerinizi karıştırın derim..
Ben bişey demiyorum....Erkek karaca-erkek teke-leopar-kaplan avının o yıllarda serbest olduğunu söylüyorum...

Valla kimler aktif görevlerinden men edildi...kimler kaçak avcılık yaptı,teyp avcılığını ki başında asker bekleterek kimler yaptı..Bu uzar gider ..Bence eskiye bok atmaya gerek yok ne o taraf ne bu tarafa sadece geleceğe bakmak lazım diye düşünüyorum..

Kimler diye sormuşsunuz sizlerin çok daha iyi bilmesi gerekiyor yaşdan dolayı...
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]

• *
    • REMINGTON
« Yanıtla #13 : 12 Mayıs 2009, 15:43:12 »
Bu yazılanlar bir şeymi? O kadar tanınmış eski federasyon ve vakıf  başkanlarının da içinde bulunduğu avcı varki. Buradaki sayfalar yetmez. Hadi neyse

Yıldız hanım zaten bu yazının alındığı yer sizlerin bahsettiğiniz kişilerin bir uzantısı....
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]

Çevrimdışı Ahmet UZELLİ

• Müdavim Üyemiz
  • RASTGELE
« Yanıtla #14 : 12 Mayıs 2009, 15:55:09 »
Bu akşam saat 20,de Yaban tv,de  sayın ömer Boravalı  sorularınızı  cevaplandırıyor.Mesaj yolu ile. 

Yapımcı : Ömer Borovalı

Avcılık Dünyasının Duayenlerinden C.I.C Uluslararası Av ve Yaban Hayatı Koruma Konseyi Türkiye Başkanı Ömer Borovalı Her Perşembe saat 21.00 de, Av ve yaban yaşamını takip eden uzmanlar,Deneyimli avcılar,Akademisyenler,ve resmi kurumlar ve kuruluş yetkilileri ile, sorunları cesaretle ve açıklıkla masaya yatırıyor..çözüm yollarını araştırıyor..
« Son Düzenleme: 12 Mayıs 2009, 19:12:39 Gönderen: Ahmet UZELLİ »
Ahmet UZELLİ 
1968 BURDUR Bulunduğu il İZMİR 
http://www.deutsch-kurzhaar.de/

upload pics

Çevrimdışı Ümit TUNÇ

• *
« Yanıtla #15 : 29 Mayıs 2009, 13:04:03 »
''Sahte imamın arkasında namaz kılmak kıyamet elemetlerindendir'' derler. Bu bahsi geçen şahıslar dönemin eğitimli insanlarıymış kötü duruma engel olmak yerine ortak olmuşlar , tahsilli zengin adamlar bunu yaparsa aç köylü ne yapsın? Şu an kötü geçmişlerine sünger çekip olan oldu bundan sonra faydalı işler yapalım deyen de yok şöyleki; Anadolu avcılık ödülleri dediğin kim daha çok vurmuş, kim enbüyüğünü vurmuş? büyük avcılık bu olmamalı benim çevremde de 1 gecede 7 tavşan, 1 çuval bıldırcın öldüren var, o zaman bunları da bu listeye eklemek lazım.Belki bunların içinden gerçekten gelecek için bir dikili ağacı olan vardır haksızlık etmek istemem ama insanların yasakların kesinlikle uygulanamadığı bir ortamda yasakları kaldıralım deyeceğine nasıl uygularızı konuşması lazım, yine tekrar ediyorum, geçmişindeki yanlışlarından gerçekten pişman olan yaşı kemale ermiş insanların eski uygunsuz görüntülerini o zamanlar yasak yoktu deyip bugün av anılarında teşhir etmeleri yanlış ve kötü örnektir,limitlerin, av günlerinin arttırılması üretim yapılmazsa soykırma dönüşür. Yaban domuzunu bile tarım zararlısı olarak şu anda avlayıp içindeki yavrularını boşaltan insan kılıklılar var. insaf yahu.bu tip insanlara ülke avcılığnın ihtiyacı var mıdır emin değilim. Bu şartlar altında 15-20 yıl sonra hala av vurmak hala avcılık yapmak istiyorsak avımıza şimdiden sahip çıkalım mevcut sistemin ve kuraların değişmesini sağlayalım, yasakları gerçekten işletmenin yollarını arayalım, yada her zaman parası olanın insanca yaşadığı bu ülkede parası olan özel avlakta avlansın bizde yaban tv'den seyrederiz yaptığımız en iyi şey bu zaten.
teşekkürler herkeze rastgele
Ümit TUNÇ
1977 TEKİRDAĞ

Sedat ALADA

• Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : 16 Temmuz 2010, 23:26:21 »
bu yazıyı yazdığınız için teşekkür ederim sizlere listede saydığınız büyükler ve saymadığınız bazı doktorlar meralarda teyiple avlanıp televizyonda bohçacılara savaş acıyolar utanmadan.gercekten çok yazık

Çevrimdışı Fazlı BOZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #17 : 19 Temmuz 2010, 12:04:49 »
Sevgili Emin bey öncelikle bu güzel bilgilendirmenizden dolayı seni kutluyor,ayni zamandada teşekkür ediyorum.
Duayen avcılarımızın bilinmiyen yönlerinin biz avcılar tarafından bilinmesini sağladınız.Avcılardan yana görünüpte avcılığımızı ran kapısı haline getirip biz gariban avcıları avlanmaktan men etme noktasına getirmekte olanlarıda bir araştırıp listelerseniz çokt sevineceğiz.
Kimlein ne amaçlı hizmet ettikleri daha iyi anlaşılmış olur sanırım.
Karadenizden selamlar sevgiler sunuyorum.
Fazlı BOZ
1949 Eynesil GİRESUN

Çevrimdışı Mustafa ÇAY

• *
  • Avına Saygı Duymayan Avcı Olamaz
« Yanıtla #18 : 13 Ekim 2010, 13:23:29 »
selamlar,
köylü açlıktan, zengin ego tatmininden,eğitimli olan "avlanmakla av bitmez mantığı ile" eğitimsiz "kendi tarlamda avlanırım kimse bana karışamaz" mantığı ile...bunun sonu yok
İstanbulda öyle semtlerde öyle tipler var ki... 20 TL versen git şu adamı vur desen gözünü kırpmadan vurur...
bence herşey insanın kendinde bitiyor...
rastgele...
  • Stoeger M3000 Pregrine Max5
  • Huğlu 601 GB
  • Kral Superpoze
  • Hatsan Mod 135
Mustafa ÇAY
1980 İSTANBUL

Çevrimdışı Aslan ŞEN

• *
« Yanıtla #19 : 13 Ekim 2010, 15:43:35 »
Emin beyin araştırmasını taktir ediyorum. Güzel bir konu, bu bize hiçbir şeyin gizli kalmadığını açıkça gösteriyor ama yapılan hataların teklarlanmamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum insanlar hatalar yapar önemli olan ders alıp tekrarlamamaktır bence,  bunu kimseyi savunmak için yazmıyorum ,haddim de değil. Kendi geçmişimi sorguladığımda 25 yılın üzerinde bir fiil avcıyım usülsüz avlandığım zamanlar oldu çok genç ve çok bilinçsizdim. Şimdi aile büyüklerim yaptığım avları benim oğullarıma anlattığında çocuklar bana hesap soruyor sende bizim yaşımızda bunları yapmışsın bize neden yaptırmıyorsun diye utanıyorum KEŞKE YAPMASAYMIŞIM ama söylüyorum o konuda cahildik bilemedik ama şimdi biliyoruz ve o yüzden çocuklarımızın yapmasını istemiyoruz belki bu sayede hatalarımız af olur.
Aslan ŞEN
1969.SAMSUN-ALAÇAM.  ( İkamet)Tekirdağ

Çevrimdışı Bülent KOCA

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #20 : 28 Ekim 2010, 09:25:42 »
Bu konular gündeme geldiğinde inanın tansiyonum yükseliyor,bence hala değişen birşey yok!Emin olun bu arkadaşlarımızla o günlerde konuşmuş olsaydınız;Sütte leke var,bende yok! diyeceklerdi.
Şimdi, durum yine böyle;konuşmaya yazmaya geldi mi mangalda kül bırakmıyorlar.Maşallah vurma(etçilik) konusunda da sınır,yasak, limit tanımıyorlar.Ama av hayvanı üretimi için 1 tl dendi mi:Bahane üretme konusunda yarışıyor bu tipler ,daha ne diyeyim hiçbirşey değişmediği gibi malum kanal sayesinde eskiden bu işi yapan 3-5 kişi iken şimdi sayıları binlerle ifade edilebilir.
Bülent KOCA-1970  Çal   505 8281132 Alaşehir

Çevrimiçi Sebahattin ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #21 : 28 Ekim 2010, 10:22:32 »
sonunda:ERGENEKON burayada sızdı.
Sebahattin ÖZTÜRK
1955  ANKARA

Çevrimdışı A.Hakan SARIYILDIZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 29 Temmuz 2011, 15:34:02 »