Sadece çifte veya tek kırma kullanılarak avın bollaşacağına gerçekten inanan var mı?
Elbette bir şeye inanmak için kesinlik, doğruluk gerekmez. Şuna inanıyorum dendi mi saygı duyulması gerekir. Yok doğrusu da budur denecekse, ispatı aranır, araştırma beklenir, istatistik istenir,... Yani bilimsellik aranır. İspatı olmayan şey varsayım bile sayılmaz.
Sadece çifte veya tekli kullanılırsa daha iyi olur deniyorsa, buna da yalnızca olabilir derim. Memlekete kaz, ördek az geliyorsa sebebi tüfek midir? Keklik azsa, çil yoksa, çulluk azsa sebebi tüfek mi yoksa, dipçiğin ardındaki midir? Ya da daha başka şeyler de olamaz mı?
Doğayı ve avı seven iyi niyetli avcıların fedakarlık düşünmeleri ve yapmak istemeleri takdir edilecek bir şey ama şayet teşhis yanlış ise, işler kötüye gitmeye devam ederse nasıl bir fedakarlık düşüneceğiz? Sapan...??
İyi bir şeyler yapmak istemek ve elinden geleni yapmaya çalışmak gerçekten bir fazilet işareti ama daha önce de verdiğim bir örneği vermek istiyorum: Trafik kazaları meselesini çözmek için otomobillerin hız sınırlarını mı düşünmeliyiz yoksa, şoförleri yetiştirip, akıllıca kurallar koyup denetlemeli miyiz?
Takozsuz kullanım veya her ne çeşit olursa olsun av suçu işleyen kişiler yüzünden tüfeklerime takoz sabitlemeye, 1+1 yapmaya veya alıştığım bir şeylerden vazgeçmeye hiç niyetim yok. İstersek 12+1 atarlı tüfekle çıkalım, dönüşte limiti aşmış yakalanacağımızı düşünürsek kabahat işlemeyiz. Yok denetim falan gene olmaacaksa, "bakınız: Eski avcıların fotoları"... çifteyle bile neler yapılabiliyormuş. Kuralları çiğneyen adamın işini zorlaştıracağım diye neden fedakarlık edecekmişim?
Bohçacı, bohçacı! başka şey yok. Her otomatik kullanan bohçacı mı? Her çifte kullanan gerçek avcı mı? Nasıl bir ayrım yöntemidir bu? Böyle pasif doğaseverliğin sonu tüfeği müfeği bırakıp fotoğraf makinesi ile dolaşmak.
Denetlemeye gelince devlet yapsın deriz ama kaç memurla ne zaman yapacak hesabnı bilen de yok, soran da. Suç işleyeni görünce ihtar veya ihbar edin desek, bu işlere de bulaşan yok. Eee??
Dostlar kusuruma bakmayın. Kimseyi incitmek istemiyorum. Hele de şuradaki "bence" gerçek avcıları üzmeyi hiç istemem. Yalnız ben de üzülüyorum. Üzülüyorum çünkü kabahat tüfekte, falan tüfeği kullanmayalım demek gerçek çözümlerden uzaklaşmak demek bence. Böyle düşünürsek, köpekleri yasaklasalar daha iyi. Bunu tekrarlıyayım mı her yerde? Köpek olmadan av bulmk, düşeni almak her zaman kolay mı? Adam salıyor 7-8 köpeği, mıknatıs gibi avları buluyor ve nerede duracağı vicdanına kalmış. Köpek olmasa yapabilir mi? Yasaklayalım mı köpekleri?... Benzemedi mi?