Gönderen Konu: 20 KALİBRE TÜFEKDE FİŞEK SEÇİMİ  (Okunma sayısı 67374 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M.Aytaç TOK

• Müdavim Üyemiz
20 KALİBRE TÜFEKDE FİŞEK SEÇİMİ
« : 08 Mart 2009, 21:46:54 »
Öncelikle merhabalr,
Sevgili dostlar 12 kalibre tüfeklerde hangi mevsimde hangi fişeği (gramajolarak) iyi kötü biliyoruz ve olumlu sonuçlar alıyoruz. Ancak 20 kalibrede çok tecrübem yok.  Eğer bilgilendirirseniz çok sevinirim.(Yaz dolusu kaç gram saçma ya da kış dolusu kaç gram saçma gibi...) Çünkü nedense bu kalibrede buna pek dikkat etmiyorum ve randıman alamıyorum. saygılarımla...
Mustafa Aytaç  TOK
1968 ADANA

Çevrimdışı M.Aytaç TOK

• Müdavim Üyemiz
Ynt: 20 KALİBRE TÜFEKDE FİŞEK SEÇİMİ
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2009, 19:13:27 »
vallaha arkadaşlar 20 gündür bir üyemiz bile yorum yazmadımı yoksa yazamadımı bilmem ama demekki pek paylaşımı sevmiyoruz anlaşılan.
Mustafa Aytaç  TOK
1968 ADANA

Çevrimdışı Erol KEÇECİ

• *
  • pointerle avlanmak bir başka
« Yanıtla #2 : 23 Mart 2009, 19:38:58 »
aytaç hocam merhabalar.zannedersen 20 kalibre tüfek buralarda iki yıldır kullanıyorlar ve çok da güzel randıman alıyorlar.özelliklede keklik ve üveyik avında seneye bende kullanmayı düşünüyorun keklik avında hafif olduğu için çok rahat oluyor.bu konuyu senin için arkadaşlara sorup sana daha net bilgi vericem.SAYGILAR SELAMLAR
  Erol KEÇECİ 1969
 GİRESUN--İZMİR/SELÇUK ikam.

Çevrimdışı Abdullah ÇETİN

• thehunter13
  • Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 23 Mart 2009, 20:08:14 »
bende 20 cal keklik avında kullanıyorum sağok havada 32 gram wincester 7/5 no  çok güzel tavsiye ederim bir diyeride sağok ve sıcak mevsimde 28 gram sega marka 6 no keklikte mükemmel randıman aldım
Abdullah ÇETİN
1979 Tatvan BİTLİS 05324683715
www.mostarhoteltatvan.com
04348279192

Çevrimdışı M.Aytaç TOK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2009, 05:17:37 »
Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ben yaklaşık 10 senedir 20 calibre tüfeğe sahibim. Ancak Cemal Beyinde dile getirdiği gibi 25 gr ve 28 gr başka yok. Buda Adana ortamında çok sert oluyor. Bir türlü randıman alamadım . Bende diğer 12 calibre tüfeklerimi kullanıyorum. Ama keklik ve üveyikteki av yakalama hüneri müthiş. Bu yüzden acaba kendince ölçüler çıkarmış olan arkadaşım  varmıdır diye düşündüm. Bu arada Erol Bey Tony mükemmel oldu. İnşallah en yakın zamanda gönderirim fotolarını. Adanadan saygılarımla...
Mustafa Aytaç  TOK
1968 ADANA

Çevrimdışı Servet ÖNCEL

• *
« Yanıtla #5 : 24 Mart 2009, 22:11:22 »
M.Aytaç bey, fişeklerden randıman alman için en güzeli, kendi dolunu bulmandır, malesef başka illerdeki avcı arkadaşın bulduğu dolunun sana faydasının olabileceğini sanmıyorum,aynı sorunu yazın üveyik avında  12 calibredede yaşıyorum. çünkü Adananın sıcağının fişek dolusunun üzerinde bir başka etkisi vardır,  aynı fişek ağaç gölgesinde bir başka, güneşte bir başka, dağ kesiminde ve ova kesiminde, sabah-öğle-akşam bir başka patlıyor.Urfaya üveyik avına gittiğim zaman tüm malzemeyi beraber götürüp orada fişeğimi mecburen dolduruyorum.Örneğin 25 gram sertmi geliyor?20 grama düşür, baskıyı azalt, doluyu bulana kadar deneye devam etmek gerekir diye düşünüyorum.Nacizane fikrim budur.
Servet ÖNCEL
1960 ADANA

Çevrimdışı Ali ÖZHAVUTÇU

• *
« Yanıtla #6 : 14 Haziran 2009, 19:57:21 »
Ülkemizde yeni duyulmaya başlanan 20 kalibre'lerle kuş avcılıgı gerçekten çok zevklidir.bu tüfeklerin en büyük avantajları hafif ,daha fazla basınç ürettiklerinden daha uzun menzilli ,cap daraldıg içinde bence daha düzenli saçma huzmesidir.20 no. tüfek şoklu ise avcıya nişan almak için daha çok zaman tanır,ama ülkemizde yeni tanındıgından olsa gerek malzemesi kıttır,25-28.gr. dışında pek bulunmamaktadır, bıldırcın avında zorunlu en düşük 25 gr.kullanıyor ve iyide sonuç alıyorum,tüfeginiz 76 mm. yataklı ise 36 gr.a kadar fişek bulunulabiliyor. saygılarımla.
Ali ÖZHAVUTÇU
1962-Aydın-0532 2319722

Çevrimdışı Hasan BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 28 Ağustos 2009, 01:56:06 »
Değerli bilgiler için teşekkürler..

Anladığım 20 cal lerde saçma grubmanı toplu.Peki namlu boyu kısa ( 51 olabilir 58 olabilir vs) 20 kalibre tüfekte nasıl sonuçlar alırız?
1982 Konya

Çevrimdışı Bilal ARABACI

• Müdavim Üyemiz
  • Önce Emniyet Sonra Hareket
    • Av, Atış, Güvercinler Hakkında Videolar
« Yanıtla #8 : 28 Ağustos 2009, 04:39:40 »
Nejat Uner ustatdan ogrendigime gore; Arjantinliler (uveyik avinin agababasini yapan/yaptiran adamlar) 20 numara tufek kullaniyorlar uveyik avinda ve kullandiklari fisek 7.5no, 25gr. mis.
Yaptiginiz/yapacaginiz ava ve hava sartina gore oranlarsiniz kafanizdan, yani ben oyle yapiyorum zati fisek bulunmuyor dogru durust. Bulabildigim en cesit yer http://www.armer.com.tr/
FEDERAL 20 CAL. 25 GR 7,5 NUMARA AV FİŞEĞİ   
FIOCCHI GFL 20 CAL 28 GRAM 7 NUMARA AV FİŞEGİ
LUXOR 20 CAL. 7 NUMARA AV FIŞEĞI
Y.A.F 20 CAL.9 NUMARA AV FİŞEĞİ (BIOR TAPA )

ben bunlari aldim bakalim uveyikte ve bildircinda kullacagiz nasipse.
Bilal ARABACI, 1984 İstanbul, Bahçelievler, Yenibosna
www.youtube.com/bilalarabaci
www.bilalarabaci.com
Av, Atış, Güvercin Yarışları Hakkında Videolar
[img width=100 height=100]http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/KArisik/bilalarabaciCOM/bilal-arabaci-com-100x100-imza-resim_zps1e033b

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 28 Ağustos 2009, 16:32:40 »
-1- 20 Cal. Kendi dolularım.

-2- 12 Cal. Kendi dolularım.

-3- 12 Cal. Kendi dolularım.

-4- Boru tapa.

-5- Kanatlı tapa.

-6-

-7-

-8-

Resim 1 sol baştan 2 fişeğe dikkatli bakarsanız saçmalar tapadan dışarıda kalıyor!

Piyasada bulunan power tapalar maalesef bu şekilde üretildiğinden saçmalar namlu içinde belli bir oranda sıvama yaparak gidiyor.

Resim 4 ve 6 Boru tapada ise saçmalar tapadan taşmıyor ve tapa diğer power tapalarda olduğu gibi kanatları üç parça değil boru şeklinde silindirik yekparedir. Bu nedenle saçmalar namluya temas etmediğinden namlu içinde kesinlikle sıvama söz konusu değildir!

Resim 6 ve 7 Saçmaları boru tapaya doldurduktan sonra ağzına mika kapak koyuyor ve bu şekilde kovanın içine yerleştirip ağız kıvırmasını yapıyorum.

Resim 8 Görüldüğü gibi bir fişek elde ediyorum.

Boru tapalı fişeklerimle en az hayvana 50 mt. de ateş ediyorum çünkü saçma ilk 20 mt. yi mermi olarak gidiyor. En randumanlı vuruş mesafesi ise 75 Mt.

Gelelim nasıl doldurduğuma...

Öncelikle elinizdeki kovanın kapsülünün nasıl bir ateşleme gücü olduğunu iyi test etmeniz gerekir. Şunu unutmayın iyi bir kapsül, kovana barut koymadan ateş edildiğinde saçmayı namlu dışına atar!

Şu anda piyasada bulunan kapsülün dışı bakır olanları tercih edin. İdare eder. :D

Barut piyasada şu anda ithal bulunuyor bazı uyanıklar ..... firmasının getirdiği yeşil barutları MKE diye satıyor buna çok dikkat edin hali hazırda MKE üretimi barut bulunmamaktadır. ;)

Bıldırcın dolusuna ölçü olarak ithal barut dan 1,20 Saçma No:10 - 30 Gr. Bu ölçüyle henüz bıldırcına çift fişek atmadım ve hayvan hep cansız düşüyor "fitilleme mükemmel." ;D

Keklik Tavşan dolusuna 1,30 Barut Saçma No:6/7 - 30 Gr. Ağız kıvırması azami basınç veriyorum.

Ördek Kaz dolusuna 1,35 Barut Saçma No:3/4 - 30 Gr. Ağız kıvırması azami basınç veriyorum.

Tek Kurşun Şavrotin 1,40 Barut Ağız kıvırması asgari basınç!

Piyasadaki çoğu fişeğin çok sert patlaması o fişeğin iyi olduğunu göstermez! örneğin 1,00 barut koyup fişeğin ağzını azami ölçüde basınç verip kaparsam top gibi patlar ama benim 1,40 barut koyup asgari basınçla kıvırdığım fişek normal patlar. ;)

Dolularımın çıkış hızlarını MKE labaratuvarında test ediyorum, dolularımın çıkış hızı 850m/s

Daha öncede söylemiştim bu işler anlatmayla pek olmuyor. Ankara'da olan arkadaşlar malzemelerini alıp yanıma gelirlerse nasıl doldurduğumu canlı olarak izleyip tatbik edebilirler... ;)

Resim 2 deki 12 Cal. Kurşun ve şavrotinler Özkara firmasının ihracata yaptıklarındandır piyasada bulunmaz bilginize.

Offf oruç oruç yoruldum bu gün bu kadar yeterrrr

« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2009, 23:46:55 Gönderen: Emin KOÇAK »
Emin KOÇAK
1953 ANKARA
Uyum fikirlerin ortak olduğu yerde geçerlidir,
Uyum yoksa fikirler çatışıyor demektir.

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 28 Ağustos 2009, 17:32:53 »
 EMİN BEY VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER BİZ DAHA ÇOK MALZEME SIKINTISI ÇEKİYORUZ POWER BORU TAPALARDAN NASIL TEMİN EDEBİLİRİZ ...... SELAMLAR......
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
  • osman döşler. 1968-istanbul
« Yanıtla #11 : 28 Ağustos 2009, 18:09:13 »
Hakan plastik tapa İstanbulda Can baba av bayiinde vardı. Orada görmüştüm, bir ara arkadaş Cabelastan arkadaşımda getirmişti bir ara 20 cal tapalardan.
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2009, 18:11:52 Gönderen: Osman DÖŞLER »
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 29 Ağustos 2009, 14:11:24 »
Hakan plastik tapa İstanbulda Can baba av bayiinde vardı. Orada görmüştüm, bir ara arkadaş Cabelastan arkadaşımda getirmişti bir ara 20 cal tapalardan.

TEŞEKKÜRLER OSMAN ABİ
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Hakan AKSU

• *
« Yanıtla #13 : 29 Ağustos 2009, 16:55:34 »
merhaba aytaç 1997 yılından beri 20 çap kullanmaktayım sana tavsiyem keklikte RC SİPE  26 g.7 no  kullanman çok iyi randuman alacaksın. çok soğuk havalarda 28 g kullanabilirsin ben bıldırcın ve çullukta 25 g.9.ve 10 numara kullanmaktayım.çok iyi randıman alıyorum.20 çap tüfek lerde ince saçma daha iyi randuman veriyor,tercih yaparken bunu göz önünde bulundur.rastgele
Hakan AKSU
1967  ISPARTA

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
« Yanıtla #14 : 31 Ağustos 2009, 21:42:48 »
Emin ağbi fişekler kalem gibi :) bende  20 no tüfek alırsam fişekleri doldurmaya yanına gelirim :)
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 01 Eylül 2009, 00:48:56 »
Emin ağbi fişekler kalem gibi :) bende  20 no tüfek alırsam fişekleri doldurmaya yanına gelirim :)

Bu Pazar gölbaşındaydım tulumtaş köyü civarında fişeklerle tek tek atış yaptım.

Mavi tek kurşun 150 metrede hedefi duman etti çok tehlikeli bir kurşun.

20 Cal.No:10 40 metrede 2*2 Mt. Fleksiglas attım grupman harika 1,5 metre çapında daire tüm saçmalar içinde. ;D

Çift bilya olan 150 metrede tam isabet ikinci misket birincinin 10 cm altında. ;D

Diğerleri zaten yıllardır aynı ayar...

fişek çapı önemli değil her çapta doldurum. Ne zaman gelirsen benim için zevktir. Yanlız malzemelerini tam olarak getir. ;)

Bu arada unuttum atışları yapan tetikçi merdan kaçar... :o
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 01:04:38 Gönderen: Emin KOÇAK »
Emin KOÇAK
1953 ANKARA

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #16 : 01 Eylül 2009, 00:58:47 »

Osman bey Cabelasdan getirmek burdan almaktan daha ucuza geliyor.

Boru tapalar şu anda bastırmaya kalkarsanız tanesi 150 kr. geliyor, ama en az 100,000 adet bastırırsanız ancak o zaman tanesi 20 kr. oluyor. bu kadar tapada ancak üreticiye yarar. :D

Zamanında ben epey tedarik etmiştim sanırım bana bir 10 sene daha yeter.

Emin KOÇAK
1953 ANKARA

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
« Yanıtla #17 : 10 Eylül 2009, 22:42:06 »
Emin ağbi inşallah ankarada fişek doldururuz, fişek dolduruken muhabbet başka olur.

tulumtaş köyünde bıldırcında çokmuş sen merayıda yazmışsın ağbi
bazı arkadaşlar ankarada mera soruyordu forumda buradan tüyo vermiş olalım :) selamlar
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

Çevrimdışı Süleyman KUKUDAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #18 : 11 Eylül 2009, 00:10:57 »
arkadaşlar ben sürekli 20cal kullanıyorum şimdiye kadar rc ve winchester kullandım ikisde 25 gr eh idare ettik geçen hafta diana aldım bıldırcında mükemmeldi yumuşak ve grupman harika
resim yüke
Süleyman KUKUDAS
1969 BANDIRMA 0 532 38 77 061

Çevrimdışı Abdi MAVUŞ

• *
« Yanıtla #19 : 25 Şubat 2010, 11:36:41 »
Emin Abi Senden bir ricam var 12 Kalibre Yapmış olduğun doluları inceledim   Resimdeki  4. fişeğin Zannedersem kurşun dolusu . daha önce fişeklerinin açıklamasını okumuştum  iki kurşun üst üste olduğunu yazmıştın  bende yıllar önce üç kurşun üst üste olanını kullandım. daha bulamıyorum  kendi fişeklerimi kendim doldurduğum için  bu  tip kurşun  doldurabilmem için tapası lazım nasıl temin edebilirim bende  üçlü kurşun tapasının numunesi var ama  yaptıramıyorum. Bu tip kurşun doluları piyasada olsa Herhalde  Avcı arkadaşlar 9 lu dedikleri yani Şavrlotin dolularından vazgeçerler diye düşünüyorum. Saygılar sayın ağbeyim.
Abdi MAVUŞ
1964-Erzincan

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #20 : 25 Şubat 2010, 23:26:24 »
Bu kurşunlar ikili, yaklaşık 100 mt. mesafede hedefe 15 cm.arayla vuruyorlar. Üçlü olanlar ise ilk iki kurşun gene aynı ama üçüncü kurşun kesinlikle hedef den en az 5 mt sapma yapıyor. zaten bu tür nedenlerden kurşun adedini ikiye düşürdüler.

Kurşunlar özkara firmasının ihracat imalatı size verirmi bilemem telefonlarını yazıyorum arayın görüşün.

Tel: 0312 3951671 - 72
Faks: 0312 3951674
Emin KOÇAK
1953 ANKARA

Çevrimdışı Fatih DADAK

• M E R A M L I
  • *
« Yanıtla #21 : 26 Şubat 2010, 00:11:02 »
Emin abi 20. cal lik tüfeklerde kendin sıkıladığın fişeklerde atarken sorun oluyormu.?
Takım taklavat konusunda sanırım yardımına ihtiyaccım var Ankara git gel 6 saat :)

Saygı ve sevgiler...
Fatih DADAK
1978 M E R A M KONYA

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 26 Şubat 2010, 01:09:07 »
Emin abi 20. cal lik tüfeklerde kendin sıkıladığın fişeklerde atarken sorun oluyormu.?
Takım taklavat konusunda sanırım yardımına ihtiyaccım var Ankara git gel 6 saat :)

Saygı ve sevgiler...

Sitemiz üyelerinden merdan kaçar beye sorarsanız size gerekli bilgileri verir.

Ankara ya gelirseniz yardımcı olurum.
Emin KOÇAK
1953 ANKARA

Çevrimdışı Abdi MAVUŞ

• *
« Yanıtla #23 : 26 Şubat 2010, 09:47:38 »
Emin Ağabey çok teşekkür ederim ilgilenip bilgi verdiğin için. ÖZKARA firması ile görüşeceğim  sonucunun ne olacağını bilmiyorum Yalnız merak ettiğim  İhracat Ürünlerini niye yurtiçine vermediklerini çözemedim  yani Bizde üretilip  yurtiçine  verilmemesi acayip  Ülkemizde  neler üretiliyorda  bizler faydalanamıyoruz. onun için  halkımızdada avrupa mallarına  bir özenti  doğuyor. belkide avrupa diye  avuçlar dolusu  dolarlar vererek almış olduğumuz çoğu malzemeler  ve mallar bizim firmalarımızın ürünüdür  belkide. çok teşekkür ederim. Saygılar.
Abdi MAVUŞ
1964-Erzincan

Çevrimdışı Serdar ÖZBAY

• *
« Yanıtla #24 : 16 Ocak 2011, 00:41:27 »
Sn. Emin KOÇAK,

"Dolularımın çıkış hızlarını MKE labaratuvarında test ediyorum, dolularımın çıkış hızı 850m/s"

demişsiniz. Acaba 850 fps olabilirmi ? Yoksa öbürü 30.06 nın namlu çıkış hızına eşit olmuş. Resimli paylaşım için teşekkürler.

Serdar ÖZBAY
1960-Kocaeli