Bence en güzel çözüm, avcıyı avcıya kontrol ettirmek, buda ancak Fahri av müfettişliği sayesinde olur.Kulüpler kendi üyeleri arasında bu işe gönüllü olarak görev yapacak olan, yasalar ve yönetmelikleri çok iyi bilen kişilerden bölgesindeki il çevre ve orman müdürlüğüne teklif ederek fahri av müfettişi olmasını sağlayabilirler.Sayın Cenkmen Mete bey, bu işler öyle sezonu geç açmakla filan olacak işler değil, usulsüz avcılık yapacak olanlar, yine yapar.Bölgemiz Çukurovada da malesef yıldan yıla kuş sayısı azalıyor, şahsen av için memleketim olan Şanlıurfaya gidiyorum.Zaten av en çok doğu ve güneydoğuda var, diğer bölgelerde bildiğim kadarıyla av az veya gittikçe azalıyor.Taşın altına elimizi koymamız lazım, aksi halde en kral köpeğin, en kral tüfeğin olmuş neye yarar av olmadıktan sonra, sadece avlaklara gidip havamızı alır döneriz.Şahsen ava gittiğim güneydoğunun bazı köylerinde buna kendi köyümde dahil avcılık konusunda insanları bilgilendiriyorum.Hatta bir defasında üveyik avı için şanlıurfaya gelen 20 kişilik avcı grubunu, köylülerin ava bırakmadıklarını duydum, ki o köylüler avcı dahi değil, sadece adambaşı 300-500 üveyik vurmasına engel olmuşlardır.Cenkmen bey, bence sizde bölgenize sahip çıkıp birkaç kişinin canının yanmasını sağlarsanız, bu çabuk yayılırsa, aynı şeyi yapacak olan diğer kişiler ayağını denk alır, aksi halde senin vuracağın avıda onlar vurur, sizde sadece hayıflanırsınız.1998-2005 yılları arasında ben Fahri av müfettişi iken bizim adımıza ispiyoncu diyorlardı.Gün geldi devran döndü, o bize ispiyoncu diyenler av bulamıyor , bulamaz oldu.Halbuki bizim amacımız fazla kuş avlanmasını engellemek, yarınlara bir nebzede olsa kuş bırakılması hususunda çaba sarfetmekti, insanları bilgilendirmekti.Ki bizim herhangi bir maddi çıkarımızda yoktu.Bu işler malesef öyle yazmak çizmeklede olmuyor, yürek ister, cesaret ister, gerekirse en samimi arkadaşınla bozuşmak ister.Sürçü lisan ettimse affola.