Gönderen Konu: Ördek avında 20 kalibre baikal  (Okunma sayısı 39866 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
Ördek avında 20 kalibre baikal
« : 02 Şubat 2009, 01:51:03 »
Ördek avında 20 kalibre baikal  çifte randıman verir mi?

Saygılarımla...
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ
Sözün bilmez bazı nâdan elinden
Yol ağlar, usûl ağlar, erkân ağlar...

Çevrimdışı Şahin DİKİCİ

• *
Ynt: Ördek avında 20 kalibre baikal
« Yanıtla #1 : 18 Şubat 2009, 10:42:12 »
selam gençler
20 numara deyip geçmeyin en önemlisi uygun fişeği temin edebilmek
avına doyum olmaz
Şahin DİKİCİ
1956 ADANA

The following users thanked this post: Süleyman DALAR

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #2 : 18 Şubat 2009, 13:31:01 »
Teşekkür ederim ama maddi imkanllar ibreyi torun 20 numaraya çevirmemize sebeb oldu.Şİmdi onu araştırıyorum.Hayrılısı, bakalım ne olacak? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: 18 Şubat 2009, 13:38:14 Gönderen: Ali AKTÜRK »
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ

The following users thanked this post: Süleyman DALAR

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2009, 14:02:58 »
Ali Öz beyin dediklerine inanırım.Bende 66 namlu 20 cal çifte var.4-3 şoklara sahip.Buna rağmen saçmayı çok toplu atıyor(12 cal göre).Tüfeğin kundak boyları size uygun olduktan sonra,ördek avını mükemmel yaparsınız.Arkadaşlarınızdan alacağınız tepkilerde size keyif verir.Dikkat edeceğiniz nokta 20 cal tüfek ile ördek avı haricinde diğer avları da yapacağım derseniz mutlaka kısa namlu ve açık şoklu ve magnum yataklı bir tüfek alın.Şuan piyasada rahatlıkla bulunan 20 cal magnum fişeklerin performansına şaşıracaksınız.Ancak sadece ördekte kullanacağım derseniz,magnum yatak 71 namlu 3-1 şoklu bir tüfeği tavsiye ederim.

Tüfeğiniz baikal mı? Torun 20 numara çifte hakkına bilginiz var mı?

Saygılarımla...
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #4 : 18 Şubat 2009, 14:44:54 »
Ben Baikal tüfekleri beğenmiyorum.Torunu da av bayisinde inceleme şansım oldu.İki çeşit kasaya sahip.Çelik kasalar yaklaşık 3100 gr civarı,aliminyum kasalarda çok hafif.Tüfekteki işçilik kötü değil ancak mükemmelde değil.Ancak torun veya baikal arasında seçim yapacak olsam baikal alırdım.Yalnız baikalların 20 cal bile 3000 gr dır.biraz ağırdır.Bendeki huğlu çifte özel yapım.Özel yapım derken öğle süslü işlemeli bir şey değil.20 cal 200A modelinin üstüne istediğim kundak boyu,kundak düşüklüğü,namlu boyu ve şoklarını yaptırdım.Hafif olması için extralardan kaçındım.Tüfek 2750 gr.Ejektör yok,tek tetik,ingiliz kundak,sabit 4-3 şok,çukur bant,magnum.2senedir kullanıyorum ve çok memnunum.
Sağolun hocam, sizi fazla meşgul etmek istemem ama huğlunuz şu anda kaça yapılır acaba?

Saygılarımla...
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ

Çevrimdışı Mehmet AKKUŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 18 Şubat 2009, 15:27:39 »
merhaba.geçen sene kasım ayında tek tetik ejektörlü mobil şoklu vereceğim kundak ölçülerinde çifteye kooperatif 1.300 ytl fiyat vermişti.malesef aynı özellikte baikal çifteyi 750 ytl ye aldım.fikir vermek maksadıyla yazdım.
  • Webley Scott (AKUS) SxS 20/66
  • Akus SxS 12/66
  • Özkanlar FX017 12/66
Mehmet AKKUŞ
1973 Kemaliye-ERZİNCAN

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #6 : 18 Şubat 2009, 15:33:42 »
Valla şuanda kaça yaparlar bilemiyorum.Direk huğluda tanıdığınız bir usta varsa uygun bir fiyata yaparlar.Ancak araya av bayisi koyarak sipariş verirseniz liste fiyatından biraz daha pahalı olur.Tahminen 1000-1500 arasında birşeyler olabilir.Ama tabi bilemem en iyisi araştırıp sormanız belki daha ucuza olur.

Teşekkür ederim hocam.Bir kez daha fiyat yönünden huğlunun fiayt yüzünden bana göre olmasığını anladım.

Saygılarımla...
merhaba.geçen sene kasım ayında tek tetik ejektörlü mobil şoklu vereceğim kundak ölçülerinde çifteye kooperatif 1.300 ytl fiyat vermişti.malesef aynı özellikte baikal çifteyi 750 ytl ye aldım.fikir vermek maksadıyla yazdım.

Aslında ben de o tüfeği araştırıyorum ama benzer kalitede ve güvenlikte yerli  ve ucuz bir 20 numara tüfek bulabilir miyim diye düşündüm.Şİmdi bir de TORUN 20 NUMARA  ile ilgili araştırma yapıyorum ama sanırım kullanan yok.

Tecrübenizle katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla...
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2009, 23:45:56 »
Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla...
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ

Çevrimdışı T.Levent SÜKAN

• *
« Yanıtla #8 : 01 Mart 2009, 12:30:00 »
Ben 12 çaptaki av tüfeklerinden şaşmam. Ama eşimin de  av tüfeği çap seçimine de saygı duyarım. Kendisi 20 ve 28 çap tüfeklere önem veriyor.Avcı arkadaşlara selamlar.
Ankaralı avcı  Levent Sükan

photo storage
Yıl 1996 köpeklerim prens ve prenses

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 01 Mart 2009, 12:48:53 »
Daha önce başka forumlar da yazmama rağmen bilginiz olsun diye tekrar yazma gereği duydum...

Öncelikle, deneme yanılma metodundan ziyade silahlar hakkında teknik bilgileri çok iyi bilmek gerekir.

Hangi ava hangi silah?

12 kalibre silahlar; Çok yönlü her avda kullanılabilen silah olma özelliklerinden dolayı en yaygın av silahıdır. Nedenlerinin en başında, Barut hacmi, Saçma gram miktarının fazla olması, (saçma adedinin fazla olması) v.s. v.s. gibi özelliklerinden dolayı hedefe varan saçma oranlarının yüksek olmasından. İlk tercih olma özelliğine sahiptir.

Bir fişeğin; Çıkış hızı ve hedefe varışı yani en kısa sürede hedefi  vurması ve isabet ettirmesi silahın çapıyla alakalı değildir. Bu o fişeğin; Kapsül, Barut hacmi, Tapa, Saçma ağırlığı, fişeğe verilen (Ağız Kıvırma) Basınç ve Namlu boyu ile alakalıdır.

20 Kalibre tüfek fişeğinde bu oranlar;  “çapından” dolayı daha az olduğundan, saçma çıkış hızında ve menzilinde bir fark olmamasına rağmen. Sadece saçma adedinin az olmasından, hedefe varan saçma oranı daha azdır.   

Yani 20 Cal. Tüfekle 12 Cal tüfeğe göre hedefi vurma avantajı daha azdır.

Ancak; 16, 20, 28, 36 kalibre tüfekler hafif, geri tepmesinin az olması ve az ses çıkarmasından dolayı; ya çok genç yaşlarda ava ilk başlarken yada orta yaşlardan sonra yılların verdiği omuzdaki dipçik darbelerinden oluşan sinir ve damar ezilmelerinden ( omuzda kireçlenme ) yapması, zamanla her insanda silah sesinden oluşan (Tetik Korkusu) gibi sebeplerden dolayı tercih edilmektedir.

Uzun yılların verdiği yorgunluk ve Yüksek atış şansım olmadığını bilmeme rağmen, benim şu anda kullandığım silah çapları 20 cal ve 36 cal.

Ankara da olan 20 cal. tüfek kulanıcıları; Fişek malzemelerinizi getirirseniz sizlere fişeklerinizi zevkle doldururum.

Saygılarımla
Emin KOÇAK
1953 ANKARA
Uyum fikirlerin ortak olduğu yerde geçerlidir,
Uyum yoksa fikirler çatışıyor demektir.

Çevrimdışı Selami FİLİK

• *
« Yanıtla #10 : 07 Mayıs 2009, 21:16:01 »
20  calibre av tüfekleri kullanım olarak  çok rahat  tüfekler olmasına rağmen 12  kalibrenin verdiği randımanı  verememiştir,avrupada 20 calibre av tüfeklerinin kullanımı sık olmakla  beraber av hayvanı  popülasyonunu  Türkiye ile kıyaslıyacak olursanız kuş ıskalama gibi  bir sıkıntılarının olmadığını  göreceksiniz,Türkiyede maalesef eski yıllara  göre  av hayvanlarının sayısı gittikçe azaldığından dolayı  tüm gün boyunca gördüğünüz 2 kuşa  20 calibre tüfek atmak bence  risktir
Selami FİLİK
1977-Adana

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #11 : 13 Mayıs 2009, 21:32:57 »
Var olun arkadaşlar...

Saygılarımla
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #12 : 27 Ağustos 2009, 19:45:38 »
Sanirim baykalin toruna g,re tek dez avantaji 20 ga olmasına nazaran ağırlığı...

Saygılarımla..
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ

Çevrimdışı Yıldırım YILMAZ

• *
« Yanıtla #13 : 27 Ağustos 2009, 19:46:50 »
ali kardeşim yıllardır 12çap tüfek kullandım ama gec en sene 20 çap torun sp 67cm aldım inanılmaz av lar yaptım.keklikte rc sıpe 7no. üv eyik bıldırcında yaf 25gr atdım çok memnunum ama tercih senin rasgele.
Yıldırım YILMAZ
1972 AYDIN

Çevrimdışı Canan GÖRÜR

• Müdavim Üyemiz
  • ADANA BELÇIKA HATTINDA GARİP BİR AVCI
« Yanıtla #14 : 02 Kasım 2009, 20:00:28 »
Paylaşımınız için teşekkür ederim
Canan GÖRÜR
1967 ADANA & BELÇİKA

Çevrimdışı M.Aytaç TOK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 02 Kasım 2009, 20:50:45 »
Cemal Beyin söylediklerine aynen katılıyorum. Biz 30 m de deneme yaptık. 20 cal superpoze  tüfekle 28 gr rc kullandık. 12 calibre super poze tüfekle 30 gr rc kullandık. ikisininde dar şoklarını kullandık 1/3 . Sonuçta 20 calibre tüfeğin isabet oranı daha fazlaydı. Ayrıca 12 calibre ara ara hedefte boşluk vermişti. Bencede 20 calibre üveyik ,ördek, tahtalı avlarının vageçilmezidir. 
Mustafa Aytaç  TOK
1968 ADANA

Çevrimdışı Gürkan ÖZSEZER

• *
« Yanıtla #16 : 28 Kasım 2009, 23:39:57 »
20 numara tufeyı arkadaslar kesınlıkle kucumsemeyın tufeyını ve sıkısını buldunuzda cok randıman verır aynı zamnda kulaklarada zarar vermez malum ördek avında cok fısek atılıyor
Gürkan ÖZSEZER
1994-Uşak

Çevrimiçi Nebil ÖZKÖKSAL

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #17 : 29 Kasım 2009, 01:08:19 »
1992 Senesinden beri 20 caltüfeğim var.Öldürmediğim av kalmadı kim ne derse desin 20lik tüfeğe alıştırdığım hiç bir arkadaşım bi daha 12 ye dönmedi.Helekli baikal ile neler yapacağını aklın almaz.Eğer imkanın elveriyorsa hiç durma baikalı kap ördek avında ister yıldızdan istersensende çok yakından netice alırsın.Torun dediğin tüfekten hiç görmedim onun için ne olduğunu bilmiyorum.rasgele
Nebil ÖZKÖKSAL
1961 İZMİR

Çevrimdışı Selman YİĞİT

• YaLNıZ KuRT 57
  • *
  • YALNIZ KURT 57
« Yanıtla #18 : 29 Kasım 2009, 08:39:22 »
dediginiz  20 kalibre ile Samasun Alaçamlı ÖZGÜR PELTEK abim harikalar yarattı ördekte ..ben bile şaştım kaldım...Kullanmadım ama  gayet iyi

Selman YİĞİT  / 1985
SİNOP/ERFELEK
0 544 553 04 41

Çevrimdışı Ender GİRGİÇ

• *
« Yanıtla #19 : 16 Şubat 2011, 08:35:21 »
20 kalibreyle her av olur ama yeterki vuracağın ördek alcak çalışsın
Ender GİRGİÇ
1971-İSTANBUL
0543 457 92 99

ŞAMPİYON PARİS

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #20 : 16 Şubat 2011, 18:57:11 »
Adam sanki tapayı da üveyiğe sokuyor.Helal olsun...
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ

Çevrimdışı Bilal ARABACI

• Müdavim Üyemiz
  • Önce Emniyet Sonra Hareket
    • Av, Atış, Güvercinler Hakkında Videolar
« Yanıtla #21 : 19 Şubat 2011, 14:43:28 »
selam gençler
20 numara deyip geçmeyin en önemlisi uygun fişeği temin edebilmek
avına doyum olmaz

Sahin agbimin dedigi gibi, uygun ava uygun fisegi buldugunda ne ile atarsan at.

Ordek, kaz su kusu avlari icin ABD'de ve dunya genelinde 12cap kullaniyor. Illa 20cap ile atacagim diyorsan, 3", 25gr, 2 veya 4 sacma numarali, 1550 FPS Velocity (namlu cikis hizi) fiseklerden oneriliyor. Namlu ucu, (choke) 3 centik.

Bunlarda benim, ABD ve Almanya menseli bazi fisek markalarinin onerilerini derlemistim, onlari 4 asamada yaziyorum;
Ördek Avı için:
1.)   Keçe tapa + saçmalar arası dağıtıcı (dispenser) (25 metreye kadar olan atislarda, muhre uzeri veya saz icinden parlama avi gibi)
2.)   Çelik (Steel) saçma (Dunya genelinde ordege kaza celik sacma atiyorlar, LEAD'ler kursun sacma demek)
3.)   Rottweil Tiger Disperseur (short-range) kısa mesefe. Keçe tapa, 12 çap/67,5. 2,7mm (6 no) saçma, 32 gr. (Lead shot)
4.)   Rottweil Jagd braun Streu (short distances) kısa mesafeler.  Keçe tapa+serpici. 12/70, 2,7mm (6 no) +3,2mm (4 no), 34 gr. (Lead Shot)
Bilal ARABACI, 1984 İstanbul, Bahçelievler, Yenibosna
www.youtube.com/bilalarabaci
www.bilalarabaci.com
Av, Atış, Güvercin Yarışları Hakkında Videolar
[img width=100 height=100]http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/KArisik/bilalarabaciCOM/bilal-arabaci-com-100x100-imza-resim_zps1e033b

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
  • osman döşler. 1968-istanbul
« Yanıtla #22 : 19 Şubat 2011, 14:54:44 »
İki üç sene 20 cal tüfek ile avlandım.
S 55-56 ve franchi 20 no ile.
Bıldırcın,üveyik ve keklik avında harika.

Ama ördek,tahtalı avlarında vasat, vurdunmu derseniz vurdum ama performansı düşük.
Öyle yıldızdan mesafelerde denendi ama başarısız olundu.
32 gr baby magnumları da denedim ama yakın mesafe tüfekleri 20 ler.
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

Çevrimdışı Turgay KETEN

• Duck hunter
  • Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 21 Şubat 2011, 22:00:36 »
ali bey öncelikle slmlar.
ördek avında tüm kalibreleri denemiş biri olarak sana tavsiyem. 12 calibredir.
oda mühre avı yapıyosan 66 namlu açık şok 32 gr  5 ve 6 numara saçma.
geçit yapıyosan 71 veya 76 namlu şoklu bir tüfek 4 ve 5 numara 34 gr saçma
ortasını bulursak mobil şok 71 namlu bir tüfek ama kesinlikle 12 kalibre bir tüfek işini çok ii ğörür
20 kalibrede avrupa  tüfeklerin brovning ve beratta modellerini kullanmamaıza rağman verim alamadık.
saygılar
Turgay KETEN
1976 Hirfanlı KIRŞEHİR

Çevrimdışı Sabri KESKİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #24 : 26 Şubat 2011, 09:42:27 »
Ben bıldırcın ve keklik avında 20 cal.tüfek kullanıyorum.Kısın kar yagdıgında 20 cal tüfekle sadece kekliklerin tüylerini ütüyorum yani 12 cal bir tüfege göre daha avantajsız bir durumdayım.
Avrupadaki gibi möhrenin içinde dönen kuş olsa,sürü sürü kekliklerin içerisine girsek,dağ taş kuş olsa,köpeğin fermasında 3 5 mt önünden kuş kalksa hem taşınması  hem kibarlığı açısından 20 cal mükemmel bir tüfek ama Ülkemizdeki avlanma ve av koşullarından ve havalardan dolayı 20 cal tüfek sadece bıldırcın avı ve keklik avının ilk haftaları için idealdir die düşünüyorum.
Kayseride Av Arkadasım Ahmet Şkiroğlu arkadasımızın 20 cal huglu oto ile (25gr rc ve loxor) yapmış oldugu ördek avı -15 derece parlama avı ama kendisinin ifadesi cansız düşen ve peşinden koşmadığı ördek yok:)Rezil olduğunu söölüyordu:)
Sabri KESKİN
keskin nişancı
1979-Kayseri