Gönderen Konu: kuluçka makinası yapımı  (Okunma sayısı 149589 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Rıdvan ADAKAL

• *
  • BURSA-BÜYÜKORHAN
kuluçka makinası yapımı
« : 11 Ocak 2009, 16:07:49 »
selamun aleyküm arkadaşlar  malum kuluçka sezonu geliyor bizde vurduğumuz kadar üretmeliyiz sürdürülebilir bir yaban hayatı için o yüzden gelin hepimiz bu konu hakkında bilgilerimizi katarak güzel bir kuluçka makinası yapalım  tasarlayalım yapmak isteyen fakat hiç bir fikri olmayan arkadaşlarımızada vizyon açalım bu konu hakkında ...avlak forumda elektrik mekanik iklimlendirme işiyle uğraşan ustalarımız vardır mutlaka

NOT: AŞAĞIDAKİ RESİMLER HAYALGÜCÜMÜZÜ GELİŞTİRMEK AMAÇLI RESİMLERDİR DAHA DİZAYNLISINI GÜZELİNİ YAPACAĞIMIZA VE MART AYI BAŞI GİBİ EN SAĞLIKLI KEKLİK BILDIRCIN YAVRULARIMIZIN KULUÇKA MAKİNAMIZDAN ÇIKACAĞINA  İNANIYORUM SAYGILAR.

Kuluçka verimini etkileyen faktörler
 Sıcaklık,
 Nem,
 Havalandırma,
 Hava sirkülâsyonu,
 Yumurtaların çevrilme açıları,
 Isı yalıtımları
 Oksijen ihtiyacıdır.

civciv çıkarma
Yapay kuluçka makineleri aslında doğal kuluçka işleminin taklidinden başka bir şey değildir piyasada çeşitli boyutta ve şekilde kuluçka makineleri bulunmaktadır kendimizin ihtiyacı veya kapasitesini belirleyip ona göre makine tercihi yapmamız gerekir. Kuluçka makinesinin ebatları ve havalandırılması çok önemlidir makine içerisindeki hava sirkülasyonu makinenin her tarafına eşit dağıtılmalıdır. Çünkü canlının yaşaması için ilk önce oksijen gerekir. kuluçka makinelerinde tavuk için yumurtan ilk 18 gün kalmasını gelişim dönemi son 3 günkü dönemi de çıkım dönemi olarak kabul edilir. gelişim dönemindeki makinenin sıcaklığı 37.5--37.7 C arasındadır.
çıkım dönemi yani son üç günkü sıcaklığı 36.1—37.2 c arasıdır . İyi bir kuluçka makinesinde sıcaklık sabit kalmalıdır. Kuluçka makinelerinde sıcaklık kadar nem de önemlidir. Gelişim dönemindeki nispi nem %55- 65 arsındadır Çıkım dönemindeki nispi nem %70-75 arasındadır makinelerin içinde çoğu zaman içi dolu su kapları makinenin nem ihtiyacını karşılar bir çok küçük ebatlı makinelerin bu kapların doldurulması sırasında her kapı açılışında makinenin nemi kaçar bunun için otomatik yani suyu kendi depodan alan bir sistemle çalışılması iyi olur. Yumurtalar makine ye dik uçları aşağıya gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Kuluçka makinelerinde çevirme büyük önem taşır gelişim döneminde yumurtalar (tavuk için 18 gün) 45 derecelik bir açı ile öne ve arkaya doğru günde en az 6-8 defa çevrilmelidir buradaki amaç yumurta sarı sının özgül ağırlığı nedeni ile dibe çöker çevirme ile bu giderilir çıkıma son 3 gün kala çevirme yapılmaz.
Yumurtadan civciv çıkışları aynı günde olmayabilir boyutları küçük yumurtalar daha erken çıkarlar yani 19 günden çıkış başlayıp 21 gün hatta 22 güne kadar sürebilir bazı kanatlıların kuluçka süreleri
Tavuk 21 gün
Hindi 28 gün
Kaz 30 gün
Keklik 24 gün
Ördek 28 gün (pekin)
Sülün 26 gün (yerli,ringneck)
Tavuskuşu 28 gün

Kuluçkalık yumurtaların depolanması:
Kuluçkalık yumurtaların biriktirilmesi dikkat ister yumurtalar dik uçları aşağıya gelecek şekilde 13-16 derece oda sıcaklığında depolanmalıdır yumurtalar makinenizin durumuna göre 5-7 gün içinde konulmalıdır 7 günden daha uzun süre depolanması halinde depolama şartına bağlı olarak kuluçka randımanı düştüğü görülmüştür.kolay gelsin

Kuluçka makinesi Yapımında gerekli malzemeler :
* Kapasite göz önünde bulundurularak buna uygun bir dolap mdf , suntadan yapabilir içini ve dışını straforla kaplayabiliriz (Isı İzalasyonu iyi) temin edilir. Seçilecek olan dolabın ısı muhafazası iyi olmasının şu gibi avantajları var ;

Ortalama Dolap Maaliyeti (20 - 100 Ytl )

- Elektrik Sarfiyatı
- İyi bir Verim

* Seçilen dolabın içine uygun ısı üretimi sağlayacak ürünler;

- 2 metre 3*1,5 ttr kablo
-1 tane erkek fiş
- 220 volt 100 w 2 adet Lamba ve Duy (7,5 Ytl) veya
- Battaniye rezistansı (10 - 45 YTL / 30 MT) veya
- 150W - 300W Rezistans ( 5 - 25 YTL)
(Elektrikçilerde Bulabilirsiniz)

* İçerideki ısıyı düzenli olarak yayması ve dağıtabilmesi için Fan 220 VOLT  16*16 cm ebatında
(5 YTL/ADET)

* En önemli olanı Termostat, 0-40 derece skalalı bir gaz çubuklu termostad bizim işimizi görecektir

* Nem oranı düzünleyecek bi kap su içerideki nem oranının yükseltmek ve alçaltmak için yeterli sayıda en alta su kapı (Not suyun ısısı ne kadar artarsa o kadar çabuk nem oranının yakalarsınız)

* Yumurtaları çevirmek için ya el yapımı dışarıdan manuel olarak yapılan çevirme kapları yada Otamatik olarak yapmak için Conturn30 (30 yumurta Kapasiteli) aşağıdaki linkten Sipariş verebilirsiniz.

http://www.kulucka.com/tr/conturn30.html

* Yeterli ölçülerde kablolar (0,75)

* Dijital nem ve ısı ölçer ikisi bi arada satılıyor.

[URL=http://imageshack.us]

yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyoruz forum olarak saygılar....

« Son Düzenleme: 19 Ocak 2009, 19:07:57 Gönderen: Rıdvan ADAKAL »
Rıdvan KADAKAL
1983 BURSA-BÜYÜKORHAN
Ülkücüler, insanlık âlemi içinde ne uşak olmayı, ne de başkalarını uşak olarak kullanmayı kabul etmeyen şerefli bir bayrağın taşıyıcısıdır.

Çevrimdışı Umut PEKCAN

• *
Ynt: kuluçka makinası yapımı
« Yanıtla #2 : 25 Mayıs 2009, 19:18:32 »
evet çok güzel bir proje peki yawrular makineden çıktıktan sonra ne yapılacagı hakkında bilgi verebilirmisiniz? bakımı korunması ve palazlanıp avlağa salınabilicek hale gelene kadar?
Umut PEKCAN
1987
İSTANBUL-LÜLEBURGAZ

Çevrimdışı Harun KARAOSMANOĞLU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2009, 12:17:20 »
 O0   Ondan sonraki aşama zor bi arkadaş çıkardı.Fakat yavrular tek tek öldü,kimi gagası kitlenmiş dedi kimi.kum yok dedi sanırım ikiside doğru .Yapılsa güzel uğraş
Harun KARAOSMANOĞLU
1964 KASTAMONU         [email protected]
0 542 603 30 29 Kurt, Ayı dahil TAHNİT VE TROFE YAPILIR
Puanter ve Drahthaar  itinalı tavşan avı yapılır.

Çevrimdışı Umut PEKCAN

• *
« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2009, 15:20:43 »
anladım harun abi ama malum artık kendi avımızı kendimizin yetiştirmesi gerektiği bir devre geldik malesef gerek zirai ilaçlar gerek kaçak avlanma gerek küresel ısınma gerekse bilinçsize yapılan ıslah çalışmaları ne karada ne de suda dogal hayatın dengesini bozdu bi çok neslin tükenmesine az kaldı veya tükendi :(
Umut PEKCAN
1987
İSTANBUL-LÜLEBURGAZ

Çevrimdışı Hasan ŞENÖZ

• *
« Yanıtla #5 : 03 Eylül 2010, 16:27:11 »
Arkadaşlar Selamunaleyküm. Kuluçga makinasını kurduktan sora resistan sın içeride ki ısı gerekli limite geldiğinde ısıyı kesiyor. Bu durumda fanın da durması gerekiyor mu? Yoksa fan devamlı çalışması mı gerekli. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Selamlar

İYİ ÇAN SES ÇIKARIR
Hasan ŞENÖZ  VE YELKİ KÖYÜ.
1947-İzmir

Çevrimdışı Muhammet KALYONCU

• *
  • Bursa/Nilüfer
« Yanıtla #6 : 07 Eylül 2010, 22:32:37 »
Arkadaşlar Selamunaleyküm. Kuluçga makinasını kurduktan sora resistan sın içeride ki ısı gerekli limite geldiğinde ısıyı kesiyor. Bu durumda fanın da durması gerekiyor mu? Yoksa fan devamlı çalışması mı gerekli. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Selamlar

bendeki makinede devamlı çalışıyor ama rezistans durunca fanında durması daha mi iyi olur onu bilmiyorum .
Ezanları duyduğunda,şükretmeyen bir gönül taşıyorsan...Yüreğine bir selâ oku...
Muhammet KALYONCU / Bursa Nilüfer
[email protected] / 05384584337
https://www.facebook.com/kuluckalik.yumurta.satis
www.kuluckalikyumurtasatisi.com

• *
  • Bursa/Nilüfer
« Yanıtla #7 : 07 Eylül 2010, 22:38:05 »
konuda çok karmaşık anlatılmış hobi amaçlı ufak bir kuluçka makinesinin yapımı çok basit

büyüklüğüne göre
2 duy
2 ampül
duruma göre 1-2 fan
1 adet elektrik-eloktironikçilerden bulabileceğiniz 15-20 tl civarı analog termostat daha iyi sonuç almak iyin 60 tl lik dijital termostatda alabilirsiniz
vede bunları içine yerleştireceğiniz yalıtımlı ısı geçirmeyen bir araç yeterli basit bir sistem olur ama çok iyi verim alırsınız .

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
« Yanıtla #8 : 07 Eylül 2010, 23:23:10 »
keklik satan var mı arkadaşlar?beslemek için şöyle kulağımızı şenlendirek bir kuş lazım.Fiyatı nerelerdedir acaba?
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ
Sözün bilmez bazı nâdan elinden
Yol ağlar, usûl ağlar, erkân ağlar...

• *
  • Bursa/Nilüfer
« Yanıtla #9 : 08 Eylül 2010, 00:28:04 »
sabihinden.com'a bakabilirsiniz bir çok ilan var yetişkinler 25 tlden başlıyor fiyatları

Çevrimdışı Hasan ŞENÖZ

• *
« Yanıtla #10 : 13 Eylül 2010, 20:40:11 »
Merhaba Muhammet. İsmine lağik birisi olmalısınız ve öylesiniz de soruma cevap vermeniz büyük incelik. Teşekür ederim. Ben daha önce deneyde bulundum ama Resistanın durmasıyla fanda duruyordu iyi bir netice alamadım bir iki yavru cıktı ama diğerleri çıkmadı. Fanın da devamlı çalışmasını denemedim. Bilen arkadaşlardan öğrenmek için sayfaya not yazdım.İlgin için sağ ol yani fan  devamlı çalıştığında civcivler çıkıyorlar değil mi?  Sizlere başarılar. Selamlar.

İYİ ÇAN SES ÇIKARIR
1947-İzmir

• *
  • Bursa/Nilüfer
« Yanıtla #11 : 13 Eylül 2010, 21:38:49 »
Merhaba Muhammet. İsmine lağik birisi olmalısınız ve öylesiniz de soruma cevap vermeniz büyük incelik. Teşekür ederim. Ben daha önce deneyde bulundum ama Resistanın durmasıyla fanda duruyordu iyi bir netice alamadım bir iki yavru cıktı ama diğerleri çıkmadı. Fanın da devamlı çalışmasını denemedim. Bilen arkadaşlardan öğrenmek için sayfaya not yazdım.İlgin için sağ ol yani fan  devamlı çalıştığında civcivler çıkıyorlar değil mi?  Sizlere başarılar. Selamlar.

evet bende devamlı çalışıyor bilgisayar kasalarının içinde olan küçük fandan var belkide ufak olduğu için devamlı çalışması zarar vermiyordur daha büyük olsa zararda verir devamlı üflemesi yumurtaları kurutabilirde .Sizde rezistans durunca fanda duruyormuş ve 2 yavru çıkmış bunun nedeni rezistans durunca fanın durması olmamaya bilir başka neden de olabilir sadece ona bağlamayın yumurtalarda sorun olma ihtimali yüksek .
ben kendi deneyimle vardığım sonuç
aslında makinalarda çıkım oranı şukardan diye bir durum yok mesela satılık kuluçka makinelerinde % 80 yada % 90 çıkım oranı var gibisinden şeyler söylüyorlar bana göre verim yanı çıkım oranı tamamen yumurtalara bağlı eğer makinede bir hata yoksa yani sıfır bir makineyi çalıştırdığında bir tane bile civciv çıkıyor ise makine de sorun yok yumurtalarda sorun var demek yada diğer faktörlerde nem gibi ben böyle düşünüyorum

Çevrimdışı Hasan ŞENÖZ

• *
« Yanıtla #12 : 13 Eylül 2010, 22:22:55 »
Muhammet bilgilendirmelerine çok ama çok teşekür ederim. Yumurtalar doğduktan çok kısa bir zamanda kuluçgaya koydum ve döllü yumurtalardı 7 günden sora konan yumurtalar bozulabiliyormuş Ama senin belirtdiğin gibi başka bir faktör olabilir. Denemeye devam edicem baharın. Bıldırcınlar açaip kara sineği seviyor. Çıkan bıldırcın evimin maskotu olmuştu kendisini kaybettiğimde sinekliği yere vurmam yetiyordu hemen ortaya çıkıyordu. İlgine tekrar teşekürler. Sağ ol başarılarının devamını dilerim Hoşça kal. Selamlar O0 O0 O0.

İYİ ÇAN SES ÇIKARIR
1947-İzmir

• *
  • Bursa/Nilüfer
« Yanıtla #13 : 13 Eylül 2010, 23:07:10 »
ufak bir not daha millet 3-5 günden fazla yumurtalardan yavru çıkmaz diyordu yada çok azı çıkar diyordu ama ben 1 aylık yumurtalardan yavru aldım deneme amaçlı yaptım bıldırcın yumurtası idi vede çıktılar
 ;)

Çevrimdışı Hasan ŞENÖZ

• *
« Yanıtla #14 : 14 Eylül 2010, 13:21:52 »
Muhammet çok güzel. Buda bir bilgi. Paylaştığın için teşekür ederim. Başarılarının devamını dilerim. Selamlar.

İYİ ÇAN SES ÇIKARIR
1947-İzmir

Çevrimdışı Cem KARAKÜTÜK

• *
« Yanıtla #15 : 28 Haziran 2011, 20:59:14 »
ucuz kuluçka makınası satan varsa iletişime geçebilirse sevinirim..
Cem KARAKÜTÜK
1982 ankara 0532 574 29 95

Çevrimdışı Ercan KALE

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 31 Ağustos 2013, 22:15:54 »
Merhaba arkadaslar ben ozel bi firmada kuluckahanede elektrik bakim sorumlusu olarak calisiyorumkulucka makinalari hakkindaki her bilgiyi en ince ayrintisina kadar biliyorum yapmak isteyen arkadaslara veya kulucka makinasinda olusan arizaya burdan elimden geldigince yardimci olabilirim kendi yaptigim makinalar da var
1984 İZMİR