Çoğu usta avcının hayalet avında beeper kullandığını gözlemliyorum.Bende bir çok kez beeper ile de zil ile de avlandım.
Bazı avcı dostların beeper ı çıkartıp zile döndüğünü.Kimisinin kocaman zil ararken , kimisinin büyük zili çıkarttırıp daha küçük zil ile av yaptığına şahit oldum.
Amacım çulluk avında kullanılan teknikleri iyi analiz etmek ve fikirlerinizi almak.
Genel olarak gözlemlediğim, kalabalık 3-yada 4 kişi ve iki den fazla köpek ile yapılan avlarda (bazen grubun gidiş istikametinin sağından yada solunda oldukça ileri açılıp L pozisyonunda köpeklerin önünden giden mahlukları izliyorum) her seferinde fakettiğim nedense beeper dan ne varsa yangından kaçar gibi kaçtığı
Hayvan uzak avlanan köpekleri çok uzun süre fermada tutmuyor .Bu tür uzak avlanan köpekleri ben tercihen kişisel olarak çok beğenmedim açıkçası.Hem yorucu oluyor hemde kuş köpeğin ferma vermesini dahi beklemeden sedssiz sedasız kalkıp topukluyor.E zaten genelde avlanılan saha , yorucu olduğundan soluk soluğa bir av oluyor.Bu arada sağdan soldan serbest kalkan kuşta cabası.
Bu yüzden ben av yapılan hat üzerinde yakın avlanan, çok uzaklaşmayan kokusu gelişmiş köpeklerde küçük çok ses çıkartmayan, ama karakteristik özelliği ile ayırt edilebilen zil kullanımını en uygun gördüm şimdilik.Köpek kokuya girip kedilediği zaman bile dikkatli kulaklar zilin tonunun değiştiği fark edebilir kanımca.
Şöyle bir netice çıkarttım kendime ; çulluk avında çok açılan bir köpeğiniz varsa (ki ben asla istemem) beeper şart. Ama yakın zik zak çizen bir köpeğiniz varsa şöyle kokusu sağlam (nasip olur bizede inşallah) küçük zil en ideali diye düşünüyorum.
TAvsiyelerinizi merakla bekliyorum.