bu konu benim gibi çoğu avcının kafasında soru işareti olmuştur hangisi daha tesirlidir?? gazlımı ?,kinetik yani döner başlıklımı?
,yarı otolarda gerçekten gaz kaybı varmı.....
?yoksa en yıkıcı veya tesirlisi pozemi.
? bende tes ettim ve kafamdaki birçok sorunun cevabını buldum. kendi deneyimlerimi sizinle paylaşayım.
TÜFEKLERİM
1.beretta s 55 poze
2.beretta a 390 otomatik
3.vursan 92 A O tomatik
4.Üzümlü otomatik
bu tüfekleri aynı gıramajlarda ve aynı saçma numaralarına göre 60 adıma 18 kg lık yağ tenekesi koyup 2 düzineye yakın fişek attım.28 gr 30 gr 32gr 33 gr full şokla,2. 3 4 nolu şoklarla denedim.
içlerinde tesir olarak sıralama yaparsak
s 55beretta poze ile a 390 gazlı yarı oto beretta arasında delicilik olarak bi fark göremedim.en tesirlisi bu iki tüfekti
vursan 92 a ile tenekenin üzerindeki saçma izleri biraz daha az belirgindi
üzümlü gazlı otomatikle yaptığım atışta ise vursana göre biraz daha az tesirliydi hatta nerdeyse saçma izleri belli bile değildi yani bu 4 tüfekten tesiri en az olan dı.üzümlü gazlı otomatik.
bu atışta kullanılan fişek 4 tüfektede aynı
Bornagi 32 gr delüxe 3 numara power tapa.33 gr rc s4 5 no power tapa.
ŞOK .bütün tüfeklerde 3 no yani yarım şok.ve namlu boyları dört tüeğinde 71 cm
60 adım 18 kg lık yağ tenekesine atışlar homajen olsun diye diz çökerek destekli olarak atılmıştır.hava sıcaklığı + 7 derece.
SONUÇ:beretta 390 ve üzümlü otomatilerin her ikiside gazlı ve namlu iç çapları 18,3 olmasına ragmen bariz bi delicilik farkı var bunun sebebi gaz delikleri... üzümlü otomatiğin gaz delikleri ttutukluk yapmaması için berettaya nazaran geniş açılmış buda gaz kaybına dolayısı ile namlu iç basıncının düşmesine ve saçmaların erken dökülmesine sebep oluyo.işte burası can alıcı bi nokta bana göre.....Gazlı otomatik tüfek ((özellikle yerli)alacak arkadaşların burda dikkat etmesi gereken konu namlu gaz deliklerinin genişliği..
kinetik yani dönerbaşlı tabir edilen vursan 92 a ile 390 beretta arasında çok bariz bi fark yok ama 92 a nın namlu iç çapı 18,4 berettanın 18,3 bu 1 mm lik fark önemsiz gibi gözüksede bence namlu iç basıncı için önemli.eğer vursanın namlu iç çapı da beretta gibi 18,3 olsaydı bence daha tesirli olurdu berettadan.bu iki tüfeğin grupmanıda birbirine üstünlük sağlayacak türde değil hemen hemen aynı.ama s 55 poze inanın gurupman olarak kıyaslandığında açık ara hepsinden önde çünkü fixed şok.1/3
Bu testte bi not daha... pattern yani gurupman bakımından fixed kendinden şoklu tüfekler mobil şoklu tüfeklerden kesinlikle üstün.
Benim kanaatim iyibir gazlı (beretta ,browning) ile iyibir benelli sistem arasında güç ve tesir olarak bariz bi fark olmadığı.ama bu iki sistemden tercihin ne olur diye sorarsanız ben kesinlikle benelli sistem yani döner başlı derim.yeni bir benelli süper 90 exstra ligh aldım onuda bu teste tabi tutmak isterdim.benelli sistemin temizlemesi ve bakımı inanın çok daha kolay.gazlı yarı otoların özellikle icra yayı şarjör borusu üzernde olan modellerinin temizliği zamanla tam bi işkenceye dönüşüyo.Buda benelli sitemi bir adım öne çıkarıyo..saygılar..