Gönderen Konu: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR  (Okunma sayısı 62060 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« : 08 Ekim 2008, 21:56:16 »
Namlu;

Namlu, av tüfeğinde saçmaları hedefe yöneltmeye yarayan en önemli parçalardan biridir. Namlu bir uçtan paralel başlayıp uzanan fişek yatağı, gittikçe daralarak namlu iç çapı kadar küçülür. Namlu içi, namlunun sonuna doğru daralarak son 10 cm içerisinde şok (Choke) kısmını oluşturur. Av tüfeklerinde namlunun üzerinde nişan almaya yarayan bir bant vardır. Bunların bir kısmı hafif ve çabuk soğuyabilen metalden olup namlu boyunca veya iki namlu arasında boydan boya uzanır. Av tüfeklerinde genel olarak tek arpacık bulunur. Bunlar görünüm kolaylığı sağlamak için çoğu zaman pirinçten yapılır.



Standart namlu boyları olarak av tüfeklerinde ağırlıkla 26 inç, 28 inç ve 30 inç boylar kabul görse de, 25 inç den 34 inç'e kadar değişik uzunluklarda namlulu tüfekler bulmak mümkündür. Namlu boyu bir tüfek tasarımı meselesidir, Kısa namlulu tüfekler, uzun namlulu tüfeklere kıyasla ava daha rahat yönelirler. Namlu uzadıkça tüfeğin ava yöneltilmesinde zorluklar baş gösterir, yani atış pozisyonuna girinceye kadar fazla zaman ve yol harcanır. Namlu kısaldıkça ava çevrilmesi kolaylaşır. Böylece ava, vakit kaybı olmaksızın tetik düşürülebilir.

Av Tüfek'lerinde çap
Av tüfeklerinde çap namlunun iç genişliğinin ifadesidir. Günümüzde kullanılan çap ölçüsü eski İngiliz sistemine göre yapılmıştır, ingilizler buna Gauge derler. Av tüfeklerinde çap kelimesi kullanılırken yivli silahlarda Kalibre olarak adlandırılır.
0,4536gr saf kurşun (1 pound) 12 eşit parçaya bölündükten sonra meydana gelen sayı o silahın çapı olarak kabul edilmiştir.
Söz konusu çap ölçüsüne göre bölmeden dolayı rakam büyüdükçe namlu açıklığı da ufalmaktadır.
Buna göre 1 pound saf kurşunun 12 ye bölünmesi 12 çapı, 16 ya bölünmesi 16 çapı vermektedir, çıkan sonuca göre, nümerik olarak rakam büyüdükçe tüfeğin çapı küçülmektedir.
Sıradan bir 12 çaplı av tüfeğinin namlusu 0.730 inch.

Av Tüfek'lerinde choke (şok) Choke ( şok ),
ingilizce kökenli bir kelimedir. Boüma, boğum anlamı taşır. Namlu iç çapının namlu ağzının 8-10 cm içinden başlayarak çok hafif bir daralmaya uğramasıdır. 12 çapta sıradan bir namlunun 0,729 inç olduğunu varsayarsak bu namlunun tam şok olan ağız kısmı ortalama olarak 0,689 inç olabilir.
Şok'lar imalatçı firmaya göre azda olsa farklılıklar gösterir, bu yüzden her avcının genel doğruları bilmek kadar kendi tüfeğinin doğrusunu bilmek zorundadır. Bir tüfeğin şok etkisini tespit etmek için 40 yard uzaktan 30 inçlik bir dairenin içine yapılan atıştan daire içine giren saçmaların sayılıp yüzdeler bulunarak olur. Atış yapmadan önce fişekteki saçma sayısı bilindiğinden daire içine giren saçmalar sayıldığında yüzde kaçının daire içinde kaldığı anlaşılmış olur.



Şoklarda genel kural daralma nekadar fazla ise saçmaların merkezdeki dağılımı da o kadar yoğun olur. Şok seçimi, avlanacak olan hayvanın türü ve yapılacak avın şeklii ile yakından ilişkilidir. Örneğin fermalı keklik avında açık olan şoklar tercih edilirken geçit avlarında ise kapalı şokların tercih edilmesi doğru olacaktır.
Eski dönemlerdeki avcılar şokların silahlarının ucunda sabit olarak bulunmasından ötürü uygun şoku seçerken silahı da değiştirmek zorunluluğu yaşıyorlardı. Her nekadar bazı av tüfekleri farklı şok ve uzunlukta değiştirilebilir ekstra namlular ile tüketiciye sunulmuş olsada bunlar her avcının alım gücüne uygun değildi, bir türün avı için kullanılan şokun diğer bir türün avına uygun olmadığı ve herkesin her av için ayrı tüfek alamayacağı gerçeği araştırmacıları daha pratik bir çözüme yönlendirdi.



İlk olarak tek namlulu silahlar üzerinde namlu ucunda bulunan bir bileziğin el aracılığı ile döndürülmesi sonucu farklı şoklar yaratan bir sistem geliştirildi. ( Polychoke ) adı verilen bu sistemin yerini zaman içerisinde pekçok denemelerden sonra bugün invektör şok olarak bildiğimiz aparatlar aldı. ( multichoke ) İnvektör şok kullanım esası namlu içine açılmış olan dişlere beş değişik şok olarak düşünülmüş bileziklerin bir anahtar vaıtası ile vidalanmasıdır. Böylece her av için değişik şoklu olan bir tüfek elde edilmiş olur. Çeşitli amaçlara uygun olarak geliştirilen şok tipleri sırasıyla şöyledir:

Kaval namlu
Kaval namludan çıkan saçma gurubu, namlu çıkış ağzından itibaren genişler. 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12 çap kaval namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %40 saçma isabet eder, dolayısı ile %60 oranında saçma boşa gider-yayılır.

Silindir namlu
Bu tip namludan çıkan saçma gurubu, namlu çıkışından itibaren, kaval namluya oranla daha toplu olarak yayılır. 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12 çap silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %45 saçma isabet eder, dolayısı ile %55 oranında saçma boşa gider-yayılır.

Düzeltilmiş silindir namlu (improved)
Böyle bir namludan çıkan saçma gurubu, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12 çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %50 saçma isabet eder, dolayısı ile %50 oranında saçma boşa gider-yayılır.

Çeyrek şok namlu (Skeet No.2)
Bu tip şoklu bir namludan çıkan saçma gurubu, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12 çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %55 saçma isabet eder, dolayısı ile %45 oranında saçma boşa gider-yayılır.

Yarım şok namlu (modified)
Bu karakterde şoka sahip bir namludan, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12 çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %60 saçma isabet eder, dolayısı ile %40 oranında saçma boşa gider-yayılır.

Üç çeyrek şok namlu (improved-modified)
Üç çeyrek şoka sahip bir namludan, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12 çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %65 saçma isabet eder, dolayısı ile %35 oranında saçma boşa gider-yayılır.

Tam şok namlu (full)
Tam şoka sahip bir namludan, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12 çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %70 saçma isabet eder, dolayısı ile %30 oranında saçma boşa gider-yayılır.




Alıntıdır.

« Son Düzenleme: 08 Ekim 2008, 22:08:08 Gönderen: Murat TEPE »
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36
 
The following users thanked this post: Gökhan BÖCEKLİ

Çevrimdışı A.Selçuk KARAKÖY

  • *
  • İleti: 2552
  • Thanked: 22 times
    • REMINGTON
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #1 : 08 Ekim 2008, 21:59:28 »
Namlu uzunluğu mesafeyi uzatırmı? 25-35 cm içinde yanmasını tamamlayan modern barut düşünülürse..Yani şu an kullandığımız tüm fişekler..?Güzel bir konu sizlere

Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]
 ''İyi düzenlenmiş bir Milis, özgür bir Devlet’in güvenliği için şart olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlâl edilemez.” Amerikan Anayasası
 

Çevrimdışı M.Bumin KAGAN

  • *
  • İleti: 463
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2008, 22:02:28 »
bilgilendirme için teşekkürler ama bunu daha farklı anlatsanız misal 71 cm namlu var bende 5 şok var hangi şokla ne kadar mesafeye yada hangi ava gidilir gibi
Murat Bumin KAĞAN
1980 Elbistan K.MARAŞ


TANRI TÜRKÜ KORUSUN VE YÜCELTSİN
 

Çevrimdışı A.Selçuk KARAKÖY

  • *
  • İleti: 2552
  • Thanked: 22 times
    • REMINGTON
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #3 : 08 Ekim 2008, 22:05:08 »
olay karmaşık değil beyin fırtınası yaratalım doğruyu bulalım....Cümlelerimde gizli zaten cevap...
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]
 ''İyi düzenlenmiş bir Milis, özgür bir Devlet’in güvenliği için şart olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlâl edilemez.” Amerikan Anayasası
 

Çevrimdışı Vedat DURAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 890
  • Thanked: 50 times
  • Epagneul Breton:Minimum ebatta Maksimum Performans
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #4 : 09 Ekim 2008, 14:43:32 »
namlu uzunlugu  ve şok saçmanın gideceği mesafeyi değil,
saçma  dağılımını ayarlar,geniş yada dar grupman oluşmasını sağlar,
Avını yaptığınız av hayvanının fiziksel büyüklüğüyle doğru orantılı iri saçma ve yeterli sayıda isabet edecek saçma,  avın yaralı girmeden ,
net ölü ele geçirilmesini sağlar ,avlanmak eyleminde istenen  optimum sonuçta budur.
  • Epagneul Breton, Winchester Select Lıght Gold
  • Epagneul Breton, Beretta 391 Light
  • Epagneul Breton, Fabarm L4S
  • Epagneul Breton, Zabala Side Look Çifte
  • Epagneul Breton , Akus Çifte
  • Epagneul Breton Benelli Vinci
Vedat DURAN
1974 Çan ÇANAKKALE
0 543 831 32 24
Mininum Ebat Maksimum Performans
 

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #5 : 09 Ekim 2008, 21:34:36 »
bilgilendirme için teşekkürler ama bunu daha farklı anlatsanız misal 71 cm namlu var bende 5 şok var hangi şokla ne kadar mesafeye yada hangi ava gidilir gibi

Murat bey, benim tavsiyem, yakın kalkan ve saçmaya dayanıksız avlarda (örneğin bıldırcın), gerek avın parçalanmaması gerekse daha iyi bir vuruş yüzdesi elde etmek için büyük numara şokları, tek kurşun yani şavrotin kullanacağınız zaman varsa silindir şok, yoksa en büyük numaralı şokları, uzak kalkan ve saçmaya dayanıklı avlarda ise tersine vedat beyin söylediği gibi avı öldürmeye yetecek seviyede saçma isabeti sağlamak için ufak şokları kullanmanızı öneririm,  ama burada dikkat etmemiz gereken ayrıca ve en önemli bir hususu daha hatırlatmak isterim, şokumuz ne olursa olsun tüfeğimizin etkili menzili dışındaki avlara atış yapmayalım, atış yaparsak avın düşmesi tamamen bir tesadüf olacağı gibi, muhtemel olarak avımızın yaralanması ve daha sonra elimize geçmeden ölmesi söz konusu olacaktır böyle bir durumda sizinde takdir edeceğiniz gibi avcılık etiğine yakışmayan bir durumdur, sağlıcakla
« Son Düzenleme: 09 Ekim 2008, 21:47:40 Gönderen: Murat TEPE »
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36
 

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

  • Forum Yönetici
  • *****
  • İleti: 3861
  • Thanked: 906 times
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #6 : 10 Ekim 2008, 07:31:24 »
Namlu uzunluğu mesafeyi uzatırmı? 25-35 cm içinde yanmasını tamamlayan modern barut düşünülürse..Yani şu an kullandığımız tüm fişekler..?Güzel bir konu sizlere



Bence 66 Namlu Mobil Şok lu bir tüfek idealdir. Duruma göre değişmekle birlikte 2-4 Şokla çok güzel avlar yapan dostlar var. Hatta Ördek Üveyik gibi avlara fazla gidilmiyorsa 61 Namlu bile olabilir. Özellikle gezilen avlarda Orman içi vb. yerlerde kısa namlulu tüfeklerle swig hareketinin daha rahat yapılabileceği ve avın daha rahat takip edilebileceğini söyler ustalar.
Yine de tercih kullanıcıya kalmış. Bence namludan önce asıl önemli olan kundağın avcıya uyumu. Kundak avcıya uyumlu değilse işimiz gerçekten zora giriyor.
  • Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK
 

Çevrimdışı A.Selçuk KARAKÖY

  • *
  • İleti: 2552
  • Thanked: 22 times
    • REMINGTON
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #7 : 10 Ekim 2008, 18:32:50 »
Bu kadarmı bu güzel konuya katılan arkadaş sayısı ????Devam dostlar
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]
 ''İyi düzenlenmiş bir Milis, özgür bir Devlet’in güvenliği için şart olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlâl edilemez.” Amerikan Anayasası
 

Çevrimdışı A.Selçuk KARAKÖY

  • *
  • İleti: 2552
  • Thanked: 22 times
    • REMINGTON
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #8 : 10 Ekim 2008, 19:05:50 »
olmaz neden olsun..Sitede bir çok Usta mevcut  büyük olasılıkla size yardımcı olacaklardır..
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]
 ''İyi düzenlenmiş bir Milis, özgür bir Devlet’in güvenliği için şart olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlâl edilemez.” Amerikan Anayasası
 

Çevrimdışı Ali ÖZ

  • *
  • İleti: 118
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #9 : 10 Ekim 2008, 21:09:43 »
her silahın namlu malzemesi yani çeliği aynımıdır.farklı özellikte namlu varmı
Ali TEKİRDAĞ Şalgamlı (POMAK)
15.01.1978
 

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #10 : 10 Ekim 2008, 22:26:43 »
ben rubus 222 - 71cm namlu  bir tüfekel av yapıyorum,  tüfeğime ikinci bir 61cm namlu yaptırmak istiyorum bu  mümkün olurmu acaba? ikinci namlunun uyma konusunda  tüfeğe bir zararı olurmu? teşekkürler....

yusuf bey, öncelikle tüfeğinize yedek namlu yaptırmanız elbette mümkün, ikinci bir nokta ise konyalı olmanız bu konuda size büyük bir avantaj, birkaç arkadaşım huğluda tüfeklerine özel namlu, kundak, dipçik vs. yaptırdılar ve gayet menmunlar, tavsiye ederim, saygılarımla.
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36
 

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #11 : 10 Ekim 2008, 22:44:36 »
her silahın namlu malzemesi yani çeliği aynımıdır.farklı özellikte namlu varmı

Sayın Ali Bey, av tüfeği namlusunun ana malzemesi C 60 Islah çeliği,  % 0.6 C (karbon) ‘ludur. Yüksek sertliğe sahip olmasına rağmen sertleşme derinliği düşüktür. Yani Malzeme oldukça sert fakat ısıl işlemde sertleştirme derinliği oldukça azdır bu özellik malzeme çekirdeğinde süneklik, yüzeysel olarak sürtünme dayanımı kazandırmaktadır. Bu malzeme ayrıca makina ve taşıt imalatı, mil, aks, pim ve çok fazla zorlanan malzemelerin imalatındada kullanılmaktadır.  Firmalara göre namlu malzemeleri farklılık gösterebilmektedir, Örneğin malzemenin içindeki karbon oranı arttıkça metalin sertliğide artmaktadır, Aşırı sert malzeme silah sanayiinde pek kabul görmemektedir, Tüfek namlularında dikkate almamız gereken nokta yüzeysel sertliğin yanında malzemenin sünekliğinin de iyi olmasıdır. Uluslar arası standartlarda tüfek namlularının malzemesi c60 Islah çelikleri veya muadilleri olarak kabul görmektedir,
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36
 

Durhasan Gönen

  • Ziyaretçi
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #12 : 13 Aralık 2008, 20:56:55 »
      Bana göre namlu uzunluğu;
  1)Eski tip barutlarda(kara barut-dumanlı barut)barut un yanma sürecini tamamlaması maksatı ile uzun tasarlanmıştır..
  2)Günümüz modern barut için tasarlanan uzun namlu ise,swing amacı iledir..Aynı amaç çerçevesinde,genişbant,çift arpacık ve ağır namlu swing rahatlığına hizmet eder..
     Günümüz modern barut ile patlayan mühimmatların,grupman ve darp gücü yapmaları için,uzun namlu ihtiyacı yoktur..
     Yani uzun namlu uzakta,kısa namlu yakında vurur diye bir kaide asılsızdır..Zira,kullandığımız barutun namlu içerisindeki yanma süreci,dolayısı ile cm olarak mesafesi bellidir..
     Nacizane görüş ve araştırmalarım neticesidir..
     Saygılar..
 

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #13 : 11 Şubat 2009, 21:10:12 »
durhasan bey, görüş ve araştırmalarınızı paylaşmanız gerçekten çok güzel, bu konuda diğer arkadaşlarında fikir ve görüşlerini almak isterim, selamlar.
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36
 

Çevrimdışı A.Selçuk KARAKÖY

  • *
  • İleti: 2552
  • Thanked: 22 times
    • REMINGTON
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #14 : 11 Şubat 2009, 21:39:27 »
Yazı 80li yıllara ait büyük olasılıkla..Sevgili Durhasan'a katılmamak içden değil...
deney basit...

55cm Silindir
61cm Silindir
66cm Silindir
71cm Silindir

Tüfekleri 10 mt.daha fazla değil...a4 kağıdına ateş edin...Sizde şaşıracaksınız olanlardan...
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]
 ''İyi düzenlenmiş bir Milis, özgür bir Devlet’in güvenliği için şart olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlâl edilemez.” Amerikan Anayasası
 

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

  • *
  • İleti: 439
  • Thanked: 4 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #15 : 11 Şubat 2009, 22:11:22 »
Sanırım Selçuk bey
Yazı 80li yıllara ait büyük olasılıkla..Sevgili Durhasan'a katılmamak içden değil...
deney basit...

55cm Silindir
61cm Silindir
66cm Silindir
71cm Silindir

Tüfekleri 10 mt.daha fazla değil...a4 kağıdına ateş edin...Sizde şaşıracaksınız olanlardan...
Sanırım Selçuk bey, artık namlu boyunun eski önemini kaybettiğini dolayısı ile şokların ön plana çıktığını söylemek istiyorsunuz.Öyleyse bahsettiğiniz deneyde kağıda aşağı yukarı aynı yüzdede saçma oranı ve grupmanı isabet etmiş olması lazım.

Saygılarımla...
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ
Sözün bilmez bazı nâdan elinden
Yol ağlar, usûl ağlar, erkân ağlar...
 

Çevrimdışı Mustafa KARDEŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 357
  • Thanked: 1 times
    • www.fencimustafahoca.tr.gg
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #16 : 11 Şubat 2009, 22:29:30 »
Yazı 80li yıllara ait büyük olasılıkla..Sevgili Durhasan'a katılmamak içden değil...
deney basit...

55cm Silindir
61cm Silindir
66cm Silindir
71cm Silindir

Tüfekleri 10 mt.daha fazla değil...a4 kağıdına ateş edin...Sizde şaşıracaksınız olanlardan...

Selçuk bey, konuyu biraz açsanızda bilgilensek.
Cahille Oturup Bal Yiyeceğine, Alimle oturup Kuru Ekmek ye...! [Hz Mevlana]
emekli eğitimci 1957 BURSA-ESKİŞEHİR
 
 

Çevrimdışı Kemal TÜTÜNCÜ

  • *
  • İleti: 1246
  • Thanked: 2 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #17 : 11 Şubat 2009, 22:44:59 »
Murat bey Mükemmel bir konu harika bir anlatım araştırıp bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim....

Kemal TÜTÜNCÜ
AB Rh +  1980 ISPARTA
 

Çevrimdışı A.Selçuk KARAKÖY

  • *
  • İleti: 2552
  • Thanked: 22 times
    • REMINGTON
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #18 : 11 Şubat 2009, 22:51:13 »
Aynı....ama daha iyi anlamak için mümkünse daha sert cisim kullanın peynir tekenesi falan...
Ansam Selçuk KARAKÖY
B Rh + 1976 ÇORLU
0535 347 99 99
[email protected]
 ''İyi düzenlenmiş bir Milis, özgür bir Devlet’in güvenliği için şart olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlâl edilemez.” Amerikan Anayasası
 

Çevrimdışı Kaan GENÇ

  • *
  • İleti: 130
  • Thanked: 6 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #19 : 25 Temmuz 2010, 13:44:38 »
aynı namlularla 10  metre değilde 30 metrede deneyin saçma dağılımının aynı olmadığını göreceksiniz
>br<
Kaan GENÇ
1982 ANKARA-HATAY
dişhekimi
 

Çevrimdışı Taner TOPRAK

  • *
  • İleti: 3
  • Thanked: 1 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #20 : 12 Aralık 2012, 01:44:37 »
saygıdeğer dostlar benim tüfeğimde yaklaşık 2,5 cm lik ek ilave var bunu çıkarınca namlum su borusu gibi kalıyor,tüfeğim mobil şoklumu oluyor sadece bu küçük şokla istediğim fişeği atabilirmiyim saygılar
02.10.1977 sakaryalı
 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #21 : 12 Aralık 2012, 19:28:19 »
saygıdeğer dostlar benim tüfeğimde yaklaşık 2,5 cm lik ek ilave var bunu çıkarınca namlum su borusu gibi kalıyor,tüfeğim mobil şoklumu oluyor sadece bu küçük şokla istediğim fişeği atabilirmiyim saygılar
O kadar kısa ilave şok olmaması lazım. Dediğiniz parça şok değildir bence. Namlu ağzında dışarıdan görünen yivleri çarpma ile ezilmesinden korumak için kapak gibi bir şey olur, odur o. İlave şoklar 10 cm veya daha uzun olmalı. İlave şok takılı değilse, boru gibi olur dediğiniz gibi. Yine de ya şok ya da koruyucu kapak devamlı takılı olsun. Söylemesi benden.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 

Çevrimdışı Süleyman KUKUDAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 418
  • Thanked: 17 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #22 : 14 Aralık 2012, 15:36:17 »
pekii aynı marka silah,aynı fişek silahların biri 61 namlu biri 71,aynı şok grupmana etkisi nedir merak ediyorum
resim yüke
Süleyman KUKUDAS
1969 BANDIRMA 0 532 38 77 061
 

Çevrimdışı Tolga GÜVENDİK

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 515
  • Thanked: 64 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #23 : 14 Aralık 2012, 15:57:22 »
pekii aynı marka silah,aynı fişek silahların biri 61 namlu biri 71,aynı şok grupmana etkisi nedir merak ediyorum

Hocam herkesin tanıdığı bir silah ustasından tüfek almak istedim,,bana sabit şoku tavsiye etmedi,,sabit şoklarda ölçü standart çıkmıyormuş,,3 şok bildiğiniz bir silah daha dar veya daha geniş olabiliyor dedi,,kıyaslamanın mobil şoklu aynı marka silahla yapılması lazım,,hatta aynı şoklar kullanılmalı,,delicik konusunda belki ama grupman konusunda önemsenecek fark olmamalı,,çevremde aynı marka kısa tüfek bulsam denemesini yapıcam,,zira ben de çok merak ediyorum,,Rastgele
Tolga GÜVENDİK
1990 / MANİSA
ImgLand.net image
 

Çevrimdışı Polat OLUR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1474
  • Thanked: 497 times
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #24 : 14 Aralık 2012, 17:03:13 »
şok olayı her firmanın farklı değerlendirdiği bir olay.full denilen ölçü standardı yok ki kafa yoralım.ortalama bir düşünce ile aynı olduğunu varsayarak yorum yapıyoruz.şoka namlu uzunluğu da fişek te etki ediyor.şok uzunluğu sabitlerde 5 cm olan var 7 cm olan var.genişlikleri farklı full şoklar var vs.. ben kendimce şöyle bir değerlendirme yapıyorum.bir tüfek ile her av yapılamaz.bek avı için ayrı parlama avı için ayrı namlu gerekir.kombo set olup tek tüfek olabilir diye düzelteyim.aynı kafaya 61 cm 66 cm 71 cm 76 cm gibi namlularımız 61 cm 3-5    66 cm 2-4  71 cm 1-3  76 cm 1-2 şokların uygun olduğunu düşünüyorum.mobil şok olayının sadece şoku değiştirdiğinden namlu uzunluğunu etkilemediğinden pek sevmiyorum.belki pratik bir çözüm ama bence tam çözüm değil. bende örnek olarak bir mke çifte var 1-3 şoklu 71 cm namlu birde miroku var yine 71 cm namlu 1-2 şoklu..ikisininda namlu boyu aynı olmasına rağmen mke nin namlu çıkışı full 1 olanı baz alırsak daha dar.mke nin diğer namlusu 3 olmasına rağmen miroku nun 2 sinden bile daha dar.ve şok uzunluğu mke nin daha uzun.hal böyle olunca fişek tercihi sıkıntısı baş gösteriyor.

bana göre sabit şoklu poze yada çifte kullanacak arkadaşlar namlu uzunluğu 66-71  cm şok 2/4 tercih etmeli  71-76 en fazla 1-3 şok olmalı
mobil şoklarda ise 63-66 cm namlu tercihlerinde sadece 3 numaralı şok 71 cm namlu ile 4 şok her av için yeterli (kısa namlularda dar şokun fayda getirmediğini çok tecrübe ettim)



  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama