Gönderen Konu: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR  (Okunma sayısı 62055 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Ynt: AV TÜFEKLERİNDE NAMLU BOYLARI VE ŞOKLAR
« Yanıtla #25 : 14 Aralık 2012, 17:47:22 »
şimdi dünya standartı olan değerler ile yerli üreticilerin değerleri çok farklı olunca  bu konuya  yorum yapmanın fazla espirisi kalamıyor.dünyada yüzde 70 olan ful şok değeri yerli üreticilerde yüzde 85 değerlerinin üzerinde çıkıyor.extra ful şok değerlerinden bile fazla.silindir olan yerli şoklar  neredeyse yarım şok  a tekamül ediyor.önemli m olan hedef kağıdına çok  saçma tutması değil homojen bir dağılım olması.her tüfek farklı bir namlu farklı şok ve farklı iç çap a sahiptir.önemli olan fişeği bu kombinsyonlarla buluşturabilmek.eğer doğru tercih yapılırsa her tüfek tatmin edicidir.ben bütün avlarımda mobil şoklu baikal üst alt çifte kullanırım.ve son derecede memnunum.yani tek tüfekle bütün avlar yapılır.mesela 3 ve 5 şoklu çiftemlede her avları yapıyorum.eğer imkanlar kısıtlıysa 66 cm namlulu mobil şoklu bir tüfekle her av rahat rahat yapılır.son olarak sabit şoklu tüfeklerin pattern testlerinin  daha iyi olduğu söylensede bence mobil şoklu tüfeklerden  çok farklı olacağını düşünmüyorum.zaten böyle bir araştırma ve kıyaslamada yapılmış değil.kaldıki yaptığım bir çok test te mobil şoklu tüfekler  dünya standartlarındaki  grupman değerlerini ve şok ölçülerini fazlasıyla tutturdu. fabrika verisi ful şok için yüzde 65 olan baikal çiftem yaptığım testlerde yüzde 67 yi geçemedi.değişik fişeklerle.yanılma neredeyse yüzde bir.ancak yüzde 70 olması gereken yerli ful şoklar nasıl yüzde 85 çıkar anlayabilmiş değilim.baikal çiftemin namlu iç çapı 18,4 iken yerli çiftede bu rakam 18,3mm.şimdi bu kadar farklı bir iç çapta bu kadar değişik oranlar nasıl oluyor anlayabilmiş değilim.anlayan birisi varsa benide aydınlatsın.....
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #26 : 14 Aralık 2012, 18:01:58 »
.bana göre sabit şoklu poze yada çifte kullanacak arkadaşlar namlu uzunluğu 66-71  cm şok 2/4 tercih etmeli  71-76 en fazla 1-3 şok olmalı
mobil şoklarda ise 63-66 cm namlu tercihlerinde sadece 3 numaralı şok 71 cm namlu ile 4 şok her av için yeterli (kısa namlularda dar şokun fayda getirmediğini çok tecrübe ettim)

bu çok önemli bir konu polat bey. lakin bu konuda farklı kanılar yahut kanı demeyelimde söylemler var...ve avcımızda bence yanlış olan kanılardan biride 1-3 şoklu tüfeklerle 1.0 - 0.0 - 0.1 - 0.2 numara üstü saçmaların daha güzel vuruşlar yaptığı düşüncesi..ve şok daraldıkça saçmanın daha uzağa gittiğini düşünmeleri.... bu şekilde denemeleirmde grupmanın acayip bozulduğunu gördüm ve 71 cm namlulu otomatiğimle 6numara dan yukarında olan saçmalarda (yani 6-5-4-3-2-1numara saçmalarda )  4  şokun altına inmiyorum..eğerki uygun fiğek tapaları varsa sezon boyunca 4 nolu şok u çok nadiren 3 noya indiriyorum..ve 2-1- nolu şoklarlada en iyi grupman 7-8- nolu ince saçmalarda oluşuyor...sonuç olarak benim anladığım yahut yaşadığım deyim. dar şoka kalın saçma istenilen sonuçu vermiyor...

« Son Düzenleme: 14 Aralık 2012, 18:06:07 Gönderen: Musa KARAKUŞÇU »

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #27 : 30 Haziran 2013, 17:32:36 »
Konu cok iyi anlatilmista kafamda soru isaretleri kaldi, silindir namlu olan bir namlu digerlerine oranla sacmanin hizini yavaslatir mi ?
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #28 : 30 Haziran 2013, 18:13:17 »
enes bey silindir namlu yavaşlatmaz saçmayı kısa olursa saçma çok dağınık gider uzak avlara atılmaz bence 71 - 76 namlulara şok bile gerekmez uzun namlunun gurupmanı iyi oluyor 51 cm namluya saçma için mutlaka şok gerekli bazı arkadaşlar uzun namlunun mesafeyi kısaltacağı görüşü var yaban tv de mehmet şahmaran bunun denemesini yaptı
ve uzun namlu daha uzağa gönderiyor fişeği bu şok işine zaten uyuz oldum bu işin basit yolu tek kurşunda 55cm namlu saçmada 71 cm namlu
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #29 : 30 Haziran 2013, 21:39:49 »
Bunlarda mutabikiz abi. Peki ya 51 degilde 61 cm silindir-soksuz (almayi dusundugum) bundada ayni durum söz konusumudur? Mesela 30m ve az daha uzaga yüksek gramajli ve sacmayi toplu gönderen fisekle ayni randimani alamazmiyiz?Abilerim af buyurun daha cok yeniyim bazi yerlerde yine sordum bu sorulari istedigim sadece farkli görüsleri okumak.. Benim gönlümde yatan maverick 88-31025 61cm. Bu tüfekle avlanan abilerime cok eslik ettim ve atista yaptim bircok tufekle oldugu gibi, ama bu tufek aklimdan cikmadi. O yuzden kafam karisti sizlere ondan danisiyorum, Selamlar
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #30 : 02 Temmuz 2013, 18:30:00 »
şok olayı her firmanın farklı değerlendirdiği bir olay.full denilen ölçü standardı yok ki kafa yoralım.ortalama bir düşünce ile aynı olduğunu varsayarak yorum yapıyoruz.şoka namlu uzunluğu da fişek te etki ediyor.şok uzunluğu sabitlerde 5 cm olan var 7 cm olan var.genişlikleri farklı full şoklar var vs.. ben kendimce şöyle bir değerlendirme yapıyorum.bir tüfek ile her av yapılamaz.bek avı için ayrı parlama avı için ayrı namlu gerekir.kombo set olup tek tüfek olabilir diye düzelteyim.aynı kafaya 61 cm 66 cm 71 cm 76 cm gibi namlularımız 61 cm 3-5    66 cm 2-4  71 cm 1-3  76 cm 1-2 şokların uygun olduğunu düşünüyorum.mobil şok olayının sadece şoku değiştirdiğinden namlu uzunluğunu etkilemediğinden pek sevmiyorum.belki pratik bir çözüm ama bence tam çözüm değil. bende örnek olarak bir mke çifte var 1-3 şoklu 71 cm namlu birde miroku var yine 71 cm namlu 1-2 şoklu..ikisininda namlu boyu aynı olmasına rağmen mke nin namlu çıkışı full 1 olanı baz alırsak daha dar.mke nin diğer namlusu 3 olmasına rağmen miroku nun 2 sinden bile daha dar.ve şok uzunluğu mke nin daha uzun.hal böyle olunca fişek tercihi sıkıntısı baş gösteriyor.

bana göre sabit şoklu poze yada çifte kullanacak arkadaşlar namlu uzunluğu 66-71  cm şok 2/4 tercih etmeli  71-76 en fazla 1-3 şok olmalı
mobil şoklarda ise 63-66 cm namlu tercihlerinde sadece 3 numaralı şok 71 cm namlu ile 4 şok her av için yeterli (kısa namlularda dar şokun fayda getirmediğini çok tecrübe ettim)

bende aynı düşüncedeyim bende çift namlu 71-66 armsan var 66 namlu için 3 şok en iyi olanı 71 içinde de 4 şok en iyi olanı tabi bu benim yaprığım test sonuçlarına göre ve daha önce her iki uzunluktaki namlularla avlandığım için
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

Çevrimdışı Yavuz YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #31 : 02 Temmuz 2013, 20:59:17 »
Bunlarda mutabikiz abi. Peki ya 51 degilde 61 cm silindir-soksuz (almayi dusundugum) bundada ayni durum söz konusumudur? Mesela 30m ve az daha uzaga yüksek gramajli ve sacmayi toplu gönderen fisekle ayni randimani alamazmiyiz?Abilerim af buyurun daha cok yeniyim bazi yerlerde yine sordum bu sorulari istedigim sadece farkli görüsleri okumak.. Benim gönlümde yatan maverick 88-31025 61cm. Bu tüfekle avlanan abilerime cok eslik ettim ve atista yaptim bircok tufekle oldugu gibi, ama bu tufek aklimdan cikmadi. O yuzden kafam karisti sizlere ondan danisiyorum, Selamlar
enes bey sen tüfeği al hoşuna gittiyse şoksuz slug namlu pompalı 61 cm idare eder gazlı olsaydı gitmeyebilirdi saçmaya ama pompalı olduğu için idare eder benim tüfek
51 namlu gazlı ve slug idare ediyoruz o tüfekle hayli hayli idare eder bunun alev gizleyenli modeli varsa onu al alevgizleyeni söker dıştan uzatma şok takabilirdin
yavuz yıldız 1978 sivas.İkamet: istanbul

Çevrimdışı Erkan YABAL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #32 : 14 Ekim 2013, 15:11:54 »
merhaba arkadaşlar avcılık hakında herhangibi bi tecrübem yok ama gecnlerde gördüğüm bi tüfek hoşuma giti ve almayıo düşünüyorum daha önceleri babamın huğlo çift kırmasıyla bi kaç kez domuza gitim ve 2 tane domuz öldürdüm alacağım tüfek  (fumsan m16 tp yarı otomatik )    http://fumsan.com/1k.html    bu tüfeği tavsiye edermisiniz ?
0532 574 44 07 diyarbakır

Çevrimdışı Ercan KALE

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #33 : 14 Ekim 2013, 16:19:54 »
huğlu 103 de 71 namlu pozem var namlu boyunu 5 cm daha uzatıp trap ta kullanmak istiyorum sayfanın başında barettanın uzatma şoklarından acaba huğlu tüfeğime uyacak tipte uzatma şoku varmıdır veya kullanan varmıdır 1 ve 2 numaralarından almayı düşünüyorum varsa yardımcı olursanız cok sevinirim saygılar
1984 İZMİR

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #34 : 14 Ekim 2013, 16:52:32 »
Sayın Çalışkan,
Dünya da şok üreten saygın tüm üreticiler Full Şok Oranlarını 1000 de 30-35 inch daralma (Namlu çapınız-0.30 yada 0.35) Extra Full Şok İçin 0.40 inch daralma yapıyorken ülkemizde bizzat .70 inchlik Hindi Süper Full Ölçüsünde Full Şoklar Ölçüyoruz..
Benim sahip olduğum .665 inchlik 0.60 inch daralmalı Ported Turkey Carlson (Beretta)yada (Benelli Crio Plus) Trulock şoklarla %90 lara yaklaşan pattern alabiliyoruz..
Yani %85 lik patternler Extra Extra Full Şoklarla yada daha büyük daralmalarla uygun saçma no larıyla  alınabilir..
Bende Urika II Standart namlu da var maalesef onun bile fabrika şokları standarttan DAHA DAR!
Amaç patterni kağıt üzerinde daha yüksekmiş gibi göstermek olsa gerek KİMİ KANDIRIRSANIZ ARTIK!
Selam ve saygılarımla
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Şahin BİTEN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #35 : 14 Ekim 2013, 21:08:25 »
merhaba arkadaşlar avcılık hakında herhangibi bi tecrübem yok ama gecnlerde gördüğüm bi tüfek hoşuma giti ve almayıo düşünüyorum daha önceleri babamın huğlo çift kırmasıyla bi kaç kez domuza gitim ve 2 tane domuz öldürdüm alacağım tüfek  (fumsan m16 tp yarı otomatik )    http://fumsan.com/1k.html    bu tüfeği tavsiye edermisiniz ?

ben tavsiye etmem o ne öyle bilgisayar oyunlarındaki tüfekler gibi..adam gibi bişey yapsalar bile zaten kimse almaz bu markayı,tipini askeri sınıf tüfeklere benzetelimde bişey sansınlar 3,5 çorba kaynasın hesabı yapılmış bir tüfek.safirde böyle..arıza desen akla gelebilecek her arızayı çıkarır..sadece domuz avıyla kalınmaz illa ki diğer avlarıda yapmak isteyeceksiniz hiç bir verim alamazsınız bu silahtan..bana kalırsa uygun fiyata az çok bilinen yerli marka bir otomatik alın bakın keyfinize.
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2013, 21:10:44 Gönderen: Şahin BİTEN »

Çevrimdışı Mistan BAYER

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #36 : 14 Ekim 2013, 21:30:43 »
Selamün aleyküm,
Bazı arkadaşlar işi çok kolaylamışlar,Hızlı barut çıkmış şu kadar cm.den sonrası gereksiz diyorlar.
1)hızlı barut yeni çıkmadı,eskiden beri var.Fakat av fişeklerinde değil daha çok yivli silahlarda kullanılır.
2)Dünyanın en iyi silah üreticileri hala 76 namlu tüfek yapıyorlar,bunlar bizi aldatıyormu,yoksa bizmi uçuyoruz.
3)Yukarıda bir arkadaş bahsetmiş tenekede deneyin diye.Kağıtta denediğn fişeğin belkide enerjisi 35-40 metrede bitiyor ama gurupmanı iyi.Buda avda iş görmez,herkeze selamlar,Bayramınız mübarek olsun.
1949 kütahya

Çevrimdışı Şenay YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #37 : 14 Ekim 2013, 23:40:02 »
 iyi konuya değinmişsinizde kimse bişey  anlamamış
  • huğlu kop g601 yoto 71 namlu
  • huğlu kop 104 A 76 mamlu
  • Sarsılmaz Leopard y oto 71 namlu
istanbul  Çatalca 1971                                                                         5354139014l

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #38 : 15 Ekim 2013, 00:03:37 »
Briley yahut Trulock; bunlardan birine şoklarla ilgili soru sorulduğunda verdiği cevabı bir kaynakta okumuştum. Yeri hatırımda değil ama gerekirse bulurum. Bu Full şoku neden daha dar üretmediklerine cevap olarak, daha darlattıklarında isabet yüzdesinin fişekten fişeğe istikrarsızlaşmaya başladığını öne sürmüş. Buna katılırım. Ama zaten hemen her fişek şok dağılımlarında etkili olmuyor mu ki!  ::) Neyse.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Erkan YABAL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #39 : 15 Ekim 2013, 11:52:12 »
ben tavsiye etmem o ne öyle bilgisayar oyunlarındaki tüfekler gibi..adam gibi bişey yapsalar bile zaten kimse almaz bu markayı,tipini askeri sınıf tüfeklere benzetelimde bişey sansınlar 3,5 çorba kaynasın hesabı yapılmış bir tüfek.safirde böyle..arıza desen akla gelebilecek her arızayı çıkarır..sadece domuz avıyla kalınmaz illa ki diğer avlarıda yapmak isteyeceksiniz hiç bir verim alamazsınız bu silahtan..bana kalırsa uygun fiyata az çok bilinen yerli marka bir otomatik alın bakın keyfinize.

merhaba bayramın kutlu olsun tipi hoşuma gitiği için almak istedim tüfeği üreten firmanın kendi magazasına gitim 10 yıl garanti veriyo va hiçç tutukluk yapmaz diyede garanti veriyo eğer bi sorun olursa arkasındayım dedı ve bende parasını ödeyip işlemlere başladım bayramdan sonra elımde ınsallah bakalım olmasa geri iade alacam dedi istediğin başka bi tüfeği al tüm masaraflar benden dediği için güvendim bakalım
0532 574 44 07 diyarbakır

Çevrimdışı Sabahattin KARAHAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #40 : 11 Aralık 2013, 17:53:48 »
Selçuk bey ortaya attığınız bu tezi neden biraz daha açmıyorsunuz anladığim kadarıile 61 cm ile 71 veya 76 cm namlunun deliciliği ve etkili mesafesi fark etmiyormu demek istiyorsunuz yoksa yanlışmı anladım teşekürler
  • YILDIZ A71 YEDEK NAMLULU
  • YILDIZ SPZ ME 66
Sabahattin KARAHAN 1974 VAN
İnsanları tanışırken değil,tartışırken tanırsınız.
Çünkü, öfke saklanan kişiliği ortaya çıkarır.

Çevrimdışı Murat TEPE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #41 : 28 Aralık 2013, 11:03:33 »
Selçuk bey ortaya attığınız bu tezi neden biraz daha açmıyorsunuz anladığim kadarıile 61 cm ile 71 veya 76 cm namlunun deliciliği ve etkili mesafesi fark etmiyormu demek istiyorsunuz yoksa yanlışmı anladım teşekürler

Şahsi kanım namlu boyları deliciliği direkt olarak etkilemez ama etkili mesafeyi dolaylı yoldan etkiler, Bu da daha uzun mesafeye saçmayı daha toplu göndereceği için hedefe isabet oranını arttırır. Bu bağlamda etkili mesafe artmış olur.
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36