Selamünaleyküm, avcı kardeşlerim.
Güzel bir sezon başlangıcından beri "bıldırcın curnataları" göç bıldırcınları görüyoruz.(Ege'nin keklikleri de sayfamızı şenlendiriyor)
Mübarek Ramazan ayında oruca saygı nedeniyle paylaşamadığımız yemek tariflerini artık sizlere sunmanın zamanı geldi diyorum.
Mübarek Ramazanın bereketine bu sezon " BILDIRCIN BEREKETİ" de eklendi, şükürler olsun.
Bu avların lezzetlerinin de değerlendirilmesi gerekir, diyorum ve geçiyorum yemeklerin tarifine:
BAKIR TAVADA SOTELİ BILDIRCIN KAVURMA ve BILDIRCIN GÜVECİ BİRİNCİ GRUP MALZEMELER….: 1- Attığını vuran atmadığını FOTOLAYAN bir avcı- (ööööhhhööö öhhööö)
2- Canlı bıldırcını FERMALAYAN vurulanı APORT layan bir veya birkaç av dostu-(Kurzhaar olabilir-bende başka yok ta o yüzden)
3- Bir adet ateş kusan boru-( S 56 Beretta olabilir)
4- Limitler dahilinde (33 Adet) fişek-9 veya 10 no, 30, 32 gr. RİO, ARMUSA olabilir.
5- Bıldırcına uygun avlak: Yeni sulanmış pancar tarlası(160 dönüm), kurumaya bırakılmış soğan tarlası(100 dönüm).
6- Birkaç av arkadaşı- Attığım palavralara katlanan- kuş temizlemeyi seven- Soğuncaya kadar sabreden- Eh sofrada da benden çok yiyebilen.!
İKİNCİ GRUP MALZEMELER….: 1- Yalnızca fermada vurulmuş tam yağlı, göç bıldırcını-33.adet. (ÜÇ KİŞİLİK)
2- Bıldırcınla aynı tarlada avlanmış(göz hakkı!) 6 adet orta boy soğan.
3- Yarım kg iri domates(kabuğu soyulmuş), yarım kg.(küçük) bıldırcın Domatesi-kabuklu.
4- 250 gr.Acı sivri biber(yarısı doğranmış)
5- Bir baş sarımsak -soyulmuş,bütün.-Güvece konacak-
6- Zeytinyağ-4 çay bardağı-
7- Kırmızı toz biber(baharat)tatlı
8- Nane (baharat)
9- Kekik (baharat)
10- Köri (baharat)
11- Kimyon (baharat)
12- Kişniş (baharat)
13- Defne yaprağı-8 adet-
14- Bakır tava, Toprak güveç, kapak yerine folyo.
15- Yemeğin üstüne de yeni toplanmış kara üzüm ve İNCİR,
16- Tabii ki doyduktan sonra av muhabbetine sıcacık lezzet katacak semaver çayı.
Sezon açılınca, Ağustos sonu, Eylül başında yaklaşık 1000.km mesafedeki gurbet avlaklarına gidilir. Birkaç av arkadaşı ile buluşulur.
Yeni sulanmış 160 dönümlük bir pancar tarlası ve yanındaki 100 dönümlük kurumaya bırakılmış soğan tarlası seçilir.Sahipleri de oradadır.
Sezon kapalıyken yağlanmış tüfekler kılıfından çıkarılır. Fişekler bele dolanır, Bazan tulum, bazan kısa şort, bazan da mayo giyildikten sonra;
Vira bilmillah Kurzhaarlar Römorktan tarlaya salınır.
Asıl heyecanı yaşayan onların peşine takılıp, bazan tetik bazan da fotoğraflar çekilir.
Veeee yemek tariflerine asıl lezzeti verecek şu şartların tamamı eksiksiz yerine getirilir.
Av sahasında ısınma hareketlerinden sonra "Uzaklarda fermalar başlar"Fermadakilerin hangisine atılacağına karar verilirSağ tarafa uçan bıldırcına 10 No, 32.gr.RİO- fişek "BİR KEZ" atılır Sol tarafa uçan kuşa 9.No, 32 gr. ARMUSA fişek "BİR KEZ" atılır Sola giden kuşa atarken. Dikkat av kıyafeti " MAYO" olacak.
Canlı bıldırcın aportu anında Kuşun SON FOTOSU çekilir. (Ne foto ama.! )Kuşlar "KESİNLİKLE ASKIDA TAŞINIR" (Torbaya, naylona konulmaz)Bıldırcınlar Gölgede, rüzgarda ve yine askıda dinlendirilir.(Hemen buzluğa konulmaz.Bıldrcınların "EN SEMİZ OLANLARI" seçilir. Bıldırcınların tüyleri tütsülenmeden, itinayla temizlenir, Suyu süzülür. (YAĞ lardan fire verilmez)Küçükçe parçalanır ve Bakır kapta "Kızdırılmış zeytinyağına" salınır Etin saldığı su buharlaşıncaya -CIZIRDAYINCAYA- kadar kızartılırKızaran kuşların ortası açılır ve soğan, biber ilave edilir.Soğan ve biber de kızarınca, karıştırılır -LEZZET DİFÜZYONU-Yine ortası açılır ve kabuksuz,küçük doğranmış domates ilave edilir.
Domates pişerken, önce pişen karışım kenarlardan üstüne doğru kapatılır.
Domates hapsedilir- Kızarınca sertleşen bıldırcınlar buharıyla YUMUŞAR-Domates te pişince hepsi karıştırılır, birkaç dakika daha pişirilir.En sonunda "TUZ" ve "KARIŞIK BAHARAT" ilave edilip "HEMEN" ateş söndürülür.Hiç soğutmadan hemen sofraya konur ve "DOSTLARLA AFİYETLE YENİR"Bakır tava ekmekle sıyrıldıktan sonra ,
Midedeki bu karışıma biraz da " İNCİR ve ÜZÜM" ilave edilir. (Samsun Mahsulleri)Geri kalan çiğ bıldırcınlar Toprak güvece doldurulur,
İçindeki diğer malzemeler de aynı (Sarmısaklı) -Soğan ve biberler bütün olacak-Bir de..: " ODUN ATEŞİ OLMAZSA OLMAZ "Güveçin folyosu açılınca görüntü işte böyle olmalı:
Bıldırcınların eti kemiğinden ayrılmış görünmeli.
Önemli Not...:Yavaş yanan odun ateşinde 1,5 saatte pişer, Ama üstü hemen açılmaz, Ateşten alındıktan yarım saat sonra üzerindeki folyo açılır.
Bu arada güvecin başında mutlaka
"GÜVENİLİR, TOK BİR NÖBETÇİ" NÖBET TUTAR.
A F İ Y E T L E R O L S U N Lütfen kusura bakmayın, ÇAY fotosunu koymayı unutmuşum.
Eh şimdi Tam afiyetler olur.
Sağlıklarla, Ağız tadında avlar. Rastgele...