Selam balıksever avcı dostlar. Bildiğiniz üzere hamsi tavada yapılsada, çok yağlı bir balık olduğundan çok az yağ kullanarak pişirmeyi tercih ederim. Tavada hamsi pişerken oldukça fazla koku yayar. Pek çoğumuz bu nedenle fırında tercih ederiz. Alternatif olarak közde deneyenler ızgaraya balığın yapıştığını ve servis sırasında balığın parçalandığını görürler. Buna çare olarak kaseye koyduğum zeytinyağının içine bir tutam maydonozu batırarak ızgara üzerinde arada dolaştırıyorum. Yada ŞİŞTE HAMSİ yapıyorum.
Şu şekilde:
- Hamsilerin orta kılcıklarını çıkararak temizliyor, yıkıyor, süzüyorum.
- Tuz, biraz kimyon ekeliyorum. Zevke göre her istenen bu aşamada ilave edilebilir.
- İnce ciğer şişlerinin birini sırttan, birini kuyruk üstünden takıyorum. Bunun kolay yolu var; önce tek şişe balıkları bir ters bir düz mangal boyuna, yada ekmek arası yapacağınız ekmek boyunda takın. Bu şişi tepsi içine koyup karşı tarafları şişleyin.
- Harı azalmaya başlayan mangala atın, cızır cızır pişsin.
- Pişince bir sıra balığı yarım ekmeğin arasına koyup, ekmeğin üstüne bastırarak şişleri çekiverin.
Not: Mangalı lütfen balkonunuzda pişirmeyin. Çevremize nefis kokular yayılması hoş olmuyor. Avda önceden şişlenmiş hamsiyi pişirmek ayrı bir zevk oluyor, tavsiye ederim.