AVLANABİLMEMİZ İÇİN GEREKLİ OAN BELGELER.
AV TÜFEĞİ SAHİPLİK BELGESİ Almak İçin Gerekli Belgeler
01-Valilik (Kaymakamlık) makamına dilekçe,
02- Valilik (Kaymakamlık) makamından dosya,
03- Nüfus Müdürlüğünden alınacak nüfus kayıt örneği (18 yaşını doldurmuş olmak),
04- İkamet il muhaberi (fotoğraflı),
05- 5 adet renkli vesikalık fotoğraf (son bir yıl içinde çekilmiş olmalıdır),
06- Nüfus cüzdanının aslı,
07- Tam kapaklı telli dosya,
08- Savcılık sabıka kaydı,
09- Sağlık ocağından sağlık raporu,
Hiçbir harca tabi olmayıp sadece kart parası alınır.
AVCI SERTİFİKASI
Bulunduğunuz yerin halk eğitim müdürlüğü ve av kulüpleri tarafından oratklaşa düzenlenmekte olan kurslardan alınan belge.Avlanma belgesi alabilmemiz için bu belgenin olması gerekiyor.
AVLANMA BELGESİ
Kara avcılığı avlanma belgesi almak için kurs bitirme belgesi, ikametgah adresi, sabıka kaydı,2 resim, silah ruhsatı ve sertifika ile Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerine başvurulması gerekmektedir.
AVLANMA PULU
Avlanma pulu temin etmek için avlanma bedellerini bulundukları yerdeki T.C. Ziraat Bankası Şubelerine veya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Döner Sermayesine yatıracaklardır.
Yatırılan bu bedellere ilişkin banka dekontu veya saymanlıklardan verilecek makbuzlar ile dernek yetkililerince tanzim edilen derneğe üye olduğuna dair belge ile avcılara ait geçerli av tezkereleri veya avcılık belgelerinin asılları ve birer fotokopisi ile birlikte İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlükleri veya Doğa Koruma ve Milli Parklar mühendisliklerine başvurulacaktır.
YİVSİZ AV TÜFEKLERİNİN RUHSAT İŞLEMLERİ
İkametgâh yeri esasına göre yivsiz av tüfeği belge ve izin işlemleri 07 Aralık 2001 tarihinden itibaren ikamet yeri esasına göre Jandarma tarafından yürütülmektedir.
a. Belge Çeşitleri
a. Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi,
b. Yivsiz Tüfek Satın Alma Belgesi,
b. Satıcılık (Bayilik) Belgesi,
c. Fabrika / İmalathane Kuruluş ve Faaliyet İzni,
Kimler nereye hangi belgelerle müracaat eder?
a. Yivsiz Av tüfeği, satıcılık bayii müracaatlarında istenecek belgeler :
1. İkamet edilen İl /İlçe Mülki Amirliğine hitaben yazılan dilekçe,
2. Cumhuriyet Başsavcılığından alınacak Sabıka Kayıt Belgesi,(Varsa mahkeme kararları eklenecektir)
3. Doktor raporu, (Belirlenmiş sağlık kurumlarından alınacaktır)
4. Nüfus cüzdan sureti,
5. Vukuatlı nüfus kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğünden alınacaktır)
6. İkametgâh ilmühaberi,
7. 6 adet vesikalık fotoğraf.
2521 SAYILI KANUN KAPSAMINDAKİ BELGE VE İZİNLER :
Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi :
18 yaşını bitirmiş ve engel hali bulunmayan kişilere bir defaya mahsus verilir.
Yivsiz Tüfek Satın Alma Belgesi :
Mülkî amirden alınan izne istinaden av bayisinden yivsiz av tüfeği almak için verilir.
Satıcılık (Bayilik) Belgesi ;
2521 sayılı yasa kapsamına giren yivsiz av tüfekleri ve bunlara ait fişekleri satmak amacıyla valiler tarafından çevrenin özelliğine göre 1-3 yıl süreli olarak verilir. Süre konusundaki takdir valiye aittir. Satıcılık belgesi almak isteyenler 3 üncü maddede belirtilen belgelere ek olarak aşağıdaki belgelerle müracaat ederler.
(1) İşyerinin kendi mülkiyetinde bulunduğunu veya kiraladığını kanıtlayan belge, (tapu, kira sözleşmesi)
(2) 2521 Sayılı Kanun hükümlerine uymayı taahhüt ettiği ve doğacak kanuni sorumluluğu üstlendiğine dair noter tasdikli taahhütname.
Fabrika Ve İmalathane Kuruluş ve Faaliyet İzni :
Yivsiz av tüfekleri ile sporda kullanılan nişan tüfek ve tabancalarını ve bunların aksamını yapmak üzere fabrika veya imalathane kurmak isteyenler, Yönetmeliğin 5 ve 6 ncı maddelerinde belirtilen belgelerle İçişleri Bakanlığına müracaat ederek kuruluş ve faaliyet izni almak zorundadırlar.
b. Belge ve izinlerin verilmesini engelleyen haller
1. Ateşli silâhlarla işlenen cürümlerden hükümlü bulunanlar.
2. Av suçları da dâhil ruhsatlı silâhıyla suç işleyenler veya silâhın muhafazasındaki ihmal ve/veya kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihara ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olmaktan mahkûm olanlar.
3. Haklarında Türk Ceza Kanununun 119'uncu maddesinin uygulanması nedeniyle kamu davası açılmamış olsa bile, zorunlu olmadığı halde meskûn bir mahalde veya civarında ya da umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru silâh atanlar ile bu suçların birinden mahkûm olanlar.
4. Ateşli silâhlarla işlenenler ile taksirle işlenenler hariç, değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkûm olanlar.
5. Ateşli silâhla işlenenler ile taksirli suçlar hariç iki yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlar ile devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik, anarşik, terör ve benzeri amaçlarla yaygın şiddet eylemlerine katılma ve bu gibi fiilleri tahrik ve teşvik etme suçlarından birinden hüküm giymiş olanlar.
6. 2521 Sayılı Avda ve Sporda kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair kanun hükümlerine aykırı fiillerden dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkûm olanlar.
7. 6316 Sayılı Ateşli Silâhlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12, 13, 14 ve 15'inci maddelerinde belirtilen suçlardan dolayı altı (6) aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûm olanlar ile aynı kanunun 4 üncü maddesinde yazılı yasak aletlerden birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı hapis ve/veya ağır para cezasına mahkûm olanlar.
8. Uyuşturucu ve psikotrop maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme ya da bu fiillere teşebbüs etme, satma, satışa arz etme, satın alma, bulundurma, herhangi bir şekilde başkasına devretme veya devralma, sevk veya nakletme, alınıp satılmasına veya devrine ya da her ne suretle olursa olsun tedarikine vasıta olma suçlarından biriyle mahkûm olanlar.
9. Kısıtlı olanlar ile kamu hizmetinden yasaklılar.
10. Akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olanlar.
11. 18 Yaşını bitirmemiş olanlar.
Yukarıdaki (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g) ve (h) bentleri kapsamına girenler, affa uğramış olsalar veya mahkûmiyetleri bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalksa ya da mahkemelerce verilen karar üzerine adli sicilden silinmiş olsa bile, kendilerine hiçbir surette bu Yönetmelik kapsamına giren belge ve izinler verilmez. Bu fıkra hükmü Türk Ceza Kanununun 2 nci maddesi hükümlerine göre suç olmaktan çıkan bir fiil nedeniyle hüküm giymiş olanlara uygulanmaz.
Bu maddede belirtilen mahkûmiyet, kesinleşmiş mahkûmiyettir.
Bu madde hükümlerinin uygulanmasında, mahkemelerce verilen hürriyeti bağlayıcı cezalar, paraya çevrilmiş olsa dahi, hürriyeti bağlayıcı ceza esas alınır.
Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre belirtilen hallerden birine giren kimselere hiçbir şekilde avda ve sporda kullanılan tüfek, nişan tabancası ve av bıçağı yapımı, alımı, satımı, taşınması ve bulundurulması izni ve belgesi verilmez.
Kayıt ve tescil
Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi alan kişiler, sahip oldukları yivsiz av tüfeklerinin cins, marka, çap (kalibre), ve seri numaralarını ruhsatnameye satın aldıkları tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde işletmek zorundadırlar.
Yenileme esasları
Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi bir defaya mahsus verilir. Ruhsatname kişilere yivsiz av tüfeğini meskende ya da işyerinde taşıma ve bulundurma yetkisi sağlayacaktır.
c. Devir işlemleri
Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesinde kayıtlı yivsiz av tüfekleri yasal engel hali bulunmayan kişilere satış veya hibe yoluyla devredilebilir.
Şahsın vefatı halinde kanunî yollardan diğer mirasçıların muvafakati alınmak şartıyla engel hali olmayan mirasçılardan birine intikal edebilir.
Devredilen yivsiz av tüfekleri devir alan kişi adına Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesine bağlanmadan teslim edilmez. Aksine hareket edenler hakkında adlî işlem yapılır.
Devir işlemlerinde, silâhı devralan şahsın Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre ruhsat almaya engel bir durumunun bulunmadığının tespiti halinde, devreden ve devralan ile birlikte ruhsat işlemini yapan birim amiri/komutanının da imzalayacağı bir devir tespit tutanağı düzenlenmesi gerekmektedir.
Taşıma ve bulundurma esasları
Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi sahibine belgede kayıtlı yivsiz av tüfeklerini taşıma ve bulundurma yetkisi verir. Avlanma izni vermez. Avlanma izni ile ilgili işlemler Çevre ve Orman Bakanlığınca yapılmaktadır.
18 yaşını bitirmemiş atıcılık lisansına sahip kimseler velilerin adına belgelendirilmiş ya da Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü demirbaşına kayıtlı silâhları; veli, yönetici ve idarecilerin sorumluluğu altında atıcılık ve avcılık federasyonunca düzenlenecek özel izinle atış poligonlarında ya da meskûn sahalar dışında ve merkez av komisyonlarınca belirtilen avlaklarda taşıyıp kullanabilirler.