Sn. Bilal Bey;
<<Bu yıl ilk defa Akkar Altay Silver marka/model 66cm namlu yarı otomatik bir tüfek ile ava resmen başladım. Kabaca Full şokta saçmaların toplu gideceğini ve uzun mesafelerde kullanılacağını, ayrıca uzun namlu (76CM) nun da saçmanın toplu gideceğini ve uzak mesafelerde randıman vereceğini öğrenmişim, nereden öğrendi isem :S püfff ...İşin asılının öyle olmadığını denemlerimde gördüm.>>Gerçekten buyuk emek verip oldukça güzel atış testleri yapmışsınız.paylaşım için çok teşekkürler.Bu güne değin dogru bildiklerimizi test sonuçlarınız birkez daha perçinledi.
Bende yeni aldıgım silahlarımı belirli saçma numaraları,gramajları,markalarla,değişik şok kombinasyonları şevroltin(dirhem),tek kurşun vs testlerini yaparım silahımı tanımaya çalışırım.
Yazınız için fikrim:
Dar full şok ve extra full şok ile atış yapılan iri taneli 1-2-3 no fişeklerde genelde grupmanın (pattern) bozulduğunu bilimsel olarak test deney yapan firmalarda kabul ediyor,iri saçmaları 3-45 çentikli şoklarla atılmasını tavsiye ediyorlar.
5,6,7,8,9,10 no gibi fişeklerde pattern daha güçlü olduğu benim yaptığım test atışlarında gördüm.Bir de Patterni bozan geniş yataklı(örneğin 76mm magnum yatak)tüfek ile kısa standart fişek (65-70 mm uzunluğunda fişek) atılınca sonuç çok kötü süpriz çıkıyor.aradaki boşluk grupmanı bozuyor.Projesyonel trpaçılar 76 mm namlu ve daima 70 yataklı silahla,70 mm fişek atarlar.Saçma no 7.5,8 gibi biliyorsunuz incedir.
Hiçbir 65 namlu 76 namlu kadar aynı marka aynı şoklarla (koniklik oranı) uzak mesafede daha iyi saçma grupmanı yapamaz.Bilgisayarımda Cad programıyla 65 cm koniklik ve 76 cm koniklikten çıkan ışınların birleşim ve yaptıkları açıklık farkını daha net görebiliyorum.
Örneğin 142 mm uzunluğunda giriş 17.3 mm çıkış 18.5 mm çapında extra full şok eğim:(koniklik:0.48 derece)ile: 35 metrede extra full şoktan çıkan saçma sürtünmeden dolayı hızını kaybetme ,formu bozulan saçma ve ağırlığı göz önnünde bulundurmaz isek 306mm çapında bir daire oluşturuyor.70 metrede 593 mm bu bir ördek kaz vs için süper bir grupman demektir.Ha bu formu bozulan saçmalardan,sürtünmeden ve ağırlıgından hızını kaybeden serpinti saçmalardan dolayı mevcut saçma grupmanının iki katı kadar da olabilir.
Bundan çıkartacagımız sonuç; şok uzunlugu ,koniklik açısı , namlu uzunluğu kesinlikle saçma grupmanında önemli bir etkendir ,diğer etkenler,ise fişek tapa cinsi (keçe,bior,power ,gulardi ,yada winçhester tipi ) , barut miktarı ve formu bozulmayacak sertlikte saçma grupmanı etkileyen diğer unsurlardır.
Saygılarımla.