Selamlar,
Her iki prensibi de kullanan tabancalar var.
Kinetik enerjiden faydalanarak “kovan tahliye-fişek ikmal” operasyonunu gerçekleştiren, literatürde “inertia-driven / short recoil operated” olarak geçen, geri tepme esaslı tabancalar ağırlıklı olarak 1911 platformu ya da türevlerinde görülür. Ağırlıklı olarak 9x19mm NATO / Parabellum ya da .45 ACP vs gibi yüksek basınçlı çaplara sahip tabancalarda bu prensibin kullanıldığı görülür.
Gaz basıncından faydalanarak çalışan mekanizma “blowback operated” ya da “straight/simple blowback operated” olarak geçer. Daha çok patlama basıncı düşük çaplarda tercih edilir. Buradaki gaz basıncı, (gaz basıncıyla çalışan tüfeklerdekinden biraz farklı olarak) namlu dışındaki bir piston vs eksenine tahliye edilmesinden ziyade, namlu içinde patlama sonrası kovanı “basınçla” geri itme marifetiyle mekanizmanın açılması/çalışmasını sağlar.
Merhaba. Herkese iyi bayramlar ve esenlikler diliyorum öncelikle.
Değerli üstatlara ve bilgililere bir hususta bilgi edinme meramımı sormak istiyorum.
Kısaca ve birkaç cümleyle: Tabancaların çalışma sistemi nasıldır? Yani standart bir tabancanın sürgüsünün ilk manipüle edilmesinden sonraki mükerrer atışlarda mekanizma devinimi patlayan barutun basıncıyla mı tahrik olmaktadır yoksa geri tepmenin etkisiyle oluşan kinetik enerjiyle mi tabanca yeniden kurulmaktadır.
Daha basit ve tek cümleyle soracak olursam: Tabancaların çalışma prensibi gazlı sistem midir yoksa kinetik sistem mi?
Bunu net bir şekilde açıklayıp anlatan bir kaynak bulamadım.
Teşekkür ederim.