suat bey biz genelde tek kurşunla deniyoruz tek kurşunda nişan aldığım yeri vurmayan tüfeği pek tercih etmem bir arkadaş tüfeğini denemeden avda kullanmaya başlamış ve avlarının yaralı gitmesi üzerine tüfeğini denemiş resimleri bana atmıştı saçma atışının grupmanıda tek kurşun atışı da 20 cm civarı sol alt vurmuştu benim denediğim bir tüfekte yaklaşık 30 cm sol üst atma vardı, sizce bu tüfeğin saçmayla vurma ihtimali varmı, bir tüfeğimde mobil şoklu 61 namlu 3 no şokla 35 metre civarında 7-8 cm kadar sağ vuruyordu ve desteksiz attığım kurşunlar bile çok güzel grupman yapıyordu, bu namlu 61 cm olmasına rağmen 35 civarında saçmadada yakın güzel bir grupman verdi. tek kurşunla isabet sağlamayıp saçmada performansı iyi olmayan tüfeği daha tecrübe etmedim .
Abdullah bey forumda iki namlusu iki ayrı full şokla 36.6 m de 76 cm daireye aynı saçmayı sokmayı başarabilmiş bir Baikal 27EM 1C tüfeğimin bütün testleri var.
İki ayrı namlu aynı hedefe aynı sayı ile isabet ettirmiş.
Namlu birleşimi harika.
Tüfek saçmada muazzam nokta kusursuz atıyor.Gelin görün ki 36.6 m de 13 cm lik bir merkez dairenin 10 cm sol altını vuruyordu bu tüfek.
Şimdi slug namluların kalın yapılma amacı patlama anında namlunun vibrasyon ve titreşimini kesmek içindir.
Fizik kuralı gereği bir malzeme ince ve uzun bir yapıdaysa esneme ve vibrasyon fazla olacaktır.
Bu sebeble namlulardaki bu salınımı engelleyip daha stabil ve salınımsız bir durum sağlamak için slug namlu gibi namlular kurşun atmak için tasarlanır.
Yoksa yivsiz bir tüfekle slug olmayan birde namlunuz varsa stabil kurşun atmaktan bahsetmek safdilik olur.
Ben bütün tüfeklerimi deneyerek alırım.
Slug olmayan bir A300 üm vardı nokta kurşun atıyordu.
Hala kullandığım 20 ga Akkar y oto tüfeğimde nokta atabiliyor..
Ancak bunlara ragmen bile hala diyemem nirmal bir namlu ile kurşun nokta atılır.
Çok iyi örnek tüfekler size denk gelmiş olabilir.Bu sizi bence şanslı yapar.
Ama kurşun testiyle poi poa ayarı yapılmaz.
Siz yapıyorsanız yapmış olursunuz sadece.
Bu doğru sonucu verir diyemeyiz.
Bu iş için en dogru yol laser boresighter kullanmaktır.
Elinizde bu alet yoksa dediğimiz metot saçma için denenerek bakılabilir.
Ancak en ufak çapakla bile aerodinamisi bozulup hedeften çok sapma ihtimali olacak bir kurşunla böyle bir deneme sağlıklı olmayacaktır....