El dürbünleri hakkında pratik bilgiler:
Dürbünde geçen 7x20, 10x35 vs. şeklindeki tanımlarda 1.ci sayı büyütme katını, 2.ci sayı ise dürbün çapını (mm) verir.
Büyütme katsayısı 12'ye kadar dürbünler elle titremeden kontrol edilebilir, daha yüksek büyütme katsayısı olan dürbünler tripod ile kullanmaya uygundur.
2.ci sayı objektif çapı ise ne kadar büyükse o kadar aydınlık, net ve geniş ve bir alanı görebilirsiniz, ancak 30-35 mm.den büyük objektif yani çıkış merceği cepte taşımak için büyük gelir.
Özetle cepte taşıyabileceğiniz bir dürbün 8x25, 10x30 gibi ölçülerde olmalıdır.
Bir diğer konu göz rahatlığı (Eye relief) denilen göz ve dürbün arasındaki mesafedir. Bu 8-9 mm olabilir, ancak gözlük kullanıyorsanız bunun daha fazla 12-14 mm gibi olması gerekir, yoksa net göremezsiniz.
Kalite konusuna gelirsek, tercih edeceğiniz dürbün sistemi BAK4 prizma sistemi olmalıdır. BAK5 vs gibi diğer sistemlerin görüntüsü BAK4 e göre daha kötüdür. İyi bir dürbünde merceklerde UV işinlarına karşı çok katmanlı koruyucu tabaka olmalıdır.
Markalara gelirsek, bu işin mercedesi Swarovski, Zeiss, Leupold gibi markalardır, ancak mercekleri çok kaliteli olduğundan fiyatları çok pahalıdır. Fiyat/fayda oranı yüksek daha ucuz dürbünler arasında tercih edilebilecek markalar ilk elde Nikon, Canon, Bushnell, Olympos, Celestron gibi markalardır. 2.ci el dürbünler arasında Zenith, Tento gibi Rus markalarının görüntüleri iyidir. Markasız veya adı sanı duyulmamış bir dürbün alıyorsanız, yüksek ihtimalle paranızı çöpe yatırmış olursunuz.
Sonuç olarak iyi ve net bir görüntü veren dürbün ucuz değildir. Ancak 2.ci el olarak tesadüfen bulunabilir.
Saygılar.