Cahit Bey,
Öncelikle tebrik ederim. Araştırma para-zaman-emek demek. Ayrıca buna keyif faktörünü de ekleyelim. Yararlı sonuçlar elde edeceğinizi biliyorum, çalışmalarınızda size başarılar diliyorum.
Naçizane bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
Bildiğiniz gibi yivsiz fişek bir sistemdir. Bu sistem Kovan+Kapsül+Barut+ Tapa+ Yük + Kıvırma payı gibi değişkenlerden oluşmaktadır. Bu değişkenlerden her biri tek başına veya birlikte atım yatağı basıncı, dolayısı ile namlu çıkış hızına ve isabete etki etmektedir. Namlu boyu ve çapı da keza önemli değişkenlerden biridir
Eğer kapsamlı bir çalışma yapmayı arzu ediyorsanız, İsmail Yalçınkaya bey'in dediği gibi değişkenlere kapsülü de eklemeniz gerekir. Tevfik Gün beyin çalışmalarında kapsülün belirgin fark yaratabildiğini görüyor, izliyoruz.
Dolum verilerini tanımlayan tariflerde hep kovanın cinsi de yazılır. Çünkü kovanın plastiğinin kalınlığı ve cinsi, kıvırma payının da etkisiyle basınç ve hız verilerini dolaylı olarak etkilemektedir.
Tapanın da basınç ve hız üzerine etkisi kadar, yivsiz tek kurşunların seyrinde ve isabetinde, saçmaların dağılımında (grupmanında) önemli etkisi vardır. Bunu da Tevfik beyin çalışmalarında görüyoruz.
Derya-deniz bir işe başladınız. Saydığım çok sayıdaki değişkeni bir arada değerlendirmek gerçekten zor bir iş.Çalışmalarınızdan çok şey öğreneceğimizi düşünüyorum.
Allah kolaylık, sebat, güç, gayret versin