Gönderen Konu: TEST ATIŞLARI SERİSİ  (Okunma sayısı 1770 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Cahit KALKAN

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
TEST ATIŞLARI SERİSİ
« : 24 Aralık 2020, 18:58:56 »
Arkadaşlar Merhaba,
Yivsiz Av Tüfekleri üzerine farklı farklı barutlarla faklı boy, çap ve sistemlere sahip Tüfeklerle sıcaklık ve rakımlarda, farklı farklı gramaj ve saçma numaralarında çok uzun soluklu olacağına inandığım videolar çekip yayınlayacağım.
Hatta ilkini yayınladım. İnşallah yarında ikinci bölümünü yarın yayınlayacağım.

Bu testlerde hız, grupman ve tahribat etkisini ölçmeye/görüntülemeye çalışacağım.
Verileri elimden geldiğince matematiksel veri olarak kendim için hazırladığım yazılımda tutmayı sizlere grafikler olarak da değişimleri sunmayı amaçlıyorum.
Ancak bu süreç içerisinde sizlerin de görüşleri benim için çok faydalı olacaktır.

Videolarımı Youtube kanalından İzleyebilirseniz.
Abone olmanız beni çok daha cesaretlendirecektir.

Kanal linkim:
https://www.youtube.com/channel/UCq2GiLykxPR5zA4N_uJywfw

BU konudaki ilk Videom:

Hepinize rastgelsin...
Cahit Kalkan
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2020, 19:02:07 Gönderen: Cahit KALKAN »
  • Bora BR20 20 Cal.
  • ARMSAN PHENOMA CARBO CANTILEVER SLUG YARI OTOMATİK
  • ARMSAN RSX3 12.CAL. POMPALI 9+1
1967 - İstanbul/Pendik

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU, Mehmet Sabri MUTLUER, Yusuf KESKİN, İsmail YALÇINKAYA

Çevrimdışı İsmail YALÇINKAYA

• *
Ynt: TEST ATIŞLARI SERİSİ
« Yanıtla #1 : 25 Aralık 2020, 01:51:29 »
Cahit bey emeğinize sağlık, diğer videoları da merakla bekliyorum. Ayrıca kurşunlarda herhangi bir modifikasyon yapıyormusunuz? Birde kapsül nedir? Kolaygelsin.
  • NORİS-JAGDHERR İSPANYOL ÇİFTE
  • HUĞLU SÜPERPOZE
  • ATA NEO
1973 - Yalova

The following users thanked this post: Cahit KALKAN

Çevrimiçi Abdullah GÜLTEPE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 25 Aralık 2020, 01:59:41 »
Elinize sağlık atış için uygun yer bulmak ve ekipman gerçekten zor bir durum bumları başarmak bile büyük bir çapa tebrik ederim Allah kaza bela vermesin
  • baikal mp 153 0tomatik
  • yıldız p71 otomatik
  • turkuaz sn12 otomatik
  • akdaş ah 212
Abdullah GÜLTEPE 1984 KARABÜK-İSKENDERUN/HATAY
 Tel: 05354083156

Çevrimiçi Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2020, 09:23:06 »
Cahit Bey,

Öncelikle tebrik ederim. Araştırma para-zaman-emek demek. Ayrıca buna keyif faktörünü de ekleyelim. Yararlı sonuçlar elde edeceğinizi biliyorum, çalışmalarınızda size başarılar diliyorum.

Naçizane bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi yivsiz fişek bir sistemdir. Bu sistem  Kovan+Kapsül+Barut+ Tapa+ Yük + Kıvırma payı gibi değişkenlerden oluşmaktadır. Bu değişkenlerden her biri tek başına veya birlikte atım yatağı basıncı, dolayısı ile namlu çıkış hızına ve isabete etki etmektedir. Namlu boyu ve çapı da keza önemli değişkenlerden biridir

Eğer kapsamlı bir çalışma yapmayı arzu ediyorsanız, İsmail Yalçınkaya bey'in dediği gibi değişkenlere kapsülü de eklemeniz gerekir.  Tevfik Gün beyin çalışmalarında kapsülün belirgin fark yaratabildiğini görüyor, izliyoruz.

Dolum verilerini tanımlayan tariflerde hep kovanın cinsi de yazılır. Çünkü kovanın plastiğinin kalınlığı ve cinsi, kıvırma payının da etkisiyle basınç ve hız verilerini dolaylı olarak etkilemektedir.

Tapanın da basınç ve hız üzerine etkisi kadar, yivsiz tek kurşunların seyrinde ve isabetinde, saçmaların dağılımında (grupmanında) önemli etkisi vardır. Bunu da Tevfik beyin çalışmalarında görüyoruz.

Derya-deniz bir işe başladınız. Saydığım çok sayıdaki değişkeni bir arada değerlendirmek gerçekten zor bir iş.Çalışmalarınızdan çok şey öğreneceğimizi düşünüyorum.

Allah kolaylık, sebat, güç, gayret versin
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

Çevrimdışı Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #4 : 25 Aralık 2020, 12:20:54 »
Cahit bey; öncelikle kolaylıklar dilerim.
İlk videoyu izledim. özellikle 1,90gr S4 barutun hız değerini merak ediyorum.
Kurşun dolumunda 32gr LYMAN kurşun için 1,90gr S4 barut kullanıyorum. Elimdeki Maverick88 tüfekte pek hissetmiyorum ama aynı fişeği Ata Neo slug namlu ile attığımda çok ciddi tepme yaptığını fark ettim.
Sonuçları heyecanla takip ediyorum...
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • BH Best Arms 24" - 22" Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

• Expert Üye
« Yanıtla #5 : 25 Aralık 2020, 14:07:05 »
Elimdeki Maverick88 tüfekte pek hissetmiyorum ama aynı fişeği Ata Neo slug namlu ile attığımda çok ciddi tepme yaptığını fark ettim.

Abdullah bey Maverick 88, Ata Neo'dan 200 gram daha ağırdır. Geri tepme fiziksel olarak tüfek ağırlığı ile ters orantılı olduğundan Maverick'in daha az tepmesi normaldir.
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

Çevrimdışı Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #6 : 25 Aralık 2020, 15:12:47 »
Abdullah bey Maverick 88, Ata Neo'dan 200 gram daha ağırdır. Geri tepme fiziksel olarak tüfek ağırlığı ile ters orantılı olduğundan Maverick'in daha az tepmesi normaldir.

Farkındayım. Maverick'in namlusu biraz özel bir namlu. daha fazla ağır. Ayrıca namlu ucunda kompansatör mevcut. Geri tepmeyi önlemeye ve şahlanmaya ciddi etkisi var.
şu ana kadar 32gr kurşun arkasına 2,40gr Tekna-N barut ile zorladım. Yüksek barut gramajında orta yanmalı kapsül kullanıyorum.
Kar yağsa 2,60gr Tekna-N ile denemeyi planlıyorum.
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2020, 17:24:26 Gönderen: Abdullah ORUÇ »
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • BH Best Arms 24" - 22" Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

The following users thanked this post: Cahit KALKAN, Mehmet Sabri MUTLUER

Çevrimdışı Cahit KALKAN

• *
« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2020, 18:13:51 »
Cahit bey emeğinize sağlık, diğer videoları da merakla bekliyorum. Ayrıca kurşunlarda herhangi bir modifikasyon yapıyormusunuz? Birde kapsül nedir? Kolaygelsin.

Daha geniş içerikli yeni vidoyu da yayınladım. Ustam kovanları sıfır alıyorum. Atılmış kovandan henüz yapmaya başlamadım. Kurşunları tapalara 502 ile yapıştırıyorum iyi iş görüyor. Tavsiye ederim. Kullandığım kovanlarda Nobel Sport 688 var.
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2020, 18:25:34 Gönderen: Cahit KALKAN »
  • Bora BR20 20 Cal.
1967 - İstanbul/Pendik

The following users thanked this post: İsmail YALÇINKAYA

Çevrimdışı Cahit KALKAN

• *
« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2020, 18:21:00 »
Cahit Bey,

Öncelikle tebrik ederim. Araştırma para-zaman-emek demek. Ayrıca buna keyif faktörünü de ekleyelim. Yararlı sonuçlar elde edeceğinizi biliyorum, çalışmalarınızda size başarılar diliyorum.

Naçizane bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi yivsiz fişek bir sistemdir. Bu sistem  Kovan+Kapsül+Barut+ Tapa+ Yük + Kıvırma payı gibi değişkenlerden oluşmaktadır. Bu değişkenlerden her biri tek başına veya birlikte atım yatağı basıncı, dolayısı ile namlu çıkış hızına ve isabete etki etmektedir. Namlu boyu ve çapı da keza önemli değişkenlerden biridir

Eğer kapsamlı bir çalışma yapmayı arzu ediyorsanız, İsmail Yalçınkaya bey'in dediği gibi değişkenlere kapsülü de eklemeniz gerekir.  Tevfik Gün beyin çalışmalarında kapsülün belirgin fark yaratabildiğini görüyor, izliyoruz.

Dolum verilerini tanımlayan tariflerde hep kovanın cinsi de yazılır. Çünkü kovanın plastiğinin kalınlığı ve cinsi, kıvırma payının da etkisiyle basınç ve hız verilerini dolaylı olarak etkilemektedir.

Tapanın da basınç ve hız üzerine etkisi kadar, yivsiz tek kurşunların seyrinde ve isabetinde, saçmaların dağılımında (grupmanında) önemli etkisi vardır. Bunu da Tevfik beyin çalışmalarında görüyoruz.

Derya-deniz bir işe başladınız. Saydığım çok sayıdaki değişkeni bir arada değerlendirmek gerçekten zor bir iş.Çalışmalarınızdan çok şey öğreneceğimizi düşünüyorum.

Allah kolaylık, sebat, güç, gayret versin

Ustam öncelikle temennilerin için çok teşekkür ederim. Videolarımda kovan tipini de söylüyorum. Bilinir diye kapsülünü söylememiştim. Buna da dikkat ederim. Uyarın için Allah razı olsun. Kıvırma payı hariç iç çap dahil hemen tüm paramtreleri kendi yazdığım programda tanımladım.  Bir zaman sonra çok ilginç analizler grafikler oluşmaya başlayacak. Fikri desteklerinizi yorumlarınızı eksik etmeyin yeter ki
  • Bora BR20 20 Cal.
1967 - İstanbul/Pendik

Çevrimdışı Cahit KALKAN

• *
« Yanıtla #9 : 25 Aralık 2020, 18:23:36 »
Ustam teşekkür ederim.
2. videoyu Bölüm 2 diye yayınladım burada değerler var ayrıca grupmanları da görebilirsiniz
  • Bora BR20 20 Cal.
1967 - İstanbul/Pendik

Çevrimdışı Cahit KALKAN

• *
« Yanıtla #10 : 25 Aralık 2020, 18:27:51 »
Ustam teşekkür ederim.
2. videoyu Bölüm 2 diye yayınladım burada değerler var ayrıca grupmanları da görebilirsiniz
  • Bora BR20 20 Cal.
1967 - İstanbul/Pendik

• Expert Üye
« Yanıtla #11 : 25 Aralık 2020, 19:25:20 »
Cahit bey,

Atış yaptığınız mesafeyi gözden kaçırmış olabilirim.

Grupmanlar güzel görünüyor, lakin ayni hedefte üst üste binince görüntü karışıyor. Ayni hedef kağıdını kullanırken naçizane tavsiyem, yapışkan bant ile bir önceki atış deliklerini kapatmanız olur.

Bir de atışlarınızı destekli yaparsanız, grupman için daha doğru değerlendirme olabilir.

Çalışma sonuçlarınızı merakla bekliyor, size kolaylıklar diliyoruz
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

Çevrimdışı Cahit KALKAN

• *
« Yanıtla #12 : 25 Aralık 2020, 20:33:15 »
Cahit bey,

Atış yaptığınız mesafeyi gözden kaçırmış olabilirim.

Grupmanlar güzel görünüyor, lakin ayni hedefte üst üste binince görüntü karışıyor. Ayni hedef kağıdını kullanırken naçizane tavsiyem, yapışkan bant ile bir önceki atış deliklerini kapatmanız olur.

Bir de atışlarınızı destekli yaparsanız, grupman için daha doğru değerlendirme olabilir.

Çalışma sonuçlarınızı merakla bekliyor, size kolaylıklar diliyoruz
Ustam  50 metre. Haklısın ilk vido acemelik dolu. Tavsiyelerine uyacağım
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2020, 20:52:29 Gönderen: Cahit KALKAN »
  • Bora BR20 20 Cal.
1967 - İstanbul/Pendik