5 aylık setter cinsi köpeğim aşıları tam olamasına rağmen kanlı isalden kurtaramadık ben aldığımda 4 aylık idi yani bende 1 ay sonunda bu hastalığa yenik düştü diğer 7 kardeşten 6 sıda aynı hastalığa yenik düşmüş şimdi sormak istediğim sorularım var musadenizle bu illetten kurtulma şansı çok az imiş 1000 tl lik masraf şonunda bunu öğrendim tabiki bir umut keşke yaşâsaydı 2 bin tl verseydim bunun çözümü varmı ? İkinci sorum bu hastalık genetikmi diğer yavrularda ölmüş aynı ay içerisinde üçüncü sorum ise başka bir yavru almaya karar verdim ama onuda aynı ş3kilde kayp etmekten korkuyorum aşıların bir korunaklığı yok araştırdım her tarafı çamaşır suyu ile yıkadım ama bahçe büyük 4 dönüm aynı şey başıma gelirmi çözüm için ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, geçmiş olsun. Bir veteriner hekim olarak, sizi aydınlatmaya çalışayım. Parvoviral enterit hastalığının herhangi bir şekilde ilacı YOKTUR. Çünkü kendisi tıpkı covid-19 gibi bir virüs hastalığıdır. Tedavi sadece destekleyici ve sekunder enfeksiyonları önleyici olarak yapılır ve en iyi tedavi şartlarında iyileşme oranı %15'i geçmez. Bu demek değildir ki kanlı ishal olan hayvanı ölüme terkedelim, kurtulma şansı olduğu için destekleyici tedavi yapıyoruz. Şimdiye kadar çok mucizeler gördük, yarım saat yaşamaz denilen yavruların iyileştiğine defalarca şahit olduk. Arkadaşın birisi flagyl'den bahsetmiş çok zor bulunduruğundan falan. Tüm eczanelerde, şurup, hap, serum şeklinde rahatlıkla bulunabilir ve antiprotozal bir ilaçtır, parvovirusla uzaktan yakından hiçbir ilgisi YOKTUR. Yukarda yazdığım gibi, direk virüslere etki eden bir ilaç yoktur, ne insanlarda ne de hayvanlarda. Şu an covid-19 sebebiyle bunu yakından takip ediyoruz zaten. Yapılan tedaviler sadece hastalık semptomlarını azaltmak için ve destekleyici olarak yapılır.
Peki parvovirus'tan korunmak için neler yapmamız gerekiyor ?
Öncelikle, bu hastalık daha önce hastalığı atlatmış olan yetişkin köpeklerin dışkılarından bulaşır. Bu köpekler kendileri hastalık belirtisi göstermemekle beraber hastalığı saçarlar etrafa. O yüzden aşı yapılıp üzerinden 1 ay geçene kadar hiç bir yetişkin köpekle temas ettirmemek, hatta diğer köpeklerin gezdiği yerde bile gezdirmemek gerekir. Hastalığa yakalandıktan sonra ki kuluçka süresinde hayvanda belirti görülmez ve bu durumda aşı yapılırsa, aşının hiçbir faydası olmaz. Aşı yapıldıktan sonra bağışıklık 1 ay içinde oluşur, o süre zarfında bulaşmayı önlemek için dikkat etmek gerekir. Eğer maddi durumunuz elveriyorsa, aşıyı mutlaka 21 gün arayla 2 doz yaptırın.