Gönderen Konu: Paradox namlu rifled namlu  (Okunma sayısı 2242 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Can ATALAY

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Paradox namlu rifled namlu
« : 15 Ekim 2020, 18:59:59 »
Herkese merhabalar değerli üstatlar uzun zamandır kafamı kurcalayan bir soruya cevap ararken işin içinde boğuldum kaldım. Paradox ve full rifle namlular bildiğim kadarıyla yasak ancak paradox şoklar bir çok av bayisinin sitesinde hala satılıyor ancak hem paradox hemde full rifle namlu kullanlara denk geldikçe sormak madem yasak nasıl edindin yivsiz tüfek ruhsatına nasıl işlettin? Bununla ilgili herhangi bir kanunada ulaşamadım (belkide tam aramadım). Fermalı avlarda kullanmak üzere paradox namlulu bir tüfek edinmek istiyorum ancak prosedür olarak ne yapmam lazım bilmiyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim...
  • Winchester ranger
  • Setter
1991 İstanbul

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Paradox namlu rifled namlu
« Yanıtla #1 : 16 Ekim 2020, 10:07:33 »
Daha önce bu tüfekler yasal olarak ithal edilebiliyordu. O dönemlerde fazlasıyla geldi satıldı. Bir çoğu combo yani çift namlu şeklinde geldi. Yasal olarak ithal edildikleri için emniyet herhangi bir kontrol yapmadan bunları ruhsatlara işledi. Zaman içinde anlamsızca yasaklandıktan sonra, emniyet tüfekleri ruhsatlara işlerken namlu içine bakmaya başladı. Hal böyle olunca avcılarımız özellikle combo tüfekleri tek namlu ile ruhsatlandırmaya başladılar. Tabi arada Chapuis gibi markaların çulluk için imal ettiği tek göz paradox pozeleri de ithal edildi. Bu yasaklar sonunda bu namlularla ilgili efsaneler oluşmaya başladı fiyatları aldı yürüdü. Çoğu paradox namlulu tüfek, yerli bir yivlinin ruhsatlı halinden daha pahalıya satılmaya başlandı. Halbuki kesinlikle bir yivliyle kıyaslanamazlar. Bu arada Konya taraflarında paradox namlu yapanlar olduğunu duydum.
  • MAUSER M03 300 Win. Mag.
  • Beretta A400 Xtreme Plus 76
  • Akus Custom Deluxe 71-76
  • Glock 19 Gen 5
  • Sig Sauer P 229 ALSO 9mm
  • Smith Wesson 686 4'' 357 Mag.
1977-İZMİR

The following users thanked this post: Murat TEPE, Doğan ATEŞ, Eren KARATAŞ

Çevrimdışı Can ATALAY

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #2 : 16 Ekim 2020, 12:13:40 »
Fiyatlar hakikaten çok yüksek yasal prosedür olarak paradox namlulu bir av tüfeği almak istesek 7-8 bin TL gibi bir fiyat verilmesi gerekiyor sanırım yada daha yüksek ancak bunu yivsiz av tüfeği ruhsatına nasıl isletiriz orası galiba herkes için muallak
  • Winchester ranger
  • Setter
1991 İstanbul

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 16 Ekim 2020, 12:32:00 »
Aslında cevap çok açık. Eğer polis memuru namlunun içini kontrol ederse işletemezsiniz.  :)
  • MAUSER M03 300 Win. Mag.
  • Beretta A400 Xtreme Plus 76
  • Akus Custom Deluxe 71-76
  • Glock 19 Gen 5
  • Sig Sauer P 229 ALSO 9mm
  • Smith Wesson 686 4'' 357 Mag.
1977-İZMİR

The following users thanked this post: Osman ALP

Çevrimdışı Eren KARATAŞ

• *
« Yanıtla #4 : 16 Ekim 2020, 20:39:10 »
Yivsiz tüfeklerle ilgili mevzuatı 2521 sayılı "AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUN" ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik oluşturuyor. Forumdaki "KANUNLAR, YÖNETMELİKLER, GENELGELER, MAK KARARLARI" başlıklı bölümde ilgili mevzuat paylaşılmış olmalı ancak güncel olmayabilir. Arama motoruna "Mevzuat Bilgi Sistemi" yazdıktan sonra çıkan ilk sayfada arama kısmına ilgili mevzuat sayısını girerseniz en güncel olan mevzuat görebilirsiniz.

Peşinen söyleyeyim; ne 2521 sayılı ne 6136 sayılı ne de başka bir kanunda "namlusunda yiv-set bulunan yivsiz av tüfeği" olarak herhangi bir tasnif bulunmuyor. Kanun koyucu bu konuda tahminimce bilerek isteyerek kanun boşluğu bırakmış olmalı ki bununla ilgili hakimin önüne somut bir olay gelirse hakim takdir yetkisini kullansın diyedir. Fehmi bey'in dediği gibi daha önce bu konuda yasal bir düzenleme yoktu ve malum düzenlemenin yapıldığı 2004 tarihine kadar namlusunda yiv-set bulunan yivsiz av tüfekleri ithal edilebiliyordu, ruhsata işlenebiliyordu.

2521 sayılı kanunun "Tarifler" kısmında Md.3'te yazan tarifte "a) yivsiz av tüfekleri: avda ve atıcılık sporunda kullanılan ve namlularında yiv-set bulunmayan tüfeklerdir." yazıyor. Buradan anlaşılacağı üzere kanunda belirtilen yivsiz av tüfeği tarifine uymayan ve başka yerde de farklı şekilde tasnif edilmemiş her türlü tüfek yivsiz av tüfeği olarak nitelendirilemiyor ve ruhsata işlenemiyor. Sizin karşılaştığınız namlusunda yiv-set bulunan yivsiz tüfekler ya ruhsatsızdır; ya ruhsatlı olduğu halde yivli namlusu ruhsata kayıt edilmemiştir; ya da silah ruhsattaki kontrollerde farkedilmeyerek bir şekilde ruhsata kaydedilmiştir. Her halükarda bu tüfekler yivsiz av tüfeği olarak nitelendirilmiyor. Ruhsata kayıtlı olması kanunililik sağlamaz.

Yivli şoklar tüfek ana bileşeni olmadığı için kullanılmasının önünde herhangi yasal bir engel yok.
  • Benelli Vinci 61cm, 71cm
  • Benelli 828 U Silver 71cm
1989 - Mersin

The following users thanked this post: Fehmi TAŞKIN, Can ATALAY