Önceki iletimde bahsettiğim, yüksek şeritten dolayı kendi tüfeğimin namlusunda oluşan açı ve sapmanın hesaplamasını nasıl yaptığımı soranlar oldu. Konu ile ilgili iki tane görsel hazırlayarak ve örnek bir hesaplama yaparak elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. İlk görselde, yüksek şeritli bir namlu ile düz şeritli namlu bir namlunun nişan hattını, namlu eksenini ve namludan çıkan saçma/tek kurşun huzmesinin yaptığı eğriyi farazi olarak göstermeye çalıştım. İkinci görselde ise yüksek şeritli bir namlunun nişan hattının, namlu ekseni ile yaptığı açı ve sapmanın hesaplanmasında kullanılacak formülleri yazdım.
Ölçüm için kumpas, mezura veya metreye ihtiyacımız olacak. Bu aletlerle bulacağımız üç farklı değişkene ait değerler ile önce nişan hattının namlu ekseniyle kesişim noktası hesaplanacak, daha sonra istediğimiz mesafedeki sapmanın miktarını hesaplayacağız. Hesaplamalar için de basit bir hesap makinesi ya da mobil cihazımızdaki hesap makinesi uygulaması yeterlidir.
Aşağıdaki görselde iki farklı tip şerite sahip namlulardaki kesikli kırmızı çizgiler nişan hattını; yeşil kesikli çizgiler namlu eksenini; mavi renkli eğri ise saçma huzmesi gösterir. Her iki tip şeritli namluda da görüldüğü gibi saçma huzmesi kullanılan mühimmat, yer çekimi, atmosferik şartlar gibi etkenlere bağlı olarak düşme yapacak ve mesafe arttıkça düşmenin şiddeti de artacaktır.
Düz şeritli namluda nişan hattı namlu eksenine paralel iken, yüksek şeritli (rampa şerit) namluda nişan hattı bir mesafede namlu ekseni ile kesişiyor daha sonra namlu ekseni yukarıya doğru sapma yapıyor. Grafikten de anlaşılacağı üzere yüksek şeritli namlulardaki üst sapmanın sebebi nişan hattının namlu eksenine paralel olmamasından kaynaklıdır. Dolayısıyla bu tip namlularda hedef, arpacığın üstüne çıkacak şekilde nişan alınır. Grafikte görüldüğü gibi mesafe arttıkça saçma huzmesi, yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak düşme yapıyor ve bir mesafeden sonra tekrar nişan hattı hizasına geliyor. Yani namlu ekseni nişan hattı ile bir defa kesişirken, saçma huzmesi ile iki defa kesişiyor. Yüksek şeritli namludan çıkan saçma huzmesinin tekrar nişan hattı hizasına geldiği mesafeye kadar, hedef daima şeridin üstünde kalacaktır.
Nişan hattının namlu eksenine yaptığı açı ve sapma için hesaplama yapmadan önce, aşağıdaki görselde gösterildiği gibi namlu ucundan (a) ve namlu ucundan fişek yatağına doğru namlunun belli bir kısmından (b) kumpas yardımıyla ölçüm yapılması gerekiyor. Örnekle açıkladığım kendi tüfeğimin namlusu 71cm olduğu için ben 50cm kadar içeriden "b" değeri için ölçüm yaptım. 50cm 'lik bu mesafe aynı zamanda "x" değerimiz olacak ki, hesaplama için başkaca bir değere ihtiyacımız olmayacak. "x" değeri için tavsiyem, hesaplama açısından kolaylık sağlayacak bir değer olsun. 71 cm namlu için 50cm'lik kısımdan ölçüm alırsanız, bu kısımda namlu daraldığı için bulacağınız "b" değeri de sağlıklı olacaktır. Hesaplamalarda kullanacağımız ölçü birimimiz milimetre olmalıdır. Örn. "x" değerimiz için 50 cm'lik kısımda ölçüm yapıldıysa, hesaplamalarda "x" değeri 500 (mm) olarak alınmalıdır.
Aşağıdaki hesaplama örneğinde de görüleceği gibi mobil şoklu namlularda namlunun uç kısmının çapı, orta kısmına göre daha geniştir. Bu yüzden "a" ve "b" değerleri için namlu ucunda ve 50 cm'lik kısımda iki farklı ölçüm yapılır. Şeritten namlu altına kadar olan ölçüm değerinden, namlunun yarı çapı çıkarılır ve bu şekilde "a" ile "b" değerleri bulunur. Görselde karışık gibi görünen formüller gözünüzü korkutmasın. Hesaplamalar oldukça basittir. Aşağıdaki örnekte daha iyi anlaşılacaktır.
Örnek hesaplama:(Görsellere tıklanırsa ölçünün tam olarak nasıl alındığı daha iyi anlaşılabilecektir.)
Namlunun uç kısmında yapılan ölçüm:
Namlu çapı: m1: 22,88 mm
| Şeritten namlu altına kadar olan ölçüm: n1: 26,74 mm
|
Namlunun ucundan itibaren 50 cm 'de yapılan ölçüm:
Namlu çapı: m2: 22,00 mm
| Şeritten namlu altına kadar olan ölçüm: n2: 29,70 mm
|
Buradan
a değeri
15,30 mm;
b değeri ise
18,70 mm olarak hesaplanır. Esasında a ve b değerleri, yukarıda belirttiğim gibi şeritten namlu altına kadarki kısımdan namlu yarı çapının çıkarılmasıdır. Yine b değeri için namlu ucundan içeriye doğru 50 cm'de ölçüm yaptığımdan buradan x değeri de 50 cm, yani 500 mm olacaktır. Bu üç değer bilindiği taktirde nişan hattının, namlu ekseniyle hangi mesafede kesiştiği, yaptığı açı ve istediğimiz mesafedeki namlu ekseninin yaptığı sapmanın miktarı hesaplanabilecektir.
Bu namlu için bulunan a,b ve x değerleri ile kesişim noktasını ve 25 yarda ile 40 yardadaki sapma miktarlarını hesaplayalım. Burada atlanmaması gereken husus, yukarıda da belirttiğim gibi hesaplamanın aynı ölçü birimi kullanılarak yapılmasıdır. Örneğin metrik hesaplama yaparak değerlerimizi milimetre olarak bulmuştuk. Eğer 40 yarda mesafe için sapma miktarını bulmak istiyorsam bu mesafenin milimetre ölçüsündeki karşılığı ile hesaplama yapmalıyım. Formülden çıkan sonuçlar da mm ölçüsünde olacaktır. (Örn: 40 yarda=36,58 metre = 36580 mm)
Yukarıdaki hesaplamalarda görüleceği üzere nişan hattımız namlu ekseni ile namlu ucundan itibaren
2,25 metre mesafede kesişme yapmış. Bu mesafeden sonra namlu ekseni yukarıya doğru sapma yapmaya başlayacaktır.
Yine hesaplamalarda görüleceği üzere namlu eksenimiz 25 yardada
14 cm; 40 yardada ise
23,3 cm sapma yapıyor.
Bu namlu ile 25 yarda ve 40 yarda mesafede B&P fişek ile yaptığım iki ayrı atıştaki sapmayı hesapladım. Gerçekte 25 yardada
13,8 cm; 40 yardada ise
20 cm sapma yaptığı görülüyor. Buradan da anlaşılacağı üzere saçma huzmeleri, namlu eksenine paralel bir şekilde ancak bir miktar düşme yaparak sapma yapmış. Yukarıda da belirttiğim gibi fişek seçimi, yer çekimi, atmosferik şartlar, atıcı faktörü gibi etkenler mesafeye de bağlı olarak saçma huzmesinin gerçekte yaptığı açıyı, dolayısıyla sapma miktarını etkileyecektir. 35 metre gibi bir mesafede gerçekleşen sapmanın, namlu ekseninin yaptığı sapmadan +- 5, 10 cm farklı çıkması olağandır.
Nişan hattının, namlu eksenine yaptığı açı, trigonometrik hesaplama gerektirdiğinden kafa karışıklığı oluşturmaması için formül olarak görsele eklemedim. Özetle nişan hattının, namlu eksenine yaptığı açının tanjantı, yukarıda hesapladığımız a değerinin y değerine oranıdır. Pratik bir yol olarak aşağıda linkini paylaştığım sayfadaki ilgili kutucuklara a ve y değerleri yazılarak hesaplama yapılırsa, nişan hattının namlu eksenine yaptığı açının derecesi bulunabilecektir.
https://dik-ucgen-hesaplamalari.hesabet.com/ Görüldüğü üzere benim namlunun açısı ortalama
0,4 derece olarak hesaplanmış. Açı büyüdükçe namlu ekseninin yaptığı sapma da artacaktır.
Elimden geldiğince anlaşılır bir şekilde yazmaya çalıştım. Metod, grafikler, hesaplamalar ve görseller alıntı değildir. Hesaplamalar için yazmış olduğum formülleri, matematiksel ve trigonometrik hesaplamalarda kullanılan formüllerin bir türevi olarak yine kendim hazırladım.
Saygılarımla..