Neden dar namlu18.40 Neden geniş namlu.18.80 geniş namlu Yerli ve yabancı tüfekler de gündemi meşgul eden konu geniş namlu dar namlu arasın dalı fark attı ve eksi yönleri
Alperen bey,
Namlu iç çapı birleştirme konisi (forcing cone) sonrasındaki namlunun çapıdır. Buradan sonra namlu genişliği sabit çapta seyreder. Genelde 12 gauge (çap) için Avrupa standartı .725 inç (18,41 mm) Amerikan standartı .730 inç ( 18,54 mm) olarak bilinir. Elbette normal kompas ile namlu çapını doğru ölçemezsiniz, boru çapı ölçmek için imal edilmiş özel aygıtlar ile ölçülebilir.
Resimde altta standart birleştirme konisi ve namlu çapı ile saçma gurupmanı, üstte uzatılmış birleştirme konisi ile genişletilmiş namlu çapı (backbored) ile gurupmanı görüyorsunuz. Arada fark var değil mi? Şimdi bunu açıklamaya çalışayım:
* Fizikte gazlar ile ilgili
Boyle kanununa göre aynı sıcaklıktaki gazların ortam genişliği attıkça basıncı düşer. Yani genişletilmiş namluda Boyle kanununa göre
basınç, dar namluya göre daha düşük olacaktır. Bunun bize yararı
hissedilen geri tepmenin azalması şeklindedir.
* Basıncın göreceli düşmesine karşılık, daha geniş namluda
tapa sürtünmesi azalacağı için, sürtünmeden dolayı kaybedilecek enerji azalacağı için bunun bize avantajı
namlu çıkış hızının biraz
artması şeklinde yansıyacaktır
* Uzatılmış birleştirme konisi ve genişletilmiş namlu sürtünme ve basınç ile oluşacak
saçma deformasyonu (ezilmesi) azalacağı için saçmaların balistiği daha az bozulacağından bu da,
gurupmanda iyileşme olarak bize yansıyacaktır (Fişekten fişeğe farklılık gösterebilir)
Yazdıklarım ortam sıcaklığına (yaz-kış), kullanılan fişeğe göre az da olsa değişkenlik gösterir. Her tüfeğin de (arzu ederseniz sayabileceğim) bir çok faktöre bağlı sevdiği bir fişek türü ve gramajı olduğunu hatırlatmak isterim.
Saygılarımla