Gönderen Konu: 18.4 dar namlu ile 18.8 geniş namlu arasındaki farklar nelerdir  (Okunma sayısı 7631 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alperen BİÇİCİ

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Neden dar namlu18.40 Neden geniş namlu.18.80 geniş namlu Yerli ve yabancı tüfekler de gündemi meşgul eden konu geniş namlu dar namlu arasın dalı fark attı ve eksi yönleri
« Son Düzenleme: 08 Nisan 2020, 08:16:02 Gönderen: Alperen BİÇİCİ »
  • Akdaş ah 212
1976 - Hatay

The following users thanked this post: Fuat DEMİRBAŞ

Çevrimdışı Rıza BOZOKLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Okuduğum ve bildiğim kadarıyla  söyleyeyim. Namlu iç çapı  dar tüfekte düşük gramaj-ince  saçma  kullanmak daha  uygun olur.
Yaz sonu, sonbahar ve kışın  ılık havalarda avına  göre  24-28-30 gr. 6-7-8-9-10  no  saçma gibi; soğuk ve sert havalarda ise avına göre 30-32 gr.  5-6-7-8 no saçma gibi   fişek kullanmak  daha uygun olur.Eğer namlu iç çapı dar tüfekte  yüksek gram, kalın saçma kullanırsanız  basıncın etkisiyle saçmalar  sapıtıyor. saçmaların nereye gittiğini  anlayamıyorsunuz. Üstelik uzak mesafe av üzerindeki etkisi de  gözle görülür derecede  düşüyor.
Namlu iç çapı  geniş (18,60 ve üzeri)  tüfekte ise    bu  sıkıntılar  büyük oranda  ortadan kalkar. Daha ağır  fişeği daha  uzak  mesafeye  gönderebilirsiniz. Bu da daha uzak mesafeye  daha  fazla iri saçma  göndermek demektir.
1974 İnebolu/KASTAMONU

Çevrimdışı Serkan OKUMUŞ

• *
Herkese selamlar ben yeni bir üyeyim onun için sizlerden öğrenmek istiyorum bu tüfeklerin namlu iç caplarini nasıl öğreniriz zira firmalar sitelerinde bu bilgi yok birde bende Neo 12 ile seçkin superpoze var bilgi sahibi olan varsa bilgilendirirse sevinirim saygilar
  • ata neo12
  • Seçkin S3 12/71 Superpoze
1980-Çorum

The following users thanked this post: Alperen BİÇİCİ

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Şunu net belirtmek istiyorum.
Dar namlu ince ve düşük gramajlı fişekleri sever,iri saçma ve ağır gramajlarda başarısızdır diye bilimsel bir veri yok.
Kaldı ki 18.2 mm gibi ölçülere sahip  bir çok tüfeğin iri saçmadada çok iyi performanslar verdiğini defalarca gördük.

Aynı iki model tüfekte (A400 ) ikisininde 18.60  mm iç çapa sahip oasına rağmen ,birisi hem iri hemde ince şaçmada harika performans verirken, diğeri  kalın saçmada harika iken ince saçmada vasatı geçemedi.

İç çapları aynı,fişekler aynı peki değişen ne ?
Evet burada devreye birleştirme konisi ve şok devreye giriyor.
Ölçmeden tüfeğin üzerinde yazan iç çaplara itibar etmeyin.
Zira.18.6 yazabilen 18.7 gelebiliyor.

Dolayısıyla  bizim aynı zannettiklerimiz  aslında aynı değil.
Şoklarda aynı bu şekilde.Bir çoğu birbiriyle aynı değerlerde olmuyor.
Adamlar 56 g Hindi fişeklerini 0.650 inç  yani  16.5 mm çıkışlı şoklarla atıyorlar ?
Ful şok un bu gün 18.6 mm bir tüfek için 17.5 mm ye tekamül ettiğini düşünürsek ,
Hindi şokları normal bir full şoktan 1 full sok ölçüsü kadar daha dar.
Peki 56 g gibi bir fişeği bu kadar dar bir şokla atan adamlar bişey bilmiyor mu ?
Kısacası ince saçma sayı olarak daha fazla adet  içerdiğden daha doyurucu grupman verirler.
Ve biz bu grupmanı hep iri saçmayla mukayese ederiz.

Ancak iri saçmanın yapılışı ve tercih edilmesi daha büyük avları ele geçirmek olduğundan özkütle ağır ve tane az olmak durumunda oluyor.
Bu sebeble de  daha fazla saçma için daha ağır gramajlı fişekler  yapılması gerekiyor.

Bazen 36 ya da 40 g denilince etraftaki avcılar öcü görmüş gibi kaçıyor,hayıflıyorlar.Ben bu tarz avcılara hem çok gülüyor hemde cahilliklerine üzülüyorum.

28 g 8 no saçmada 400 450 ad varken
50 g 5 no da 330 ad civarı oluyor.
Şimdi o zaman 8 no bir fişeği vurulan avın büyüklüğüde baz alınırsa 20 g mı yapmak lazım ?
Neyse konuyu biraz dağıttım ama ben olayı şöyle yorumluyorum.
Fişek  ne kadar hafif olursa patern yüzdesi artar.
Fişek ne kadar ağır olursa isabet artar ancak patern yüzdesi düşer. Bunları bizzat deneyip kanaat getirdim.
Son olarak iri saçmalar namluyu terk ederken ince saçmalar kadad stres e uğramıyor.
İri saçmanın özkütlesinin ağır olmasının yüksek basınclarda  daha az savrulmaya etki ettiğini düşünüyor ve bunun bir avantaj olduğunu düşünüyorum.

Avlanılacak avın büyüklüğüne göre her zaman en ince saçmayı ,mantıklı şartlarda kullanmak gerekir diyorum

« Son Düzenleme: 09 Nisan 2020, 12:10:02 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU, Soydan TÜRK, Fatih ÇAY, Kamil SELCİK

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
18,60 da Kullandım 18.3 de kullanıyorum..Vurduğum zamanlarda sıkıntı olmuyorsa vuramadığım zamanlarda da hiçbir zaman tüfeğe fişeği iç çapları suçlamadım.Ben avı ele geçirdiysem iç çaplara takılmam 18.8,18.6,18.3 gibi bahanelerin arkasına sığınmam hiçbir zaman =) Tüfek sağ sol üst alt atmasın yeterli
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul

The following users thanked this post: Gökmen TAŞAR, Mehmet Sabri MUTLUER

Çevrimdışı Mehmet PİLGİR

• Expert Üye
Herkese selam,
18,4 veya 18,6 veya 18,3 ..... bunlar fişek yatağının çıkış çemberinin çapıdır NAMLU İÇ ÇAPI DEĞİLDİR.
Suat beyin belirttiği gibi fişek yatağı çıkışı ile namlu bağlantısı arasındaki konik bölgeye ''forcing cone '' denir ve firma,model ve yapılış amacına göre farklı uzunluk ve çapta olabilir.Daha sonra da Choke un bulunduğu bölgeye kadar namlu sabit bir iç çapa sahiptir (ideal olarak ).En sonunda da Choke bölümü ile namlu biter.
Standart bir kumpas ile forcing cone ve namlu iç çapını ölçme şansınız yoktur.
  • 12 kalibre 2 patlar superpose
  • 12 kalibre 2 patlar klasik çifte
  • 20 kalibre 2 patlar superpose
  • 12 kalibre çok patlar
  • setter ve pointer
Mehmet PİLGİR
1966-İstanbul  ( ASLEN İZMİR KARŞIYAKA)

Çevrimdışı Fatih ÇAY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Konuya başka boyutundan girecek olursak benim tüfek 18.40 fabrika beyanı ölçmedim.keçe ve bior tapalarda daha düzgün grupman var power tapaya göre bende power tapada ki kanatlar olduğu için  fazla sıkışıyor keçe yada biorda kanatsız olduğu için rahat çıkıyor diye düşünüyorum ne dersiniz
1977 inegöl

The following users thanked this post: Alperen BİÇİCİ

Çevrimiçi Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
Neden dar namlu18.40 Neden geniş namlu.18.80 geniş namlu Yerli ve yabancı tüfekler de gündemi meşgul eden konu geniş namlu dar namlu arasın dalı fark attı ve eksi yönleri

Alperen bey,

Namlu iç çapı  birleştirme konisi (forcing cone) sonrasındaki namlunun çapıdır. Buradan sonra namlu genişliği sabit çapta seyreder. Genelde 12 gauge (çap) için Avrupa standartı .725 inç (18,41 mm) Amerikan standartı .730 inç ( 18,54 mm) olarak bilinir. Elbette normal kompas ile namlu çapını doğru ölçemezsiniz, boru çapı ölçmek için imal edilmiş özel aygıtlar ile ölçülebilir.

Resimde altta standart birleştirme konisi ve namlu çapı ile saçma gurupmanı, üstte uzatılmış birleştirme konisi ile genişletilmiş namlu çapı (backbored) ile gurupmanı görüyorsunuz. Arada fark var değil mi? Şimdi bunu açıklamaya çalışayım:

* Fizikte gazlar ile ilgili Boyle kanununa göre aynı sıcaklıktaki gazların ortam genişliği attıkça basıncı düşer. Yani genişletilmiş namluda Boyle kanununa göre basınç, dar namluya göre daha düşük olacaktır. Bunun bize yararı hissedilen geri tepmenin azalması şeklindedir.
* Basıncın göreceli düşmesine karşılık, daha geniş namluda tapa sürtünmesi azalacağı için, sürtünmeden dolayı kaybedilecek enerji azalacağı için bunun bize avantajı namlu çıkış hızının biraz artması şeklinde yansıyacaktır
* Uzatılmış birleştirme konisi ve genişletilmiş namlu sürtünme ve basınç ile oluşacak saçma deformasyonu (ezilmesi) azalacağı için saçmaların balistiği daha az bozulacağından bu da, gurupmanda iyileşme olarak bize yansıyacaktır (Fişekten fişeğe farklılık gösterebilir)

Yazdıklarım ortam sıcaklığına (yaz-kış), kullanılan fişeğe göre az da olsa değişkenlik gösterir. Her tüfeğin de (arzu ederseniz sayabileceğim) bir çok faktöre bağlı sevdiği bir fişek türü ve gramajı olduğunu hatırlatmak isterim.

Saygılarımla

« Son Düzenleme: 10 Nisan 2020, 16:51:13 Gönderen: Mehmet Sabri MUTLUER »
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Yukarıdaki resimde 18.4 mm ile 18.8 mm grupmanları paylaşılmış.
Daha geniş namlu daha iyi grupman yapar diye örnek verilmiş.
Bu tamamen pazarlama taktiği bence.
18.8 kullanan bir çok tanıdığım daha iyi grupman alabilmek için daha ağır gramajlı fişek atmak zorunda olduğunu söylüyor.
Ben günümüz fişek çeşitliliğini göz önünde bulundurarak iç çap   hangi ölçüde olursa olsun yeterli performanslar alınabileceğini düşünüyorum.
Tamamen pazarlama stratejisi olduğunu ,bir çok avcı ve atıcının  aradaki bu minik farkı anlayabileceğini bile düşünmüyorum...
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU, Caner UZ, Hayati GÜNEŞ, Alperen BİÇİCİ

Çevrimiçi Abdullah GÜLTEPE

• Müdavim Üyemiz
18.80 - 18.60  bana kalırsada pazarlama stratejisi sonuçta birleştirme konisini uzatmak zaten geçişi yumuşatıyor birde ekstra namlu içini genişletmek bir miktarda olsa gaz kaçağına neden olabileceğini düşünüyorum bunuda telafi etmek için daha ağır mühimmat kullanmak lazım diye düşünüyorum, tabi bunu daha ağır fişekleri tepmeyi azaltarak kullanmak için yapıldıysa kendilerince doğru yapmışlardır...
  • baikal mp 153 0tomatik
  • yıldız p71 otomatik
  • turkuaz sn12 otomatik
  • akdaş ah 212
Abdullah GÜLTEPE 1984 KARABÜK-İSKENDERUN/HATAY
 Tel: 05354083156

Çevrimdışı Mehmet PİLGİR

• Expert Üye
Ynt: 18.4 dar namlu ile 18.8 geniş namlu arasındaki farklar nelerdir
« Yanıtla #10 : 15 Nisan 2020, 19:06:54 »
Nazım bey merhaba,
Sorduğunuz sorularda ;
'' 18.30 civarı olduğunu gösterir '' ve '' namlu ucunda 18.30 a düştü varsayalım''
gibi yaklaşık ve tahmini değerler üzerinden sağlıklı bir cevap alamazsınız .
Kaldı ki pek çok silah üreticisi silahlarının mobil choke larını fason olarak yaptırır.
Sonuç olarak namlunun mobil choke ile öpüştüğü noktadaki çap standart ( sabit ) olmaz ise , fason olarak temin edilen ve sabit değerlere sahip mobil choke ların bunlara uyum sağlamasını bekleyemezsiniz.
  • 12 kalibre çok patlar
  • setter ve pointer
Mehmet PİLGİR

Çevrimdışı Mehmet PİLGİR

• Expert Üye
« Yanıtla #11 : 15 Nisan 2020, 22:22:57 »
Bence çok alakasız oldu. Demek istediğimi açıklayacak veya kendi idda ettiğinizi açıklayacak bilgiye sahip değilsiniz demek ki. Çünkü benim sorum gayet anlaşılır. Ama ya sizin bilmediğiniz birşey var yada tamam ben net ifadeler kullanayım.

18.80 fişek yatağı bitişinden ölçülen namlu ucu 18.30 ise

18.30 fişek yatağı bitişinden ölçülen namlu ucu kaç mm deperindedir.

Ben verdiğiniz bilgiler yanlış demiyorum doğru olabilir. Ama bu soruya açıklılçk getirebilir misiniz ??

Sorunuz: 18.30 fişek yatağı bitişinden ölçülen namlu ucu kaç mm çeperindedir.
Cevabım: Daha önce belirttiğim gibi fişek yatağı çıkışı ile namlu bağlantısı arasındaki konik bölgeye ''forcing cone '' denir ve bu bölümün
iç çapı özel imal edilmiş kumpaslar ile ölçülmedikçe ( İbrahim Aysu da mevcuttur bu kumpas ) bilinemez ve geneltabiri ile namlu iç çapı
denilen şey bu ''forcing cone '' un bittiği noktadan '' choke '' un başladığı noktaya kadardır.''Choke'' un başladığı noktayı da mobil choke un tabanını ölçerek bulamazsınız ! 
Sonuç: Teorik olarak '' Forcing Cone '' un bitiş çapı ölçüsü , namlunun iç çapı olarak kabul edilir.Sizin sorunuzda ki ''namlu ucu çeperi'' 18.3 lük bir fişek yatağına göre sabit bir değer değildir ve değişkenlik gösterebilir.

« Son Düzenleme: 15 Nisan 2020, 23:06:28 Gönderen: Mehmet PİLGİR »
  • 12 kalibre çok patlar
  • setter ve pointer
Mehmet PİLGİR

The following users thanked this post: Nazım TAŞDEMİR

Çevrimdışı Nazım TAŞDEMİR

• *
« Yanıtla #12 : 15 Nisan 2020, 22:48:45 »
Kusura bakmayın. Cevapladığınız için teşekkür ederim.
  • Akus Hunter Lüx

Çevrimdışı Veysel ÖZTÜRK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 16 Nisan 2020, 02:44:45 »
BEN SORUMA CEVAP ALAMADIM YUKARDA ALINTI YAPARAK SORDUM BİLEN VARSA CEVABINI VEYA FİKRİNİZİ ALABİLİRİM.

Ben kendi tüfeğimfe bütün şok giriş kısmını 18.35 olarak ölçtüm. Buda namlu iç çapının uç kısımda 18.30 civarı olduğunu gösterir.  Ve yukarda yazılanlara göre bu veri yanlış deniyor. 

Sorum şu ; Benim  tüfeğim sizin dediğiniz gibi fişek yatağında 18.80 olsun  namlu ucunda 18.30 a düştü varsayalım.

Peki fişek yatağında 18.30 olan namlu uç kısıma 17. 80 e düşmesi gerekiyor bu veri doğru olurmu ??

Tam şokta neredeyse 16 kalibre değeri verir.

benim franchi affinity ve hatsan dynamic in şok takılan kısmı 18,60

o kısım bilerek tüfeğin iç çapından geniş yapılıyor diye biliyorum  , şok ile çıkış daraltılıyor

ayrıca 5 nolu şok değeri tüfeğinizin iç çapına ilişkin fikir verebilir afffitiy de 5 şok  18,35 tüfeğin  iç çapı 18,40 civarı olduğu biliniyor
tabi burda şokların standartlara uygun yapıldığını varsayıyoruz (bu yerlilerde zor bulunan bişey)

saygılar ..
  • franchi affinity 71
  • hatsan dynamic 66
  • dual pointer tina