Paragonun 2 versiyonu var. Biri sentetik dipçik kundaklı 89 yatak Grande modeli.
Diğeri ahşap dipçik kundaklı 76 yatak olan modeli. Bu modeli phenomanın güncel versiyonu gibi düşünebilirsiniz.
Ben bir dönem 89 yatak grande modelini kullandım. Bana göre ülkemiz şartlarında 89 yatak tüfek gereksiz. Sırf meraktan ve kullanmış olmak için alıp denemek istemiştim.
Grande modeli ağırdır. Taşıma avlarına kesinlikle uygun değil.
Fakat ben sadece geçit avları yaparım, atış konforu benim için önemli diyorsanız grande gerçekten konforlu bir tüfek.
89 yatak olması ve mekanik parça ağırlığı sebebiyle 24 gramları tahliye etmeyebilir, bu normal bir şey.
Bendeki de 24 gram çalıştırmıyordu. Fakat 28 gramlarda atış esnasında hissedilen geri tepme neredeyse yok gibiydi ve sadece mekanizmanın git gel yaptığını hissediyordum. Her nekadar 89 yatak bir tüfeğin amacına uygun fişekler olmasa da 28 ve 30 gramlarla atış yapmak müthiş keyifliydi.
Grandenin 76 yataklı versiyonunu da yakın bir arkadaşım aldı kullanıyor. Grupman testlerini de bizzat ben yapmıştım. Denediğim Paragonlarda sağa sola çekme görmedim. Grupman olarak da standartlara uygun ve güzel sayılabilecek dağılımları var. Aşırı toplu/yoğun dağılıma sahip değiller. Zaten çok toplu grupman, makul mesafelerde av vurma başarısı açısından öyle heves edildiği/zannedildiği gibi iyi bir şey değil.
Özet olarak Paragonlar güzel tüfektir. Sağlamlık işçilik hissiyatı iyidir. 76 veya 89 yataklı olarak hangisini tercih etmek istediğiniz biraz da sizin av tarzınıza bağlı.
Eğer alırsanız, kesinlikle denemeden ruhsata işletmeyin.