Gönderen Konu: 36 (410) KALİBRE TÜFEKLER  (Okunma sayısı 7567 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emin Hayati BORA

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
36 (410) KALİBRE TÜFEKLER
« : 29 Ocak 2020, 03:55:14 »
36 (410) Kalibre yeni bir tüfek aldım.Fişek yatağı 70 mm. ancak yaklaşık bir aydır Mersin'de hemen hemen tüm bayiileri gezdim 70mm. fişek bulamadım.İnternetten yaptığım aramalarda da piyasada satılan 36  lık fişeklerin sadece  63 ya da 65 mm olduğu sonucuna vardım.Kafama takılan soru şu;Eğer 70 mm lik fişek üretimi yapılmıyorsa neden 70 mm fişek yataklı silah üretiriz ?
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2020, 03:58:25 Gönderen: Emin Hayati BORA »
  • RANGER- CLASSİC XT3
  • REMİNGTON 879 EXPRES MAGNUM
  • ÇİFSAN SÜPERPOZE
ehayatibora

Çevrimiçi Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
Ynt: 36 (410) KALİBRE TÜFEKLER
« Yanıtla #1 : 29 Ocak 2020, 12:12:35 »
70mm. fişek bulamadım.İnternetten yaptığım aramalarda da piyasada satılan 36  lık fişeklerin sadece  63 ya da 65 mm olduğu sonucuna vardım.Kafama takılan soru şu;Eğer 70 mm lik fişek üretimi yapılmıyorsa neden 70 mm fişek yataklı silah üretiriz ?

Atım yatağı uzunluğundan kısa fişekleri atabilirsiniz, uzun olanları asla.  Örneğin 12 Gauge tüfeklerde de atım yatağı 76 mm olanda
65-70 mm fişekleri atıp, 89 mm olanları atamadığınız gibi.

Boşuna 70 mm fişek aramışsınız :))
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2020, 16:37:58 Gönderen: Mehmet Sabri MUTLUER »
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: Hüseyin İŞCEN

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 29 Ocak 2020, 13:51:41 »
Atım yatağı uzunluğundan kısa fişekleri atabilirsiniz, uzun olanları asla.  Örneğin 12 Gauge tüfeklerde de atım yatağı 76 mm olanda
65-70-76 mm fişekleri atıp, 89 mm olanları atamadığınız gibi.

Boşuna 70 mm fişek aramışsınız :))
Mehmet sabri bey  emin bey  tüfeğinin atim yatağı uzunluğunun 70 mm olduğunu  lakin piyasadaki fişeklerin  kovan boylarının 63  65 mm  yani kısa olduğunu  bir sorun teşkil etmediğini   neden 36 ga bir fişegin kovan boyunun tüfeklerdeki  gibi 70 mm olmadığını    daha kisa oldugunu merak etmiş   bende  şimdi biraz  araştırdım  piyasada bulunan 36 ga fişekler  60 63 65 mm arasında 70 mm denk gelmedi sadece  magnum 36 ga  olanlar 76 mm ve yaklaşık 20 gr saçma ile  dolum yapılmış  saygılar
  • huğlu kooperatif 12 calibre 76 namlu süperpoze
  • Üzümlü kooperatif 16 calibre 71 namlu çifte
  • Akdaş ah 212 w hybrit 71namlu yarıotomatık
Gerçek avcı doğayı  koruyan nefsini dizginleyebilendir.

1986 sivas

Çevrimdışı Taşkın MUTLU

• *
« Yanıtla #3 : 29 Ocak 2020, 16:13:42 »
Piyasada 36 kalibre hazır dolu çeşitliliği yok, Fakat kendi fişeğinizi kendiniz doldurmak isterseniz, 70 mm boş kovan mevcut. 15-16 gr saçma dolusu yapılabiliyor. Saçma dolusu için İdeal olanı bence 70 mm fişekler, hazır 11-12 gr fişekler biraz zayıf kalıyor.
  • fıas-cesa 66
  • kral queen yarı oto 12 66-76
  • Armi Marocchi 71
  • pointer (bella)
  • kopay (leydi)
  • malinois (karamel)
Taşkın MUTLU
1985-Adana

• Expert Üye
« Yanıtla #4 : 29 Ocak 2020, 16:36:44 »
tüfeğinin atim yatağı uzunluğunun 70 mm olduğunu  lakin piyasadaki fişeklerin  kovan boylarının 63  65 mm  yani kısa olduğunu  bir sorun teşkil etmediğini   neden 36 ga bir fişegin kovan boyunun tüfeklerdeki  gibi 70 mm olmadığını    daha kisa oldugunu merak etmiş   bende  şimdi biraz  araştırdım  piyasada bulunan 36 ga fişekler  60 63 65 mm arasında 70 mm denk gelmedi sadece  magnum 36 ga  olanlar 76 mm ve yaklaşık 20 gr saçma ile  dolum yapılmış  saygılar

Hüseyin bey,

Ben soruyu yanlış anlamadım. Ancak biraz kestirme izah etmişim. Soru şu:

piyasada satılan 36  lık fişeklerin sadece  63 ya da 65 mm olduğu sonucuna vardım.Kafama takılan soru şu;Eğer 70 mm lik fişek üretimi yapılmıyorsa neden 70 mm fişek yataklı silah üretiriz ?

Şimdi Emin Hayati kardeşimizin sorusuna daha detaylı yanıt vereyim, soru açık kalmasın.

Piyasada fişek boyları, dolumdan önce kıvrılmadan önceki boyları ile isimlendirilir. 70 mm fişek dediğimizde, doldurulup, ağzı yıldız veya düz kıvırma ile kapatıldığında bu boy kıvırma payına bağlı olarak kısalır:

Atım yatağının boyu Birleştirme konisine (forcing cone) a kadarki mesafedir. Fişek patlayıp açıldıktan sonra boyunun birleştirme konisinden önce bitmesi gerekir, aksi halde açılan kısım birleştirme konisini daraltarak yüksek basınç ve zorlamaya, mazallah namlu yarılmasına sebep olur. Bu nedenle açıldığında atım yatağından uzun fişekler o tüfekte kullanılamaz. Fişek açıldığında iç çapı namlu çapına yakın olduğundn sıkı kolayca namlu içine doğru ilerler.

Arkadaşımızın sorusunun cevabını bir şekil çizerek yanıtlarsak:

kıvrıldığında 63-65 mm boya düşen fişek, patladığında 70 mm lik atım yatağına ancak sığacaktır.

Saygılarımla
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: Fuat ARANMAZ, Hüseyin İŞCEN, Doğan ATEŞ

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 29 Ocak 2020, 18:24:11 »
Hüseyin bey,

Ben soruyu yanlış anlamadım. Ancak biraz kestirme izah etmişim. Soru şu:

Şimdi Emin Hayati kardeşimizin sorusuna daha detaylı yanıt vereyim, soru açık kalmasın.

Piyasada fişek boyları, dolumdan önce kıvrılmadan önceki boyları ile isimlendirilir. 70 mm fişek dediğimizde, doldurulup, ağzı yıldız veya düz kıvırma ile kapatıldığında bu boy kıvırma payına bağlı olarak kısalır:

Atım yatağının boyu Birleştirme konisine (forcing cone) a kadarki mesafedir. Fişek patlayıp açıldıktan sonra boyunun birleştirme konisinden önce bitmesi gerekir, aksi halde açılan kısım birleştirme konisini daraltarak yüksek basınç ve zorlamaya, mazallah namlu yarılmasına sebep olur. Bu nedenle açıldığında atım yatağından uzun fişekler o tüfekte kullanılamaz. Fişek açıldığında iç çapı namlu çapına yakın olduğundn sıkı kolayca namlu içine doğru ilerler.

Arkadaşımızın sorusunun cevabını bir şekil çizerek yanıtlarsak:

kıvrıldığında 63-65 mm boya düşen fişek, patladığında 70 mm lik atım yatağına ancak sığacaktır.

Saygılarımla

Degerli  üstadım  ; yivsiz   bir fişegin  üzerinde yazan uzunluk ölçüsü  örneğin 70 mm  fişek dolu  olsa bile  70 mm yazıyor  ve 12 ga 32 gr standart  saydığımız  fişek ortalama 57 .58 mm gelmekte  patlayıp  açıldığında  ise 70 mm ye ulaşıyor   
70 mm yataklı bir yivsiz  av tüfeği ne   magnum  76 mm dolu fişek sığabiliyor  dolu fişeği  ortalama  70 mm gelmekte  ama  ateşlemek için  deli cesareti  ve bilinçsiz  olmak  lazım   bir  av bayisinin  ozkusan clk  76 mm magnum kovanlı  çelik kursun saçma karışımlı  fişeğini bana satmaya kalktı atim yatağımın  70 mm oldugunu  söylediğim halde  yinede kendi bildiğini  okudu   tabiki almadim
Fabrikasyon dolusu bir fişegin yıldız veya düz kapama  üzerinde yazan  uzunluk ölçüsü fişegin patladığı  anda kovan boyunun  toplam  ölçüsü  olarak bilmekteyim
Yanlış biliyor olabilirim   aslinda  sizinle ayni  seyleri  yazmışım   :)saygılar
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2020, 18:28:07 Gönderen: Hüseyin İŞCEN »
  • huğlu kooperatif 12 calibre 76 namlu süperpoze
  • Üzümlü kooperatif 16 calibre 71 namlu çifte
  • Akdaş ah 212 w hybrit 71namlu yarıotomatık
Gerçek avcı doğayı  koruyan nefsini dizginleyebilendir.

1986 sivas

The following users thanked this post: Doğan ATEŞ, Mehmet Sabri MUTLUER

• *
« Yanıtla #6 : 07 Şubat 2020, 06:29:45 »
Mehmet Sabri Bey,bana 70 mm yataklı tüfekte 63-65 mm kovan kullanmamı öneriyorsunuz.70 mm yerine 63 mm kovan boylu fişek arasındaki güç ve performans kaybını ne yapacağız ? Saygılar.
  • RANGER- CLASSİC XT3
  • ÇİFSAN SÜPERPOZE
ehayatibora

The following users thanked this post: Murat KUM

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 07 Şubat 2020, 08:57:27 »
Mehmet Sabri Bey,bana 70 mm yataklı tüfekte 63-65 mm kovan kullanmamı öneriyorsunuz.70 mm yerine 63 mm kovan boylu fişek arasındaki güç ve performans kaybını ne yapacağız ? Saygılar.
Emin Bey güç ve performans kaybı kanısına nerden vardınız yada bu durumu nasıl ölçümlediniz açıklarsanız hepimiz faydalanmış oluruz.
Benim daha önce yaptığım 12 ga 76 mm yataklı tüfekte 65 mm kovan kullanımının ne hıza nede isabete olumsuz bir etkisi olmamıştı.
Saygılarımla.
1978 Eğirdir-Isparta

The following users thanked this post: Mehmet Sabri MUTLUER

Çevrimdışı Murat TEPE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 07 Şubat 2020, 09:53:30 »

Güç ve performans kaybı olacağına ihtimal vermiyorum. Bilimsel bir açıklaması varmı bunun Emin bey?
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36

• Expert Üye
« Yanıtla #9 : 07 Şubat 2020, 16:06:23 »

Emin Hayati bey,

Önceki yazımda okuduysanız niye 63-65 mm dolu boydaki fişeklere 70 mm dendiğini izah etmiştim.

Güç ve enerji meselesinin de namlu boyu ile ilgisi olmasına karşın, FİŞEK BOYU ile ilgisi sadece magnum ve süpermagnum olanlardaki barut miktarı ile alakası vardır o da daha fazla barut yeri sağlamak için.

Ancak 70 mm atım yatağı olan tüfekte bunları (magnum, süpermagnum) neden kullanamayacağımızın açıklamasını da önceki yazımda belirttim (Birleştirme konisi meselesi). 70 mm atım yatağı olan tüfekte açıldığında 76 mm olan fişek kullanırsanız tüfek elinizde PATLAR.

Patladığında 70 mm olan fişek için güç ve enerji meselesini iç balistikle izah etmeye çalışayım:

Sıkıyı ittiren güç; kullandığımız barutun yanması ile birlikte ortaya çıkan (ısı ve) genişleyen gazların yarattığı basınçtır.

Bu basınç ile ilgili faktörler:

-Yanmayı sağlayan kapsülün yanış hızı
-Barutun türü (kimyası, pelet yapısı) ve  bununla bağlantılı yanma hızı (hızlı-orta-yavaş yanışlı barut)
-Barutun miktarı
-Basıncın ortaya çıktığı atım yatağının çapı
-Barutun yanması ile ortaya çıkan ısı ve ortam ısısı
-Kullandığımız tapa ve itirdiği yük (saçma-tek kurşun ağırlığı).

Kullandığınız tapanın boyunu ve türünü değiştirerek fişek boyu ayarlanabilir:

Barutun cinsi ve miktarı değiştirilerek güç ve performans ayarlanabilir.

Yani fişek boyu 4-5 mm kısaldı diye güç ve performans azalmaz

Aksini iddia ederseniz fizik, termodinamik ve balistik formüllerle konuyu açıklayabilirim:

ama pratiğe pek faydası olmaz

• Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: Murat TEPE, Suat ÇALIŞKAN

• *
« Yanıtla #10 : 08 Şubat 2020, 02:02:29 »
O zaman onca para ödeyip 76 mm yataklı tüfek alarak 76 magnum fişek kullanmanın bir avantajı yok, 40 yıllık 60 mm yataklı tüfeklerle, 60 mm fişek atmaya devam mı edelim diyorsunuz ? Saygılar.
  • RANGER- CLASSİC XT3
  • ÇİFSAN SÜPERPOZE
ehayatibora

• Expert Üye
« Yanıtla #11 : 08 Şubat 2020, 12:40:10 »
O zaman onca para ödeyip 76 mm yataklı tüfek alarak 76 magnum fişek kullanmanın bir avantajı yok, 40 yıllık 60 mm yataklı tüfeklerle, 60 mm fişek atmaya devam mı edelim diyorsunuz ? Saygılar.

12 gauge tüfekte magnum fişeğin bir amacı var da,  .410 cal. tüfekle magnum fişek ne amaçla atılır? Ne işe yarar?

Saygılar
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

Çevrimdışı Mehmet Ali YAŞAR

• *
« Yanıtla #12 : 02 Mart 2020, 10:22:10 »
.410 tüfek kullanıyorsanız magnumun bir anlamı yok magnum istiyorsanız ya 20 cal yada 12 cal alın daha iyi. Yatağın bir miktar uzun olması saçma dağılımını daha düzgün hale getirecektir, en azından browning, beretta 12 cal tüfek yataklarını bu şekilde yapıyor backbore vs dedikleri o ve iddiaları saçma dağılımının daha iyi olması.
  • browning 525 süperpoze 12
  • beretta unico otomatik 12
  • marocchi goldensnipe III süperpoze Trap 12
  • remington 870 express Pompalı 12
  • Ispanyol astra Çifte 16
  • Kuruluş yıllarından huglu kooperatif el işlemeli çifte 12
1974-Ankara