Teşekkürler Tevfik ustam. Slug namlular fabrikasyon 25 mt de sıfırlanıyor galiba. Ortalama 50 mt ye sıfırlasak sizce nasıl olur. Uzak mesafe fazla atış yapmıyoruz. Çoğunlukla bek avı yapıyoruz.
Recai Bey,
Soruyu Tevfik bey'e sormuşsunuz, size cevap vermiş ama izninizle ben de bu konudaki kendi görüşlerimi arzedeyim:
1. 25 metre sıfırlama yivli tüfekler için kullanılan bir sıfırlamadır. Yivsizlerde slug namlular fabrikadan genellikle 100 metreye sıfırlı çıkar
2. Eğer yivsiz tüfek sıfırlayacaksanız, 25 m sıfırlama tek kurşunların erken düşmesine neden olur. (15-16 m ye sıfırlanabilir)
3. Yivsiz tüfek sıfırlaması için 75 yarda (yaklaşık 70 m) idealdir. (Şahsen ben Red-dot'umu bu mesafede sıfırlıyorum).
Aşağıdaki sizin için çizdiğim grafikte 70 metreye sıfırlı bir tüfekte 32 gram bir tek kurşun için değişik hızlardaki balistik eğrileri ve yükselme düşme miktarlarını göstermeğe çalıştım:
70 metre sıfırlamada ilk 15 metrede 2-3 cm alt 15-70 m arasında fişek (namlu çıkış hızına bağlı) nişan hattına göre 2-3 cm yukarıdan gidecek, 70 m den sonra düşmeye başlayacaktır. Bu
düşme 100 metrede namlu çıkış hızına bağlı olarak 15-25 cm arası olacaktır.
(100 m ye sıfırlandığında nişan hattına göre yükselme 5-8 cm arasındadır, düşme 100 metreden sonra başlayacaktır) Ancak Tevfik beyin söylediği 77 m ile 77-82 m arasındaki sıfırlamalar da ideal bir sıfırlama olarak değerlendirilmelidir
4. Tüfeğinizi tek kurşunlar için en çok attığınız fişekle sıfırlamak idealdir, gramaj, balistik katsayı, namlu çıkış hızı mermi yolunu değiştirir. Yüksek hızlı tek kurşunlar daha yatık bir mermi yolu izlerler, daha geç transsonik olurlar, daha uzun mesafede düşme yaşarlar
5. Fişek namlu çıkış hızı düşük olduğunda 30-35 m transsonik bölgeye girip, yön değiştirebilir.
saygılarımla