Gönderen Konu: ÖZKARA GUALANDİ SLUG 36 METRE GRUPMAN TESTİ.  (Okunma sayısı 2199 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
ÖZKARA GUALANDİ SLUG 36 METRE GRUPMAN TESTİ.
« : 27 Aralık 2019, 18:39:04 »
Kendi doldurduğum yüksek hızlı özkara gualandilerle küçük bir test yaptım 720 p tavsiye edilir iyi seyirler.
1978 Eğirdir-Isparta

Çevrimdışı A.Recai DEMİRCİ

• *
Ynt: ÖZKARA GUALANDİ SLUG 36 METRE GRUPMAN TESTİ.
« Yanıtla #1 : 27 Aralık 2019, 20:35:48 »
 Elinize sağlık Tevfik ustam. Tam isabet. 100 mt de hedefin üstüne atmak gerekiyor galiba.
A.Recai DEMİRCİ
Emekli Memur-1957
Atabey-Isparta

The following users thanked this post: Orçun ELDEMİR, Tevfik GÜN

Çevrimdışı Enes Malik TEPE

• *
« Yanıtla #2 : 27 Aralık 2019, 21:21:42 »
Tevfik Abi, atışların çok istikrarlı ve isabetli maşallah. Senin gibi tek kurşun atan görmedim :D Helal olsun ellerine sağlık.
  • Armsan Phenoma Carbo 76 cm
  • Huğlu Koop. 103FE 71 cm
  • P. Beretta S56E 76cm

1997
Tekirdağ/Van

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2019, 00:22:21 »
Elinize sağlık Tevfik ustam. Tam isabet. 100 mt de hedefin üstüne atmak gerekiyor galiba.
Teşekkür ederim sağolun Recai Bey, üst atmanıza gerek yok bu durum sıfırlama mesafesi ile alakalı bir durum eğer tüfeğinizi 77 metreye sıfırlarsanız 0 dan 100 e kadar çok rahat atışlar yapabilirsiniz mesela bu kurşunla tüfeğimi 77 metreye sıfırlamış olsa idim.
25 metrede 3cm üst
50 metrede 4cm üst
75 metrede tam hedeften
80 metrede 1cm alt
90 metrede 4 cm alt
100 metrede 8 cm alt vuracaktı yani domuz vurmak çok zor değil domuzu öldürücü noktalardan vurmak zor olan.
Not:Yukarıda yazılmış olan balistik veriler 1250 rakım 15 derece sıcaklık, rüzgarsız bir hava ve çıkış hızı 1550 fps olan tapası kurşuna yapıştırılmış gualandi kurşun için geçerlidir.

Tevfik Abi, atışların çok istikrarlı ve isabetli maşallah. Senin gibi tek kurşun atan görmedim :D Helal olsun ellerine sağlık.
Teşekkür ederim Enes Bey, aynı malzemeler ve biraz antenmanla daha iyisini yapabilirsiniz yani keramet bende değil.
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2019, 00:31:50 Gönderen: Tevfik GÜN »
1978 Eğirdir-Isparta

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU, A.Recai DEMİRCİ, Enes Malik TEPE

• *
« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2019, 11:11:51 »
  Teşekkürler Tevfik ustam. Slug namlular fabrikasyon 25 mt de sıfırlanıyor galiba. Ortalama 50 mt ye sıfırlasak sizce nasıl olur. Uzak mesafe fazla atış yapmıyoruz. Çoğunlukla bek avı yapıyoruz.
A.Recai DEMİRCİ
Emekli Memur-1957
Atabey-Isparta

Çevrimiçi Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2019, 15:47:38 »
  Teşekkürler Tevfik ustam. Slug namlular fabrikasyon 25 mt de sıfırlanıyor galiba. Ortalama 50 mt ye sıfırlasak sizce nasıl olur. Uzak mesafe fazla atış yapmıyoruz. Çoğunlukla bek avı yapıyoruz.

Recai Bey,

Soruyu Tevfik bey'e sormuşsunuz, size cevap vermiş ama izninizle ben de bu konudaki kendi görüşlerimi arzedeyim:

1. 25 metre sıfırlama yivli tüfekler için kullanılan bir sıfırlamadır. Yivsizlerde slug namlular fabrikadan genellikle 100 metreye sıfırlı çıkar

2. Eğer yivsiz tüfek sıfırlayacaksanız, 25 m sıfırlama tek kurşunların erken düşmesine neden olur. (15-16 m ye sıfırlanabilir)

3. Yivsiz tüfek sıfırlaması için 75 yarda (yaklaşık 70 m) idealdir. (Şahsen ben Red-dot'umu bu mesafede sıfırlıyorum). Aşağıdaki  sizin için çizdiğim grafikte 70 metreye sıfırlı bir tüfekte 32 gram bir tek kurşun için değişik hızlardaki balistik eğrileri ve yükselme düşme miktarlarını göstermeğe çalıştım:

70 metre sıfırlamada ilk 15 metrede 2-3 cm alt 15-70 m arasında fişek (namlu çıkış hızına bağlı) nişan hattına göre 2-3 cm yukarıdan gidecek, 70 m den sonra düşmeye başlayacaktır. Bu düşme 100 metrede namlu çıkış hızına bağlı olarak 15-25 cm arası olacaktır. (100 m ye sıfırlandığında nişan hattına göre yükselme 5-8 cm arasındadır, düşme 100 metreden sonra başlayacaktır)  Ancak Tevfik beyin söylediği 77 m ile  77-82 m arasındaki sıfırlamalar da ideal bir sıfırlama olarak değerlendirilmelidir

4. Tüfeğinizi tek kurşunlar için en çok attığınız fişekle sıfırlamak idealdir, gramaj, balistik katsayı, namlu çıkış hızı mermi yolunu değiştirir. Yüksek hızlı tek kurşunlar daha yatık bir mermi yolu izlerler, daha geç transsonik olurlar, daha uzun mesafede düşme yaşarlar

5. Fişek namlu çıkış hızı düşük olduğunda 30-35 m transsonik bölgeye girip, yön değiştirebilir.

saygılarımla

« Son Düzenleme: 29 Aralık 2019, 16:18:42 Gönderen: Mehmet Sabri MUTLUER »
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

Çevrimdışı Orçun ELDEMİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2019, 21:41:03 »
Tevfik bey emeğinize sağlık aydınlatıcı bir çalışma
  • Browning B5.25 hunter light 66cm
  • Browning B80 71cm +68+rifled slug
  • Benelli super black eagle II 71cm
  • Winchester 1200 stainless police
  • Armsan phenoma argentum combo ,Akdaş hybrid solak 71+61 Kariyer bullpup fd12 solak,Ruger P85
  • Redandes Tarçın
Orçun ELDEMİR
1972 çanakkale

The following users thanked this post: Tevfik GÜN

• *
« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2019, 21:46:28 »
Recai Bey,

Soruyu Tevfik bey'e sormuşsunuz, size cevap vermiş ama izninizle ben de bu konudaki kendi görüşlerimi arzedeyim:

1. 25 metre sıfırlama yivli tüfekler için kullanılan bir sıfırlamadır. Yivsizlerde slug namlular fabrikadan genellikle 100 metreye sıfırlı çıkar

2. Eğer yivsiz tüfek sıfırlayacaksanız, 25 m sıfırlama tek kurşunların erken düşmesine neden olur. (15-16 m ye sıfırlanabilir)

3. Yivsiz tüfek sıfırlaması için 75 yarda (yaklaşık 70 m) idealdir. (Şahsen ben Red-dot'umu bu mesafede sıfırlıyorum). Aşağıdaki  sizin için çizdiğim grafikte 70 metreye sıfırlı bir tüfekte 32 gram bir tek kurşun için değişik hızlardaki balistik eğrileri ve yükselme düşme miktarlarını göstermeğe çalıştım:

70 metre sıfırlamada ilk 15 metrede 2-3 cm alt 15-70 m arasında fişek (namlu çıkış hızına bağlı) nişan hattına göre 2-3 cm yukarıdan gidecek, 70 m den sonra düşmeye başlayacaktır. Bu düşme 100 metrede namlu çıkış hızına bağlı olarak 15-25 cm arası olacaktır. (100 m ye sıfırlandığında nişan hattına göre yükselme 5-8 cm arasındadır, düşme 100 metreden sonra başlayacaktır)  Ancak Tevfik beyin söylediği 77 m ile  77-82 m arasındaki sıfırlamalar da ideal bir sıfırlama olarak değerlendirilmelidir

4. Tüfeğinizi tek kurşunlar için en çok attığınız fişekle sıfırlamak idealdir, gramaj, balistik katsayı, namlu çıkış hızı mermi yolunu değiştirir. Yüksek hızlı tek kurşunlar daha yatık bir mermi yolu izlerler, daha geç transsonik olurlar, daha uzun mesafede düşme yaşarlar

5. Fişek namlu çıkış hızı düşük olduğunda 30-35 m transsonik bölgeye girip, yön değiştirebilir.

saygılarımla

İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim. Yazınızı dikkatle okudum.Yanlış bildiğim bir konuyu da öğrenmiş oldum. Slug namluyu 25 mt de sıfırlanmış biliyordum. Senede 3-5 sefer domuz avına gidiyorum.Aynı fişek değil de 5-6 çeşit kurşun kullanıyorum. Sıfırlamasını da hiç yapmadım.Aynı duruyor. Ama 30-35 mt. den domuzları kaçırdım. Sanırım sıfırlamasında hata var. 8-10 kurşun atmam lazım ki nasıl olduğunu bileyim.Red dot ne marka kullnıyorsunuz sakıncası yoksa fiatını öğrenebilir miyim? Tekrar teşekkür ederim.Fabrikaya sordum.25 mt de sıfırlamışlar.Saygılarımla.
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2019, 22:33:19 Gönderen: A.Recai DEMİRCİ »
A.Recai DEMİRCİ
Emekli Memur-1957
Atabey-Isparta

The following users thanked this post: Tevfik GÜN

• Expert Üye
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2019, 23:37:57 »
  İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim. Yazınızı dikkatle okudum.Yanlış bildiğim bir konuyu da öğrenmiş oldum. Slug namluyu 25 mt de sıfırlanmış biliyordum. Senede 3-5 sefer domuz avına gidiyorum.Aynı fişek değil de 5-6 çeşit kurşun kullanıyorum. Sıfırlamasını da hiç yapmadım.Aynı duruyor. Ama 30-35 mt. den domuzları kaçırdım. Sanırım sıfırlamasında hata var. 8-10 kurşun atmam lazım ki nasıl olduğunu bileyim.Red dot ne marka kullnıyorsunuz sakıncası yoksa fiatını öğrenebilir miyim? Tekrar teşekkür ederim.Fabrikaya sordum.25 mt de sıfırlamışlar.Saygılarımla.

Recai bey,

Bakın yivsiz tüfekte sıfırlama 25 m ye yapılınca tek kurşun balistik eğrisi nasıl oluyor:

Mermi yolu (balistik eğri) hedef hattını 25 m ve 35 m de kesip, daha sonra düşmeğe başlıyor. Öncesinde ve sonrasında hep alt vuruyorsunuz demektir.
(Yivli tüfekte ise 25 m sıfırlamada balistik eğri 25 ve 200 m de hedef hattı ile kesişir)

Ben Aimpoint PRO ve Aimpoint Micro T2 kullanıyorum (2 MOA dot çapı) . Piyasada şu anda bulunması çok zor. Fiatlarıda 5 bin TL üzeri. Uçar avda değişik modelleri var ( https://www.ucarav.com/brands/aimpoint/ )

Saygılarımla

« Son Düzenleme: 29 Aralık 2019, 23:43:38 Gönderen: Mehmet Sabri MUTLUER »
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU, A.Recai DEMİRCİ, Tevfik GÜN, Berat DOĞANCI

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 30 Aralık 2019, 01:39:49 »
Tevfik bey emeğinize sağlık aydınlatıcı bir çalışma
Teşekkür ederim Orçun Bey.

Recai Bey,

saygılarımla

Saygıdeğer Hocam yivsiz balistiği konusunda yaptığınız katkılar için çok teşekkür ederim.
Bu ve bundan önceki yaptığınız katkılarda bilimsel bir konuyu her defasında herkesin anlayabileceği bir üslupla aktarmanız takdir edilecek bir durum,iyiki varsınız Hocam.
Saygılarımla.
1978 Eğirdir-Isparta

The following users thanked this post: Taşkın MUTLU, A.Recai DEMİRCİ, Mehmet Sabri MUTLUER

Çevrimdışı Taşkın MUTLU

• *
« Yanıtla #10 : 30 Aralık 2019, 09:01:03 »
elinize emeğinize sağlık
  • fıas-cesa 66
  • kral queen yarı oto 12 66-76
  • Armi Marocchi 71
  • pointer (bella)
  • kopay (leydi)
  • malinois (karamel)
Taşkın MUTLU
1985-Adana

• *
« Yanıtla #11 : 30 Aralık 2019, 12:28:30 »
  Tevfik ve Sabri ustama tekrar teşekkür ederim . Bana artık tüfeğimi sıfırlama işi kaldı ama nasıl? Tüfeği bir yere sabitlemem mi gerekir yoksa destekli atış yapmam mı gerekir? Size de zahmet veriyorsam kusura bakmayın artık.Saygılarımla.
A.Recai DEMİRCİ
Emekli Memur-1957
Atabey-Isparta

• Expert Üye
« Yanıtla #12 : 30 Aralık 2019, 16:35:28 »
  Tevfik ve Sabri ustama tekrar teşekkür ederim . Bana artık tüfeğimi sıfırlama işi kaldı ama nasıl? Tüfeği bir yere sabitlemem mi gerekir yoksa destekli atış yapmam mı gerekir? Size de zahmet veriyorsam kusura bakmayın artık.Saygılarımla.

Tüfeğinizin sıfırlanabilmesi için ayarlanabilir gez veya arpacığının olması gerekir. Nişangah sıfırlarken elbette sabitlenirse iyi olur. Ancak sert destekli bir şekilde de olabilir. Ben önce 16 m de sıfırlayıp, daha sonra 36 metrede merkezin 2 cm üstüne ayarlayıp sonra 70 metrede ince ayar yapıyorum. Bunu yaparken bu mesafelerde transsonik olmayacak hızlı fişek kullanmanız gerekir.

• Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: A.Recai DEMİRCİ