Gönderen Konu: FİŞEK DOLUMLARI  (Okunma sayısı 3934 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
FİŞEK DOLUMLARI
« : 27 Aralık 2019, 16:24:51 »
Evde vakit buldukça fişek dolumları yapmaya devam ediyorum. Keyifli uğraşlar sonuçta.
İhtiyaç dahilinde lazım olan doluları hazırlayıp, kullanıp avda başarı elde etmek çok keyifli oluyor.
Hazırlama aşaması da ayrı bir keyif..

Soğuk havalarda geçitte kullanmak üzere 1,95 tecna barutlu 36 gram 4 numara dolular hazır.
Bps fişeklerden çıkan explosia barut. Nsi tecnası değil.
Daha önce benzer şekilde düz kapa kullanıp güzel verim almıştım. Yıldız kapamalar daha da güzel oldu.
Kullandığım 4 numara saçmaların da özkütle farkı var. Bu da fişeğin etkisine pozitif katkı sağlıyor..
Kapsülleri de basıncı dengelemek adına yine 686 olarak değiştirdim. Bps nin kendi gualandi tapasını kullandım.
Bu ve benzer dolularda T4 hazır boş kovan kullanıyorum. Hem daha dayanıklı hem de görsel anlamda güzeller.
Fişeğin gücünü yansıtıyorlar  :)

Rc s4 33 gram fişeklerden nedense Samsun ikliminde randıman alamadım. Etki olayında sorun yok ama grupman sonuçları hiç iyi değil.
En azından benim tüfeklerimde..
Yunan sitesinde gördüğüm bir ölçüyü ilk defa deneme kararı aldım bakalım nasıl sonuç verecek.
Mirage 30,5 ve Rc titano modellerindeki gibi hafif gramın da etkili olanını sevdiğim için bu şekilde doldurmaya karar verdim.
S4 barut hayli az yer kapladığı için 43 mm trap tapası kullandım.
1,50 S4 barut ve 28 gram 6 numara olarak 500 bar ve 430 ms çıkış hızı vermişler. Sonuçları avda görürüz inşallah.

Son olarak da merak edip soran arkadaşlar için bir video hazırlamıştım sizlerle de paylaşayım.
Cheddite 100 Metri fişeğin el yapımı versiyonunu dilim döndüğünce görsel olarak anlatmaya çalıştım.
Kendim kullandım ve güzel sonuç aldım. Zaten tecrübe etmesem tavsiye etmem..

Cümleten rast gele..!

• Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: FİŞEK DOLUMLARI
« Yanıtla #1 : 27 Aralık 2019, 18:36:13 »
Ellerine sağlık Emrah Bey, gerçekten çok güzel olmuşlar, kendi doldurduğum fişeklerle av vurunca cephe savaşını kazanmış komutan gibi hissediyorum kendimi, güzel avlar yapman dileğiyle başarılar dilerim.
1978 Eğirdir-Isparta

The following users thanked this post: Zülküf ÖZDUMAN, Emrah DOĞAN, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Taşkın MUTLU

• *
« Yanıtla #2 : 27 Aralık 2019, 20:04:55 »
Elinize emeğinize sağlık
  • fıas-cesa 66
  • kral queen yarı oto 12 66-76
  • Armi Marocchi 71
  • pointer (bella)
  • kopay (leydi)
  • malinois (karamel)
Taşkın MUTLU
1985-Adana

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Enes Malik TEPE

• *
« Yanıtla #3 : 27 Aralık 2019, 21:15:36 »
Ellerine, emeğine sağlık abi kapamalar on numara gözüküyor. O 4 numaralarla çektiğin videoları görmek isteriz yalnız. Rast gele.
  • Armsan Phenoma Carbo 76 cm
  • Huğlu Koop. 103FE 71 cm

1997
Tekirdağ/Van

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #4 : 08 Ocak 2020, 13:02:55 »
Serinin devamında, Nobel Sport'a öykünerek yaptığım 28g keçe tapa fişekler var.
Keçe tapaları zaten seviyorum da, bir de şu nikel kaplı saçmalarla verdiği görüntü ayrı bir karizma duruyor.

Sterling Hard Shot Trap fişeklerinden bir miktar kesip malzeme (ç)almıştım.
İçerdiği 206sv barutu 1,40g kullanıp, basıncı dengelemesi için de kapsülü 686 yapıp gaz seal + italyan fleet keçe tapayla güzel dolumlar hazırladım.
Hız ve patlama dengesi oldukça iyi görünüyor. Ön numuneler hedefte ve avda çok iyi sonuç verdi..
Duruma göre bu dolumun devamı da gelebilir...

Çulluk avı için harika bir seçenek oldu. Behri avında özellikle akşam bekinde 25-30 metre bandında avı yakalama başarısı gayet iyi.
Tercihen üveyikte bile kullanılabilir..
Fakat asıl amaç Çulluk, tabi biraz da görsellik...  ::)

• Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Şevki MİRZA

• Müdavim Üyemiz
  • PARTRİDGE HUNTER
« Yanıtla #5 : 08 Ocak 2020, 18:30:25 »
Benim mke lerde geleydi iyiyidi  ??? ??? ??? ??? :laugh: :laugh:
  • Huğlu 103 Ce Süper poze
  • Huğlu Renova
  • Canik 55 shark fc
  • Huğlu 200AC
1985 - Ankara

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ, Celal KALABALIK

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 08 Ocak 2020, 18:54:22 »
Emrah ustam dolumlar gayet güzel olmuş  yanliz nikel saçmanin namlu ya zararı  olmuyor mu?
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2020, 18:58:50 Gönderen: Hüseyin İŞCEN »
  • huğlu kooperatif 12 calibre 76 namlu süperpoze
  • Üzümlü kooperatif 16 calibre 71 namlu çifte
  • Akdaş ah 212 w hybrit 71namlu yarıotomatık
Gerçek avcı doğayı  koruyan nefsini dizginleyebilendir.

1986 sivas

Çevrimdışı Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #7 : 08 Ocak 2020, 23:53:00 »
Emrah ustam dolumlar gayet güzel olmuş  yanliz nikel saçmanin namlu ya zararı  olmuyor mu?

Muhterem Hüseyin bey,

Soruyu Emrah kardeşimize sormuşsunuz ama izninizle bir açıklama yapmak istiyorum.

Sertlik izafi bir ölçü olup sürtünmeye, çizmeye, kesmeye ve plastik deformasyona karşı direnç olarak tarif edilir. Sertlik derecesi yüksek olan mineral veya metal sertlik derecesi düşük olanı çizer. Mohs sertlik derecesine göre Çelik 6.5 , Nikel ise 5.5 sertlik derecesindedir.

Dolayısıyla nikel çelikten göreceli olarak az daha sert olduğundan, namluyu çizmez.

Vesilesiyle Emrah kardeşimizi imrenerek izlediğim harika dolumları için kutlamak istiyorum.

Saygılarımla
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2020, 23:54:42 Gönderen: Mehmet Sabri MUTLUER »
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ, Celal KALABALIK, Hüseyin İŞCEN

Çevrimdışı Hüseyin İŞCEN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 09 Ocak 2020, 03:12:02 »
Muhterem Hüseyin bey,

Soruyu Emrah kardeşimize sormuşsunuz ama izninizle bir açıklama yapmak istiyorum.

Sertlik izafi bir ölçü olup sürtünmeye, çizmeye, kesmeye ve plastik deformasyona karşı direnç olarak tarif edilir. Sertlik derecesi yüksek olan mineral veya metal sertlik derecesi düşük olanı çizer. Mohs sertlik derecesine göre Çelik 6.5 , Nikel ise 5.5 sertlik derecesindedir.

Dolayısıyla nikel çelikten göreceli olarak az daha sert olduğundan, namluyu çizmez.

Vesilesiyle Emrah kardeşimizi imrenerek izlediğim harika dolumları için kutlamak istiyorum.

Saygılarımla
Teşekkürler değerli hocam  yanliz 6.5.  5.5  gibi değerler  bir birine  oldukça yakın  ve birde genel olarak namlu lar krom kaplama yapılmakta  bu değerler   ortalama 600 bar basınç  ve şoklu  bir namludan çıktığını  düşünürsek  ve kaldıkı saçma dolusu  bile  namlu ya sıvanmakta  ve çıkarmak için uğraşmaktayim  bu sertlik değerlerindeki  maddenin  direkt  namluya  teması ile çıkması  bana pek mantıklı gelmedi yorumunuz  için teşekkürler  saygılar
  • huğlu kooperatif 12 calibre 76 namlu süperpoze
  • Üzümlü kooperatif 16 calibre 71 namlu çifte
  • Akdaş ah 212 w hybrit 71namlu yarıotomatık
Gerçek avcı doğayı  koruyan nefsini dizginleyebilendir.

1986 sivas

Çevrimdışı Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #9 : 09 Ocak 2020, 03:12:55 »
Güzel dolumlar. Eline emeğine sağlık Emrah bey.
2 hafta önce bende atılmış boş kovanlara 688 kapsül takarak, 1,80gr A1 SP barut ile 34 gr 6 numara keçe tapa fişek doldurdum.
Mühreli ördek avında yakın gelen ördekler için 20 adet yapmıştım. çok güzel de iş yaptı. biraz sert patlaması haricinde 71cm Neo ile güzel verim aldım. hatta yanımdaki arkadaşlar bile "sert patlıyor ama, ördekler düşüyor" espirisi yaptılar.
yeni dolumlarda barutu 1,70 gr'a indirdim. yeni avlarda deneyeceğim.
yakın zamanda 1kg kadar TeknaN aldım. Malum zor bulunması sebebiyle sadece domuz avlarında #Lyman525 34Gr kurşun dolumlarında kullanmak istiyorum. 2,10gr TeknaN ile doldurduğun deneme fişeklerinde 80-100kg lık domuzda ciddi etki yapmış. #Leyman525'in mantarlaşması da çok iyi. 80m'de yaptığım deneme de takla atmadığını gördüm. yazın 29-30 gr, kışın 33-34 gr #Lyman525 domuz avı için ideal bence. başka macera aramaya gerek olmadığı kanısındayım.
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Mehmet Sabri MUTLUER

• Expert Üye
« Yanıtla #10 : 09 Ocak 2020, 08:09:25 »
Teşekkürler değerli hocam  yanliz 6.5.  5.5  gibi değerler  bir birine  oldukça yakın  ve birde genel olarak namlu lar krom kaplama yapılmakta  bu değerler   ortalama 600 bar basınç  ve şoklu  bir namludan çıktığını  düşünürsek  ve kaldıkı saçma dolusu  bile  namlu ya sıvanmakta  ve çıkarmak için uğraşmaktayim  bu sertlik değerlerindeki  maddenin  direkt  namluya  teması ile çıkması  bana pek mantıklı gelmedi yorumunuz  için teşekkürler  saygılar

Hüseyin bey,

Endişelerinizi anlıyorum ama konuya ön yargılı yaklaşmamak lazım. MOHS sertlik skalası 10 üzerinden olduğundan aradaki 1 çok şey fark ettirir. Krom 8,5 olduğundan, zaten çelikten de sert orada hiç sorun yok.

Anladığım kadarıyla siz Nikelin namluyu kirletmesinden ve sıvaşmasından da endişeleniyorsunuz.

Mermi çekirdeği ve saçma sıkıları namluya sıkı sıkıya oturur. Bu sıkılık nedeniyle (keçe ve bior tapada) barutun ittirmesi sonucu sürtünmeye maruz kalır. Bu sürtünme ivmeyi etkilemese bile, sürtünme sonucu ısı ortaya çıkar. 300 m/s (980 fps) hızda kurşun (barut gazlarının ısısının da etkisiyle) erimeye  ve namlu üzerinde artık bırakmaya başlar. 460 m/s hızlarda (1500 fps) bu erime daha da artar. Yivsiz tüfeklerde kullanılan kurşunun sıvama yapması bu nedenledir . Bu durumda sıvamayı azaltmak için kurşun antimon ile sertleştirilerek erime derecesi yükseltilir. Yivli mermi çekirdekleri ise yüksek ivmelerle hareket ettikleri için kurşun etrafında erime ısısı daha yüksek bakır kaplama vardır. Kurşunun çok sıvama yapması, namluyu kirleterek takip eden atışlarda isabeti etkiler. Bakır ceketli mermiler de 760 m/s 2500 fps hızlarda bakır artığı bırakmaya başlar.

Nikel'in erime derecesi bakırdan da çok yüksek olduğundan, yivsiz namlu ile 1200-1350 fps hızlarda namlu sıvaşması yapması zaten mümkün değil. Hatta kaydırıcı etki yaptığı bile söylenebilir.

Zaten elektroliz yöntemi ile yapılan nikel kaplamanın amaçlarından birisi de yukarıda izah etmeye çalıştığım namlu kirlenmesi (sıvaşma) nın önüne geçmek.

Diğer metallere göre yumuşak olan kurşunun sıvaşmasını engellemek dışında, ayrıca saçmaların deforme olup gurupman ve isabetinin bozulmasına mani olmak için bakır veya nikel kaplama saçmalar yapılıyor. Nikel kaplama saçmalarda set-back olayı da nisbeten engellendiğinden daha iyi gurupman yaptıkları biliniyor.

Zaten Emrah kardeşimiz de isabet ve gurupman açısından memnuniyetini yazısında ifade etmiş. Kendi gözlemlerine göre nikel kaplama saçmaların namlu kirlenmesine etkisine de bir açıklama getirirse fevkalade olur.

saygılarımla

« Son Düzenleme: 09 Ocak 2020, 08:21:07 Gönderen: Mehmet Sabri MUTLUER »
  • Benelli Supernova
  • Beretta 1301
  • Ata CY Slug
  • Retay Masai Mara
MSM 1948-İzmir

The following users thanked this post: Muhammed DALGALI, Emrah AKDENİZ, Hüseyin İŞCEN

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #11 : 09 Ocak 2020, 10:50:02 »
Güzel yorumlarınız için teşekkürler.
Hüseyin ustam nikel kaplı saçma konusunda biraz önyargılı yaklaşıyor  :)
Ben zaten dolum yaparken hiçbir malzeme veya ölçüyü kafama göre kullanmıyorum. Mutlaka güvenilir kaynakları ve balistik tabloları referans alırım.

Piyasada nikel saçmalı keçe tapa örnekler mevcut. Nobel Sport firmasının special serileri, Pellagrinin Süper Gigante modeli vs gibi bir çok örnek var.
Eğer böyle bir risk olsa zaten bu firmalar bunları üretmez.

Mehmet Sabri Bey, teknik konulara daha fazla hakim. Gerekli açıklamayı zaten yaptı. Grupmana faydası konusunda da, elde ettiğim sonuçlar zaten bu yönde.
Namlu sıvamasına veya çizilmeye dair de herhangi bir olumsuzluk gözlemlemedim.

@Abdullah ORUÇ ustam A1 Sp için önerilen ideal ölçü 1,75/35
Siz barutu düşürmek yerine kapsülü düşürürseniz daha dengeli basınç ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Zira 688 kapsül, Cx2000 ve 616 dan bile daha agresiftir. Oyüzden ya hafif dolularda ya da ağır dolu olacaksa ancak extrem şartlarda yani aşırı soğuklarda tavsiye edilir.
1,80 A1 Sp ile 34 gram keçe tapa gayet makul bir ölçü. Elinizde varsa 686 kapsül ile denemenizi tavsiye ederim. Sonuçtan siz de memnun kalacaksınız. Tabi fişeği kullandığınız hava sıcaklığı da bu durumda etkilidir...
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Ali ÖZTÜRK 06

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 09 Ocak 2020, 11:55:52 »
emrah abi eline emeğine sağlık çok hoş görünüyorlar bende zamanın da çok aramıştım nikel kaplı ve bakır kaplı saçmalar ama bulamamıştım siz nasıl temin ettiniz ? yardım cı olursanız bizde alalım ...
Ali ÖZTÜRK
1990 ANKARA

Çevrimdışı Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #13 : 10 Ocak 2020, 05:07:00 »
@Abdullah ORUÇ ustam A1 Sp için önerilen ideal ölçü 1,75/35
Siz barutu düşürmek yerine kapsülü düşürürseniz daha dengeli basınç ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Zira 688 kapsül, Cx2000 ve 616 dan bile daha agresiftir. Oyüzden ya hafif dolularda ya da ağır dolu olacaksa ancak extrem şartlarda yani aşırı soğuklarda tavsiye edilir.
1,80 A1 Sp ile 34 gram keçe tapa gayet makul bir ölçü. Elinizde varsa 686 kapsül ile denemenizi tavsiye ederim. Sonuçtan siz de memnun kalacaksınız. Tabi fişeği kullandığınız hava sıcaklığı da bu durumda etkilidir...

@Emrah AKDENİZ verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
GFS hazır kovanların üzerinde sanırım NS 688 kapsül var. Elimde de NS 688 kapsül var. başka yok. bu kadar detaylı bilgim de olmadığı için, doldurdum.
Peki; Aquela L barut ile 34 gr dolumları için kapsülü değiştirmek gerekir mi?
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #14 : 13 Ocak 2020, 22:32:30 »
emrah abi eline emeğine sağlık çok hoş görünüyorlar bende zamanın da çok aramıştım nikel kaplı ve bakır kaplı saçmalar ama bulamamıştım siz nasıl temin ettiniz ? yardım cı olursanız bizde alalım ...
Dışarıdan temin etmiyorum, kombinasyonu daha iyi değerlendirebileceğim bazı mevcut fişekleri kesip malzeme tadarik ederek onları daha faydalı şekilde kullanıyorum.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #15 : 13 Ocak 2020, 22:33:44 »
@Emrah AKDENİZ verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
GFS hazır kovanların üzerinde sanırım NS 688 kapsül var. Elimde de NS 688 kapsül var. başka yok. bu kadar detaylı bilgim de olmadığı için, doldurdum.
Peki; Aquela L barut ile 34 gr dolumları için kapsülü değiştirmek gerekir mi?
Aquila L barutu 36 gram için uygun. Ağır dolularda orta veya yavaş kapsül ile basıncı dengelemek mantıklı bir seçenek olur. Ama cx2000 kapsülle de kullanılabilir. 688 ile kullanacaksanız -5 ten sonra kullanın derim. Yani daha soğuk havalarda.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Orhan ÇEKİÇ

• *
« Yanıtla #16 : 14 Ocak 2020, 01:05:54 »
Elinize sağlık Emrah bey dolumlar sahane