Tevfik bey benim Özkanlar Fx12 ile 4 no şok ile ava çıkıyorum belki önüme domuz çıkar diye. Ancak yapmış olduğum destekli ve desteksiz atışlarda farklı marka fişeklerde tüfeğim hep sol alt atıyor (tüfeğin ölçüsü bana göre ayarlandı)ancak saçma atışlarında herhangi bir sol altma filan yok gayet attığım yeri vuruyor dediğim gibi yalnızca tek kurşun atışlarında bu başıma geliyor ayrıca videonuzun sonunda yazdığınız gibi 2-3 tek kurşun atışından sonra 4 nolu şokum gevşiyor, bu neyin göstergesidir, emeğiniz için teşekkür ederim.
Teşekkür ederim Hamza Bey,sol alt atmanın en büyük sebebi namluyu kilitleyen şarjör kapağının sola dönüşlü kapanmasından kaynaklıdır eğer şok yatağı düzgün delindi ise bir kaç şok değişikliği ile sorun çözülebilir,size tavsiyem namluyu yuvasına oturtup şarjör kapağını sıkarken bir elinizlenamluyu dönmeden etkilenmeyecek şekilde sıkıca tutun ve kapağı öyle kapatın.Şok tüpleri genellikle sola dönüşlü kapanır üzerine yiv açılmış tek kurşunların setleri genellikle sağa doğru ve 9 derecelik açıyla açılır ilk patlama anında yüksek hızında etkisiyle kurşun rüzgar gülü gibi sağa doğru dönmeye başlıyor(600-6000 devir/dakika arası) patlama basıncının oluşturduğu titreşimle birlikte bu durumun şoku gevşettiğine inanıyorum kişesel görüşümdür kesinlik ifade etmez.
Saygılarımla.
sonuçlar her zamanki gibi mükemmel olmuş yanliz atıştan sonra şok gevşemiş mi diye işaret parmağınızla kontrol etmişsiniz
Ratgele abi keyifli atışlar
Teşekkür ederim Hüseyin Bey,genellikle tüfeğe tek fişek koyup atıştan sonra şoku ve namlu içini kontrol ederim bu bir kaç tehlikeden koruyan bir davranıştır.Paylaşacağım fotoğraf buna delildir yüksek basınçlı winchester kullanımından sonra tölerans değerleri çok yüksek olan slug namlu içindeki 3cm lik çizik(ustadan haber bekliyorum ama iyi desede kullanmayacağım)
Not:winchester super x 1760 fps lerin bir standardı yok top gibi patlayanıda var dinamit gibi olanıda kullanırken dikkat edin.
Tevfik Kardeşim,
Gavur illerinde olsaydınız size Ghostbuster mı, Taofledermaus mu derlerdi bilemiyorum. Ama şu bir gerçek ki yerli ve milli bir uzmanımızsınız. Yavaş çekim tekniğinizi çok iyi oturttunuz, daha iyi bir kameranız olsa kim bilir neler yapardınız, sizi can-ı gönülden bir kez daha kutluyorum.
Şoklu ve şoksuz atış videonuz için yazdığım yorumda "Tek kurşunlar için en iyi sonuçlar 3 numara şokla alınır" diye yazmıştım. Şimdi bunu kanıtladınız. Okuduğum bir çok yabancı forumda bu konu özellikle belirtiliyor.
Ölçtüğünüz namlu çıkış hızlarının silindir şok ile, modifiye (#3) şok arasında fark göstermemesi, Venturi etkisi olmadığını gösteriyor ( Venturi etkisi = daralan alanda akışkanların hızının artması) belki saçma atışlarında bu fark edebilir.
3 numara şok ile daha isabetli tek kurşun atışının olması, kurşunun namludan çıkmadan önce daha iyi merkezlenmesi ve namludan çıkarken (milimetrik de olsa ) yalpalamadan çıkması olarak açıklanıyor. Bu konuda yapılmış bir çalışmada en iyi merkezlemenin Modifiye (#3 şok) ile olduğu gösterilmiş. Aşağıdaki şekilde hedefte merkezden sapmaya göre şoklar sıralanmış, en merkezi çıkış ve atışlar modifiye şokta görülüyor:
Modifiye şoktan daha dar şoklarla tek kurşun atışı önerilmiyor. Kanatçıkları olmayan, antimonu yüksek (sert) tek kurşunların, (hele gülle) modifiye şokla bile atılması risk içeriyor. Onun için avcı ve atıcıların attıkları kurşunun özelliklerini bilmelerinde yarar var.
Sizi tekrar kutluyor ve yeni başarılı çalışmalarınızı bekliyorum
Teşekkür ederim Hocam biz amatör ruhlu insanlarız hedefimizde amacımızda belli o yüzden iltifat benim kaldırabileceğimden büyük olmuş sağolun.
Hocam yine çok güzel bilgiler paylaşmışsınız her defasında biraz daha fazla bilgi sahibi oluyoruz,şimdiye kadar ne söylediyseniz birebir ispatlanış halini kendi denemelerimde gördüm buda öyle oldu hemde bire bir.
Namlu çıkış hızlarını etkileyen çok unsur var Hocam, muhtemelen venturi prensibi işliyordurda başka nedenlerden dolayı sonuca yansımamıştır.
Saygılarımla.
Elinize emeğinize sağlık Tevfik kardeşim. Sayenizde hiç bilmediklerimizi bizlere aktarıyorsunuz.Hakkınız ödenmez. Slug namluların şok değeri nedir acaba? İsabet oranları mobil şoklara göre daha mı iyidir?
Teşekkür ederim A.Recai Bey bildiğim kadarı ile şok yuvası açılmadan önce bütün namlular slug namlu diye sınıflandırılıyorlar firmadan firmaya değişmekle birlikte ülkemizde slug namlu iç çap ölçüsü çoğunlukla 18.4 mm,sıradışı ölçü kullanan markalarda var mossberg gibi.
İyi delinmiş fix şoklu bir slug namuyu hiç bir mobil şokluya değişmem.
Ellerinize sağlık Tevfik Bey
Recai Beyin de sorduğu gibi slug namlu ile kıyasladığınızda hangisini tavsiye edersiniz???
Selamlar saygılar
Teşekkür ederim Doğan Bey, her avda kullanacağım bir namlum olsun derseniz tölerans değerlerinde delinmiş iyi bir usta tarafından bant montajı yapılmış arpacığın gösterdiği yeri vuran modified(fix) şoklu 66 cm bir namlu harika olurdu.
Saygılarımla.